5 от най-добрите космически кораби в битка

Научната фантастика изобилства от великолепни космически кораби, които често попадат в зрелищни битки. В това разнообразие е трудно да се избере на кого да заложиш ако се изправят един срещу друг.

Колкото и да се правим на интелигентни с различните ни задълбочени анализи и ревюта, не можем да забравим факта, че един от най-зрелищните и печелещите фенове елементи в научната фантастика са космическите битки. Може да не стимулират мозъка с философски търсения, но определено радват окото и вдигат адреналина. Кой не обича да гледа впечатляващи батални сцени на флотилии в космоса? Кой не обича да се наслаждава на интересните и детайлни дизайни на мащабните конструкции, които могат да осигурят дом на хиляди хора и с тяхна помощ да се превърнат в страшилища на Вселената?

Интересно е, че голяма част от космическите кораби всъщност не са създадени за битки. Моя от „Фарскейп“, например, е живо същество, което изглежда е концентрирано повече върху драмата на своята история и на екипажа си, отколкото върху подчиняването на враговете си. Левиатаните като нея нямат оръжия (като изключим сина й Талън, който се оказва изрод на Умиротворителските амбиции и в крайна сметка има много кратък живот), могат да бъдат сравнително лесно подчинени на чужда воля и единствената им защитна стратегия е бягството чрез хиперскок. „Червеното джудже“ пък може да е огромен космически кораб, приютяващ милиони хора, който спокойно може да се превърне във сериозен военен фактор за която и да е цивилизация, но единствената му функция е да… копае. Той се използва за добив на ценни ресурси от други планети и транспортирането им обратно до Земята. „Файърфлай“, кораба клас светулка, също почти не е оборудван с особен арсенал, въпреки че често има нужда от такъв. Силата му, също както и тази на подходящия му екипаж, е в бягството и печеленето на опасни ситуации с хитрост. Дестини от „Старгейт: Вселена“ има някакви оръжия, колкото да си разчисти пътя от астероиди, но трудно може да оцелее дълго ако й се изпречат синкави извънземни.

Болшинството от космическите кораби обаче се правят грамадни с една единствена цел – победа в битката срещу врага. SciFi.bg помисли и оцени най-важните характеристики на космическите кораби, които им помагат при ситуации със смъртоносен изход за една от двете страни. На базата на техните способности за маневриране, мощност на оръжията, енергия на оръжията, разнообразие на оръжията и поносимост на щети подредихме петте космически кораба, на които бихме се чувствали в най-голяма безопасност при среща с гадни извънземни.

5. Лекс

На пръв поглед Лекс е най-мощният космически кораб, който е измислян някога. Неговото оръжие може да унищожи цяла планета с един единствен изстрел. При това, стига да се е наял и да не е твърде стар, той може да стреля колкото си пожелае без почивка. В себе си съчетава изследователския и изобретателския опит на най-големите умове във Вселената на Светлината – първоначалните планове са на бунтовниците-еретици, но дизайнът е откраднат от силите на Божествения Ред и вероятно подобрен от техните собствени учени. Той е съчетание на солидни метални конструкции и органична тъкан – самият кораб е жив и има висока степен на осъзнатост, макар и да не блести с особен ум и по всяко време да е подвластен на желанията на капитана си. Живата тъкан и огромните размери правят задачата на враговете му да го повредят особено трудна. Той може да се тресе при по-мощните удари, но винаги остава почти невредим. Всякакви повреди, които му нанесе врагът, той може да излекува достатъчно бързо, за да е готов навреме за следващата битка. Лекс обаче страда от много сериозни недостатъци, а именно липсата на достатъчна маневреност и липсата на разнообразие при оръжията. Колкото и да е мощно главното му оръдие, то му е единствено. Също така изстрелът е твърде бавен – той може да порази планета или част от нея, но един малък кораб лесно може да избяга от траекторията на жълтите точки. Така, ако бъде нападнат от множество малки и маневрени кораби, Лекс може лесно да бъде победен – поне при липса на такава подкрепа от своя страна. В подобна ситуация Лекс трудно може и да избяга – ако трябва да се движи в права линия е бърз и може да избяга на малките кораби, но се обръща бавно, а и му липсват възможности за скок в пространството. Все пак, голямата здравина на корпуса, която притежава, може и да му бъде достатъчна, за да избяга. От друга страна, Лекс има и много възможни входове – малки кораби (или ръце-дрони например) могат да се скрият в него и да причинят куп поразии, докато вниманието на екипажа е заето с врагове с по-големи размери.

Оценка:
Маневреност: 3+
Мощност на оръжията: 6+
Енергия: 6-
Разнообразие на оръжията: 3
Поносимост на щети: 6-
Общ успех: Мн. добър: 4,80

 

4. Бойна звезда Галактика

След като изяснихме колко мощно е оръжието на Лекс, няма как да дадем на който и да е друг кораб кой знае колко висока оценка за мощност на оръжието. Специално на Бойна звезда Галактика не можем, дори и да искаме – нейните оръжия честно казано не са кой знае какво като сила. Доста по-разнообразни са отколкото на Лекс, от гледна точка на това, че макар и да се доближават до арсенала на съвременен морски боен кораб, все пак могат да се изстрелват от различни места и в различни посоки (а не само напред, както е при Лекс). Също така Бойна звезда Галактика разполага и със своите вайпъри, които могат да се погрижат за по-малките врагове, а също и за по-големите, ако обединят усилията си. Корабът е сравнително маневрен, а разполага и с възможност за скок в пространството. Лошото е, че той изисква много енергия. Във фактора енергия ще включа и екипажа на Галактика. Те са постоянно заети с лични драми, мрачни мисли от рода на „силон ли е онзи там или не е“, или с изтрезняване. В този смисъл те не са особено ефективни бойци, каквито са например хората и извънземните на „Ентърпрайз“. Все ще се намери някой мъртвопиян пилот да катастрофира с вайпъра си в някой астероид, или пък някой недоспал, който да борави с оръдията, но мерникът му да не е от най-точните. Галактика не може да се похвали и с особено силна издържливост на продължителен обстрел. Да, винаги се оправя със силонските нападения, но след това й е необходимо много време за ремонт или за възстановяване на изгубени ресурси покрай някоя битка (взривен склад на вода и т.н.). А по време на самите нападения често има бъгове в системата, отказ на оръжия, угаснали екрани и други подобни неудобства.

Оценка:
Маневреност: 6-
Мощност на оръжията: 5-
Енергия: 4
Разнообразие на оръжията: 5,50
Поносимост на щети: 4,50
Общ успех: Мн. добър: 4,85

 

3. Атлантида

Става дума за града Атлантида от „Старгейт: Атлантида“. Макар през повечето време градът да предпочита да плува в някое море, той е създаден да бъде и ефективен участник в космическа битка. Неговите оръжия не са особено разнообразни, но пък могат да се изстрелват от страшно много места и то без обезателно всички да са заети от хора. Всъщност, изглежда е достатъчно един човек да седне в стола на Древните, за да борави с повечето от силите на Атлантида. Дроните, които изстрелва Атлантида са доста мощни. Не могат да се използват срещу цели планети (в това отношение Лекс си остава безспорен шампион), но няколко дрона са способни да се справят с една скромна призрачна флотилия например. Атлантида има и някои проблеми обаче. Тя може да влиза в хиперпространството, избягвайки битката по този начин, но ако тази възможност липсва, не е особено маневрена. Трудно например може да избяга от добре насочен вражески изстрел – може да се премести достатъчно, за да не попадне точно в целта, но едва ли ще го пропусне с целия си корпус. Най-сериозният недостатък е енергията. Атлантида изисква огромно захранване, за да поддържа щитовете си в изправност, оръдията си стрелящи и същевременно да захранва себе си и животоподдръжката с енергия. За целта тя трябва да е заредена със ЗПМ-и, които много трудно се намират. А самите щитове пък, дори и захранени с енергия, лесно губят мощност, когато поемат повече от няколко изстрела. Отпаднат ли щитовете, Атлантида е на няколко изстрела живот, особено ако врагът знае къде да се прицели. Но така или иначе, изглежда и случайните попадения върху нея винаги уцелват нещо важно, което създава много проблеми на екипажа след това.

Оценка:
Маневреност: 5
Мощност на оръжията: 5
Енергия: 4-
Разнообразие на оръжията: 5,5
Поносимост на щети: 5-
Общ успех: Мн. добър: 5,00


2. Андромеда

За разлика от Бойна звезда Галактика, екипажът на Андромеда е много дисциплиниран и изобретателен. Корабът има възможност да презарежда сред многото планети в Конфедерацията, включително и с нови хора. Така те са отпочинали и годни за служба. Зоркият поглед на морално извисения Дилън Хънт пък ги държи в правия път. Оръжията са с една идея по-слаби от тези на галактика, най-вече защото нямат малки корабчета, които да помагат в битката. Въпреки това обаче самите оръдия на кораба са малко по-мощни, а арсеналът – по-разнообразен. За маневреност Андромеда получава същата оценка като Галактика. Макар тя да е по-малка и по-маневрена от страшилището на 12-те колонии, нейният хиперпространствен скок отнема повече време и представлява деликатен момент, в който корабът е по-уязвим. Поносимостта на щети е същата като при Галактика и Атлантида – при всеки удар хвърчат искри, падат кабели и монитори и вероятността да бъдеш убит от вътрешен инвентар по време на битка е по-голяма отколкото да се взриви самият кораб.

Оценка:
Маневреност: 6-
Мощност на оръжията: 4,50
Енергия: 6
Разнообразие на оръжията: 5
Поносимост на щети: 4,5
Общ успех: Мн. добър: 5,15

 

 

1. Бяла звезда

Корабите бяла звезда са още по-малки и от Андромеда. Поради това са и много по-маневрени. Не само че могат лесно да избягват противниковите изстрели, но и могат да си отворят собствен хиперпространствен прозорец, нещо за което другите във вселената на „Вавилон 5“ изискват или портал, или доста по-внушителни размери. В това малко тяло, белите звезди са побрали най-добрите оръжия на Минбаритата, те са мощни и разнообразни, като същевременно не изискват кой знае какво захранване. Самите Минбари и рейнджъри, които боравят с кораба се славят със своята дисциплина и прецизност. Като по-малък кораб, той ще поеме повече щета при директен изстрел в него, колкото и да е трудно такъв да се реализира, но Ворлонската технология в него му дава възможност сам да се излекува, а живата тъкан да омекотява ударите. Където и да търсим дефект в този симпатичен малък кораб, едва ли ще го открием. Той няма изключителни способности и мощности, в никакъв случай не може да унищожи планета, но би спечелил в битка с който и да е от гореизброените кораби.

Оценка:
Маневреност: 6
Мощност на оръжията: 5+
Енергия: 5+
Разнообразие на оръжията: 5,50
Поносимост на щети: 5,50
Общ успех: Отличен: 5,50

 

Научната фантастика предлага разнообразие от космически кораби и вълнуващи битки. След преглед на всички многофункционални дизайни и специални технологии, обаче, сред огромните страшилища на Вселената, излиза че най-голямото невинаги е най-силно. Оказва се, че старата максима важи и в космоса – „Не е важен размерът, а как го използваш“.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
24 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Veinnora

И все пак ако говорим за Андромеда , са пропуснати нова бомбите (които унищожават планети) , изтребителите с които разполага при пален боен потенциал , нано технологията и за ремонт по време на битка и + това ИИ-то което може да управлява кораба по време на битка и да коригира грешките на екипажа ( дори си мисля че ще си се справи доста добре и без екипаж ) :Д бих искал да я видя срещу всеки един от горепосочените кораби 😛

bobko

А корабите на орайте :S

Mythos

Само че Лекс трябва да го уцели. Не го ли уцели (или пък ако корабът някак издържи на изстрела) Лекс си заминава. Затова малки кораби с добро въоръжение (да не ставам досаден, но – „Одисей“) биха му видяли сметката.
„Звездата на смъртта“ също може да унищожи Лекс (че и който и да е било друг кораб) с един изстрел, но има по-добра защита, а и изтребители, които да я пазят (флотата от звездоразрушители около станцията все пак не е задължителна).
Срещу дроните на Атлантида аз още не съм видял нещо да издържи – нито последния призрачен кораб (най-мощният им), нито пък флотилията на гоаулдите (аванпостът на Земята използваше същите дрони).
От изброените (не само в статията) кораби, „Галактика“ е безспорно най-слабият, но и безспорно най-реалният.

Петър Атанасов

Не забравяйте, че Лекс може да унищожи всеки кораб или планета само с един изстрел. Проблемът му е, че изстрелът отнема малко време. Но все пак достатъчно малко, за да не може друг голям кораб, като Атлантида, да му избяга.

Мира
Pepper

Галактика издържа на ядрен взрив, може да извършва пространствени скокове, неподатлива е на компютърни вируси и има страхотно разнообразие от оръжия – за мен тя е номер 1.

За съжаление няма как да проведем реални тестове за да видим кой е по-добър. Като цяло ако говорим наистина за космически кораб, според мен Андромеда си е №1. Иначе като издръжливост и мощност, и ако си е с неговия си екипаж Атлантис е непобедим 🙂

Mythos

A, да – „Одисей“ освен нормалното си захранване има още асгардско захранващо ядро и ZPM (за графите „Енергия“ и „Поносимост на щети“

Mythos

ZPM-ите наистина са рядка стока, но ZPM-ите могат да се ПРОИЗВЕЖДАТ, стига да имаш необходимите познания. В крайна сметка те са нещо подобно на батерии, които се захранват с огромно количество енергия от самия вакуум, а тя е практически безгранична. Затова и всеки от хилядите градове на човешките репликатори (на тяхната си планета) беше зареден с 3 ZPM-a. Същото се отнася и до дроните – ако знаеш как, можеш да ги произведеш. Всичко зависи от това дали говорим за Атландида с човешки екипаж или за Атлантида (или кораб от същия вид) с екипаж от Древни (не всички са се възнесли) или човешки репликатори, които се мислят за Древни.
Колкото до „Одисей“ – нови щитове (единственият ъпгрейд, който е малко под въпрос), асгардски плазмени оръдия (нищо в Старгейт вселената не можеше да ги спре), асгардско компютърно ядро (съдържащо цялото познание на Асгардите относно хипердвигатели, щитове, оръжия, манипулиране на времето, съдържащо още вградено времезабавящо устройство и интерфейс, с който и идиот да може да се оправи с цялото това знание). Не трябва да се пропуска и фактът, че Асгардите притежаваха (запаметени в компютрите си) цялото знание на Древните, макар както се изрази Тор „не сме успели дори да одраскаме повърхността му“ в проучванията си.

В заключение „Одисей“ определено си е дооооста здрав кораб и аз бих заложил на него срещу всеки друг кораб, с изключение на Атландида или Звездата на Смъртта (и то само на втората)

Петър Атанасов

Да де, ама ZPM-ите са много рядка стока и оттам става трудно. Дроните също така не са много често срещана стока. Иначе са добри като сила, но не могат да взривят цяла планета само с един изстрел, затова и само Лекс има шестица при мощността 🙂
Виж за Одисей си прав, можех да го включа, не се сетих за асгардските технологии, макар така и да не се разбра какво толкова могат да направят те. Но като цяло гледах да се концентрирам върху кораби, които участват във почти всеки епизод или направо служат за основен фон на историята, тоест примерно героите живеят на тях.

Благодаря ти за коментара!

Mythos

Ето и някои други предложения:
1) USS Enterprise-E – последният кораб на капитан Пикар
2) USS Voyager – по-малък, но със същите оръжия, а накрая дори с по-добри и с много по-добри щитове.
3) „Одисей“ от Старгейт след пълното му преоборудване с най-съвършените асгардски технологии и оръжия
4) „Звездата на смъртта“ – която и от двете да е (даже 1-та май по-добре – има хипердвигател и не се нуждае от цял планетоид, за да си разположи генератора на щита на него, пък и само джедай със способностите на член на сем. Скайуокър може да нацели слабото й място)

Също така имам малка забележка към написаното за Атландида – с 3 ZPM-а едновременно щитовете на града издържат непрекъснат 10 000-годишен обстрел от корабите на Призраците. А дроните му са достатъчно мощни, за да разпердушинят който и да е съперник, при това се насочват с мисъл.

Доста битки е понесъл, според мен си му е мястото, но можеше списъка да бъде малко по-разширен, примерно да включи и корабите на клинкогинте и т.н.

torettos

За мен лично Атландида изобщо не и е мястото тука все пак това е град – да в със светлини двигатели и оръжия, но град. Може би трябваше да е боен кораб от клас „Аврора“ ако „древните“ трябва да участват с нещо.

Piper

Мерси много 🙂 ,че сега като няма старгейт няма какво да се гледа.

Лекс си е от филма LEXX, a Бялата звезда е от Вавилон 5

Piper

Този кораб Лекс и този Бяла звезда от кои сериали са ?

Нед Ласков
Неделчо Ласков

И аз ще призная, че TARDIS не е най-могъщия кораб, само ако го видя победен (, а това никога няма да стане)…

Петър Атанасов

Докато не видя ВИРИНК в космическа битка, няма да ме убедите 🙂

Spote

Съгласен съм с Nedelcho Laskov. TARDIS е най – мощният кораб. Притежава най – силното оръжие ДОКТОРА !

Нед Ласков
Неделчо Ласков

А тогава защо в „Journey’s End“ главния даалек каза, че TARDIS е оръжие и ще бъде унищожен, и го прати в ядрото на кораба на даалеците?!? Този път страха беше от TARDIS, а не от Доктора…

Петър Атанасов

Ако бях вкарал и визия, Лекс щеше да е на първо място, защото е най-оригинален… и с най-двусмислен вид :))
Споменах Талън в началото на статията, не го вкарах, защото той издържа 2 сезона и умря, тъй като оръжията го побъркаха и в крайна сметка показа, че е било грешка левиатаните да се правят на бойни кораби. Иначе да, в разцвета на силите си би станал отличен пример.

Адриан

Тоя Лекс и тоя им кораб, където прилича на… водно конче, нещо не ме кефи. Трябваше да вкараш и критерии визия, на практика едва ли е важен, но за филмите определено – да.
Иначе аз бих добавил Талън – синът на Моя, малък, маневрен, мощен и с характер 😎

Петър Атанасов

Не съм съгласен, според мен ВИРИНК изобщо няма оръжия. Нали и самият Доктор не използва такива. Извънземните се страхуват от ВИРИНК защото знаят кой е вътре, а не защото е някакво супермощно оръжие. Поне според мен. Затова аз на оръжия бих му дал 2+ (+ защото все пак може и да има нещо), на разнообразие пак 2+ (отново плюсът за неизвестност) и оттам става много ниско. Иначе за маневреност и поносимост на щети съм съгласен. Като цяло обаче според мен ВИРИНК е един много миролюбив кораб 🙂

Нед Ласков

Така де, всички разбраха, че съм тук (почти) само заради Doctor Who, затова карам направо:
По вашите критерии оценявам TARDIS от Doctor Who:

Маневреност: 6+ (телефонната кабинка може да паркира навсякъде, а какво видяхме в „Булката беглец“, е доста добра и на магистралата)Мощност на оръжията: 6 (в сериала все още не сме ги виждали, но щом всички извънземни се страхуват от него…)
Енергия: 6+ (знаем колко рядко се налага презареждане от пукнатината в Кардиф)Разнообразие на оръжията: 4 (както казах – не сме ги виждали в действие, но какво значение има – слагам 4, за да е средна оценка)Поносимост на щети: 6+ (TARDIS има щит и практически не може да бъде наранен, а и се само-поправя)

Общ успех: 5,60
Май моя любимец се нарежда на първо място!!! (party)