Холивуд стъпва в Китай

Ревю на филма „Великата стена“, вече по кината.

Ако не сте фен на големи блокбъстъри с впечатляващи визии и битки, но повърхностни сюжети, то вие вече си знаете – „Великата стена“ едва ли ще ви допадне. Но пък ако се кефите на зрелища и сте готови да преглътнете плоски история и герои (ако ходите редовно на кино, вероятно сте), ако обичате високобюджетни приказки за малки и големи, то този филм е точно за вас! Той идва и с бонус – че е малко по-различен, защото се развива изцяло в Китай, режисиран е от китаец и е предназначен за пробив на най-населената страна в световната киноиндустрия. Със 150-те си милиона долара бюджет той е най-скъпият филм, сниман изцяло в Китай. Толкова е важен за страната, че китайската комунистическа партия е заклеймила негативните ревюта като вредни за индустрията. Е, едва ли ще се стигне до някакъв грандиозен успех, но пък и далеч няма да е провал. Филмът вече е по кината у нас, рекламите му се въртят по телевизията и, въпреки че реакциите на критиците засега са смесени, предстои да видим как ще го оцени публиката.

Сюжетът е вдъхновен от древна китайска легенда, според която Великата стена не е построена, за да пази страната от варвари, а от чудовища. Тя е първата и последна защита срещу настъпленията от пълчищата зверове, които ще превземат света, ако успеят да я прехвърлят. В центъра на битката се оказват двама европейски пътешественици, тръгнали към Китай, за да се сдобият с митичния барут. В страната вече са го открили, но го ползват само в краен случай и гледат да го крият, тъй като знаят колко опасен и разрушителен може да бъде, особено в грешните ръце. За европейците обаче той е средство за бързо и несметно забогатяване, тъй като кралете и лордовете на Стария континент са готови да затрупат вносителя му със съкровища.

Тук е и основната морална дилема във филма. Европейската и китайската култура се противопоставят. Европейците са индивидуалисти, готови са на всичко, за да подсигурят личната си изгода, дори да прецакат другарчето или да внесат оръжие, което ще погуби хиляди хора. Китайците пък са задружни, държат на традициите и са готови по всяко време да се жертват за общото благо. До какво ще доведе сблъсъкът на тези култури? И как ще се справим с чудовищата, които ще погубят всички ни, ако самите ние трудно се разбираме и не си вярваме?

Не е кой знае колко оригинална или провокативна тема за размисъл, но е повече от достатъчна за филм като „Великата стена“, където основното са битките с чудовищата (за чийто произход също си има обяснение). Къде-къде по-хвалени блокбъстъри са с по-прозаични истории и конфликти. Тази концепция сплотява зрелищните битки и екшън сцени, както и сцените, замислени като поводи за китайския режисьор да представи културата на страната си по епичен и приемлив за западняците начин.

Не съм специалист по китаистика, не съм гледал други филми на Джан Имоу (а той често е хвален за досегашните си по-нискобюджетни продукции, които се смятат за много по-дълбокомислени и качествени), но лично моето мнение е, че The Great Wall успява да изпълни целите си. Елементите от китайската култура, вплетени във филма, се усещат и са достатъчно интересни. Същевременно, те са и сериозно омекотени, за да могат европейците и американците, с промити от Холивудските продукции мозъци, да ги разберат и да не ги намерят за досадни. Да, китаистите и търсещите нещо значително по-различно сигурно са разочаровани от този факт, но за лаик като мен дозата беше таман. Представете си, че са ви дали много пари, за да покажете българската култура пред света. Как бихте го направили? Ще изстреляте всичко върху неподготвения зрител – кукери, носии, акапелни народни песни, мустакати воеводи и неподправен балкански патриотизъм? Или ще подходите по-деликатно с лесен за възприемане сюжет, модерна музика с етно елементи, цветни дрехи с лек намек за народни носии и т.н. които ще покажат по-малко от културата и в извратен вид, но по по-универсален и смилаем начин? От отговора ви на този въпрос зависи и доколко ще харесате „Великата стена“ в този му аспект.

Докато сме още на темата, намирам критиките за кастването на Мат Деймън и Педро Паскал в главните роли за неоснователни. Мнозина побързаха да оплюят екипа на филма, че предприема подобни стъпки, за да смекчи китайските елементи, да се маркетира по-успешно в САЩ и Европа и да използва стандартния за западните филми сюжет, в който белият мъж отива в чуждата страна и собственоръчно спасява иначе некомпетентното население. Е, героят на Мат Деймън наистина играе решаваща роля за крайната победа, но тук отново опираме до горната дилема (чисто китайско срещу универсално). Белите актьори в главните роли напълно пасват на сюжета (те все пак играят европейски пътешественици, а не китайци), а азиатските им колеги се представят повече от достойно – както като актьорска игра, така и като значимост в сюжета. И главните герои също научават много ценни уроци от пребиваването си в Китай, така че всяка от страните дава своя осезаем принос.

Разбира се, намират се и недостатъци, предимно в сюжета. Има много дупки, както и недомислици, включително очеизбождащи такива, срещу чието забелязване изключването на мозъка по време на гледане няма да помогне. Не може да се говори за осезаем емоционален заряд, въпреки че красивата китайка в главната роля разполага с черти, с които зрителят може да се идентифицира, а има и един третостепенен персонаж, който е симпатичен и се жертва по трогателен начин.

Това обаче се компенсира с впечатляващи визии, страхотни битки, много цветове (но по красив и стилизиран фентъзи-китайски начин, без да се стига до кич) и като цяло достатъчно добри история и концепция за подобен филм. Освежаващо е също, че накрая мъжът и жената не се взимат, за да живеят щастливо до края на дните си по типично холивудски маниер. Двамата са преди всичко бойни другари, които заедно се борят срещу злото. Те са твърде различни един от друг, но с достатъчно общи черти и цели, за да се уважават и да се вдъхновяват взаимно.

В крайна сметка, „Великата стена“ е едно зрелищно фентъзи, което по същество не се различава прекалено от високобюджетните адаптации на европейски приказки. Бонусът е, че идва от страна, за която вероятно не знаете много, но можете да научите нещичко и да ви остане някакво впечатление. Ако отидете на кино, подготвени за това, ще получите именно него. Ако очаквате задълбочено изследване върху човешката душа и социума на Изтока със задължителен антропологичен разбор на китайската култура, ще останете разочаровани. Аз лично съм доволен от филма и бих го препоръчал, особено при липсата на сериозна конкуренция по кината в момента.

Моята оценка:
История – 4.50
Герои – 4.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4.50
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Обща оценка: Мн. добър (4,98)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Камелия Христова
aeryn

Филма си беше идеален… особено за това, което е. Екшън приказка с уникални костюми, визия и доста добри битки. Не е най-гениалното нещо, което съм гледала, наистина не бяха дълбоки персонаците, но повече от това… щеше да стане прекалено холивудско и лигаво. Добри са и ефектите и битките.

рин

Нах, толкова беше хубав, че вече не го помня… Една цветна лента се върти от-до и това е, намазана с ефекти и типичните китайски хореографски красиви, но изтъркани боеве* 🙂 Историята, типична и скучна, гущеро-кучетата сложени да има с какво да се занимават актьорите, че си нямат друга работа… Филм, който можеше и да пропусна… или по-скоро трябваше.

Иван Стамболийски
infi

Най-добрите костюми и една от най-феноменалните битки, истинска грация. Този филм поне за мен в си беше зрителен оргазъм, поне в първия половин час. Ако филма беше свършил там щях да съм много доволен, не че после става зле просто леко набива спирачки. Тоест този филм върви на обратно отваря с феноменална бойна сцена която ти държи влага почти до края, но края е леко разочароващ. Костюмите (невероятни) и битките(епични, особено първата), това са двете неща които правят филма, визионера (както пише на плаката) Джан Имоу вкарва чудесна визия. Великата стена (The Great Wall) няма с какво друго да се похвали, същност и не му трябва. Персонажите ги има колко за историята, актьорите за да могат да си мърдат устните. Личи си че с участието Деймън , Дефо и Педро Паскал са там за да може филма да има успех на световния пазар с познати лица. Да отбележа че във филма става въпрос за китайци избиващи някакви куче подобни твари, а не за японци избиващи християни, просто отбелязвам да не останете изненадани. За мен филма изпълни на 100% предназначението си,