star trek lower decks

Да отидем там, където никой друг преди… и да се посмеем!

Описание и кратко ревю на първи сезон от анимационния сериал „Стар Трек: Долните палуби“.

За продукцията:

Star Trek: Lower Decks e 9-тият сериал, развиващ се във вселената Стар Трек и вторият анимационен такъв. Създаден е за платформата CBS All Access с продуцент Алекс Кърцман, като част от плановете за обновяване, обогатяване и разрастване на франчайза. Междувременно се подготвя и още един анимационен сериал /наред с игралните такива/, в който е потвърдено, че Кейт Мългрю ще се завърне в ролята на Катрин Джейнуей.

Първи сезон на сериала е от 10 епизода по около 25 мин. Продукцията на сериала започва през 2018 г, като част от сделката между Кърцман и студиото. Стилистиката на анимацията напомня на тази на Rick and Morty, като към продукцията е привлечен и Майк МакМахан – главен сценарист в „Рик и Морти“. Сериалът не е пародия, просто разглежда събитията от друга гледна точка. Интересно е да се отбележи, че Star Trek: The Next Generation има епизод, озаглавен по същия начин, като темата там е подобна на сериала.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Действие:

Действието се развива на космическия кораб Серитос, клас Калифорния, част от флота на Федерацията. Най-общо казано, по дизайн и големина се доближава до Ентърпрайз от Star Trek: TNG. Действието се развива през 2380 г. – една година след събитията от Star Trek: Nemesis. Стилистиката на кораба, униформите, цялостната атмосфера – всичко напомня на ерата на „Следващото поколение“. Епизодите не са свързани по между си като всеки е с отделен сюжет – обикновенно една главна сюжетна линия и една второстепенна.

Герои:

Главните герои тук са… от помощния персонал – млади запасни с нисък ранг, които са мечтали да служат на космически кораб.

Изображение с име: 003 1 st ld marinerБекет Маринър:

Човек, черната овца на групата. Нарушаваща правилата и проявяваща характерна своенравност – тя е лидерът в групата. Била е понижавана няколко пъти в своята кратка досега кариера, като същевременно с това е натрупала богат опит. Тя е и дъщеря на капитана на кораба, което е тайна до един момент, като двете често спорят относно решенията й.

Брадуорд Боймлър:

Човек, стриктен привърженик на правилата. Има мечта да се издигне в йерархията и да стане капитан един ден. Често се паникьосва от решенията на Бекет и е абсолютна нула що се отнася до импровизациите.

Изображение с име: 003 3 st ld TendiД`вана Тенди:

Орионка, разпределена в медицинския отсег на Cerritos. Тя също е фен на идеята за работа на космически гораб и винаги е в добро настроение.

Самантан Ръдърфорд:

Човек, инженер, зачислен към техническия екип на Cerritos. Ръдърфорд е отчасти киборг, като в момента се приспособява към нови импланти, които често го поставят в непредвидени ситуации. Като останалите от групата, също харесва много работата си на кораба.

Лични впечатления:

Сериалът е много свеж, даже неочаквано. Има серии, които наистина си заслужават гледането. Сериите са пълни с класически ситуации – спасяване на потисната раса, патоген на кораба, извънземна форма на живот, превземаща съюзнически кораб, предотвратяване на конфликти, посредничество между различни видове и т.н… За някои може да са банални темите, но за 700+ епизода на „Стар Трек“ това е положението.

Даже за любителите на „старите времена“, сериалът е съвсем в духа на „Следващото поколение“ – нищо общо с „Пикард“, „Дискавъри“ и „Ентърпрайз“, които на мен лично също много ми харесват, но разбирам защо ги обвиняват в отдалечаване от духа на „истинския“ Star Trek.

Интересен факт, е че в IMDB стартира с относително нисък рейтинг, който в момента е 6.5, но пък последният епизод държи все още 9.1! Наистина много добър епизод. В него се появяват и герои от другите серии – но няма да разказвам кои. Изключително интересно са представени тези от TOS /The original series/ – като абриавиатурата е обяснена много интересно. Като недостатък – може би щеше да е още по-интересен, ако епизодите бяха по около 40+ мин., а продукцията беше издържана в стила на анимациите на DC.

Но като цяло сериалът е СУПЕР!!! Задължително ще го включа в класацията си за края на годината.

Изображение с име: бележникОценка:
История – 5.25
Герои – 5.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 5.00
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Обща оценка: Мн. добър (5.27)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата