Епичен сблъсък без съдържание

Ревю на филма „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“.

Ликувайте, фенове на комиксите, този петък излиза филма, който чакате от години – Batman v Superman: Dawn of Justice. Най-запалените от вас вече могат да го гледат и предпремиерно, за което билети се продаваха предварително. Ясно е, че филмът беше много обсъждан и очакван, ясно е и защо. Но заслужава ли крайният продукт целия този шум?

Лично за мен – не. Вярно, аз не съм фен на комиксите и комиксовите филми, не харесвам и трилогията за Батман на Кристофър Нолан (въх, богохулство!), аз искам поне малко сюжетна логика във филмите, които гледам, и затова не мога да оценя подобаващо „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“. Сигурен съм, че запалените фенове на емблематичните супергерои на DC Comics ще намерят критиката ми за заядлива и ненужна, затова отсега предупреждавам, че който предварително си е решил, че ще хареса този филм, няма смисъл да чете по-надолу.

bvs-bannerОт горните уговорки би трябвало вече да ви е ясно, че отидох на Batman v Superman с ниски очаквания. Лошото е, че филмът не можа да покрие дори тях. Подписал съм се да не разпространявам спойлери, затова няма да навлизам в детайли от сюжета, но дори и да исках да го правя, бих се затруднил – все пак в първия един час не се случва нищо, във втория е трудно да се намери логика, защото просто са нахвърляни някакви сцени без ясна връзка помежду им или необходимост за историята (тук са и многобройните тийзъри за следващите филми от новата комиксова вселена на DC), а в третия час са битките и разрушенията. Разбира се, филмът е „само“ 2 часа и половина, но се усеща като 4 и половина. Или все едно гледате трите „Властелинът на пръстените“ накуп. Предните ми оплаквания могат да се отнесат и към „Фантастичната четворка“, но там поне имаха благоразумието да се задържат под 100 минути. Тук Зак Снайдер се е разпищолил повече и от Кристофър Нолан в неговия безкраен „Батман: Началото“.

В интерес на истината, важните моменти от филма, за които продуцентите са толкова притеснени да не изтекат и да не бъдат спойлнати, си струват. Не са 100% изненадващи за който е чел комиксите (или се е информирал за съдържанието им), но са сравнително неочаквани и допринасят много добре към филма – не са там само за шока, ами имат смисъл и в общия контекст, правят поне част от изнасилената драма, характерна за филмите на DC от последните няколко години, истинска и заслужаваща си, макар и да не реализират потенциала си докрай поради други грешки…

Задължително трябва да се отчете и високото визуално ниво на Batman v Superman. Въпреки че недооценяващите тъмносивкавия вид на Man of Steel и недоволните от твърде многото компютърни ефекти на същия не са уважени от режисьора, битките, ефектите и екшънът са красиво направени и са в изобилие. Може половината от тях да нямат логика, но са наистина спиращи дъха. Има и няколко хорър момента, подготвящи конфликта, които също са супер (заради тях махам минуса от оценката на историята). Почитателите на мрачната визия от трилогията на Нолан и предишния филм на Зак Снайдер ще бъдат в екстаз.

Жената-чудо е най-интересният персонаж от филма за Батман и Супермен.

Жената-чудо е най-интересният персонаж от филма за Батман и Супермен.

За съжаление, хвалбите свършват дотук. Имам чувството, че Зак Снайдер е гледал да обслужи максимална част от желанията на феновете и да наблъска колкото се може повече епични екшън-сцени с Батман и Супермен, но е забравил, че покрай това трябва да се получи и приличен филм. Отново подчертавам колко важно е да сте фен, за да харесате Batman v Superman и да разберете половината от случващото се.

Специално искам да оплюя и злодея в „Батман срещу Супермен“, Лекс Лутор. Той е по-плосък и с по-необмислена мотивация дори от лошите на Марвел. Колкото и да се лигави Джеси Айзенбърг в ролята на въпросния, колкото и да се опитва, не може да му придаде повече от един пласт – толкова му отрежда сценарият. Честно казано, в повечето случаи опитите му да спаси персонажа си дори дразнят. Доколкото разбирам, Лекс Лутор трябва да бъде заплашителен сравнително възрастен мъж, който има опит и знае какво и защо го прави. В този филм персонажът е адски дразнещо хлапе (разбира се, оглавяващо огромна корпорация), което ти се иска не само да ошамариш, но и да обезглавиш. По принцип това е добре за един злодей (вижте например Джофри от „Игра на тронове“), но тук не е.

Така стигам и до основния проблем, който ми пречи да харесам подхода на DC от последните години и заради който, ако трябва да избирам, предпочитам Марвел. Гледаме супергерои – единият облечен като прилеп с пелерина, а другият като клоун (казаха го на филма, не го казвам аз). Техните битки причиняват абсурдно количество разрушения (ако мислите, че са прекалили в „Мъж от стомана“, почакайте да видите за какво става дума тук – всеки удар, всяко движение от финалната битка разрушава по един квартал). Злодеят е типично комиксов, сюжетът е на ниво с една идея над това на „Трансформърс“. Марвел има същите проблеми, но там филмите са ясно ориентирани към цялото семейство, пускат се майтапи, търси се комедията и развлечението – това и смятам за логично при наличието на горните елементи. DC обаче все се опитват да изкарат от супергероите си някаква екзистенциална драма, натоварващ филм, който да те накара да се замислиш за живота и вселената. Смятат се за свръхреалистични само защото са мрачни, а не весели (вкарали са все пак 1-2 майтапа, но те са по-скоро за да влязат в трейлъра и изглеждат не на място във филма). Битието на Супермен и Батман е разнищено и оформено като низ от тежки философски дилеми с глобални залози. Накрая целият продукт се самоизкарва като шедьовър с претенции за дълбочина като в трактатите на Ницше или поне драмите на Омир, а не се вижда, че е просто самозабравила се адаптация на комикс. Е, явно поне донякъде успява, щом има толкова фенове и дава началото на нова вселена с Аквамен, Светкавицата, Киборг, Жената-чудо и не знам още кого. Ама и Преслава успява да разчувства феновете си с балади като „Водка с утеха“, пък няма претенциите да е музикален гений.

Естествено, всичко това няма значение за тези, които ще отидат на кино, защото „брат, това са Батман и Супермен, и други, накуп!!“ Ако искате просто епични и яко изглеждащи битки между супергерои от висшите еталони – да, няма да имате забележки към този филм. Ако сте комикс-фенове, ще сте в екстаз – може и да видите нещата, за които ви говоря, но ще си затворите очите за тях и няма да сбъркате – все пак целта е да се забавляваме, а не да хейтим, и „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ ви дава достатъчно поводи за фенгазми. Но ако поначало не сте почитатели на този род блокбъстъри, не се мъчете и не се поддавайте на стадното чувство. Не и заради този филм.

бележникМоята оценка:
История – 3=
Герои – 3=
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 4=
Фантастични елементи – 4-
Саундтрак – 4+
Старание на екипа – 5-
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Общ успех: Добър (4.05)

Ако искате алтернативна гледна точка, изгледайте видеоревюто на нашия сътрудник Станимир Ставрев. Както и предполагах, комикс феновете харесват филма и той олицетворява това.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
22 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Станимир Ставрев

Драго, във връзка с Батман, гледаш ли Готъм? 😀

рин

infi снощи четох, че имала някава петиция за махнатите сцени, та дефакто щял да излиза Directors Cut версия с поне 30мин в повече на блурей, а петицията бе, че феновете искат от ВБ направо от сега да я пуснат по кината и да заменят нормалната версия. Та, надявам се блурей версията да излезе скоро и тези 30мин да пооправят филма.

Иван Стамболийски

рин Ако си гледал изтритата сцена с Лекс която беше пусната в нета но я няма в кината ще си отговориш на последния въпрос.

рин

Ах, реших и аз да го скивам, добър беше филма. JL лигата набира скорост, а битката накрая си беше Епик на Н-та степен със загатване за следващите епик филми. А завършека май показа, че идва Дарксайд. Проблема на филма, е че е нещо като интро филм на това, което уж следва с представяне на различни герои и тяхното загатване… но какво следва никой не знае 🙂
А битката в пустинята с батман всъщност е от бъдещето с роботите на Супа, за което има други истории в които, ако не се лъжа супермен ставаше господар на земята и действаше наказателно (но дали бе от бъдещето или паралена вселена не помня, а и няма значение)… Стори ми се че видях омега в тази битка, а Омега Беама е специалитета на Дарксайд, но кой знае, кого ли е повикал Джеси, пърдон Л.. ех не мога да го кажа, ще го караме на Джеси Ай…
Единствения истински минус е накъсания сюжет с опит за представяне на това и онова накуп (тоест миксиранта история на Бат и Супа и новите герой/злодей), вероятно не са видели друг начин… според мен е опита за един нов интро филм, след който да завалят няколко поредици за този и онзи и всички заедно… нов батман, нови герой, лигата на справедливоста, нови топ злодей и тн. А колкото до факта, че се бях ядосал, че ще гледам отново ДООМСДЕЙ (по долу бях писал по погрешка Дарксайд-Апокалипс, а трябваше да е Доомсдей-Дарксайд и синът му Орион, който пък напомня на Стар Лорда от дъ Гърдиансъ ех Марвел-Дс обърквация, случва, се като крадат един от друг приличащи си персонажи), та добре се получи, появи се за малко, видяха му епично сметката, филма така и така си беше интроспекция… Дано следващия не е на същото ниво ми поне 2-4 летви нагоре… или по точно следващите филми в които няма как най вероятно отново ще гледаме Джеси. Иначе го докараха откъм Епик битки. Дано видим в скоро време нещо от типа на NEW GODS Saga…

Иван Стамболийски

Vox populi vox Dei
Или критици срещу зрители! Еми заставам на страната на зрителите, Men in steel беше глупав, но този е класа над него. Имаше минуси но те бяха малко и един голям за една сцена която тотално ме разочарова. Първо поздравления за Бен Афлек той беше второто най-добро нещо в този филм. Първото беше Джеси Айзенбърг ГОЛЯМ – всяка поява на Лекс Лутар беше шедьовър. Филмът имаше един голям ХИЙП и това беше той. От много време не съм се радвал толкова на играта на някой актьор. Дори искам да го гледам втори път само заради него. Изненада ме и Алфред може би най-добрия до сега (като персонаж). Всичко друго в филма беше на едно много добро ниво (макар далече от отлично).
Така големия МИНУС – първата бойна сцена на Батман срещу огнестрелни оръжия в пустинята – „Издигна“ простотията от такъв род сцени на съвсем ново супер зле ниво. Не вярвах че нещо може да бъде направено толкова зле през 2016 във филм. Моя съвет почне ли тя затворете си очите да починат ще бъдете много по-доволни на края от целия филм.
Последното което ме разочарова беше Марта – или как връзката между Брус и Кларк взе обрат на 180 градуса. Нямаше такава малоумна сцена.

Миро

Айде и аз да кажа: Снощи го гледах – хареса ми ! Отидох с не големи надежди за нещо главозамайващо и даже ми ги надскочи в определени моменти. Бен Афлек учудващо добър като Батман, Уондър жената – чудна ! Аз Гол Гадот още от Бързите и яростни съм си я харесал 😛 . За филма- много добре пресъздаване на типична за ДС комиксите атмосфера- леко мрачна, драматична с по-голямо задълбочаване на моменти, само тоз Лекс наистина много дразнещ актьор съгласявам се и с ревюто и по-долу коментарите че е може би най-дразнещото в филма. Хареса ми и как загатнаха за бъдещите си проекти с Аквамен и Флаш… много тактично 🙂 . Като цяло за мен една оценка от 4.75 бих дал като причината да не е повече е този Лекс и супер голямото времетраене … не обичам толкова време да гледам каквото и да е, но това е 🙂

драго

И аз да се включа – от това което трябваше да е си беше. Никой не е очаквал нещо дълбокосмислено – то само това остана. Батмана беше супер добре представен, Супермен си беше както и се очакваше, Жената-Чудо – много добре, но ние това всичко си го знаехме от трейлърите. Първия половин час циклеше малко темпа, но после си дойдохме на думата. Аз като фен съм доволен (макар и не на мулти ниво – Пеше това специален поздрав за тебе).

Nedev88

Г/д става. Нищо ново не предлага филма. Сюжета е елементарен, типичен, с прилична доза клишета. Супермен стоеше изкуствено (не обвинявам актьора, просто самия герой си е такъв). Битката между двата героя беше посредствена, макар че ми хареса това, че Батман нацепи канчето на Супера. А това създание накрая ми стоеше абсурдно. Поне Жената-Чудо бе точно попадение. Все пак е една идея по-добър от The Avengers, но не по-добър от Deadpool (поне за мен).

рин

Чел съм ги всичките, а дълбокия смисъл който ти си видял за мен е нещо нормално или дори нещо под нормалното, дълбокия смисъл на вселената е нещо, което малко хора успяват да видят и съзрят, а и такива освен мен не съм срещал а аз съм срещал милиарди., Колкото и да си мислиш „видиш ли аз разбирам повече“, в съзтезанието, кой е по по най няма кой да ме мине, дори и Анщайн. Когато зад теб се съберат най големите учени и ти кажат право в лицето „ти си по умен от всички нас“, има защо, моето момче, дано някой ден и за теб така се съберат най умните на планетата и ти гокажат, да знам че не съм сам. Но оставям дълбокия смисъл за теб да го търсиш, такива неща не поднасям, а и не трябва да се поднасят. Епика му е майката. А за живите мъртви, четох го още пресен на 11 броя, преди доста години, историята е средняшка, а арта още повече, това разбира се не го прави лош комикс, има си хора фенове и на Б-филмите, та така и при комиксите, а някой падат и по далеч/или надолу, зависи и от перспективата.

Станимир Ставрев

Приятелю Рин, едва ти прочетох текста. Язък ти на четенето що смяташ, че комиксите са епика без смисъл. Може да се пробваш с Watchmen, All Star Superman, Superman Birthright, The Dark Knight Returns и The Killing Joke като за начало.
Няма значение колко четеш или гледаш, ако не разбираш.

Атанасов, знаеш ли кое ме изумява. Повечето хейтъри въобще не виждат дълбочината и философията в филмите на DC, но ти я виждаш. Въпреки това, целенасочено решаваш да я омаловажиш. отритнеш и оплюеш. Ако фентъзитата и фантастиките могат да се вземат на сериозно, защо да не го правят и комикс героите.
Walking Dead също е по комикси. Пречи ли му да е драматичен?
Иначе за Нолън и другото сипване няма да си направя труда да коментирам, знаеш, че не съм съгласен с нито една твоя дума 🙂
Благодарности за линка и да знаеш, че шегата с Преслава ти се получи добре!

рин

Криптонска материя – по здрава от титан и тн.. примерно 🙂
Аз, освен мен не познавам някой в тази държава който си е правил труда да чете още преди 15-20години и да събира точна тази комикс серия на БатманВсСупермен, та чел съм ги повечето, арта на старите е мега зле, чел съм и новите и тн. Та мисълта ми е, това са Комикс ПРИКЛЮЧЕНИЯ, няма как да има нещо за живота, вселената и всичко останало, комиксите са предимно ЕПИКА, така е и в повечето МИТОЛОГИИ и ИСТОРИЯ, кой победил, каккъв як сблъсък е имало, злодейчета, предателчета, едни ламтят за власт, други за пари… А няй яко и в Б-срешу-С, си е не само тандема мрачния и наказателния да работи заедно със светлия и прощаващия, но и как сработва екипа, единия няма проблеми да убива, другия има, единия е по слаб, другия е по силен, единия е със супер сили, другия е без, но е АДСКИ умен, и е нормално да се ступалкват един друг и да се ръсят базици, но не на макс, все пак 2та са Сериозни Типове. Започнете деца да четете стомилионните томове със саги с приключения в комиксите, пък после гледайте такива филми, не всичко е за всеки, като не го разбираш или не се занимаавй или поне се постарай със 1000 билион чували вода да носиш. Не, че съм гледал все още филма, но Апокалипс, ако беше главния злодей повече щях да го чакам, че ми е втръснало от Дарксайд… Дано, ако сме живи в бъдещето да видим Много По Голяма епика, когато се бият с Апокалипса, няма проблеми и синът му да се появи скокнал от Гърдиънс ъф дъ Гълъкси 🙂

Като цяло филма си беше добър, просто ние (феновете) сме се разглезили доста и търсим смисъл във всяко нещо.
Имаше и тук таме забавни моменти, имаше и доста силно негативно въздействие (актьора зад Лекс Лутър според мен беше перфектен, направо ми дойде да влезна във филма и да му разбия зъбите). Жената чудо си беше интересен персонаж, а батмана го бяха направили яко брутален, цепеше ги като на последните игри.
Единствено тоя супермен който беше някакво разгейчено копие на Елвис ми стоеше някак изкуствено, и дразнещо.
Та думата ми е, че определено филма ми въздейства, и според мен заслужава малко по-добра оценка.

Между другото актрисата на Жената чудо е много добре подбрана.

И един въпрос, ако някой може да ми обясни как след толкова бой и взривове, на суперменчето дрешките му останаха като току що купени, ще му бъда благодарен 😉

Петър Атанасов

Аквамен го има, но за много малко. Ролята на Жената-чудо си е направо главна в сравнение с неговата.

SargoS

Не че нещо, но Предпремиерата за това е ПРЕД, защото е преди ПРЕМИЕРАТА на филма- 25.03.2016. Трябва да успяваме да правим разликата. 🙂 „не надминава Watchmen“ WTF? Ако и на 50-60% се доближава до Watchmen по качество атмосфера и смисленост ( а не само по дължина) филма определено ще влезе в моя top 10, но сериозно се съмнявам. За Айзенбърг май съм предубеден, защото като цяло ми е неприятен, но специално в тази му роля доста народ го недолюбва. Иначе разбирам защо не е било лесно да се направи филма- все пак трябва да се даде началото на цяла кинематогравска вселена- визия, актьори за така обичаните комиксови персонажи, да се подскаже кой как ще се появи и да се зарибят хората за следващите филми. Но явно са на ръба на провала. Дано все пак не е тотален провал, защото честно казано ми дойде до гуша от Марвелските филми и малко по- сериозна конкуренция няма да е излишна ( вече не храня илюзии, че модата на комиксовите филми ще премине за няколко години и ще се спре с това непрестанно заливане на ефира с такива продукции)

Сава

Хах за хейта и неразбирането ви – филма върви от четвъртък като премиера. Поне така го пише в програмата, а цената между двете я няма.
Филма си е доста по-добър от описаното от автора. Има си си досадни неща и грешки и за съжаление не надминава Watchmen. Относно Айзенбърг беше най-оригиналното във филма и интересна трактовка върху един от най-големите врагове на Супермен. СаргосС, ако си гледал филма би трябвало да знаеш за Акуамен или просто критикуваш? Като цяло подсказаха, кои са следващите, персонажи, които ще се появат в следващите филми, както и се опитаха да прошепнат за идващият злодей. Нищо повече за тях.
Надявам се над следващите филми да се постараят малко повече. Този си беше приличен, забавен и епичен.

SargoS

Тук ли трябваше да се появи Аквамен? Автора може ли да подскаже как е тая работа?

SargoS

Сава за в бъдеще проверявай си фактологията преди да се излагаш така зрелищно 🙂 Колкото до филма не е особена изненада правала му- този Айзенбърг беше доста дразнещ, прозрачен и смотан още в трейлърите и не е някаква изненада, че не се е справил с ролята. Другото- нищо ново- голям hype и прилична рекламна кампания на доста посредствен продукт.

Иван Петков

Премиерата е на 25 март, тоест, филмът излиза този петък. Ти ще го гледаш предпремиерно, за което се споменава на втори ред в статията…

Сава

Датата на излизане на филма примерно. Не знам за този петък, ама аз филма ще го гледам днес. Понеже още не съм го гледал не смея и да коментирам целия текст.

Иван Петков

Кое по-точно ти е грешно??

Сава

Ужасно е да прочетеш статия и още първия ред да е с фактическа грешка.