5 коментара
liubovni istorii

5 от най-трогателните любовни истории във фантастиката

Честит празник на влюбените! Почитателите на Трифон Зарезан да не се сърдят – догодина ще отчетем 14 февруари с класация за най-големите пияници във фантастиката 🙂

За да съставим тази класация излязохме извън нашата общност и поставихме въпроса в няколко форума – Кой са най-трогателните любовни истории във фантастиката? Къде ни уважиха, къде не, къде даже ни цензурираха, но в крайна сметка събрахме доста разнородни мнения. Ето кои двойки в нашия жанр се отличиха:

 

5. Гай и №6 („Бойна звезда Галактика“)

Страховете на учените, че в бъдеще хората могат да започнат да се влюбват в роботи, са напълно основателни. Особено ако роботите са толкова съблазнителни, колкото №6. Силонката вече беше отличена като една от най-сексапилните извънземни мацки, поради което изобщо не се учудваме, че и тук е на първите места. Първоначално №6 е безкрупулна масова убийца, която не се свени да използва мъжката природа на Гай в своя полза. Тя спи с него и го манипулира, за да й даде деактивиращите кодове за защитните съоръжения около 12-те Колонии. Така тя й расата й от роботи успява да затрие всички обитаеми планети, като от милиардите човешки същества само Гай и още няколко хиляди души успяват да се спасят от Апокалипсиса. Доста лошо начало за любовна връзка и причина за недоверието между двамата в по-нататъшните им отношения. И двамата обаче се оказват богоизбрани – Бог се явява и помага на всекиго от тях, представяйки се във формата на другия. В крайна сметка двамата се опознават по-добре и възстановяват доверието помежду си, а в края дори заживяват заедно „щастливо до края на дните си“.

 

4. Елена и Деймън („Дневниците на вампира“)

Учудващо, в тази двойка феновете избират лошото момче пред доброто. Може би и тук предимството се дължи на чара и сексапила му, особено поставен до скучноватия си брат. Деймън започна като злодей, а сега вече е от отбора на добрите. Неговата лошотия всъщност е резултат от миналите му травми – все пак той е вампир само защото се е влюбил в неподходящото момиче преди повече от век. Важното е, че в сърцето си той е добър и способен да обича. Елена усеща това и има интерес към него, но същевременно никога не може напълно да му се довери заради предишните му злодеяния. Още повече, тя изпитва лоялност към първия си вампир, Стефан, дори и след озлобяването му и сдружаването му с Клаус. Двамата все пак успяват да си откраднат една целувка – а дали ще си останат само с нея – предстои да видим.

 

3. Арагорн и Арвен („Властелина на пръстените“)

Любовта между Арагорн и Арвен е не само една от най-трогателните, но и от най-епичните в жанра. Арагорн е обикновен простосмъртен човек, макар и с кралско потекло, а Арвен е безсмъртна елфка. Арагорн я вижда докато се разхожда в гората. Тогава той е на 20 и се влюбва в нея от пръв поглед. Арвен обаче няма как да си позволи да прояви интерес към простосмъртния. Около 30 години по-късно двамата отново се срещат и Арвен отвръща на чувствата му. Двамата се вричат един на друг на могилата Серин Амрот, но не могат да се оженят преди Арагорн да стане крал на Арнор и Гондор. След Войната на пръстена двамата са свободни да се съберат и прекарват 6 години в щастие. Арвен ражда на Арагорн 1 син и 2 дъщери. Смъртта обаче застига Арагорн и той умира. Почувствала, че 29 века са достатъчни и животът й вече е изпълнил смисъла си, Арвен се сбогува с децата си и отива в Лориен, където заспива вовеки, присъединявайки се към любимия си в отвъдното.

 

2. Ричард и Калан („Мечът на истината“/„Легенда за търсача“)

Ричард Рал и Калан Амнел са може би двамата най-важни герои в тяхната фентъзи вселена. Те отървават земите си от безчет злодеи и чудовища. Двамата са добри, справедливи, искрени, но и смели и боеспособни. Логично е двамата да не могат да устоят на чара си (особено след като всеки един от тях поодтелно е способен да спечели обожанието на орди от фенове). За разлика от останалите примери, тук можем да кажем, че има истинско равенство между двамата (поради което и се класират по-напред) и че характерите им наистина са подобни и си подхождат. За съжаление, тяхната трагедия идва от силата им – Калан е Изповедница, а Ричард – Търсач. Когато една Изповедница си избере партньор, магията й го превръща в нейн роб. Затова и Калан не може да се отдаде на Ричард. От една страна, ако той магията й изтрие свободната му воля, той няма да бъде същият и любовта им ще бъде порочена. От друга страна, той е натоварен с други важни задачи от общочовешко значение (да убие Мрачния Рал, с което да освободи милиони хора от тиранията му например) и не може да откаже тази отговорност заради личното си щастие с любимата. Така двамата прекарват години в помощ на другите, докато тяхната любов е обречена да остане платонична и неизконсумирана.

 

1. Бела и Едуард („Здрач“)

Нямаше начин тези двамата да не заемат първото място. Стефани Майер до голяма степен революционизира жанра с вкарването на толкова много любов в история с вампири. Да не говорим, че и самите вампири въобще не са жестоките кръвопийци, като каквито ги познаваме – семейството на Едуард доста лесно приема Бела (вместо да си поделят кръвта й), а да не забравяме, че блестят на слънце. Историята на тези двамата е толкова позната, че вече е станала тривиална и копирана от безброй „творци“. Бела пристига в гимназията като нова ученичка, но е травмирана и се чувства не на място. Ето защо вниманието й е привлечено от отшелника Едуард. Между двамата прехвърчат искри и постепенно се влюбват. Той обаче пази една тайна – макар и тийнейджър на вид, Едуард е вампир. Кръвопиецът малко по малко допуска момичето в своя вълнуващ свят и се влюбва в нея не по-малко, отколкото тя в него. Бела и Едуард са главни герои в мокрите сънища на толкова много тийнейджърки, че първото им място в класацията е просто бетонирано.

 

Няма да ви отегчаваме с мъдри заключения за финал – знаем, че вече сте трогнати, полуразплакани и бързате да се прегърнете с любимия човек. Правете любов, а не война, а след като приключите, можете да погледнете и дългия списък от фантастични двойки, които бяха споменати, но не успяха да се наредят на челните места:

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата