3 коментара
alita t

Бележки по продукцията на „Алита: Боен ангел“

Информация зад кадър на Alita: Battle Angel, по кината от 15 февруари.

Кино-титаните Джеймс Камерън (Аватар) и Робърт Родригес (Sin City: Град на греха) представят Алита: Боен ангел, епично приключение за надежда и борба за власт, базирано на графичната Manga поредица на Юкито Киширо. След като Алита (Роза Салазар) се събужда без никакви спомени за това коя е в един бъдещ свят, който не познава, тя е приютена от Идо (Кристоф Валц), състрадателен киберфизик, който разбира, че някъде в тази празна душа на киборг е било сърцето на млада жена с необикновено минало. Докато Алита се приспособява към новия си живот и опознава опасните улици на Железния град, Идо се опитва да я предпази от грешките в миналото й, докато нейният нов уличен приятел Хюго (Кийън Джонсън) й помага да си припомни забравените умения. Но едва когато жестоките и корумпирани сили, които управляват града, начело с Вектор (Махершала Али), започват да преследват Идо и Алита, тя открива следа от своето минало – тя притежава уникални бойни способности, за които властимащите няма да се спрат пред нищо, за да контролират. Ако успее да им избяга, Алита може да е ключът към спасението на своите приятели, семейството си и света, който обича.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Битката на Алита започва

През 23-ти век Земята е разтърсена от „Падението“, унищожителна война. 300 години по-късно животът кипи в центъра на Железния град, място, в което нормалните хора и технически подобрени техни кибер събратя живеят заедно в сянката на Залем, последния от великите небесни градове. Железният град може и да е мрачен град с фабрики, произвеждащ стоки за невидимия елит, който живее в облаците, но има свой собствен стил и енергия, своите удоволствия и своите вдъхновители. И ето че сега един необикновен герой, тийнейджърка киборг, появила се на бунището, ще открие своята идентичност и ще вдъхне надежда за оцеляване.

Хипнотичното приключение започва, след като киберфизикът доктор Дисън Идо открива находка, която ще промени живота му и Железния град завинаги: изоставен кибер скелет на момиче, чието тяло може и да е разрушено, но нейният мозък на човек е все още напълно жив. Идо не може да я изостави. Той започва да възстановява този странен киборг и вижда в това възможност отново да се почувства баща – като я наблюдава как се учи, как расте и как попива удоволствията на живота с широко отворени очи. Но сладкото любопитно момиче, което Идо нарича Алита, крие много тайни. Когато Алита случайно открива, че притежава уникални отдавна забравени бойни умения, тя разбира, че трябва да се погрижи за собствената си съдба. Но въпреки тези умения, на Алита й е необходима истинска причина, за да се бори.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Базиран на поредицата графични романи на Юкито Киширо, Алита: Боен ангел пресъздава митичен пост-апокалиптичен свят, в който един привидно истински град е изпълнен не само с огромни киборги, бързи спортни коли и мрачно правосъдие, но и с истински човешки истории. Актьорският екип, вдъхнал живот на това вълнуващо преживяване влючва Роза Салазар, Кристоф Валц, Дженифър Конъли, Махършала Али, Ед Скрейн, Джаки Ърл Хейли и дебютантът Кийън Джонсън.

Продуцентът Джон Ландау, който преди това е работил с Камерън по Титаник и Аватар и още от самото начало е продуцент на Алита, казва: „Надяваме се, че сме създали нещо ново за зрителите, което ще ги накара отново да изживеят тръпката от гледането на филми“.

Основна идея в подхода на Камерън към филма е да накара зрителите да възприемат този красив и хаотичен свят от гледна точка на Алита, след като започва нов живот в клиниката на Идо. Тази идея е развита от Родригес, който се заема да продължи започнатото от Камерън от своя гледна точка и със своя екип. В работата са замесени и компаниите на двамата, както и отличената с награди Weta Digital, която издига технологията performance-capture, използвана за първи път в Аватар, до нови висоти.

Изображение с име: alita1

Родригес отбелязва, че това, което виждаме на екрана в Алита: Боен ангел, е резултат от много различни фантазии, които са синхронизирани, но преди всичко това е представата на Алита за Железния град.

„Виждате всичко през очите на Алита, очи, заредени с невинност, които откриват красотата във всичко“, казва Родригес. „Искахме да създадем нещо абсолютно реалистично, това чувство за реалност и всички изненади са сред отличителните елементи на всеки филм на Джим Камерън. Удивителното е, че Джим работи по Алита от 1999 г., но дори и досега никой не е правил нещо подобно. Да довършим започнатото от него беше нещо невероятно“.

„В основата си всичко това е история за момиче, което получава втори шанс за живот“, казва Родригес, „и решава, че този път ще следва сърцето си“.

Изображение с име: alita2

Алита пада от небето

Джеймс Камерън за първи път е омагьосан от мистериозната Алита преди две десетилетия, много преди да режисира разтърсилия всякакви ограничения фантастичен 3D блокбъстър Аватар от 2009 г., променил коренно света на киното. В края на 90-те неговият колега и голям киноман Гийермо Дел Торо му препоръчва късометражно аниме, базирано на Manga киберпоредицата от девет части Gunnm на Юкито Киширо. Дел Торо подозира, че тя ще допадне много на Камерън.

Наистина комбинацията от свеж поглед към бъдещето, заедно с разбиващия екшън и засегнатите теми за изследователство, любопитство, преоткриване и копнеж за свобода, разпалват страстта в Камерън. Той вижда в приказката на младия страдащ от амнезия киборг една универсална история за откриването на личната идентичност. Основно го привлича човешкият елемент в историята, а не фактът, че действието се развива през 26-ти век. „Реакцията ми беше абсолютно емоционална. Най-вече защото голямата ми дъщеря беше малка по това време и гледах на това като велика история за силата на жените“, казва Камерън. „Тогава се запознах и с книгите и осъзнах, че Киширо е създал този свят с невероятни подробности, който има огромен потенциал за киното“.

Камерън чувства, че лабиринтите в Железния град, този западнал технополис, може да са истинска играчка, с която да изрази свои кинаматографични идеи, които отдавна е искал да представи, съчетавайки докрай дигиталните възможности с епичен размах от човешка гледна точка. Той започва да пише сценарий, обединяващ елементи от първите четири книги за Алита, заедно със сценаристката Лаета Калогридис (Злокобен остров). В допълнение към сценария, Камерън подготвя 600 страници от подробни бележки за всеки от героите и за живота и дизайна на Железния град. Той започва да работи с екип от художници, които правят първоначални скици, на които се основава фотореалистичният дизайн, който ще тества ограниченията на компютърно генерираните изображения.

Изображение с име: alita3

„Действието във филма се развива 300 години след опустошителна война. Оцеляват само малък процент хора“, обяснява Камерън. „Повечето оцелели се пренасочват към единствения небесен град Залем, връх на цивилизацията за това време. Но Железният град си остава огромен бежански лагер. Всички хора в него се опитват да се доберат до Залем, до земята на неограничените възможности“.

Камерън е заинтригуван от живота в Железния град. В него телата на киборгите може да се изградят с човешки части и мозък, за да се създадат киборги с всякакви форми, размери и способности (киборгите не са роботи; те са хора, чиито тела са подсилени с биотехнологични компоненти). В днешно време медицинските изследвания откриват нови начини мозъкът да контролира и да усеща изкуствени крайници. Какво обаче би станало, ако смесицата между човек и машина осъществи такъв напредък, че да гарантира не само пълното възстановяване на хората, но и тоталната промяна на техните способности?

„Всичко започва, защото хората имат нужда от подмяна на крайници, в следствие на разпространението на повсеместна епидемия“, обяснява Камерън. „В резултат на това, за хората е съвсем нормално да заменят свои крайници с механични части. Няма нищо лошо да станеш киборг, това донякъде означава, че си достатъчно богат. Най-висшите киборги са известни като Напълно заменими. Това са случаите, в които разполагаш само с човешки мозък, а цялото ти останало тяло е заменено от части, които са по-силни, по-бързи, в зависимост от целите ви“.

Още от зараждането на идеята за Алита, Киширо вярва, че вече живеем в общество, зависимо изцяло от киборгите и машините. „Дори преди да имаме интернет, не можехме да живеем без електричество или технологии, което ни превръща в подобие на киборгите“, отбелязва Киширо. „Ние просто сме приели това и се опитваме да живеем живота си, както правят киборгите в Железния град.“

Изображение с име: Rosa Salazar stars as Alita in Twentieth Century Fox’s ALITA: BATTLE ANGEL.

Дори ако тялото на киборга е увредено без шанс за възстановяване, човешкият мозък може да оцелее и да заживее в ново тяло. Именно затова доктор Идо успява да спаси Алита. Но фактът, че Алита няма представа коя е или откъде идва и не знае нищо за предишния си живот, разпалва още повече въображението на Камерън.

„Когато Идо възстановява Алита, тя няма никакви спомени. Тя е напълно отворена и заредена с любопитство към един свят, който е съвсем нов за нея“, казва Камерън. „Но докато научава повече за себе си, тя се превръща в един по-сложен герой, който не само иска да разбере коя е, но трябва да реши и каква иска да бъде“.

Вроденото безстрашие на Алита, програмирано в нея още от създаването й на човешката космическа колония, известна като ОРМ (Обединена република Марс), е катализатор за развитието на нейния образ. „Алита не се страхува за себе си. Няма значение колко е голям или застрашителен противникът й, тя е готова да му се противопостави. Това е труден герой за представяне, защото трябва да намериш неговата уязвимост“, казва Камерън. „Осъзнах, че нейното слабо място е, че тя се страхува за хората, които обича. Така че историята проследява връзките на Алита, предателствата и всичко, което тя научава за човешката природа“.

Ландау си спомня, че първият вариант на Камерън е невероятно вълнуващ за всеки, който го прочете. „В основата му бяха две любовни истории: между Алита и Идо, който подобно на неин баща я възстановява, и любовна история между Алита и Хюго, хлапе от улицата, което никога не си е представяло, че ще се влюби в киборг“.

Изображение с име: alita5

Запалените фенове нямат търпение да видят какъв филм ще направи Камерън по тази манга. Но в средата на миналото десетилетие Камерън се оказва на съдбовен кръстопът: той трябва да избере едно от двете си творения – Алита или Аватар. От само себе си се разбира, че той ще се заеме с Аватар, усещайки, че технологията е достатъчно напреднала за нуждите му. Но последвалият скок в технологиите ще направи възможно и създаването на Алита.

Камерън не спира да мисли върху идеята да вдъхне живот на Алита. Все пак очакваните с огромен интерес по целия свят продължения на Аватар го карат да се съсредоточи върху разширяването на тази вселена и така той няма възможност да посвети време на Алита. Едва след като един ден разговаря със своя добър приятел Робърт Родригес, той решава, че е добре да прехвърли Алита в ръцете на правилния човек. Камерън и Родригес често са провеждали разпалени разговори за кинематографичната техника и сега Камерън има идея да направи следващата крачка и да покани своя приятел да стане негов творчески партньор в този проект, който му е толкова присърце.

„Робърт има енергията и творческата мисъл, той е правил филми с много ефекти, страхотен е при изпипването на екшън сцените. Реших, че той е човекът, който ще усъвършенства всичко, от което се нуждае Бойният ангел“, казва Камерън.

Решил да прехвърли щафетата, той изпраща своя сценарий на Родригес. Камерън си спомня: „Робърт ми се обади няколко дни по-късно и каза: Човек, трябва да направя този филм“.

Изображение с име: alita6

Lightstorm и Troublemaker се срещат

Докато Камерън е известен със създаването на някои от най-завладяващите епоси в киното, от Терминатор до Титаник и Аватар, Родригес стана популярен в света на независимите филми със своите изобретателни и лудешки екшън трилъри с малки бюджети, често поемайки ролята на техен сценарист, режисьор и оператор. След като доби слава с нискобюджетния Ел Мариачи едва на 23 години, той продължи развитието на творческата си свобода и супер енергичен стил с хитове като Десперадо, Имало едно време в Мексико, Sin City: Град на греха, Мачете и Планета страх, както и ставайки един от иноваторите в 3D киното с поредицата от семейни филми Деца шпиони.

Не е имало никакво съмнение, че Родригес притежава тази отдаденост към визията, която е била необходима за създаването на Алита: Боен ангел. Нещо повече, тя го отвежда и там където той най-много обича да бъде, а именно далеч от зоната му на комфорт.

Дългогодишен фен на книгите на Киширо, Родригес споделя, че е искал Камерън да заснеме филмите. „Мечтаех за това и го очаквах“, разказва той. Въпреки това, когато Камерън го моли да поеме задачата и да реализира тази мечта от негово име, той няма как да устои на такова предложение.

Изображение с име: alita7

На Родригес му допада как първоначалната версия на сценария остава вярна на духа на света, създаден от Киширо, но го пресъздава през типичната за Камерън история за любов и приключения. „Идентифицирах се с Алита, идентифицирах се с Хюго, с всички тези герои – и това е нещото, в което Джим е много добър“.

Прецизната работа, свършена от Камерън и екипа, дават основата, върху която Родригес може да развие своята визия. „Целта на Джим е да е сигурен, че дори и най-фантастичните елементи изглеждат реалистично“, споделя Родригес. „Той вече беше наясно как всяка част от Железния град ще функционира от инженерна гледна точка. Така че от самото начало нищо не беше останало на въображението. Всичко вече беше оживяло“.

Родригес се доверява на всяка скица, която му е показана, от слънчевите, изпълнени с цветове улици на Железния град до киборгите, чиито механични тела притежават човешки качества като чар, чувство за хумор, но и високомерие. Той също е силно привлечен от възможността да може да си поиграе с технологията създадена от Камерън, Lightstorm и Weta за Аватар.

Любознателен иноватор, който обожава да прекрачва границите на обикновеното още от началото на кариерата си, Родригес е пионер в 3D технологиите – неговият Деца шпиони 3D от 2003 е първият изцяло дигитален филм. Сега той се чувства като дете пуснато на воля в сладкарница. „Технологията винаги е била основна част от това, което правя“, добавя той. „Но с този филм бях наясно, че ще имам шанса да напредна много по-далеч, тъй като Джим е създал толкова различни техники за визуализация и снимане на 3D филми. Приех го като истинска възможност да се уча. Знаех, че ще бъде голямо предизвикателство“.

Изображение с име: alita8

Родригес добавя, че се е надявал да пресъздаде много от духа на Камерън. „Опитах се да направя историята реалистична, така както той го прави. Исках да отдам почит на стила му, защото това, което винаги съм желал, е да видя Алита, създадена от Джим Камерън“. По време на снимките двамата непрекъснато обменят идеи.

По подобен начин базираното в Остин студио на Родригес Troublemaker и екипът на Камерън от Lightstorm Entertainment в Калифорния обединяват творческия си потенциал. Ландау споделя, че това сътрудничество е вдъхновило всички: „Ние се поучихме от Troublemaker, докато Родригес научи много от творци, работили по Аватар. Беше страхотна креативна симбиоза между двете групи“.

Камерън е доволен от начина, по който Родригес приема проекта с цялото си желание и смелост. „Беше вдъхновяващо, защото наблюдавах как Робърт обожава снимачния процес, харесва технологията и дизайна и обича да си сътрудничи с всички“, споделя Камерън. „Отнесе се с уважение към света на Киширо и към това, което бях написал, но и не се уплаши да го направи свое. Исках да му дам пространството, от което се нуждаеше, за да твори“.

Още от самото начало Родригес решава на снимачната площадка на Troublemaker да построи от нулата сърцето на Железния град, което дигитално да бъде превърнато в истински метрополис. „Исках да създам първото ниво на града, основите му, и оттам Weta да се погрижи за останалото. Хареса ми, че мога да изляза от офиса си и да се озова в Железния град“.

Когато Юкито Киширо посещава снимачната площадка, той не може да повярва в какво се е превърнала неговата рисувана на ръка Manga. Моментът бил зашеметяващо сюрреалистичен, докато се разхождал по улиците, които преди са съществували само във въображението му. „Наистина беше като сън“, споделя Киширо. „За мен бе истинска чест да видя какво са създали Джеймс и Робърт“.

Изображение с име: alita9

Пресъздаване на главната героиня

Когато Алита възкръсва за нов живот в Железния град, тя преминава през поредица динамични трансформации. Започва на чисто, лишена от спомени, така че дори киселият вкус на портокалова кора наелектризира нейните вкусови рецептори. Без ясна идентичност, тя се чуди дали не е просто едно „незначително момиче“, което няма своя цел в живота, няма истинско семейство, дори и когато започва да създава своите първи връзки. След като открива, че тялото, което би следвало да е нейно, притежава способности, за които никой в Железния град не е предполагал, Алита ще трябва да се пребори с една съвсем различна представа за съдбата си. В крайна сметка тя осъзнава, че в никакъв случай няма да бъде незначително момиче и отказва да е оръжие за унищожение, за което е създадено нейното тяло. Вместо това тя се превръща в захранвано от емоции оръжие за справедливост.

Дълго време продължава кастингът на актриса за ролята. Алита е дребна, но трябва да изглежда убедително в битките с почти 4-метрови киборги. В крайна сметка ролята получава Роза Салазар, родената в Канада актриса с кубино-американски произход, позната от Дивергенти 2: Бунтовници и поредицата Лабиринтът. „След като открихме Роза, не можехме да си представим друга актриса на нейно място“, казва Ландау.

Салазар е наясно, че за нея ролята е като ходене по тънко въже – тя се справя с помощта на предпазна мрежа, създадена от Камерън и Родригес. „Джим ми разказва всичко за Алита, но по толкова деликатен начин, че успях да я разбера напълно. А с Робърт си станахме много близки“, казва тя. „Той е толкова енергичен и действа с размах, но е и много спокоен. Човек, който наистина те разбира“.

Изображение с име: alita10

Месеци преди началото на снимките, Салазар се впуска в интензивни тренировки, изучавайки бойните изкуства ушу, муай тай и кунг фу. „Тренировките почти ме довършиха“, признава тя. „Трябваше да повиша нивото на своята издръжливост, да стана невероятно силна и да разсъждавам като истински воин. Трябваше да вляза във върхова форма и да овладея енергията и ритъма на боя“.

Макар че Салазар прави някои от каскадите си сама, сложността на снимките налага да има девет различни „дубльори на Алита“, включително прочути гимнастици и акробати. „Алита сритва доста задници, включително на огромни роботи“, казва Салазар. „Това, което толкова ми харесва в нейната ярост е, че дава възможност на момичетата да осъзнаят, че може да си едновременно нежна и смела, можеш спокойно да изразиш емоциите си, но и никога да не позволиш на злото да надделее“.

Персонажите около Алита

Алита е безкрайно благодарна на доктор Идо, брилянтен киберфизик, който използва своите познания в медицината, за да помогне на нуждаещите се от способностите му в Железния град, дори и когато обикаля по улиците през нощта като воин-ловец. Идо, който се опитва да преодолее собствената си болка от загубата на дъщеря си, приема Алита в дома си, където тя ще открие своята истинска същност.

Изображение с име: alita11

За ролята на Идо, Родригес избира двукратният носител на „Оскар“ Кристоф Валц. Въпреки че Валц е известен със своите злодейски роли, тук неговият герой е повече от почтен. „Когато Кристоф каже някакъв технически термин, слушате всяка негова дума, и тя въобще не ви звучи толкова технически. Така че реших да го поканя за ролята. Не можех да си представя друг актьор като Идо, затова имахме голям късмет, че той се съгласи да участва“.

След разговори с Камерън, Валц е убеден да приеме ролята. „Обсъждахме, че това е историята на един баща, който трябва да приеме независимостта на своята дъщеря, разбирайки че невинаги може да я защитава. Мисля, че това най-много допадна на Кристоф в тази роля“, обяснява Камерън.

След като започва работа, Валц установява силна връзка със Салазар, която е от съществено значение за цялата продукция. „Това, което преживяват Идо и Алита, трябваше да изглежда напълно реално“, казва Салазар. „Те преминават през всички фази в отношенията между баща и дъщеря: опитите за налагане, любовта, моментът, в който птичката напуска гнездото. Това е нещо много красиво: Алита заменя парченце в разбитото сърце на Идо и в замяна той й вдъхва живот. Бях толкова щастлива, че Кристоф моментално се преобрази в образа. Разговаряхме постоянно и той беше мой вдъхновител по време на целия процес“.

Изображение с име: alita13

Също толкова важна за еволюцията на Алита е нейната любов към Хюго, който, за разлика от нея, е напълно приспособен към живота в Железния град като един неразполагащ с подобрения по тялото си човек. Изборът на актьор, който да играе Хюго, също е от съществено значение за продукцията. В крайна сметка ролята получава дебютантът Кийън Джонсън.

„Кийън успя да пресъздаде точния баланс между уязвимостта и издръжливостта, който помага на Хюго да оцелее. Да се наблюдава израстването на този млад мъж в прецизен актьор беше наистина вълнуващо и той добави толкова много към цялостното усещане на филма“, казва Ландау.

„Беше трудно да се намери някой, който да си пасне толкова добре с Роза“, казва Родригес. „Той предизвика Роза и тя предизвика него да даде най-доброто от себе си. Между тях се получи повече от класическа спойка“.

Джонсън си прилича с Хюго по своята упоритост, която го подтиква да преследва своите небесни мечти, независимо дали те са невъзможни за осъществяване. „Хюго е мошеник, който трябва да оцелее в този повече от суров свят“, отбелязва той. „Той би могъл да поеме по стъпките на баща си като работник във фабрика, но се надява да стигне до Залем, заради което прави неща, с които не се гордее. Въпреки това Хюго е добряк“.

Оказва се, че Хюго е също и част от престъпния контингент на Железния град, който отнема със сила части от тела на киборги – мрачна тайна, която се опитва да скрие от Алита. „Хюго смята, че тези кражби ще му помогнат да стигне по-бързо до Залем. Но той се влюбва в Алита и вече не е толкова сигурен дали си заслужава да отиде там“, допълва Джонсън.

Колкото повече Алита разкрива способностите си, толкова повече врагове си спечелва в Железния град. Една от първите, които се ужасяват от нея, е бившата съпруга на доктор Идо – Чирън, също опитен киберфизик. Тя обаче загърбва скръбта в преследане на пари и власт в света на високите залози на Моторбол. Чирън с ужас забелязва, че тялото, което Идо използва, за да даде възможност за нов живот на Алита, всъщност е принадлежало на тяхната починала дъщеря.

Изображение с име: alita12

Приемайки сложната роля на жена, която се опитва да преодолее болката и да намери път към дома, е носителката на „Оскар“ Дженифър Конъли.

Според Конъли, Чирън копнее отново да изпита радост от живота. „Тя е родена в Залем, затова смята завръщането си там като магическа утеха, чрез която ще избяга от спомените, свързани с тъга и загуба в Железния град. Нейните крайни действия са продиктувани от нейното отчаяние и горчивина“.

В един незабравим момент, вледененото сърце на Чирън почти се пропуква, когато тя за първи път забелязва Алита. „Тя вижда това красиво тяло на киборг, което Идо е създал за тяхната дъщеря… но това не е дъщеря им“, отбелязва Конъли. „Чирън веднага възприема Алита като заплаха, защото тя причинява на Чирън болката, от която тя отчаяно бяга. Тя също осъзнава, че Алита има потенциала да разруши статуквото в Железния град и да предизвика всички институции в него“.

Все пак Чирън не може да усмири изцяло чувствата, които Алита предивиква в нея. „Има емоции, които тя не може да отрече. Тя преминава през катарзис, след като осъзнава, че иска да убие някой, който прилича на нейната починала дъщеря. Това е моментът, в който Чирън разбира, че се превръща във всичко, което презира“, казва Конъли. „И оттук нататък всичко поема в друга посока“.

Изображение с име: alita15

Чирън се съюзява с един от най-големите злодеи в Железния град: Вектор, който си е спечелил име като най-големия брокер на киборг части. Махершала Али е избран за ролята на Вектор, преди да получи „Оскар“ за най-добър поддържащ актьор в „Лунна светлина“. „Имахме нужда от актьор с истинска харизма, защото всички улични деца гледат Вектор с възхищение“, казва Родригес. „Махершала ме впечатли още във филма „Хищници“ от 2010 г. и оттогава той израсна още повече като актьор“.

Вектор, който си е 100% човек, се смята за част от елита и гледа с високомерие на страдащите маси в Железния град. „Вектор е възприел подхода, че единственият начин да се наложиш в Железния град, е да експлоатираш слабите“, обяснява Али. „Той по-скоро предпочита да е крал в ада, отколкото да е на дъното на йерархията в небесния рай“.

Макар че Вектор живее по-добре от повечето жители на Железния град, той се е отказал от свободата си, след като е позволил в тялото му да живее мистериозният Нова, същество от Залем. „Вектор е злодей, но всъщност той изпълнява заповеди“, отбелязва Али. „Всички решения се взимат от Нова, а Вектор за съжаление е просто неговата пешка“.

Алита бързо разбира, че тя не е единственият киборг в Железния град. Всъщност голяма част от жителите и дори уличните кучета имат части на киборг. Но тя не може да предположи, че ще се превърне в мишена на най-страховитите киборги в града, включително огромния Гревишка. Провалила се звезда от игрите на Моторбол, израстнал в каналите на Железния град, Гревишка е свикнал с тъмнината и с това да се бие за всичко, което иска да получи, което заедно със супермощните му части на киборг, го прави най-верния поддръжник на Вектор. Тялото му е преминало през няколко метаморфози: то става все по-голямо с всяко следващо възстановяване, превръщайки се в метален гигант, но винаги със своето синтетично лице, напомнящо за човешката му същност.

Изображение с име: alita14

Изборът на актьор за образа на Гревишка е неочакван, след като номинираният за „Оскар“ Джаки Ърл Хейли, който е далеч от неговия ръст, получава ролята. Хейли спечелва Родригес със способността наистина да се превъплъти в Гревишка. „Гревишка може да е този огромен тъп звяр, но Джаки добави неговия колорит и болка. Хората не могат да повярват, че зад това огромно чудовище е Джаки, но ще видите всички нюанси на неговото присъствие“, казва Родригес.

Хейли съчувства на Гревишка. „Той е имал ужасен и измъчен живот“, обяснява Хейли. „Единственото, което го прави щастлив, е че има такова огромно мощно тяло, и единственият начин да си повиши самочувствието е като тормози останалите“.

Друга сериозна опасност за Алита е киборгът Запан, с високотехнологичното си тяло, покрито със синтетична кожа. Запан е изигран от Ед Скрейн, познат с ролите на Даарио Нахарис в Игра на тронове и Аякс в Дедпул.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата