1 коментар
drakonyt rr

Драконът-сладур

Ревю на филма „Драконът, моя приятел“ – по кината на 3D от 2 септември.

Този петък по кината излиза нов филм на Дисни – „Pete’s Dragon“ или „Драконът, моят приятел“, съвременна версия на полуанимационно филмче от 1977 г. Той е предназначен предимно за деца, но става и за възрастни, които обичат да си спомнят за емоциите от детството и харесват трогателните филми на Дисни. „Драконът, моят приятел“ е история за порастването и приятелството между дете и фантастично същество – направена е добре, има душа, постига целта си, но следва добре познатата формула и не може да очаквате от нея нещо изненадващо.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сюжетът се развива някъде през 70-те, когато е излязъл и оригиналният филм. Това не се уточнява изрично, за да не се наруши атмосферата на безвремие, но се усеща по препратките и липсата на мобилни телефони. Родителите на Пийт решават да си организират семейна почивка в гората, но претърпяват катастрофа. Оцелява само малчуганът, който, скитайки се в гората, попада на дракон. Двамата се сприятеляват (Пийт го кръщава Елиът, по кученцето от детската му книжка) и заживяват заедно в гората. Шест години по-късно обаче Пийт е открит от дървосекачи и прибран от хората, повечето от които не вярват в съществуването на дракони. Драконът обаче е истински и скоро всички ще се убедят в това.

Позитив на филма е, че сюжетът му върви с много спокойно, но все пак увлекателно темпо. Режисьорът си позволява дълги сцени, в които да показва безгрижния живот на Пийт и неговия дракон. Така зрителят има шанс сам да се привърже към Елиът и наистина да се идентифицира с главния герой, а сцените от финала да имат силен емоционален заряд, въпреки че са ясни и не се отклоняват от формулата. Драконът е доста симпатичен – има козина вместо люспи, умен, всеотдаен и грижовен е и реве като Чубака. Прилича на огромно куче – ако не толкова по дизайн, то по поведение със сигурност. Няма как да не ви е симпатичен. Ако гледате или сте гледали животно вкъщи, то филмът със сигурност ще се заиграе с вашите емоции и привързаност към домашния любимец. Човешките персонажи също са топли и дружелюбни (с изключение на злодея, но дори и той не е чак толкова лош), което създава утопично-уютна атмосфера, в която да се чувстваш спокоен и обичан. Във време, в което филмите се надпреварват кой ще е по-шумен и с повече екшън, „Драконът, моят приятел“ се различава с простичка и позната, но добре разказана история.

Petes-Dragon-Movie-Disney-2016

Минус е, че човешките персонажи не са особено отличаващи се (ако актьорът за бащата в новото семейство не беше Уес Бентли от „Зловеща семейна история“, когото досега съм гледам само в хорър, героят нямаше да си струва споменаването. Брайс Далас Хауърд пък е копие на първата майка на Пийт и, макар и любяща и трогателна, героинята й е доста елементарна), а сюжетът не се отклонява дори за миг от формулата на Дисни. Микс между „Извънземното“ на Спилбърг и „Книга за джунглата“, която гледахме само преди няколко месеца. Филмът си има определена целева публика и вие вероятно сте доста над нейната възраст. За по-сигурно, че всички деца ще могат да му се насладят, се предлага само в дублиран на български вариант, а не със субтитри. Ако мразите дублажи, можете да се утешите в това, че този поне е на прилично ниво. Ще трябва и да си изключите мозъка, за да не намирате пропуски от типа на това, че в горския живот на малкия Пийт няма падания, наранявания, глад, студ, жажда и т.н., а завръщането му в града се развива доста нереалистично с моменталното му осиновяване и цивилизоване.

Разбира се, безсмислено е да се търси реализъм в приказен филм за дракон, а и като се сравни с оригинала се вижда, че прогресът в съвременната версия е колосален. В крайна сметка, това е просто филм, който да накара децата да мечтаят, а възрастните да разпуснат, да отбележат точки пред отрочетата си и евентуално да пролеят някоя сълза. Не е шедьовър, но и не се опитва да заблуди, че е такъв – трейлърът го показва съвсем точно (да не си спомняме за лъжливия маркетинг на „Отряд самоубийци“). Ако смятате, че е подходящ за вас – гледайте го и няма да съжалявате. Направен е професионално и със старание, така че няма как да ви подведе.

 

бележникМоята оценка:
История – 5
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 3
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 5
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4.50

Общ успех: Мн. добър (4.80)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата