3 коментара
rykata-na-sydbata-rrr

Господарката на седемте камъка и нейната съдба

Ревю на романа „Ръката на съдбата“, първа книга от тийн-фентъзи поредицата „Господарката на седемте камъка“ от Ванина Божилова и Евгения Танева, изд. „Хермес“.

rykata na sydbata cccВероятно, когато чуете „тийн-роман“ и „от авторки-единадесетокласнички от България“, няма да подходите с големи очаквания. Именно такъв обаче е романът „Ръката на съдбата“ от Ванина Божилова и Евгения Танева. Ще призная, че почитателите на твърдата фантастика едва ли ще бъдат заинтригувани от тази книга. Но тези, които четат и харесват тийн-фентъзи поредици, трябва веднага да загърбят предразсъдъците си и да дадат шанс на „Ръката на съдбата“. Макар и да не е висша литература (и да няма как да бъде), този роман по нищо не отстъпва на „Здрач“, „Реликвите на смъртните“ и др. подобни ърбан-фентъзита за подрастващи. Дори, в някои отношения, фактът, че поредицата „Господарката на седемте камъка“ се пише от юноши за юноши, я прави по-добра – двете авторки може и да нямат опита на Стефани Майър, но знаят точно какво им харесва в този тип романи и как да го вплетат в своя собствен така, че да се хареса и на другите като тях.

Сюжетът е доста типичен за жанра си – седемнадесет-годишната Алекс открива, че всъщност е преродената версия на древно божество (Джорджиана, в чиято прослава братята й са създали света) и е призвана да спаси света. Тя трябва да събере седемте камъка от своята стара гривна, за да унищожи злото завинаги. Ще й помагат Орденът на светлината и неговите магьосници, които ще я въведат в този скрит свят на магии, както и нейните приятели.

Историята не блести с особена оригиналност, но това така или иначе не е най-същественото за феновете на тийн-жанра – те искат да видят сравнително познати схеми и сюжети, направени добре. Е, доколкото възрастта им позволява, Божилова и Танева са се справили максимално добре в този аспект. Читателите ще разпознаят леки сходства с „Хари Потър“ и „Реликвите на смъртните“, но без те да са дразнещи или неочаквани.

bojilova tanevaГероите са малко постно изградени, но това е нормално за начинаещ писател, а и едва ли ще направи силно впечатление на таргет групата. Стилът на писане е на малко по-добро ниво от това, което може да се очаква – опитният читател няма да изпита наслада от употреба на кой знае какви езикови нюанси или изразни средства, но текстът успешно предава това, което авторките имат предвид – разбира се какво става и не е тежко за четене, което на този етап от творческото развитие на момичетата си е достатъчно.

Чест прави на издателство „Хермес“, че са подкрепили две гимназистки и са издали техния труд. Още повече, корицата е доста адекватна и грабваща окото, което е повече отколкото може да се каже за кориците на други, далеч по-високопрофилни романи. Може би само редакторът и коректорът е трябвало да се постараят повече, тъй като на места в текста се забелязват грешки или стилови неизправности, за които не можем да виним авторките, но е можело редакторът да се намеси – говорим за детайли, които е можело да превърнат приличния текст в добър (макар че кой знае – може би редакторът е свършил огромно количество работа по оправянето на текста, за да го превърне от лош в приличен, но не е имал достатъчно време да го превърне в добър. Каквато и да е истината, в момента имаме приличен текст, но не повече).

Макар и романът да има своите слабости, важно е да продължим да подкрепяме българските автори. Написването на цял роман и то в две части не е шега работа и самият факт, че момичетата са положили необходимия труд и постоянство, е достоен за похвала. От друга страна „Хермес“ са дали шанс на авторките, който е доста рядък – всички знаем колко ограничен е книжният пазар в България и какъв риск е да се инвестира в подобен роман. Стискаме им палци да продължават все така – издаването и подкрепата на родни автори винаги е огромен бонус за имиджа на съответното издателство. А на Евгения Танева и Ванина Божилова стискаме палци да продължат да се развиват и да не изпускат искрата на вдъхновението, независимо накъде ги поведе животът.

 

Моята оценка:

БележникИстория – 5
Герои – 4+
Стил на писане – 4.50
Eлементи на изненада – 4+
Теми за размисъл – 4-
Емоционален заряд – 4-
Фантастични елементи – 5.50
Степен на оригиналност – 4-
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 4+

Общ успех: Мн. добър (4.50)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата