Корейският Firefly

Ревю без спойлери на филма Space Sweepers (Seungriho), вече достъпен за гледане по Netflix.

Филмът „Космически боклуджии“ (преводът си е мой, официален няма) излезе преди месец в Netflix и ни предложи космическо приключение, каквото напоследък виждаме рядко. Преди двайсетина години имахме далеч по-богат избор – тогава беше разцветът на „Стар Трек“-вселената по телевизията, а покрай него видяхме превъзходни космически опери като „Вавилон 5“, „Фарскейп“ и много други. В днешно време имаме едни „Пазители на галактиката“, и то с уговорката, че са част от вселената на Марвел и не са пускали нов филм от години, а третият може и да е последен, както и „Междузвездни войни“, чиито нови филми (с изключение на Rogue One) не биха постигнали нищо ако нямаха силата на бранда си зад тях. Хайде, ще споменем и „Експанзията“ при сериалите, колкото да не пренебрегваме напълно телевизионния фронт. Има и други опити, но те се стараят да са твърде сериозни или твърде дълбокомислени, така че не уцелват същата нотка. Затова и Space Sweepers ни развълнува – трейлърът го представи като част от същата ниша, само че южнокорейски. Отговаря ли обаче филмът на очакванията и струва ли си гледането?

Ще отговоря на въпроса накратко, самото ревю също ще бъде такова. Да, филмчето е приятно и си струва да се изгледа. Не очаквайте обаче да бъдете очаровани, защото то не предлага нещо кой знае колко ново или впечатляващо. Опитва се донякъде да бъде „Пазители на галактиката“, но нито хуморът му е на същото ниво, нито емоционалният заряд. Това не го прави лош филм, просто не му отрежда място сред наистина добрите. По-скоро усещането е като за епизод на „Файърфлай“ с елементи от „Елизиум“, „Футурама“, „Каубой Бибоп“ и др. Пак имаме космически кораб, пълен с бедняци със съмнителен морал, пак момиче-оръжие, избягало от секретна лаборатория… Няма лошо, Firefly е хубав сериал, подходящ за източник на вдъхновение, а и наистина беше спрян твърде рано, така че нови епизоди (макар и само по дух и атмосфера) са добре дошли.

Space Sweepers има две основни предимства. Първото са визуалните ефекти, които са на много високо ниво. Такъв филм спокойно би могъл да се прожектира по кината и да впечатлява със зрелища не по-малко от стандартния холивудски блокбъстър, а бюджетът е едва 21 милиона долара. Второто предимство е международната обстановка. Говорят се всякакви езици в различните сцени, което показва уважение към различните култури и мешавицата от такива, която ни очаква в далечното бъдеще. Това допринася за разноцветна обстановка и колоритни персонажи, които просто изглеждат добре на екран.

Недостатъкът е основно в сюжета – твърде деривативен (особено при злодея), недостатъчно емоционално зареден, освен в определени отрязъци, които работят по-скоро като къси разкази, вплетени в общата история (предисторията на Тей-хо и глухото момиченце). „Космически боклуджии“ твърде много иска да се нареди достойно до „Пазители на галактиката“, но няма необходимото покритие, за да успее. Оттам страдат и героите, които са недоразвити и с много нереализиран потенциал. Точно все едно да вземем епизод на „Файърфлай“ и по него да съдим за всички герои, а не на база целия сериал. Бих могъл да се заям и за липсата на теми за размисъл (все пак тук ценим филмите, които ни карат да се замислим и остават с нас дълго след края си), но няма да го направя, защото филмът никога не е обещавал такива – трейлърът предполага просто космическо развлечение и именно това ни се доставя. А и трябва да отбележим сравнително нестандартната идея с половото самоопределяне на робота като плюс.

Надявам се все пак филмът да има успех и да вдъхнови южнокорейците (а и други държави извън САЩ) да правят повече космически епоси, били те с акцент върху комедията или драмата. Това е любимият ми жанр и искам повече предложения в него. А и като за първи опит от Южна Корея, по-скоро можем да го определим като успех и да го поощрим с идеята да получим повече и по-добро в бъдеще. Отново браво и на Netflix, че финансират смели международни проекти и ги доставят до зрители, които едва ли биха чули за тях ако трябваше да разчитаме само на киноразпространители и телевизии.

 

Моята оценка:
История – 4+
Герои – 4+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 4.50
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Обща оценка: Мн. добър (4,95)

Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |