3 коментара
zootropolis rr

Дисни отново ни омагьоса!

Ревю на филма „Зоотрополис“ . По кината официално от петък, 4 март, а в момента – предпремиерно.

„Зоотрополис“ е страхотен филм! С това ревюто се изчерпва…

Добре де, ще обясня малко по-подробно. Помните ли ревюто ми за „Добрия Динозавър“? Е, всичко, което беше сбъркано там, тук е направено перфектно!

Щастлив съм, че не гледах никакви промоционални материали за Zootropolis и не знаех дори, че съществува, докато не го гледах. Това е най-добрият начин да преживееш хубав филм и затова ще обясня защо трябва да го гледате с възможно най-малко информация и без спойлери. Ще ви покажа трейлъра, но ви предупреждавам, че е по-добре да ми се доверите и да отидете на филма без да го гледате.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Тъй като не искам да ви спойлвам многопластовия сюжет, да започнем от героите. Те са интересни и цветни, всички имат собствен характер, който не е едноизмерен, и всички, да, всички главни герои претърпяват поне някакво развитие в течение на филма. С малки изключения, няма от типичните злодеи, които да са лоши „ми ей така, що‘т са лоши“. Дори се срещат моменти на прозрения за същността на героите, с които дори писател-класик би се гордял. Тези герои и моменти бяха представени ясно, интересно и разбираемо дори за най-малките зрители. Това е много важно за мен, тъй като не обичам когато сложността и дълбочината на живота се опростяват прекалено много в киното, дори да става дума за детски филм.

Друга силна страна на филма е оригиналността – не взаимства усилено от други творения или някой модерен тренд. Това не му пречи да е много актуален и да се заема с проблеми и емоции, през които минават повечето от нас. Основата на филма е в басните на Езоп и Ла Фонтен, с които са ни тъпкали като малки. Това работи само в негова полза, защото му придава и приятно носталгичен дъх. Разбира се, има си ги и типичните Дисни-елементи, с които манипулира (прекалено) ефективно чувствата ни. Но не е ли все пак това причината да гледаме такива филми? Нали искаме да се смеем и да страдаме с героите на екрана и да виждаме себе си в тях?

Zootropolis-12

А от смях и сълзи има изобилие в „Зоотрополис“. Накрая се чувстах страшно емоционално ицеден, което е… супер! Силно вярвам, че ще може да задържи и измори дори най-големите разбойничета, които сте хванали да заведете на прожекция. Като става дума за края, филмът свършва с анимиран музикален клип на Газел, който просто ме молеше да стана и да се разтанцувам въпреки (или поради) емиционалната умора. Песничката е много весела и прекрасно изпята от Газел, чийто глас всъщност е на Шакира (музикалното изпълнение е запазено в оригинал, докато репликите са дублирани на български)! Мисля, че много прожекции ще свършат с танци от стана на публиката.

В заключение ще кажа, че Дисни са ни направили едно много ефективно филмче, чиито тайни не искам да издавам, защото си заслужава да преживеете сами. Някои от шегите включват кино легенди, саундтракът е даден на поп-легенда, а дублажът на български е много добре направен. Накратко, всичко е на шест!

БележникМоята оценка:

История – 6
Герои – 6
Анимация и дублаж – 5
Елементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 7
Фантастични елементи – 4.50
Саундрак – 5
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Отличен (5,58)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата