Джо Абъркромби: „Харесвам неща, които ме изненадват“

В интервю за SciFi.bg Джо Абъркромби говори за своята прочута трилогия „Първия закон“, както и за себе си извън живота на писател.

Ако се смятате за запален по фентъзито, то би трябвало да знаете името на Джо Абъркромби. Той е сред новите открития на жанра и вече е познат и в България с трилогията си „Първият закон“. Авторът е хвален по целия свят за дръзкия си стил, иноваторството и трогателно пълнокръвните си герои. Може би затова той се нареди сред най-големите имена в жанра толкова млад и толкова бързо след дебюта си.

Какво те вдъхнови да започнеш „Гласът на острието“? Когато го започна, планираше ли да стане трилогия?

Имах много идеи за фентъзи свят и герои още по време на детството ми и тийнейджърските ми години, когато играех много ролеви игри и четях много фентъзи. Но чак когато наближих 30 (вече имах малко жизнен опит и работех като редактор на свободна практика), намерих времето да се заема сериозно с писане. Сега като се замисля, може би щеше да е по-добре да започна с няколко къси разказа, но тогава харесвах големи дебели трилогии и точно голяма дебела трилогия написах.

Имаш ли някаква представа как изглежда картата на света на “The First Law”? Ако да, планираш ли да я публикуваш някой ден? Може би онлайн или като притурка към някоя от следващите ти книги?

Да, имам карта. Но ми харесва гъвкавостта, която имам, докато не я публикувам. Мога да запълвам празнините както си пожелая. Но никога не казвам никога. Ще я публикувам, ако реша че е дошло точното време.

Героите ти са по-различни от традиционните фентъзи герои. Изглеждат много по-истински. Има ли реални хора, на които са базирани?

Понякога някоя част от героя е базирана на някого или на нещо, което си наблюдавал, нещо което си видял някой да направи или каже, но не пренасям цели личности в творбите ми.

Санд де Глокта е любимият герой на много от почитателите ти. Какво мислиш, че го прави техен любимец? Кой е твоят?

Честно казано, харесвам ги всичките. Особено когато завърша книгата, в която участват, и повече не трябва да се тревожа за тях. Всеки герой ми дава различен стил, с който мога да работя, различен поглед над света и ъгъл за развитие на историята. Но да, Глокта наистина стана популярен. Може би хората реагират на болката му, може би на чувството му за хумор, може би се възхищават на безстрашието му, може би е това, че действията му са разбираеми, въпреки че върши ужасни неща.

Краят на „Преди да увиснат на въжето“ е неочакван и някои от читателите ти те критикуват заради него. Защо е толкова нетрадиционен и мислиш ли че се получи добре?

Нямаше да го напиша, ако не смятах, че е добър. За мен, че е неочакван и нетрадиционен, е достатъчно добра причина да го напиша. Харесвам неща, които ме изненадват, а открих че във фентъзито много често получавам точно това, което очаквам. Също мисля, че във фентъзито има твърде много успехи. Славни планове, които сработват въпреки обстоятелствата, храбри постъпки, които спасяват положението… Харесва ми да виждам и по някой провал или бедствие.

Разбрахме, че скоро ще издадеш нова книга, наречена “Red Country”. Разкажи ни за нея!

Тя е самостоятелна книга, развиваща се в света на „Първият закон“ и има много западни влияния. Нещо като „Властелина на пръстените“ в комбинация с Unforgiven, Deadwood и Тhe Searchers…

Смяташ ли, че пиратството става все по-голям проблем с увеличаващата се популярност на електронните книги? Какво мислиш за него?

Всъщност смятам, че става по-малък проблем, защото е-рийдърите стават по-разпространени и много читатели свикват да плащат за съдържание. Трябва само да се погледне скока на продажбите на оригинални е-книги, за да се види, че хората плащат за тях. Винаги ще има такива, които ще пиратстват, но колко вреди това е много трудно да се каже. Във всеки случай, не виждам смисъл да вдигаме голяма врява за това. Най-добрата защита е да пишем колкото се може по-добри книги и да ги продаваме на разумна цена на колкото се може повече места. Тогава мисля, че повечето хора ще се радват да платят.

Смяташ ли, че романите ти ще изглеждат добре като филми и/или сериали? Би ли искал да ги видиш заснети някой ден и според теб на коя медия реализацията би била най-добра?

Смятам, че много малко автори не биха искали да видят книгите си филмирани. Чакам с нетърпение да ги видя на екран и да се кикотя маниакално докато си броя огромната печалба.

Планирал ли си да пишеш истории извън вселената на „Първия закон“?

Не, но смятат че ще се случи. Смятам, че ще напиша още около 30 книги в кариерата си и малко разнообразие няма да ми дойде зле.

Разкажи ни повече за себе си. Какво обичаш да правиш, освен да пишеш?

Имам три деца, и трите под седем годишни и прекарвам много време с тях. От време на време отделям по час-два да гледам телевизия или да играя игри – и двете ми харесват много.

А какво четеш в свободното си време? Кои са любимите ти книги и автори?

В последно време чета нехудожествена литература. Последните книги, които съм прочел, са основно за американския запад, както и много западна художествена литература на автори като Пийт Декстър, Елмор Ленърд, Кормак МакКарти, Лари МакМърти и др.

Знаеш ли нещо за България и планираш ли посещение насам, за да се срещнеш с феновете си?

Признавам си, че не знам много за България. Очаквам да направя такова посещение и да науча повече, но трябва да държа броя на пътуванията си в приемлива граница – заради децата и така нататък.

Какво би казал на читателите си за финал?

Искам да им благодаря, че изобщо ги има!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Elentari

Поздравления за интервюто.
Мисля, че това с броенето на паричките беше шега на Абъркромби. А за пиратството се подписвам и аз под всяка негова дума.
Бих се радвала да видя една кинотрилогия в света на Първия закон, но съм и леко скептична. За тези нетрадицонни фентъзи герои са нужни и нетрадиционни актьори, в смисъл лицата им да не са познати до болка, а за таланта си е ясно.
Радва и това в интервюто, че Абъркробми не се взема на сериозно, според мен. В добрия смисъл.

Петър Атанасов

Браво за интервюто! И аз ще се радвам да видя филми по „Първия закон“, но така голяма част от чара на книгите ще се изгуби. Най-хубавото в текста бяха мислите на героите и как постоянно се кълняха наум. Ако не намерят начин да го вкарат и на кино, ще стане едно обикновено фентъзи. Но и Абъркромби е прав – важното е да му дойдат паричките, пък той ще си знае, че книгите са по-хубави.

Много ми хареса и позицията му за пиратството в интернет 🙂

Иван Петков

Страхотно интервю с голям автор! Благодаря!

ПС: Определено и аз бих се зарадвал да гледам „Първия закон“ на кино 🙂 Как ли ще изглежда Глокта?