5 коментара
the x-files 1002 rrr

Истинското завръщане!

Ревю на епизод 10х02 „Мутация на основателя“

Нека си представим за момент, че The X-Files не е свършвал с онзи ужасен епизод през 2002 година, не е пускал отвратителния филм от 2008-ма и не се е завръщал с доста разочароващия епизод вчера. Не, това се е случило в друга вселена, мрачна паралелна версия на нашия свят, където Дейвид Духовни е пропуснал цяла година от сериала, а Крис Картър е изкуфял. В нашата вселена „Досиетата Х“ просто малко са си починали за няколко години, а сега продължават необезпокоявани.

В такава обстановка епизод 10х02 работи перфектно! Даже, в чест на това радостно откритие, ще си припомним пълното интро от едно време (а не съкратената версия, която сега пробутват):

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако сте очаквали по-плавен преход между вчерашния и днешния епизод, ще останете разочаровани. Легендарният отдел на Мълдър и Скъли просто е отворен отново, а кабинетът им е оборудван с готин модерен телевизор (но не и с бюро за Скъли – тя пак трябва да пише на клавиатура върху коленете си, като в доброто старо време). Единствената препратка към вчерашните събития е репликата на Скинър „Добре дошли обратно“, с която 14-годишното им отсъствие се изчерпва. Причината за това е, че този епизод е трябвало да бъде всъщност пети, а не втори от десети сезон. В последствие Крис Картър е решил да го премести (дано да не е защото е бил най-добрият от четирите самостоятелни) и затова се хвърляме направо в разследването, без никакво въведение.

Не е много обичайно за днешната телевизия, но едно време така се правеха нещата – сценаристи и продуценти си разместваха епизодите както им скимне и се смяташе, че така може да се вреди леко на сериала, но ползата за рейтингите е по-голяма. А за да не се чувстваме напълно като в едното време, Мълдър прави 1-2 политически шегички за съвремието ни, а двамата агенти често повтарят, че са от „старата школа“. Всъщност, хуморът и препратките към наследството на сериала са доста по-сполучливи във втори епизод, особено репликата на Вик Сахай от „Чък“, потупващ Мълдър по гърдите с „Истината е някъде тук“ – Крис Картър да си вземе бележка как трябва да се използват емблематичните фрази на сериала.

ax-files 1002-1

Като започнахме с Вик Сахай, да отбележим и други сполучливи гостувания – видяхме Арън Дъглас от „Бойна звезда Галактика“ като загрижения за тайните на компанията Линдквист, Раян Робинс от „Континуум“, „Стрелата“, „Падащи небеса“ и „Убежище“ като още по-загрижения служител по време на оперативката със Скинър, Омари Нютън от „Континуум“ като колегата на жертвата, Кристин Уилис от „Жътварят“ и „Мъртва като мен“ в ролята на болничната служителка, Джонатан Уайтсел от „Стотимата“ като блудния син и още няколко актьора, които може би сте виждали из фантастичните сериали. С други думи, дори и в кастинга има феноменално подобрение спрямо вчерашния епизод.

А сега по същество – Мълдър и Скъли са повикани да разследват мистериозното самоубийство на служител във високотехнологична компания. Горкият учен чува ужасен стържещ звук и странни инструкции в главата си – неудобство, което в последствие ще застигне и Мълдър. Разследването ги води до мистериозния основател на компанията, който прави експерименти с деца, измъчвани от генетични аномалии и нежелани от майките си (поне повечето.. може би…). Случаят ги кара да си спомнят своето собствено дете, Уилям, което Скъли даде за осиновяване в девети сезон, тъй като тогава ги преследваха извънземните.

ax-files 1002-2

Няма да задълбавам в сюжета, защото не искам да стигам до спойлери. За разлика от вчера, когато нямах такива скрупули, днешният епизод заслужава да се гледа с необременено съзнание. Ще кажа само, че развитието на сюжета, детайлите и финалът са в типичния стил на „Досиетата Х“. Усещането е сякаш наистина гледаме редовна серия от онези старите, заради които следяхме сериала с огромен интерес. Нещата дори са обогатени с личните опит и драми на Мълдър и Скъли, които вече познаваме добре и които са преживели много заедно – нещо, което очаквахме, но не получихме вчера. Даже финалната сцена леко ме просълзи.

Много се радвам, че надеждите ми за сполука поне при самостоятелните епизоди се оправдават. Не казвам, че серията е уникална или адски интересна, но сега най-накрая съм спокоен, че сериалът наистина се е завърнал такъв, какъвто го помня. Надявам се болшинството от 16-те милиона зрители само в САЩ, включили телевизорите си за епизод 10х01, да са дали шанс и на истинското завръщане. Стискам палци разочарованието вчера да е било еднократен кошмар, а днешното потапяне в сърцевината на Досиетата да продължи до края!

Следващата серия ще излезе другия вторник, а който иска да гледа десети сезон с български дублаж (ама не са викнали старите дубльори от БНТ!) – българският FOX започва да го излъчва довечера от 20:00. Завършваме с промото за епизод 10х03:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата