stranger-things-season-4

Ако можех да сключа сделка с Господ…

Ревю без спойлери на четвърти сезон от сериала „Странни неща“, достъпен за гледане по Netflix.

Stranger Things е първият изненадващ тотален хит на Netflix и има защо. Без никакво предупреждение и реклами, първи сезон излезе и впечатли със страхотна смесица от приключения, носталгия, комедия, ужаси и драма. Той се класира на второ място в топ 11 сериали на 2016 г. След това втори сезон затвърди добрите впечатления и беше избран за любимият ни сериал на 2017 г. Трети показа умора и поизтъркване на формулата, но все пак влезе в топ 15 на 2019 г. Не знам кой и как ще гласува в класацията ни за 2022 година, но „Странни неща“ отново ще трябва да намери място в нея, защото четвърти сезон отново напипва магията от първите години и успява да ни очарова, уплаши, разплаче, разсмее и впечатли.

https://www.youtube.com/watch?v=yQEondeGvKo

Децата-актьори пораснаха, някои от тях даже станаха звезди, но си останаха чаровни. Формулата на Stranger Things беше копирана от купища други филми и сериали през последните 5 години, но сценаристите успяха отново да я използват по много добър начин. Носталгията по последните десетилетия на ХХ век започна да се изтърква, но завръщането в тях все още има какво да ни предложи. Ние самите пораснахме и помъдряхме, но все още сме способни да се накефим на добре направения сериал, който да докосне детето в нас.

Четвърти сезон на „Странни неща“ разделя главните герои на 3 групи. В Хоукинс, Индиана все още живеят Дъстин, Лукас, Стийв, Нанси, Макс и Робин. Градчето е измъчвано от новия злодей Векна, който убива тийнейджъри по отвратителен начин. Там се запознаваме и с Еди, който прилича на сериен убиец и това работи супер за персонажа му. Някъде далеч живеят Уил, Ел, Джонатан и Джойс, като емиграцията от Хоукинс не се отразява добре на никого – Джойс още страда по изгубените си любови, Уил и Ел не успяват да си намерят приятели, а Джонатан се друса по цял ден с колегата си, чийто мозък е заприличал на пихтия от толкова много изпушена трева. В далечния Съветски съюз пък все още е жив Хопър, който вече е отслабнал и закоравял още повече. Сюжетът бързо разделя възрастните от децата, като първите се ориентират към Сибир, където да спасяват изненадващо оцелелия бивш шериф, а децата навигират между различни злодеи – свръхестествения Векна и хулиганите из учебните заведения. Всеки от героите си има и своя лична драма и борба, което допринася за богатството на историята.

Безспорно, най-ефектната и най-красивата сюжетна линия този сезон е на Макс. Няма да я коментирам в детайли, колкото и много да ми се иска, защото ревюто трябва да е без спойлери, но определено тук имаме значително израстване и трогателна драма. Нейна е й най-епичната и напрегната сцена, своеобразна кулминация на сезона, след която всичко друго бледнее. Само си представете, тези от вас, които вече сте я гледали, колко унищожителна за психиките ни би била тази сцена, ако беше завършила по друг начин… И се замислете колко е важно всеки елемент от нея да бъде направен перфектно, за да се получи тя наистина добре – обстановката в света на Векна, самият Векна, компютърната анимация, актьорското майсторство на Сейди Синк, саундтракът и озвучаването… Stranger Things има и други епични сцени и запомнящи се моменти, но тази спокойно би могла да бъде емблема на сериала и със сигурност е такава на сезона.

https://www.youtube.com/watch?v=NSE9Kvyxo90

Разбира се, това не означава, че другите персонажи са пренебрегнати – както казах, всеки си има своя история с лична драма и борба. Уил крие мъчителна тайна и е на прага на психически срив, макар и привидно да се държи. Джонатан усеща, че мижавият му потенциал се пропилява и животът му отива към провал, което пречи на отношенията му с Нанси. Стийв е възмъжал и е станал не просто свестен, а направо най-полезен играч в отбора, но това идва твърде късно, защото Нанси вече го е изоставила. Уви, при Ел нещата не се получават чак толкова добре, колкото друг път, защото трудностите й са хиперболизирани и нереалистични, а връщането на суперсилите не носи нищо ново като развитие за нея. От друга страна, виждаме и история от миналото й, която се оказва ключова за сезона и е ценен поглед върху самата нея като персонаж. Всички са интересни, всички имат как да ни накарат да им стискаме палци и да се вълнуваме от съдбите им. Дори злодеят е добре развит и има своят човешки елемент.

Не можем да не кажем няколко хвалебствия и за саундтрака. Няма нищо ново в това да се преплитат златни хитове от неотдавна отминали епохи в сюжета, но тази година Stranger Things надминава себе си. Хитовете от края на 80-те вече допринасят не само за атмосферата, но и за представянето на персонажите. Част от песните са ремиксирани в трогателни или епични версии, подходящи за сцените, в които са използвани. Стандартната филмова музика, която не разчита на стари шлагери от радиото, също е на максимално високо ниво. Както може да се очаква, имаме и музикално изпълнение от главен герой по време на напрегнат момент, което е малко прекалено лепнато и нереалистично, но изцяло в стила и чара на сериала. Приятно ми беше да разбера, че песента на Кейт Буш е счупила нови рекорди по слушаемост заради умелата й употреба в Stranger Things.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Не можем да наречем „Странни неща“ непредвидим сериал – повечето събития се предугаждат, чувстваме се относително спокойни за главните герои, независимо в какви ситуации попадат, защото имаме увереност, че няма да умрат. Следва се позната формула, има известна повтаряемост, не можем да говорим за уникална оригиналност. И все пак налице са зарибяващият елемент (слава богу, че сезонът беше пуснат на две половини, та така можех да ги изгледам за по един ден, вместо да оставам по нощите), майсторството в пресъздаването на познати тропи и вплитането им в богат интригуващ сюжет, вдъхновяващите сцени, както и отварянето на немалко теми за размисъл и лично израстване.

Не съм тотално отвян от четвърти сезон, не съм с паднало чене, имам своите забележки (например, колкото и да се радвам на дълго времетраене, сезонът не би пострадал от малко орязване на някои сцени, в които сценаристите просто са си угодили и полакомили прекомерно), но определено мога да кажа, че екипът се е справил превъзходно, доста по-добре отколкото можем да очакваме за четвърта поред година и след толкова трудности и забавяния. Ако Netflix можеха да сключат сделка с Господ, сигурно биха го помолили всички следващи техни продукции да бъдат с минимум същото качество – тогава стрийминг платформата ще се върне отново на абсолютния недостижим връх, от който тръгна, а всякакви други претенденти в нишата ще се борят само за второ място. Уви, тъй като тези продукции се броят на пръстите на ръцете, Netflix е със залязваща слава и очакваме не след дълго да бъде просто една от многото. Трябва да са благодарни на Stranger Things, че им задържа абонати толкова години. Но пък и ние трябва да сме благодарни на сайта, че все пак ни доставя това удоволствие да гледаме пет сезона на „Странни неща“. Пети сезон ще е последен и очакваме от него да завърши историята по феноменален начин.

 

Изображение с име: бележникМоята оценка:

История – 6-
Герои – 6-
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 5.50
Емоционален заряд – 6+
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 6+
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6-

Обща оценка: Отличен (5,73)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата