3 коментара
oscar

Фантастиката и Оскарите 2019

Списък на номинираните от нашия жанр и коментар

След като Златните глобуси на практика низвергнаха фантастиката, надеждата ни нещо от нашия жанр да бъде отличено по достойнства сред по-земните и банални драми се пренесе върху Оскарите. Уви, тази надежда едва ли ще се оправдае, като гледаме списъка с номинираните, излязъл вчера.

С най-много номинации е… „Черната пантера“! Епизод от кинопоредицата на Марвел, ситуиран в измислената африканска страна Уаканда. Доскоро комикс-феновете мрънкаха, че техните филми са „несправедливо“ пренебрегвани от големите награди – е, ето им сега. Самият Black Panther не е лош филм – той е напълно приличен, издържан в повтаряната до втръсване формула на Марвел. Защо тогава чак той стигна до номинация, а не някой от десетките преди него? Сами се досещате – по политическата причина да се подкрепят чернокожите в борбата срещу расизма. Не че каузата не е важна, не че филмът е лош, не че няма своите върли фенове, но номинацията номинациите му изглеждат смешно, особено на фона на по-добри пренебрегнати претенденти, както и на методиката на Оскарите по принцип. Марвел обаче могат да са предоволни, че след като спечелиха сърцата на публиката още преди години, вече печелят и сърцата на елитарните творци и лица в индустрията – нещо, което е почти невъзможно за постигане. Друг е въпросът доколко е истинско или заслужено. Ето и къде ще се бори „Черната пантера“ за Оскар:

  • Най-добър филм (!)
  • Звуков монтаж
  • Озвучаване
  • Дизайн на продукцията
  • Саундтрак
  • Оригинална песен (All the Stars)
  • Дизайн на костюми

Изображение с име: BLACK PANTHER CHARACTERs

Сред важните категории (актьори, актриси, сценарии, режисура и т.н.) няма нито един друг филм, който може да се причисли към фантастиката, което за пореден път доказва липсата на въображение в Холивуд.

Все пак, в някои по-маловажни категории откриваме и други жанрови предложения:

  • „Нито звук“ е номиниран за звуков монтаж
  • „Първият човек“ е номиниран за звуков монтаж, озвучаване, дизайн на продукцията
  • „Мери Попинз се завръща“ е номиниран за дизайн на продукцията, саундтрак, оригинална песен (The Place Where Lost Things Go), дизайн на костюми

Категорията, където фантастиките процъфтяват, е тази за визуалните ефекти. Там за Оскар ще се борят „Отмъстителите: Война без край“, „Кристофър Робин“, „Първият човек“, „Играч първи, приготви се“ и „Соло: История от „Междузвездни войни“.

Сред анимациите поне има прилични жанрови предложения – „Феноменалните 2“, „Островът на кучетата“, „Мирай от бъдещето“, „Ралф разбива интернета“, „Спайдър-мен: В Спайди-вселената“. Isle of Dogs е номиниран и за саундтрак.

Бихме пожелали успех на номинираните научнофантастични и фентъзи филми, но Оскарите отдавна вече не са носители на този престиж, който имаха преди. За нашия жанр пък това се отнася още повече, защото той често е пренебрегван в името на много по-банални и евтини драми, които обаче се харесват от домакините. Така че успех на „Черната пантера“ и останалите, но май ни е все тая.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата