1 коментар
2

5 продължения, по-добри от оригиналите

Редки са случаите, в които продълженията са по-добри от оригиналите. Но пък се помнят и до днес.

Какво става, когато някой в Холивуд вземе, че се излъже да направи някой наистина хубав филм, който да спечели маса пари? Разбира се, следва продължение! Нито един блокбъстър не остава неизцеден докрай от алчните продуценти. В резултат, продълженията най-често са зле и феновете остават разочаровани и излъгани.

Има случаи обаче, в които продълженията са дори по-добри от оригиналите. Петър Атанасов и Драгомир Драганов съставиха класация на вторите части, които са много по-добри от първите. Евала на малцината, успели да надскочат себе си и да изпълнят смисъла на това да се направи още един филм от дадена поредица. Макар и само веднъж, защото те пък се провалят след това в третите части. Но това е друга тема.

 

Изображение с име: star wars the empire strikes back5. Междузвездни войни 5: Империята отвръща на удара

Емблематичната сага влиза в класацията с филма, който шокира всички фенове по света и всъщност направи поредицата знакова за жанра. Не че първият (според заглавията – четвъртият) беше лош – имаше си симпатични герои, напрежение, чужди планети, революционни нововъведения в киноизкуството… Но просто продължението е много по-добро. Личи си, че са вложени повече пари, има повече сюжет, повече локации, бойни четирикраки роботи, както и култов обрат за финал, в който Дарт Вейдър признава на Люк, че е неговият баща. Да не забравяме и появата на Йода, герой, когото всеки познава и който винаги се появява, когато някой каже или направи нещо, свързано със Star Wars.

 

Изображение с име: star trek wrath of khan4. Стар Трек 2: Гневът на Кан

След хапчето за сън, което представляваше първия „Стар Трек“ филм, режисьорът Николас Майер (новак във вселената на Star Trek) подлудява феновете със страхотното продължение „Гневът на Кан“. Майер подхожда към втората част като към футуристичен филм за подводница. Прави велики космически битки и задълбочава героя на капитан Кърк като го дарява със син, за който не е знаел. Рикардо Монталбан пък се справя отлично с ролята на лошия и всичко това прави „Стар Трек 2: Гневът на Кан“ най-добрият филм от всички Трекове за огромна част от феновете. А поклонът към създателите му трябва да е още по-дълбок, като имаме предвид, че е излязъл преди цели 30 години. Тогава дори не сме били родени!

 

Изображение с име: superman3. Супермен 2

В първата част Кларк Кент си беше супер – летеше, риташе задници, успя да върне времето в името на любовта и т.н. За втората обаче всичко хубаво се умножава по три – злодеите-изгнанници от първата част отново са на линия, а Лекс Лутър допълнително нажежава обстановката, влизайки в комбина с гореспоменатите. Всичко това в момент, когато нашия герой се лишава доброволно от способностите си в името на нормален живот с г-ца Лейн, а без тях за съжаление не може да се мери дори с обикновен пияница в бара. От този филм нататък със Супермен са правени само бози. Сега обаче се очаква нова версия, в която ще е замесен г-н Кристофър Нолан, който има известен опит в успешното възраждане на комиксови герои.

 

Изображение с име: Aliens2. Пришълците

Докато „Пришълецът“ се смята за култова класика, „Пришълците“ стига няколко класи по-високо, като е значително по-високо и от предишните примери. Джеймс Камерън, който определно е шампионът на тази класация, тръгва по единствения възможен път – вкарва не един, а много пришълци! Случват се много повече неща, сюжетът е изпълнен с адреналин, дори има и ясна логика зад действията на героите, нещо което се среща рядко във филмите. Личи си и по-големият бюджет (макар че всъщност не е чак толкова голям, предвид постигнатото качество) с различните локации и реалистичните извънземни. Докато първият „Пришълец“ издигна кариерите на Сигорни Уивър и Ридли Скот на съвсем нови равнища, „Пришълците“ бетонира мястото им сред звездите и показа какво може да се постигне с идея като тази.

 

Изображение с име: Terminator1. Терминатор 2: Денят на страшния съд

Отново Джеймс Камерън е човекът тук. Вторият Терминатор абсолютно издухва първия по качество. Брилянтни изпълнения от Линда Хамилтън и Робърт Патрик, като това е дори един от малкото филми, в които ни се струва, че и Арнолд Шварценегер е приличен актьор. Прокарват се идеите, че бъдещето не е предопределено, както и че машините могат да научат какво е любов, дори и да не я почувстват като нас. Това, разбира се, на фона на много битки и експлозии. Ефектите, особено предвид годинките, които филмът навъртя, са на добро ниво, а екшън-сцените направо засрамват повечето от днешните продукции. Количеството потрошена техника и изстреляни куршуми, за да се постигнат зрелищата във филма, надвишава това в цели други поредици, и то без по никакъв начин да пострада или изпростее сюжетът. „Терминатор 2: Денят на страшния съд“ е същинският ни идеал за научнофантастичен екшън и заслужено го поставяме на първо място.

 

Факт е, че класацията се получи малко ретро. Няма нито един филм от текущото хилядолетие, всичко е от 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Но какво да се прави, явно в такива времена живеем…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата