Какво уби SGU и какво можеше да стане?

Генералният директор на Syfy Крег Енглър е написал писмо, в което обяснява причините за провала на SGU, а Брад Райт разкрива неосъществените си планове за бъдещето

Крег Енглър, генералният директор на телевизията syfy, където се излъчваше „Старгейт: Вселена“, написа писмо до най-големия фенсайт на Старгейт – Gateworld. В него, с уважение към феновете, той разкрива историята на сериала от негова гледна точка и обяснява решението сериала да се спре. Оказва се, че обвиненията на много хора за липса на подкрепа от страна на телевизията към сериала, са безпочвени и продуцентите не са тези, които трябва да минат на гилотината. Ето точните думи на Енглър в превод:

Отворено писмо до феновете на Старгейт от Syfy:

Изписа се много за „Старгейт: Вселена“ и Syfy през седмиците след обявяването на финала на сериала. Изразиха се много въпроси и обвинения, насочени към Syfy за начина, по който управлявахме SGU. Иска ми се да отделя малко време и да отговоря на тези въпроси.

Когато MGM реши да завърши „Старгейт: Атлантида“ след пет сезона, го направи с ясната идея, че след това ще се посветят на нов сериал във франчайза, „Старгейт: Вселена“. Той беше нов, дързък поглед върху Старгейт, който Брат Райт и Робърт Купър отдавна планираха и дискутираха с нас. Като идея, се появи преди много години. Тъй като „Старгейт: СГ-1“ и „Старгейт: Атлантида“ се справяха толкова добре в миналото, ние бяхме уверени в успеха на SGU и подписахме договор за два сезона. Двусезонните сделки са редки в света на телевизията, защото обвързват с огромни инвестиции и във време, и в пари. Но прекрасните ни постижения с MGM и Stargate досега правеха сделката да изглежда една от най-изгодните възможни в телевизионния бизнес. Още преди да се заснеме и кадър, дори без избрани актьори, ние знаехме, че ще има минимум 40 епизода.

Работата се свърши бързо и официално SGU започна да се излъчва на 2 октомври 2009. Пилотът беше изгледан от великолепната сума от 2,779,000 зрители. За сравнение, „Старгейт: Атлантида“ дебютира с над 4 милиона зрители, така че тук имаме над 25% спад. Но след това „Вселена“ увеличи зрителите си за следващата седмица до почти 3 милиона, преди да падне на 2.6 милиона, където изглеждаше, че ще се задържи. Това е типичен модел на рейтингово развитие за нов сериал, така че дотук сериалът вървеше добре. На шестата седмица зрителите паднаха до 2,3 милиона, една пета от пика за сезона. Не е страшно за сериал да има известни колебания, стига отново да скочи обратно. Наистина, следващата седмица имаше признаци за леко възстановяване, последвани от нов спад по-нататък. След това зрителите паднаха до 1,961,000, или 33% по-малко от пика за сезона. Очевидно тогава вече се притеснихме, но идваше почивката, а сериалите често имат скок след почивка (противно на вярванията на обикновеинте хора). Със завръщането си в ефир, сериалът отбележи скромен ръст до 2,088,000 зрители и прибави още малко следващата седмица, достигайки 2,153,000. Изглеждаше сякаш бавно се завръщаме, но рейтингите се установиха на това ниво и през следващите два месеца варирха между 2,116,000 и най-лошото представяне 1,708,000 viewers. И така, въпреки краткия ръст след почивката, след два епизода се установи на по-ниска сума и постигна средно за втората половина от първия си сезон 1,982,000 зрителя на епизод.

Поради недопустимо ниските си рейтинги и липсата дори на наченки за ръст в петъците, където изгуби повече от 1/3 от първоначалната си публика, решихме да продължим договора за втория сезон, но с лека промяна. Преместихме „SGU“ във вторник, традиционно успешен ден за нас, в който се излъчват най-гледаните сериали в историята ни – „Хранилище 13“ и „Еврика“. Сложихме един след друг „SGU“ и „Каприка“ във вторник вечерта, надявайки се и двата сериала да си намерят нова публика. Както знаете, низходящата тенденция продължи и в крайна сметка не позволи да се направи по още един сезон и на двата сериала. Преместихме последните 10 епизода в Понеделник, където имахме успех с новия си сериал, „Да бъдеш човек“, но рейтингите останаха на същото ниво. Все пак, „Старгейт: Вселена“ успя да завърши с пик в рейтингите за финала си, но това също е типично за сериалите.

Гореописаното показва усилията на Syfy и MGM да създадат нов Старгейт сериал, който отначало е изглеждал успешен, но след това е започнал да се представя зле и ние сме направили всичко възможно да го продължим. Вероятно сте прочели много слухове за обратното. Ще отговоря на най-честите:

Хаотичното местене из дните на седмицата уби SGU:
Опитапме да показваме сериала в Петък, където и преди сме имали успех, но където рейтингите паднаха значително. Когато беше ясно, че с тези рейтинги няма да оцелее в петък вечер, го преместихме във вечерите на най-успешния ни сериал за всички времена, а именно във Вторник.

Почивките убиха SGU:
Както виждате от рейтингите по-горе, най-големия спад в зрителите дойде преди почивката, а не след това. Всъщност SGU дори подобри представянето си с около 10% след почивката между двете половини на първи сезон.

Ако го бяхте оставили в Петък, можеше да се справи добре:
В Петък SGU загуби 1/3 от публиката си и падна под допустимия минимум. Единствената надежда да се спаси, беше да се премести в друга вечер, където имаше шанс да се хареса от нови зрители.

Спряхте „Старгейт: Вселена“, защото мразите науната фантастика:
Ако не харесвахме научната фантастика, просто нямаше да правим „Старгейт: Вселена“. Точно защото я харесваме, опитахме с този сериал. Въпреки че SGU се оказа неуспешен, не съжаляваме, че опитахме. Научно-фантастичните сериали са гръбнакът на нашата телевизия и имаме много нови такива. По-късно тази година ще дебютират „Алфи“ и „Бойна звезда Галактика: Кръв и хром“, както и филмът „Червена фракция“, в който играе Брайън Джейкъб Смит от „Старгейт: Вселена“. 5 от оригиналните ни драми ще се върнат за нови сезони през годината и ще излъчим много репортажи от правенето им зад кулисите.

Не подкрепяхте SGU:
Буквално няма никой друг, освен MGM, който да е подкрепил сериала повече от нас. Ние бяхме единствената телевизия, която се съгласи да опита със „Вселена“ и се съгласи за 40 епизода, още преди да има сценарий. Инвестирахме десетки милиони долари и хиляди часове работа в продължение на дълги години в опит да подкрепим сериала.

Спряхте SGU, за да освободите място за кеч (ако не знаете, част от програмата на Syfy са кеч-шоута тип WWF. Въпреки недоволството на сайфай феновете, че тяхната телевизия излъчва подобни неща, точно тези шоута са сред най-рейтинговите за телевизията):
С удоволствие щяхме да правим SGU, независимо от останалите неща в програмата ни, стига рейтингите да го бяха позволили. Не спираме успешни сериали, за да правим място за други предавания. Нито една телевизия не го прави, но и нито една телевизия няма пълен набор от успешни сериали. „Вселена“ беше съден единствено по собствения си рейтинг.

Не харесвате Старгейт:
Обожаваме Старгейт. Общо сме направили 12 сезона на 3 различни сериала във франчайза и помогнахме на два филма за „СГ-1“. Беше невероятно преживяване и сме изключително горди от екипите на всички сериали, благодарни сме и на зрителите, които гледаха.

Бележка: Рейтингите, които използвах за горната графика са Live +7, тоест сумата от зрителите, които са гледали на живо и тези, които са гледали през следващите 7 дни на DVR. Въпреки че рекламодателите купуват рекламно време единствено на основата на сегмента 18-49 (зрителите на възраст между 18 и 49 години) от тези цифри и че той е доста по-малък, използвам тези данни, за да представя цялата публика още по-убедително.

И така, генералният директор на телевизията се оневинява, макар и с някои пропуски в писмото си. Например, има съществена разлика между вторниците, когато се излъчват „Хранилище 13“ и „Еврика“ и тези, през които се излъчиха „Stargate Universe“ и „Caprica“. Първо, успешните два се излъчваха през лятото, когато традиционно няма добри неща по другите канали, докато неуспешните трябваше да се изправят срещу силната зимна програма на конкурентите. Второ, Енглър постоянно сравнява рейтингите с пика на първи сезон, вместо със средните показатели, предишните таймслотове, бюджета и т.н., което рядко влияе върху решенията за бъдещето на сериалите. Едно сравнение със средната сума за първия полусезон би показало спад само с 20%, което е достатъчно, за да може, макар и с притеснение, сериалът да се продължи. Вместо това Енглър сравнява с пик, който всички нови сериали имат и не е представителен.

Противно на думите му пък, дългите почивки не помагат на сериали като „Старгейт: Вселена“. Те не пречат на сериали, чиито епизоди са с истории, отделни един от друг. За тях не е нужно да помниш всичко от началото до края, за да разбереш следващия епизод. SGU обаче е със сериализиран формат на епизодите, което означава, че споменът за старите епизоди трябва да е пресен. Дългите почивки между полусезоните в този случай далеч не помагат. Днешната телевизия се отдръпва от сериализирания формат (колкото и да ни е тъжно на нас, които гледаме сериите една след друга, можем да си ги припомняме и следователно почивките не ни пречат чак толкова), защото публиката все по-рядко е склонна да инвестира време в задълбочени истории като „Каприка“ и „Старгейт: Вселена“. Това е причината и всички опити да се повтори успеха на „Изгубени“ да са неуспешни. Поне според част от критиците.

Според друга част, е просто съвпадение, че толкова много сериали в същия формат отпадат. Да, форматът не помага що се отнася до рейтинга, но далеч не само той е причината. Имаме и много примери за обратното – „Игра на тронове“ в момента се представя повече от добре, „Истинска кръв“, „Дневниците на вампира“ и други жънат успехи. Може би проблемът не е толкова във формата, колкото в неумението на сценаристите да се възползват по най-добрия начин от него. Подробно ревю на „Старгейт: Вселена“, където ще засегна въпроса, очаквайте скоро.

Причина за края на целия Старгейт франчайз е и фалитът на MGM. Наскоро те обявиха, че няма да продължават нито един от сериалите по никакъв начин, поне не и в близкото бъдеще. Ето защо Брад Райт се чувства свободен да сподели неосъществените си планове за бъдещето на франчайза: „Имах намерение да смеся елементи и от трите сериала в един нов филм. Комбинацията беше единственият начин да събера три сюжетни рамки в един филм и да придам и на трите някаква завършеност.“

Именно епизодите, в които герои от различните сериали си гостуваха един на друг, бяха най-интересните и рейтинговите. Райт вероятно е имал много правилна идея, но за съжаление, обстоятелствата не му позволяват да я реализира. И така, „Старгейт: Атлантида“ и „Старгейт: Вселена“ остават без завършека, който заслужаваха. Краят остава висящ, както и разочарованието на феновете.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
22 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Супер сериал

много приятен сериал, може само да съжаляваме, че е прекъснат по този грозен начин без да му спретнат поне един финал…

Аз

Сериалът нямаше нищо общо с предните. Такива случаи има много, когато някой има успех в дадена област и си мисли, че вече каквото и да подхване, ще стане супер (например М. Джексън от танцьор все да се възприема и като певец). СГУ беше просто една глупост ала турски сериал, с типичните за повечето съвременни американски филми псевдофилософии и истерични герои, сякаш събрани от кол и въже. Също толкова успешен би бил Старгейт – Жени с клюки в тоалетната. Не мисля, че сериозен ценител на фантастиката би искал да гледа толкова изсмукани от пръстите драми, в които цялата фантастика идва от факта, че са на космически кораб. Каквито и реклами и промивки да правят медиите, зрителите в един момент почват да се отдръпват и така сериалът си замина напълно заслужено, абсолютен срам за поредицата.

Иван Петков

Хайде без обиди и лични нападки 🙂 Аз пък съм съгласен с пича – беше станала истинска сапунка. Бяха го разводнили твърде много. Нямам нищо против развиването на философски идеи, ама не толкова бавно и не с чааак толкова много безсмислени епизоди.

Антиматерия

Пич като ти чета поста и стигам до извода че нищо не си разбрал от идеята …… това не е филм за елементарни хорица търсещи само екшън и стрелба. Като гледам колко народ не разбира за какво става дума ….. явно цивилизацията на вида хомо сапиенс е твърде примитивна . Вместо да пишеш постове тук най добре е да си купиш бутилка ракия и една салата напии се набии жена си и си пусни канала на чалгарите.

Иван Петков

Е нищо, и твойта Вселена е интересна, изгледах епизодчето горе 🙂 Май съм го хващал по Дискавъри.

Красимир Крумов

Сори.Много съм зле,та чак се заплеснах.Тази Вселена няма нищо общо със Старгейт:)))

Красимир Крумов

Аз пък намерих и 4-5-6 сезон на Вселена.Отделни цели епизоди.Какво става…..http://www.youtube.com/watch?v=LOp8JPwocwU&feature=relmfu

Красимир Крумов

А може Вселена да се развие.Първите 20 епизода са подгряващи/до 10 наистина боза/,като са разчитали за още.

Пламен

Жалко наистина поне в последните серии, действието беше изцяло в „духа“ на Stargate и бяха доста прилични. 🙁

Piper

Е да за съжаление това е истината.

Петър Атанасов

Това не са истински клипчета 🙂 Трейлърът е просто номер три за някой от старите сезони, показва стари сцени, а уж началото на първа серия от 3-ти сезон е комбинация от началото на последните серии и обърнати сцени на замразяването на героите в края. Сцените се пускат наобратно и изглежда сякаш се размразяват, а в оригинала си е обратното. Не се лъжете по ютюб, там е пълно с фалшиви клипчета.

Piper

Дано да да е истина и супер сериалчето да продължи.

Пламен

Здравейте,

имам едно питане свързано със SGU в YouTube се появиха две изненадващи видеа, едното е трейлър на 3 сезон http://www.youtube.com/watch?v=ysKl07lMIwE&NR=1, а другото е началото на 1 серия на 3 сезон http://www.youtube.com/watch?v=B69i8ApnM2s. Някой имали на идея какво се случва и ще има ли продължение?

Ако искат да не им умре рейтингът ще е добре да продължат с Атлантис. Основните им приходи и известност са именно благодарение на поредиците Старгейт и най-вече на SG-1 и Атлантис. Преди това малко хора знаеха какво е това Sci-Fi Channel.

Миро

след 17 сезона по тамата не ми се иска да спират Вселена. Наистина бе слаба на моменти, но към края стана интересно! Що се отнася до завръщане към СГ1 и Атлантис съм скептичен, доста време мина от СГ1 и актьорите си остаряха, няма да с върне славното минало, но нямам против старите герои да се показват по-често.
Също така съм съгласен с таксата за филмите! Вместо да трябва да чакаме по телевизии, което ми е супер неприятно, по-добре да им псукаш 1 до 5$ на епизод и да си го теглиш, аз и без това гледам 4-5 сериала – ще оцелея финансово предполагам 🙂
Стискам палци сериалът да продължи!

Адриан

Не мисля, че ще се върнат към СГ1 или Атлантис, само се надявам Старгейт линията да не прекъсне.

За склада и Еврика ще видим, дано им обърнат сериозно внимание.

Като цяло съм фе на SCI-FI Channel и изобщо на жанра, но специално за SGU се радвам, че умря, защото това беше една космическа сапунка (боза) още от първия епизод. Така поне ще имат време да помислят върху продължаване на любимия ми SG-1 и на Атлантис, а също и върху продълженията на Склад 13 и Еврика – все хубави сериали, които повече от година стоят недовършени, а за Еврика се отчитат с по 4-5 епизода на година и дотам.

Юзджан

Предлагам всеки който желае да продължат снимките на Старгейт да преведе 10 долара годишна вноска по сметките на MGM.Така ще стане ясно дали 4 000 000 зрители които са били пик не били гледали Syfy.Аз съм съгласен да плащам по долар за всеки епизод,нека тази телевизия направи сайт в който след заплащане да можеш веднага след излъчването му да теглиш нов епизод .Те тогава няма защо да очакват постъпления от вампири ,таласъми и прочее тъпотии.

Юзджан

Последните епизоди просто си бяха най добрите в този сериал,ако ги нямаше тях, нямаше и да съжалявам че го спират ,но ето че ги има,Родни се появи за малко и нещо се раздвижи,КАК ЛИ ЩЕШЕ ДА ИЗГЛЕЖДА ЕДНА СМЕСИЦА ОТ ТРИТЕ СЕРИАЛА НАИСТИНА? сега вече стана лошо ,трябваше да опитат този сюжет,гадно е че няма да продължават да го снимат.Отиде си в историята звездната врата !гоаулдите,репликаторите,ораите ,призраците и дроните победиха !на земята всичко е пустош ,дори древните не ги интересува от съдбата на Дестини,тук са се настанили разни вампири и прочее просташки сериали ,новото поколение не мечтае за звездите ,те мислят как да захапят някого и после да му изсмучат кръвта със сламка, отврат.

Петър Атанасов

Лисик, добро пожаловать на нашем сайте 🙂 Я скоро напишу и свое мнение подробно, но по моему судьба „Старгейт Вселены“ в полностью заслужена. Я верю продуцента, что он принял самые правильные решения в том времени, чтобы спасти сериала. Просто сюжет слишком медленно шел, целые епизоды были похраченые, а эта драма, которую сценаристы обещали, просто не получилась.

Кстати, я рад, что иностранцы читают наше списание 🙂

А за българите, на които им е интересно за какво става дума – Лисик казва, че за него вината е изцяло на мениджмънта на телевизията, а продуцентът просто хвърля прах в очите и се оправдава. Народната мъдрост, която споменава, у нас е доста по-цветиста: „На кривия х.. вълната му пречи“

lisik

Верните ЗВВ! И не морочте людям мозги! Это вина исключительно менеджмента SyFail
„Нечего пенять на зеркало, коли рожа крива“ (народная мудрость)