5 стари сериала с нов живот

Класация на фантастични сериали, прекарали дълго време извън ефир, но после върнати в една или друга форма.

Феновете на научната фантастика с нетърпение очакват да видят новото разклонение на „Стар Трек“ – Star Trek: Picard. В него ще видим продължение на историята от „Стар Трек: Следващото поколение“, поне що се отнася до главния герой (и някои второстепенни). Старият сериал върви от 1987 до 1994 година и спокойно можем да кажем, че той проправя пътя на всички следващи разклонения, независимо че оригиналните серии са първоизточник. 25 години след края (макар че през първите от тях имаше и филми, а през голяма част от времето се излъчват други разклонения) капитан Жан-Люк Пикар ще се завърне в съвременна продукция и ще ни удари по носталгията.

Предстои да видим дали новото разклонение ще бъде успешно и ще оправдае съществуването си, като сме почти сигурни, че няма как да опетни наследството от старите серии. Но „Стар Трек: Пикар“ далеч не е първият сериал с персонажи, които се завръщат на екран след дъъъъълга почивка, дори след като са ги смятали за завинаги мъртви. И други продукции са постигали съживяване, понякога десетилетия по-късно, с което са доказвали важното си място в историята на телевизията. Някои даже са го затвърждавали, други не чак толкова. Нека видим как са се справили някои от фантастичните сериали с най-дълга история, подредени в нарастващ ред по брой години извън ефир.

 

5. The X-Files („Досиетата Х“)

Стари серии: 1993-2002 (9 сезона, 202 епизода)
Години извън ефир: 15, но с един филм от 2008
Нови серии: 2016-2018 (2 сезона, 16 епизода)

Колкото и да се изпише за старите серии на „Досиетата Х“, все ще е малко. Кой не знае Мълдър и Скъли, кой не е чувал за тях. Двамата агенти на ФБР разследват паранормални случаи и извънземна конспирация за поробване на Земята в продължение на 9 години. Мълдър е винаги готов да повярва в най-лудата теория за странното явление на епизода, докато Скъли е абсолютно скептична и гледа на всичко от строго научна гледна точка (макар и с някои разколебавания понякога). Това обаче не им пречи да имат пленителна химия помежду си (въпреки че актьорите са се мразели в средните сезони). Сериалът се оказва вдъхновение за десетки продукции от началото на ХХІ век, а фенбазата му е по целия свят.

За съжаление, финалът на старите серии през 2002 година не е идеален, а завръщането за новите два сезона от 2016 и 2018 година е христоматиен пример как НЕ се прави. Въпреки че отделни епизоди от новите заслужават внимание, като цяло завръщането се смята за творчески провал (най-вече на главния сценарист Крис Картър – няма да забравим, няма да простим!), а последната серия ни кара да чувстваме не толкова удовлетворение от качествен завършек, колкото облекчение, че мъката покрай поредицата най-накрая свършва.

4. Doctor Who („Доктор кой“)

Стари серии: 1963-1989 (26 сезона, 694 епизода)
Години извън ефир: 16, но с един филм от 1996
Нови серии: 2005-???? (11+ сезона, 144+ епизода)

Ако критерият за класацията беше брой епизоди, то „Доктор кой“ определено щеше да е на първо място. Емблема на британската научна фантастика, сериалът разказва за извънземен с човешки вид, който пътува в неговия ТАРДИС, приличащ отвън на телефонна кабина, през времето и пространството. Когато здравето на главния актьор се влошава, сценаристите измислят начин да продължат сериала без него, като обясняват смяната на външния вид на героя с регенерация. Всеки Господар на времето, когато умре, може да се съживи, но с тотално променен външен вид, а донякъде и характер. През годините 12 актьора са се превъплъщавали в Доктора (плюс още 9 в епизодични роли), без да броим продукциите извън канона. Като цяло, сериалът се води семеен, но някои епизоди, особено от по-новите, съдържат както доста дълбоки теми са размисъл и изключително заплетени сюжети, така и доста страшни чудовища и извънземни. Въпреки че в момента сериалът не е в най-добрата си форма (не толкова заради първата жена в ролята на Доктора, сексисти такива, колкото заради новия главен сценарист), той несъмнено е пример за отлично завръщане! Новите епизоди в много отношения са по-добри от старите и значително надграждат и доразвиват наследството на първите 26 години в ефир. А със способността на сериала непрекъснато да се обновява и мястото му в британската поп култура, той вероятно ще има дълго здраве и още много главни сценаристи в бъдеще.

3. Twin Peaks („Туин Пийкс“)

Стари серии: 1990-1991 (2 сезона, 30 епизода)
Години извън ефир: 26, но с един филм 1992
Нови серии: 2017 (1 сезон, 18 епизода)

Макар и да има много по-малко епизоди от всички други в класацията, „Туин Пийкс“ определено е култов сериал, заслужил мястото си в историята на телевизията със своите странности и неповторим чар. Сюжетът се върти около убийството на красивата девойка Лора Палмър от малкото планинско градче Туин Пийкс. Агент Дейл Купър от ФБР пристига, за да го разследва (с меко казано нестандартни методи) и открива, че зад него се крие много по-дълбока метафизична история, която едва ли някой разбира напълно, включително и самите Дейвид Линч и Марк Фрост, създатели на сериала. За съжаление, трети сезон се приема със смесени чувства, защото вместо да даде отговори на стари въпроси, за които феновете са чакали четвърт век, набляга на странностите и пилее време в безсмислени статични арт сцени. Разбира се, по-добре е от нищо и трябва да сме благодарни за това завръщане, но все пак можеше и много по-добре. Въпреки отворения финал, засега няма планове за нови сезони, но пък и не е изключено някой ден Линч пак да се завърне към творбата си.

2. The Outer Limits („До краен предел“)

Стари серии: 1963-1965 (2 сезона, 49 епизода)
Години извън ефир: 30
Нови серии: 1995-2002 (7 сезона, 154 епизода)

Този сериал-антология, в който всеки епизод има различен сюжет, очевидно е вдъхновен от победителя в класацията, но има достатъчно качества сам по себе си. В сравнение със „Зоната на здрача“, „До краен предел“ набляга повече на научната фантастика, а и съживяването му е доста по-успешно и дълготрайно. Заставката му е доста запомняща се, с показване на развалена картина и глас зад кадър, който казва „Повредата не е във вашия телевизор“ – фразата стана доста популярна и у нас с излъчването на новите серии по btv. Старите серии често си позволяват по-нестандартна за времето си режисура, а няколко от показаните там чудовища по-късно се появяват и в „Стар Трек“ като извънземни. Ленард Нимой, Уилям Шатнър и други актьори от емблематичната космическа опера са играли главни роли в епизоди от „До краен предел“.

Новите серии са одобрени след успеха на „Разкази от криптата“ и „Досиетата Х“, които доказват, че публиката има интерес към подобни продукции. Все още има много чудовища и извънземни в историите, но се появяват и сюжети, посветени на свръхестествено събитие с драматични последици за героите и/или човечеството. Първите шест сезона си позволяват и повече голота, която е относителна рядкост за телевизията тогава. Също така, от време на време се появяват епизоди, продължаващи сюжети от предишни серии.

1. The Twilight Zone („Зоната на здрача“)

Стари серии: 1959-1964 (5 сезона, 156 епизода)
Години извън ефир: 21, но с един филм от 1983
Първо съживяване: 1985-1989 (3 сезона, 65 епизода)
Години извън ефир: 13, но с 1 филм от 1994
Второ съживяване: 2002-2003 (1 сезон, 43 епизода)
Години извън ефир: 16, но с една колекция от късометражки за 50-годишнината през 2009 г.
Текущо съживяване: 2019-???? (1+ сезона, 10+ епизода)
Общо: 10+ сезона, 50 години извън ефир

Въпреки че съживяванията на „Зоната на здрача“ се смятат за отделни сериали, те си принадлежат към един и същи бранд и са все под контрола на CBS. Twilight Zone определено е една от емблемите на фантастиката с разнообразните си сюжети, често включващи неочакван край. Род Стърлинг е създател и главен сценарист за оригиналните серии, като една от причините именитият творец да се захване с нашия жанр е, че много често телевизии, продуценти, медии и фенове са му се бъркали в историите и посланията от по-старите продукции. Маскирайки идеите си като фантастика, той си е осигурил повече спокойствие и творческа свобода. За първите години това му носи успех, но постепенно работата започва да му дотяга (от общо 65 епизода в първите два сезона, по негови сценарии с цели 48 – по един на всеки две седмици!), телевизията отново започва да му се бърка, а гост-сценаристите не успяват да освежат сериала и така той спира след пет сезона и над 150 епизода.

Доста време минава преди първото съживяване, предимно защото телевизията не е убедена, че нов сезон ще постигне същия успех (не че първите серии са били международен хит). Постепенно обаче продуцентите виждат колко много филми, сериали и книги взимат елементи от „Зоната на здрача“ и се убеждават, че има още хляб в нея. Първи сезон се справя добре, втори е трагедия в рейтингово отношение, в трети влизат нови сценаристи, но не успяват да върнат аудиторията.

Второто съживяване започва да акцентира повече на социални теми като расизъм, сексуалност, тероризъм и др. Успява да изкара няколко добри епизода, но като цяло не е добре прието и спира след само един сезон, макар и доста дълъг – 43 епизода по един час, като във всеки епизод има по две половинчасови истории.

Най-новият „ревайвал“ с Джордан Пийл също не се смята за най-доброто от историята на сериала, особено в днешния климат на полемика около политкоректността, но все пак събира интерес от абонатите на CBS All Access и вече е подновен за втори сезон. Стискаме палци той да бъде по-вдъхновяващ за отколешните фенове на франчайза.

Заслужават споменаване:

Red Dwarf („Червено джудже“) – Реално трябваше да бъде включен в класацията, но е много трудно да се определи кои години сериалът се смята за мъртъв и кои – за актуален, тъй като се прави сезон за сезон, с огромни промеждутъци между различните серии. Засега има 12 сезона и 73 епизода, излъчени през годините 1988 (х2), 1990, 1991, 1992, 1993 –- 1997, 1999 –––- 2009 – 2012 –- 2016, 2017. Миналата година един от актьорите обяви планове да снимат 13-ти сезон през 2019, но това нищо не значи – може да го има, може и да го няма, може да е тази година, а може и след 10 години – толкова шантава и непредсказуема е продукцията на този евтин, но иначе прекрасен сериал.

Futurama („Футурама“) – Спира след 4 сезона в периода 1999-2003, но се завръща за нови три в периода 2008-2013. Пример за успешно завръщане!

Star Wars: The Clone Wars („Междузвездни войни: Войните на клонираните“) – Спира след филм и 6 сезона в периода 2008-2014, но се завръща за един последен сезон по-късно тази година. Пример за достойно завръщане – може още да не са излезли сериите, но е похвално, че ще му направят финал.

Heroes („Герои“) – Спира след 4 сезона в периода 2006-2010, но го съживяват за още един сезон през 2015. Пример за неуспешно завръщане.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Супер класация!
Futurama беше супер!
Дано пак да я върнат.

Nedev88

Зоната е култов сериал, но най-новия продукт е майтап. 100 пъти предпочитам новите епизоди на Досиетата или До краен предел от 90-те.

Камелия Христова
Камелия

Много забавна класация! Браво за труда и носталгията!