Killjoys – плахо завръщане към старите фантастики

Ревю на сериала Killjoys.

SciFi.bg вече натрупа няколко годинки (и няколко хаквания), през които сме изписали доста текст, така че сигурно сте попадали на мое ревю или статия, в която мрънкам, че фантастиката вече не е като едно време (времето на „Фарскейп“, „Вавилон 5“, „Лекс“ и др.). Въпреки това вече започват да се правят опити за нейното възраждане – първо на кино, а сега и по телевизията. Е, „Килджои“ не е космическата фантастика, която чакам от години, но е прилично сериалче от моя (нашия?) тип, с чар и душа.

Сюжетът е малко сложен и претрупан, но пък крие голям потенциал за интересно развитие. Дъч и Джон са килджои – ловци на глави, като Дъч е пето ниво и може да се каже, че е шефката, а Джон е само трето ниво, но пък винаги спасява ситуацията с акъл и сръчност. Двамата работят за RAC (Recovery and Apprehension Coallition) или на български може да се преведе като КОЗ (Коалиция за откриване и задържане) – сравнително независима организация в слънчевата система Куод, чрез която всеки клиент може да намери и получи който и да е човек в желаното състояние, без въпроси, без затруднения, просто и елегантно. Поръчката е всичко (освен ако нямаш съвест, тогава може да заобиколиш правилата и да станеш трън в нечии очи, но това не ти го казват).

killjoysИсторията започва, когато Джон и Дъч получават поръчка пето ниво (тоест, лицето се изисква мъртво) за Давин – брата на Джон. Не е много ясно кой и защо го иска мъртъв (към края на сезона мистерията се разкрива), но Джон не е готов да остави брат си да загине, въпреки че двамата са се отчуждили през годините. Давин е бивш войник, носещ ужасно бреме – избил е екипа си без да си спомня за това, получава мъчителни видения и паник-атаки. Още в първи епизод двамата килджои успяват да го спасят и да отменят поръчката, при което последният се присъединява към екипа им. Това постепенно ще стане проблем, защото променя динамиката на сплотения екип. Двама може понякога да са малко, но трима винаги са много.

Дъч също има интересна предистория и забулено в мистерия минало. Тя е отгледана от Клайън, персонаж, за когото до последно не се знае точно дали е добър или лош. Със сигурност той е осигурил на Дъч (истинското й име е Ялена) травмиращо детство – отгледал я е като убийца, държал я е в харем. Но той явно я обича по извратен бащински начин и я спасява нееднократно. Може би крайната му цел оправдава бруталните му методи? Историята на двамата и мотивацията на Клайън са сред най-интересните сюжетни линии в сериала, които тепърва ще се развиват.

Историите и драмите на персонажите са достатъчно интересни, но сериалът иска да работи не само на микро, но и на макрониво. Отделно от техните проблеми, системата, в която живеят, Куод, е на ръба на гражданска война. Планетите там се притежават от Компанията, чийто елит е далеч от идеята за алтруизъм. Местното население е държано на ръба на бедността, а немалка част от земите са експлоатирани до степен, в която са превърнати в радиоактивна пустош. Ако си жител на Уестърли и не те убие киселинен дъжд, то това може да го стори случаен куршум от терористичен акт на съпротивата или от твърде амбициозен пазач от силите на Компанията. Мирът се поддържа трудно в такова място, а то е толкова набутано с история, че се пръска по шевовете. При това, още не сме зачекнали останалите планети (можете да прочетете повече за тях на английски ето тук).

Така стигаме до един от проблемите на сериала – опитва се да постигне твърде много с твърде малко възможности. Сигурен съм, че глобалната сюжетна линия на наченки на гражданска война може да стане адски интересна, но вкарването в нея е трудно. Това дори е леко отблъскващ аспект на първи епизод, усеща се и в последния. Сценаристката, Мишел Ловрета („Изгубено момиче“), блъска всички сюжетни линии в една серия, при което се получава трудна за проследяване мешавица. Останалите епизоди обаче се концентрират върху развитието на една или максимум две от сюжетните линии, и то чрез самостоятелна история, при което са много по-интересни, фокусирани и адекватни.

KILLJOYSИмаме и интересни второстепенни персонажи, които с течение на времето стават симпатични и по-дълбоки. Един от тях е религиозният лидер, който е и водач на съпротивата срещу диктатурата на Компанията. Друг пък е прокудената от Креш (богатата планета) докторка с нездрав интерес към опасните индивиди. Вероятно и барманът ще заеме по-централна роля в епизод от някой евентуален следващ сезон, засега е само симпатична притурка. Изкуственият интелект на кораба също може да се нарече персонаж – въпреки че привидно е компютър без характер, Люси явно се разбира много по-добре с Джон, отколкото с Дъч. Самият кораб не е техен изначално, а е откраднат когато са се запознали.

Изобщо, Killjoys има една нетипично богата и изпълнена с потенциал вселена. Екипът явно се е старал много в създаването на слънчевата система с цялата й история и характеристики на отделните планети. Малко е трудно да навлезеш в този свят, защото не е много гостоприемен към външни лица, но си струва. А и няма добра космическа фантастика за телевизията без сложна система от светове, в която да се развива действието.

Другият голям проблем на сериала е бюджетът, или по-точно, липсата на такъв. Видно е, че екипът прави всичко възможно ограничените им ресурси да не се набиват на очи – дизайните са красиви и реалистични, достатъчно разнообразни. Но са бедни. Няма големи пейзажи, изискващи детайлни декори или компютърна анимация, няма много кадри в космоса (когато персонажите пътуват от една планета към друга, се използва една и съща анимация), а когато трябва да се скрие нещо, издаващо, че гледаме декори, камерата усилва рязко контраста, за да бъде проблемната част или твърде тъмна, или твърде светла (тактика, която Syfy много често прилагат в продукциите си през последните години). Явно е, че екипът има голяма амбиция и това е похвално, но липсата на бюджет дърпа финалния продукт назад. Ние, като отявлени фенове на жанра, гледали почти всичко в него, можем да видим отвъд тези недостатъци, но повечето зрители не могат, а това вреди на рейтингите и на шансовете за подновяване.

281534-6Последният недостатък, който си струва да се отчете, е лошата работа на тон-режисьора с музиката. В опитите си да изглежда по-готин, отколкото е, сериалът често надува дъбстеп парчета като саундтрак за фон, но звукът е толкова силен, че заглушава диалога. А дъбстепът не е най-подходящата музика за сцени, в които има реплики, чисто естетически.

Но дотук с недостатъците, все пак това ревю има за цел да препоръча сериала, а не да ви откаже от него. Гореспоменатата амбиция може да не се комбинира добре с физическите и финансовите ограничения на екипа, но е сред големите плюсове на Killjoys. Освежаващо е да гледаш продукция, в която сценаристите влагат душата си, реализират нови места и истории (макар и не задължително нови идеи) и като цяло предлагат нещо лично тяхно, а не адаптация на поредния комикс. Още повече, това е богата вселена, която спокойно може да се експлоатира още 10 сезона, при добро развитие на нещата.

Трябва да се отбележи и че актьорите, макар и не особено опитни, са красиви и чаровни. Сериалът малко се престарава във феминистичните нотки, според които Дъч е най-яката и най-способната (нищо, че мъжете често трябва да я спасяват), но актрисата се справя добре и грабва окото. Телевизията има нужда от такива като нея – красавици, но от малко по-нестандартен тип. Ниейните две момчета са от по-често срещан вид хубавци, но и двамата главни герои са много симпатични, както като замисъл, така и като актьорско изпълнение, което им позволява бързо да спечелят зрителя на своя страна. Разчитах сценаристката на „Изгубено момиче“ да развие този аспект добре и не останах разочарован.

В крайна сметка, Killjoys вероятно няма да е новият ви любим сериал, но определено си заслужава гледането. Има своите липси и проблеми, но има и достатъчно интригуващи елементи, с които да задържи интереса ви. Ако Syfy продължи с развитието на тази линия по-твърда фантастика (и вложи някой и друг лев отгоре – както в продукция, така и в реклама), тя би могла в недалечното бъдеще отново да си върне жанровото лидерство. Пътят е правилен, само трябва повече инвестиция от страна на продуцентите и повече съобразяване с бюджета от страна на сценаристите. Останалото си го има! Още няма подновяване за втори сезон, но стискам палци да дойде по-скоро.

 

Моята оценка:
История – 5.50
Герои – 5.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 4
Eлементи на изненада – 4+
Теми за размисъл – 4+
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4

Общ успех: Мн. добър (5.00)

ПС: Ако случайно Killjoys ви е твърде лековат и несериозен, то може да опитате другия нов космически сериал на Syfy – „Тъмна материя“, където има повече драма и мистерия. Вижте ревюто му тук.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова

Опитах се да постна мнение във форума, но не става – все изписва Грешка… Както и да е…
Харесва ми и този сериал, но както си отбелязал в ревюто, сюжетът е претъпкан с какво ли не, а епизодите са само 10. Има твърде много информация. На места имах чувството, че съм пропуснала нещо. Освен това се чудя дали изобщо имаше някакъв смисъл от любовния триъгълник между докторката, Дав и Дъч – все едно просто са искали да има малко интрига, без да води нанякъде. А и Дав няма много химия с нито една от двете, нито пък изглежда да е влюбен. Иначе ми харесва – ако не се опитат да го префасонират (примерно както стана с Дифайънс и Падащи небеса), ще си го следя. Не знам кой е по-добър – Тъмната материя има по-плавен сюжет и някои наистина интересни сюжетни линии, но е по-еднообразен. А и там има някои персонажи, които с времето могат да станат нетърпими (ще трябва да ги премахнат като Фин от Стоте) 🙂

Спиро

АБСОЛЮТНА БОЗА С АЙРЯН!

LorDDemoniC

На мен до момента ми допада , ама аз съм от старата генерация хахах

Миро

То пътя е верен ама много неща са захапали да правят а сещаме се че няма точно тази телевизия да инвистира много в всички проекти. Доколкото знам най-много пара са наляли тази година в The expance който чакаме да видим.Евентуално за Килджоис може да има повече пара догодина, ако го подновят, иначе на мен ми е забавен и приживявам някак си евтините сцени;)