FANTASTIC BEASTS THE CRIMES OF GRINDELWALD BG Poster

Fantastic Beasts 2 – бележки по продукцията

„Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ излиза на 16 ноември по кината.

„Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ на Warner Bros. Pictures е второто от общо пет нови приключения в магическия свят, създаден от Дж. К. Роулинг.

В края на първия филм могъщият зъл магьосник Гелърт Гринделвалд (Джони Деп) е заловен от МАКУСА (Магичния конгрес на САЩ), с помощта на Нют Скамандър (Еди Редмейн). Но изпълнявайки заканата си, Гринделвалд успява да избяга и започва да събира последователи, повечето от които не подозират истинските му намерения: да издигне чистокръвни магьосници, за да властват над останалите обикновени хора.

Опитвайки се да осуети плановете на Гринделвалд, Албус Дъмбълдор (Джуд Лоу) привлича Нют, който е негов бивш ученик. Той се съгласява да му помогне, без да осъзнава опасностите, които предстоят. Всеки трябва да избере страна, докато любовта и предаността са поставени на изпитание, дори и сред най-близките приятели и членове на семейства, във все по-разединения магьоснически свят.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Във „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ ще видим актьорски ансамбъл, начело с носителя на „Оскар“ Еди Редмейн („Теорията на всичко“), Катрин Уотърстън, Дан Фоглър, Алисън Сюдъл, Езра Милър, Зоуи Кравиц, Калъм Търнър, Клаудия Ким, Уилям Нейдилъм, Кевин Гътри, Попи Корби-Туч и Бронтис Йодоровски, с двукратно номинирания за „Оскар“ Джуд Лоу („Студена планина“, „Талантливият мистър Рипли“) и трикратно номинирания за „Оскар“ Джони Деп („Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт“, „Пътят към Невърленд“, „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“).

Филмът събира отново режисьора Дейвид Йейтс, сценариста/продуцент Дж. К. Роулинг и продуцентите Дейвид Хеймън, Стив Клоувс и Лайънъл Уигръм, които работят заедно и по „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Тим Люис, Нийл Блеър, Рик Сенат и Дани Коен са изпълнителни продуценти.

Екипът зад камера е отново същият като в първия „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и включва: отличения с „Оскар“ оператор Филип Русло („Там тече река“); отличения с три награди „Оскар“ художник Стюарт Крейг („Английският пациент“, „Опасни връзки“, „Ганди“, филмите за Хари Потър); отличената с четири награди „Оскар“ дизайнерка на костюмите Колин Атууд („Чикаго“, „Мемоарите на една гейша“, „Алиса в страната на чудесата“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“); дългогодишния монтажист на Йейтс, многократния носител на наградата БАФТА Марк Дей (последните четири филма за Хари Потър, „Ex Machina: Бог от машината“) и ръководителите на екипа за визуални ефекти – носителят на „Оскар“ Тим Бърк („Гладиатор“) и номинирания за „Оскар“ Крисчън Манц („Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1“). Музиката е дело на номинирания за осем награди „Оскар“ Джеймс Нютън Хауърд („Съпротива“, „Майкъл Клейтън“, поредицата „Игрите на глада“).

Warner Bros. Pictures представя продукция на Heyday Films, филм на Дейвид Йейтс, „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“. Филмът се разпространява на 3D и IMAX от Warner Bros. Pictures.

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

СЪДБАТА НА ЕДИН БЪДЕЩЕТО НА ВСИЧКИ

Преди две години „Фантастични животни и къде да ги намерим“ пренесе отново зрителите в магическия свят, завладял сърцата им и разпалил въображението им. С действие, развиващо се в Америка в средата на 20-те години на миналия век, филмът привлича феновете само с няколко малки намека към историите за Хари Потър: кратко споменаване, че магизоологът Нют Скамандър е бил изгонен от Хогуортс; че единственият му защитник е бил самият професор Албус Дъмбълдор; и че след като предизвиква опустошения в Европа, могъщият зъл магьосник Гелърт Гринделвалд е изчезнал. Тъй като приключенията продължават във втората част „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“, тези сюжетни линии стават още по-заплетени.

Сценаристът и продуцент Дж. К. Роулинг отбелязва: „В поредицата „Фантастични животни“ аз разказвам история, която е само намекната в книгите за Хари Потър – възхода на Гринделвалд, който заплашва едновременно магьосническия и немагьосническия свят, и неговия противник Дъмбълдор, който, разбира се, е ключова фигура в историите за Потър. Гринделвалд за първи път е споменат в Хари Потър и философският камък, така че той е там от самото начало, въпреки че е бил повече мистериозен второстепен герой. Знаете, че той има значима роля в историята на Дъмбълдор, но едва когато достигате до финала на поредицата за Потър, разбирате колко важен е бил той… и може да предположите, че има още за разказване. Мисля, че това беше историята, от която най-много се интересувах, когато се завърнах отново към поредицата, защото тя е важна в опознаването на Дъмбълдор, който е моят любим герой“, признава тя.

Начело на филма, в неговото шесто приключение в магьосническия свят, режисьорът Дейвид Йейтс си спомня: „Когато Джо (Роулинг) ми изпрати новия сценарий, първото ми впечатление беше колко се различава той от този за първия филм, който направихме заедно. Тази история е по-многопластова и по-заплетена, появяват се нови герои и всичко е доста мрачно. Но това, което тотално ме смая, беше как тя създава усещането за емоционален трилър, с изненадващи обрати, които не съм очаквал. Джо постоянно разширява вселената, измислена от нея, и за мен като режисьор именно затова е толкова вдъхновяващо и предизвикателно да се завърна към сътвореното от нея“.

„Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ събира отново Йейтс и Роулинг с продуцентите Дейвид Хеймън, Стив Клоувс и Лайънъл Уигръм. Хеймън, който е продуцирал всички филми за магьосническия свят, отбелязва: „Джо създава истории, които са толкова забавни и добре замислени, с толкова открояващи се герои. Във филма са застъпени теми, които донякъде са подобни на тези във филмите за Потър – за доброто срещу злото, за любовта и загубата, за приятелството и предаността, за чувството да принадлежиш и да си отхвърлен от едно общество… Другата открояваща се тема е тази за избора – избора да вземеш или не нечия страна – и последствията от това, не само за отделния герой, но за всички около него. Това са универсални идеи, с които всеки може да се идентифицира и които ще са винаги актуални, независимо от времето и мястото. И макар че историята се развива в един магически свят, тя е като огледало на нашия собствен свят“.

Много събития се случиха, откакто магизоологът Нют Скамандър напусна Ню Йорк и пристигна в Лондон, изоставяйки изпълнената с надежди Тина Голдстайн на пристанището, и откакто Куини Голдстайн влезе в пекарната на немага Джейкъб Ковалски, който, макар че има проблеми с паметта, изглежда, че има проблясъци в спомените си. През изминалите месеци Нют завършва своята книга Фантастични животни и къде да ги намерим, която става бестселър. Куини и Джейкъб започват тайна романтична връзка, в нарушение на законите на Американския магьоснически свят, който забранява подобно нещо. А тяхната връзка предизвиква разрив в отношенията между Куини и нейната сестра Тина, която след като възстановява статута си на аврор в редиците на МАКУСА, следи за прилагането на тези закони.

Завръщайки се в ролята на Нют, Еди Редмейн отбелязва: „За първия филм Дж. К. Роулинг създаде четири уникални героя, всичките аутсайдери, които трябваше да се борят по свой собствен начин. Благодарение на връзките помежду им, те се развиват и откриват щастието и дори любовта. Но междувременно поради неправилна комуникация и недоразумения, нещата се променят“.

Присъединяващи се към Редмейн, като част от оригиналния квартет, са Катрин Уотърстън в ролята на Тина, Дан Фоглър в ролята на Джейкъб и Алисън Сюдъл в ролята на Куини. Уотърстън коментира: „Когато се запознаваме с тези герои, те се опитват да намерят своето място, но все още без успех. За мен беше завладяващо да покажем как важните връзки в нашия живот ни дават тласък и ни помагат да израснем“.

За всички актьори един от най-вълнуващите аспекти да се завърнат за втория филм е това, че „корените на тази история са заложени във всичко, което знаем и обичаме в Потър“, казва Редмейн. „Историите, които преди само са били загатнати, сега са във фокуса на вниманието. И залозите са много по-големи“.

Препратките към Хари Потър са очевидни, след като още в началото на филма Нют е мистериозно призован от своя бивш професор, сега ментор и приятел Албус Дъмбълдор. Влизайки в ролята на любимия герой, Джуд Лоу бърза да поясни: „Това е Дъмбълдор, който все още не е великият директор на Хогуортс. Тук той е по-близо до годините, които са формирали характера му, и до мъчителни преживявания, които може би са го белязали. Интересното за мен, а и за нас като отбор, бе да опитаме да изградим основите, които да напомнят за познатия ни Дъмбълдор, но в същото време да оставим място за развитие на образа, за вземане на поуки и за правене на грешки. Историите, които сега разказваме, ще демонстрират еволюцията на героя“.

Запознатите с магическия свят знаят, че в миналото на Дъмбълдор има една фигура, която е неизменно свързана с неговата еволюция: Гелърт Гринделвалд. Арестуван от МАКУСА в края на „Фантастични животни и къде да ги намерим“, Гринделвалд доказва, че неговите сили не трябва да бъдат подценявани, след като успява да избяга. Вече на свобода, Хеймън отбелязва: „Той започва да предизвиква събития в подкрепа на своята кауза: че магьосниците не трябва повече да се крият, те трябва да излязат на светло и да се превърнат в доминираща световна сила. Той наистина вярва, че магьосниците са всемогъщи и трябва да се държат така. И той е много убедителен“.

Йейтс споделя, че Гринделвалд е много различен тип злодей от лорд Волдемор. „Ако изразите несъгласие с Волдемор, ще бъдете моментално убити. Но Гринделвалд е невероятно очарователен. Той по-скоро ще опита да привлече хората на своя страна, вместо да ги унищожи, и е достатъчно умен, за да разбере, че трябва да спечели сърцата и умовете им, без да ги насилва и така ще си гарантира тяхната преданост. Така че докато Волдемор е нещо като главорез, Гринделвалд е много по-софистициран играч… и съответно много по-опасен“.

Джони Деп, който се завръща в ролята на Гринделвалд, добавя: „Има един специфичен ритъм в начина, по който Гринделвалд говори, един такт, който ви увлича. В крайна сметка това, което почувствах за героя по отношение на неговото присъствие е, че ще трябва да се упражнявам в мълчание и спокойствие. Имам предвид, че думите му са важни, но по-важен при Гринделвалд е подтекстът на тези негови думи. Получава се мълчалив диалог, чийто смисъл се крие между редовете. Това е нещо почти хипнотично“.

Способността на Гринделвалд да омайва масите води до това, което Йейтс определя като основна тема в историята. „Това са обстоятелствата, при които някои герои трябва в крайна сметка да решат в какво вярват. Дали ще изберат страна или ще стоят пасивно отстрани и ще наблюдават как светът изгаря в пламъци? Тази тема преминава през целия филм и Джо вплита това търсене на идентичност в един от основните герои, известен като Кридънс Барбон“.

Игран от Езра Милър, Кридънс е представен в предишния филм като обскурен – роден магьосник, чийто сили са били потиснати до такава степен, че се е превърнал в  обскурус, паразитна сила, смъртоносна за своя приемник, обикновено на съвсем млада възраст. Роулинг казва: „Може би смятате, че Кридънс е бил убит, но всъщност един обскурен не може да бъде убит, когато се е развил в обскурус. Той оцелява, но е изправен пред въпроса: Кой съм аз? Неговото търсене на истинската му идентичност го ръководи и се превръща в една от най-важните истории в този филм. Кой е Кридънс?“

Милър отбелязва: „Както го е правила на всеки един етап, започвайки от Хари Потър, Дж. К. Роулинг издига историята на ново интригуващо ниво. Тя разработва още по-дълбоко идеи, с които е пропито цялото й творчество – за магията, която се поражда от отношенията между хората и за хората, които се опитват да се открият взаимно… и да открият себе си“.

Търсенето на Кридънс на неговата идентичност засяга пряко или косвено почти всички останали герои във филма, включително неговата приятелката и довереничка Наджини, играна от Клаудия Ким; Юсуф Кама, магьосник с френско-африкански произход, игран от Уилям Нейдилъм; Тезей, по-големия брат на Нют, игран от Калъм Търнър; и Лета Лестранж, годеницата на Тезей, играна от Зоуи Кравиц, чиято снимка бе показана в работилницата на Нют в предишния филм „Фантастични животни“.

„Обожавам първия филм“, казва Кравиц. „Но този филм задълбочава нещата, заигравайки се с някои интересни идеи за мястото между тъмната и светлата страна. Той пита: По кой път ще поемете?“

Сред останалите имена в актьорския състав са още Кевин Гътри и Попи Корби-Туч в ролите на Абърнати и Розие, двама приближени на Гринделвалд, и Бронтис Йодоровски в ролята на Никълъс Фламел, познато име на феновете на поредицата.

Като добавка към екшъна и забавлението, животните от първия филм също се завръщат, включително познатият ни съчко с име Пикет, обсебеният от златото пакостник душко, който си има цяло потомство от душковци. Ще срещнем и плеяда от нови създания, включително огромната свирепа котка зуву, зеленото подводно същество келпи и летящите скелетоподобни тестрали, видени във филмите за Потър.

Разширявайки погледа ни върху магьосническия свят, филмът ни отвежда в Париж, който е пресъздаден в студиото Leavesden на Warner Bros. в Англия. Роулинг отбелязва: „Едно от големите удоволствия в поредицата „Фантастични животни“ е пълната свобода да пренеса историята в различни страни и да представя различни аспекти от магическия свят. Понякога се замислям за началото и си казвам: „Боже мой, седем книги, осем филма, и действието не напускаше едно училище. Как успяхме да се справим?“, смее се тя.

Това училище, разбира се, е Хогуортс и феновете отдавна нямат търпение да видят емблематичния силует на замъка. Йейтс потвърждава: „Няма значение къде се намирате… когато камерата ви носи над тези планини и внезапно видите училището в края на езерото, може да почувствате вълнението на публиката, все едно сте в киното. Затова беше удоволствие да можем да отведем зрителите отново там и да преживеем магията на Хогуортс“.

АКТЬОРСКИЯТ СЪСТАВ

Нют Скамандър е готов да се завърне в Ню Йорк, за да спази своето обещание да връчи лично копие на новата си книга на Тина Голдстайн. Обаче Британското министерство на магиите, все още притеснено от хаоса, създаден от него и неговите създания, му забранява да пътува зад граница. Те ще оттеглят забраната, само при условие, че той пътува с брат си Тезей от отдела за аврори, за да изпълни една мисия: да залови Кридънс, който за изненада на Нют е още жив. Знаейки, че Министерството има намерение да убие Кридънс, Нют отказва предложението.

Редмейн добавя: „Това, което харесвам при Нют, е че той не изневерява на себе си и не се опитва да угоди на никого. Начинът, по който се е посветил на своите създания, е уникален, и той отказва да се съобрази с представите на другите хора, считащи това за ненормално. Нют винаги е следвал своя път в живота и макар че може да бъде съпричастен с всеки, не иска да приема позицията на другите. Но с оглед на това, което се случва по света и защото залозите са много високи, може би ще настъпи моментът, когато той ще трябва да избере страна. И това е част от неговото пътуване“.

Йейтс отбелязва: „Този път изпитанията пред Нют са много по-сериозни и Еди успя да пресъздаде всички промени в героя си. Удоволствие е да се работи с него… пълен е с идеи и е безкрайно изобретателен“.

Нют отказва предложението на Министерството, защото е натоварен от друг да намери Кридънс, макар и по съвсем различна причина. Застанал на върха на катедралата Свети Павел в сърцето на Лондон е Албус Дъмбълдор, който в типичния си неподражаем стил предлага на Нют да се присъедини към него.

Джуд Лоу признава, че е имало определени предизвикателства в изиграването на „този така обичан герой“. „Знаехме, че е важно да разграничим нашия Дъмбълдор от предишния. Той е с десетилетия по-млад и все още има много какво да преживее… и какво да научи. Беше важно да си припомняме, че въпреки че е умел магьосник и добър човек, той си има своите проблеми, тайни и недостатъци, така както и всички нас. Също така ми допадна и неговата дързост; брилянтният му ум му позволява да е настроен някак си анархично и бунтарски. Възможността да се фокусирам върху сложността и нюансите на образа ми даде голяма свобода. Но повечето от това, което направих е наистина да се вслушвам в Джо, която не си спести нито от времето, нито от съветите. Нейната страст и огромно чувство за отговорност към творението й е заразителна“.

Както и при други членове на екипа, Роулинг разкрива на Лоу строго пазени тайни за героя. „Смятам, че беше важно от момента, в който го видим на екран, Джуд да е наясно каква тежест носи Дъмбълдор. Без това познание ще изглежда, че той представя някой, който си играе с живота на хората, но това не е Дъмбълдор, той не иска да нарани никого. По-скоро има доза хумор в начина, по който той действа. Колкото и нещата да изглеждат страшни той запазва своята пакостлива страна и Джуд се справи чудесно в пресъздаването й“.

„В този филм“, добавя Роулинг, „виждаме Дъмбълдор основно през очите на Нют Скамандър, който е един от малкото хора, наясно с неговата потайност и склонност да манипулира хората. В същото време Нют има вроден респект към Дъмбълдор, който не само е бил любимият му учител, но и е един от най-великите живи магьосници. Те имат много интересна връзка, която обаче не си прилича с тази с Хари Потър. Много по-равнопоставена е“.

Редмейн има подобна гледна точка. „Нют разбира, че е манипулиран от Дъмбълдор, но той е твърде хитър, за да бъде използван и изисква определена прозрачност. Точно в това се състои равнопоставенноста им. Дъмбълдор може да постигне това, което е намислил, само с уменията на Нют и като разчита на приятелството им“.

Дъмбълдор умолява Нют да отиде до Париж, за да открие Кридънс, знаейки, че Гринделвалд също ще го потърси, за да го ползва за своите цели. Може би като единствен магьосник, чиито сили са съпоставими с тези на Гринделвалд, „Дъмбълдор е този, който трябва да се изправи срещу него“, добавя Лоу. „Смятам, че ако обстоятелствата бяха по-различни, той ще приеме предизвикателството, но за момента трябва да разчита на Нют. Албус е от този тип хора, които мислят три стъпки напред и затова е наясно, че в крайна сметка Нют ще вземе правилното решение, защото е смел и има силни морални ценности“.

Има причина Дъмбълдор да не може да се изправи лично срещу Гринделвалд. Това е тайна, погребана в миналото. Тайна, която той не разкрива на Нют.

Йейтс добавя: „Дъмбълдор и Гринделвалд са се запознали, когато са били много млади и са споделяли обща философия и възгледи върху това как светът трябва да функционира, как те биха могли да го направят по-добър. За известен период са се подкрепяли и вдъхновявали един от друг, но в крайна сметка нещата се разпадат. Но нещо в тяхната връзка продължава да я прави незабравима и за двамата“.

„Чувства се как връзката, която Дъмбълдор има с този човек все още съществува“, добавя Хеймън. „Има усещане за загуба и за съжаление. Въпреки всичко той не харесва това, в което Гринделвалд се е превърнал, и пътя, по който е поел. Но не е в състояние сам да го спре“.

Разкрит в образа на Гринделвалд в края на първия „Фантастични животни“, Джони Деп споделя, че е изключително щастлив да се потопи напълно в героя от заглавието на новата част. „Няма по-голяма чест от това да бъда поканен в този свят от Дейвид Йейтс, Дейвид Хеймън и Дж. К. Роулинг. Почувствах се поласкан от факта, че са се сетили за мен в брилянтните истории на Дж. К., тъй като й се възхищавам безкрайно. Обсъждайки първоначално идеята с нея си говорихме с часове и това, което ме удиви бе, че тя никога не се опита да ми диктува какъв трябва да бъде Гринделвалд. Даде ми информация да изградя структурата на героя и съответно да работя в ограниченията на тази структура, но беше изключително отворена към моите предложения. Едно от най-красивите неща, които съм чувал в кариерата ми бе, когато Джо каза: „Нямам търпение да видя какво си направил с героя“. Очевидно е, че всички тези герои са й безценни. Затова да ми се довери до такава степен бе нещо супер вълнуващо и даващо увереност“.

Актьорът добавя: „Едно от нещата, които обсъждахме с Дейвид и Джо, бе че би било много просто да изиграя Гринделвалд като обикновен злодей, но той всъщност истински вярва, че нещата които върши са правилни, независимо от цената. Става дума за хармония, но според неговите разбирания, което означава, че това равновесие може да се постигне само чрез господството на магическия свят и с разбирането, че някои хора могат да бъдат пожертвани. Ако ти се изправят на пътя, те трябва да бъдат премахнати. И той приема всичко това със спокойствие“.

Йейтс си спомня: „Тъй като създадохме героя за първи път, експериментирахме доста. Ясно е, че се водихме от насоките на Джо – Гринделвалд е харизматичен, съблазнителен и опасен. Изследвайки героя обаче си позволихме да импровизираме, за да открием различните нива на неговия характер във всеки конкретен момент“.

Нют, никога не си срещал чудовище, което да не обичаш.

~Лета Лестранж

Докато е в Министерството, за да обжалва забраната си за пътуване, Нют случайно среща Лета Лестранж. Името Лестранж е познато на феновете на магическия свят, но Зоуи Кравиц казва, че Лета е нещо като енигма. „Лета произлиза от една най-здравите магьоснически фамилии с чиста кръв и съм наясно, че това е свързано с определени предубеждения. Но Лета не е съвсем наясно къде се вписва по отношение на понятията добро и зло. Мисля си, че тя е някъде по средата като всички нас. Доста сложна личност е и развитието й на екран е изключително напрегнато, поради тайна от миналото, която ще се разкрие в рамките на историята“.

През ученическите си години в Хогуортс, Лета и Нют са били аутсайдери, но те виждат помежду си сродни души. „Заобичах тяхната връзка, защото странностите им са ги сближили“, казва Кравиц с усмивка. „На хартия приятелството им може да няма никакъв смисъл, но Нют е толкова състрадателен. Той обича всякакви същества, чудовища, които никой друг не би обикнал, и Лета вижда себе си по подобен начин. Нют е единственият, който я вижда такава, каквато е и не иска да промени нищо, а тя има нужда точно от това в живота си“.

„Зоуи придаде дълбочина на Лета“, споделя Йейтс. „Тя беше пълна с добри идеи и безстрашна в опитването на различни неща. Обичам това в актьорите. Тя винаги се стремеше да създаде най-привлекателната и многопластова версия на героинята си“.

„Дейвид е прекрасен“, отвръща Кравиц. „Притежава толкова страст и отговорност за този свят и хората в него. Това е голяма продукция и е много лесно понякога да се изгубиш в нея, но той създава среда, която е достатъчно интимна и която кара актьорът да се чувства безопасно, изследвайки емоциите си“.

Сега Лета е сгодена за по-големия брат на Нют, Тезей Скамандър, което според Роулинг е „обрат, който никой от двамата не е очаквал. Това допринася за неудобство в отношенията им, защото в миналото Нют е имал силни чувства към тази жена, която е на път да му стане снаха“.

Избран за ролята на Тезей, Калъм Търнър споделя, че е израснал, четейки романите за Хари Потър и си „лягах с надеждата, че Хедуиг или някоя от нейните приятелки сови ще се появи с писмо, в което пише, че съм приет в Хогуортс“, смее се той. Актьорът си спомня за спонтанен момент по време на кастинга, който според него му е помогнал да спечели ролята. „Малко преди да започнем прослушването целунах Еди по челото и си мисля, че в този момент са си казали: „Добре, нека му дадем ролята“.

Хеймън споделя: „Калъм е страхотно попълнение към актьорския ни състав. Заедно с Еди пресъздадоха истински сложните отношения между братята“.

„Нют е по-малкият брат на Тезей и той го обича“, добавя Търнър. „Те обаче са поели по съвсем различни пътища в живота. Тезей е герой от войната, който впоследствие се е издигнал доста високо в Министерството на магията, където ръководи отдела на аврорите. Това е неговият избор в борбата му за доброто, дори и често водещ до неразбирателство помежду им. Сега обаче нещата са доста по-сериозни – магьосническият свят се разделя на лагери и Тезей предупреждава Нют, че всеки, дори и той, ще трябва да избере страна“.

Отварата изтрива само лоши спомени. Аз нямах такива.

~Джейкъб Ковалски

Новината за годежа на Лета се разпространява бързо в магьосническия свят, но таблоидите грешно съобщават, че известният писател Нют, а не Тезей, е този, който е избран от нея. „Всичко е грешка, но Тина не знае това“, споделя Катрин Уотърстън, която отново влиза в образа на Тина Голдстайн. „Тя е поддържала връзка с Нют, но сега се чувства предадена и я прекъсва. Въпреки че е наранена и бясна, тя е силна и знае, че трябва да продължи с живота си. Събира цялата си енергия и се фокусира върху работата си – нейният начин да се справи с болезнените моменти. Ето защо тя заминава за Париж“.

Нют никога не би разбрал защо Тина е спряла да му пише, ако не е внезапната визита на двама скъпи приятели – сестрата на Тина, Куини и немага Джейкъб Ковалски, чиито спомени някак си са се възвърнали. И ето че имаме още една новина за годеж – Куини с радост обявява, че тя и Джейкъб ще се женят. Джейкъб изглежда щастлив от това, може би твърде щастлив.

Завръщайки се като Джейкъб, Дан Фоглър свидетелства: „Нют забелязва доста бързо, че нещо не е наред, защото Джейкъб изглежда прекалено щастлив и бързо разбира защо. Оказва се, че Куини го е омагьосала с любовна магия. Сцената бе толкова забавна, но това, което е страхотно е, че въпреки че става дума за фентъзи, с магия и заклинания, това, което се случва между тях се корени в истинските им отношения. Ето защо всичко е толкова осезаемо“.

Алисън Сюдъл, която се завръща като Куини, добавя: „Има причина Дж. К. Роулинг да е сред най-прочутите разказвачи на нашето време. Магията в нейните истории е прекрасно завладяваща, но тя също така навлиза в по-сериозни теми, като това какво се случва, когато хората са заблудени за своята истинска същност и какво може да произлезе от страха към „различния“.

„В предишния филм“, продължава Сюдъл, „Куини вече беше нарушила правилата като се завърна при Джейкъб, тъй като магьосническият свят в Америка има много строги правила за връзките с немагове, които общо взето са забранени. Но Куини никога не е била влюбена така както в Джейкъб и е отчаяна да не го загуби. Затова тя взима решения, които не са от най-умните, макар и породени от любов. Тя желае да има Джейкъб независимо дали той иска. Но планът й не сработва толкова добре“.

Джейкъб наистина обича Куини, което е и причината да е готов да жертва собственото си щастие, за да я защити и да я предпази от неприятности. Въпреки това, разбираемо той не е особено щастлив от факта, че не му е даден избор преди да бъде завлечен в Англия, където законите за съжителство между магьосници и мъгъли са много по-свободни. За съжаление на Джейкъб, Куини е легилимант и може да чете мислите му.

Междувременно Куини остава следа къде може би се намира Тина в момента. Така, като допълнение към мисията, възложена от Дъмбълдор, Нют вече има лична причина да наруши забраната за пътуване и да отиде до Париж.

Въпреки че е възвърнала официално работата си като аврор, Тина не е загубила склонността си да действа на собствена глава и сега е в Париж по изцяло неоторизирана задача. „Когато я виждаме за пръв път в този филм, тя е навлязла дълбоко в мисията си, опитвайки се да открие и както обеща в предната част, да защити Кридънс“.

Искам да знам кой съм.

~Кридънс

Кридънс също е в Париж, следвайки собствените си цели в отчаян опит да открие истинската си самоличност. Завръщайки се към ролята, Езра Милър споделя: „Кридънс е млад мъж с трагична история, който най-накрая е успял да се отърси от оковите на подтисничеството и издевателствата, носени през младежките му години. Сега е на пътешествие, за да намери себе си, знаейки, че голяма част от досегашните му възприятията са базирани на лъжи“.

Роден магьосник, силите на Кридънс са били потиснати от безмилостната нетолерантност на приемната му майка, което го превръща в обскурен. Роулинг обяснява: „Той развива обскурус, което хем е механизъм да се справиш със ситуацията, хем е нещо, което в крайна сметка ще те убие. Само, че то не го е убило, затова знаем, че той е много силен, щом е оцелял в това състояние толкова дълго“.

Милър, който споделя, че е бил силно повлиян от книгите за Хари Потър, добавя: „Много от нас вече бяха фенове на този свят. Истории на автори като Дж. К. Роулинг са източник на вдъхновение, защото те са сред местата, където нашето въображение е било подклаждано. Да бъдеш част от това наследство е едно от най-невероятните неща, които някой може да преживее като актьор и то продължава да бъде голяма чест за мен“.

След като получава следа за своята идентичност, която сочи към Париж, Кридънс приема работа в пътуващ магически цирк, за да стигне до Франция. Там той открива първия си истински приятел – маледиктус под името Наджини. Роулинг разяснява: „Маледиктус е някой, носещ кръвно проклятие, което с течение на времето ще го превърне в звяр. Не могат да го спрат, не могат да върнат времето. Те ще изгубят себе и ще се превърнат в истинско чудовище“.

В случая с Наджини, както всеки фен на Хари Потър знае, става дума за огромна змия. Въпреки че в „Престъпленията на Гринделвалд“ не се загатва за ужасното бъдеще на героинята, Роулинг добавя: „Тези филми ми дадоха възможност да разкажа история за произхода на Наджини. Винаги е имало намеци, защото Нага са митологични змиеподобни създания, така че името й е подсказка, че навремето Наджини може да е имала човешки предшественици или самата тя да е била човек. През годините са ме питали, но никога не съм искала да разкрия тази част от историята. Но сега имам този шанс, което ме радва много, а и се вписва перфектно в тематиката на филма“.

В ролята на Наджини, Клаудия Ким коментира: „Хареса ми да изиграя героинята, знаейки коя е тя и имайки някаква идея какво ще се случи с нея в бъдеще. Въпреки това има още много загадки около нея и ти се приисква да извикаш на Дж. К. „кажи ни още!“. Но тя предпочита да остави някои неща да бъдат открити с течение на времето. Имам пълно доверие на нея и на Дейвид Йейтс“.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald излиза на 16 ноември.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата