Котки с характер

Класация на най-интересните котки във фантастиката.

Обичате ли тези сладки малки пухкави животинчета? Колко часа сте прекарали в гледане на мяукащи котарачета из youtube? А може би не споделяте мнението на древните египтяни за божествения им произход и не ги харесвате, защото ви се струват противни егоистични и вечно апатични създания? Така или иначе, вероятно споделяте мнението, че тези животни си остават до голяма степен мистериозни и неразбрани. А това пък ги прави доста вдъхновяващи за нашия жанр.

В тази класация са включени пет котки (и една бонус), които определено имат характер. Често те са по-интересни дори от човешките персонажи в съответните си творби. В списъка не са допуснати лъвове (съжаляваме, Симба!) и тигри (другия път, Шир Кан!), но се позволяват създания, които произхождат от котки, както и демони и хора, обитаващи тялото на котка, стига именно котешкото да е водещото в героя им.

5. Чеширския котарак

„Алиса в Страната на чудесата“ – Луис Карол, изд. „Пан“, „Хермес“, „СофтПрес“, „Лабиринт“;
Филмите Alice in Wonderland от 1951, 1999 и 2010 г.

Образът е асоцииран най-вече с Алиса, но всъщност го предхожда и никой не знае какъв точно е произходът му. В любимата на цели поколения книга Алиса среща Чешириския котарак в кухнята на Херцогинята, а след това и на клоните на дърво, откъдето той хем й помага с многозначителни съвети и мъдрости, хем я обърква още повече. Котаракът обича да повдига философски въпроси, които едновременно дразнят главната героиня и забавляват читателя. По едно време е осъден на смърт чрез обезглавяване, но го спасява способността му да кара тялото си да изчезва, оставяйки само главата му – заради нея Кралят и Дама Купа спорят дали глава без тяло може да бъде отрязана. Накрая пък от него остава само усмихнатото му лице, защото често усмивки без котки не може да има. Той остава култов и обичан заради мъдрите си мисли и странната си метафизична природа.

4. Сили на злото

„Ангелина спасява света“ – Борис Акунин, изд. „Еднорог“

Името си тази котка получава заради способността си да буди страх и недоумение в околните. Дали наистина котките умеят да пътуват във времето и защо Сили на злото толкова често се губи (сигурно и вие се чудите защо котката ви понякога е леко неадекватна!)? Ще се смеете доста със способностите на Сили на злото да помага на агент Ангелина Фандорина, да се хвърля върху главите на нейните врагове, но и да бъде най-ценният й помощник в мисията да спаси планетата Земя като открадне един химичен разтвор. С него трябва да залее скъпоценния камък – райската ябълка, за да го предпази, а с това и да защити бъдещето на човечеството от страшните катастрофи, които несигурното бъдеще би му поднесло.

3. Салем Саберхаген

Sabrina, the Teenage Witch – комикс и сериал; филм от 1996

Салем Хаберхаген е бивш вещер, чието наказание е да прекара много дълго време като котка, тъй като се е опитал да превземе света напук на забраната на старейшините. Популярността на сериала прави образа му именно там водещ, при което комиксовият постепенно се доближава до телевизионния. Салем е изключително остроумен и винаги е първият, който се шегува, дори докато плаче. Той често дава лоши съвети на Сабрина, които включват употреба на магия, което води до още повече проблеми. Мотивиран е от алчността си, глада си и амбицията си. Гордее се с певческите си умения, обича да си играе с прежда и да чете дневника на Сабрина. Въпреки че е доста егоистичен, той истински обича „стопанките“ си и дори предлага да бъде кум на Сабрина и Харви.

Според слуховете, в предстоящия нов сериал на Netflix котаракът ще има по-сериозна и мрачна роля – той ще бъде изразител на съвестта на Сабрина и ще се опитва да я спира при по-импулсивните й решения.

2. Котаракът

Red Dwarf (1988 – 2019 – ?)

Въпреки че на външен вид е повече човек, Котаракът от „Червено джудже“ напълно заслужава мястото си в класацията. Той е потомък на бременната котка на Листър, резултат на радиационен теч и три милиона години еволюция (прекарани от Листър в криосън). Той е суетен и самовлюбен, не много умен или тактичен, обожава да се облича в екстравагантни дрехи, след което да се любува на красотата си. Може да е изцяло повърхностен и егоистичен, но чарът му е напълно достатъчно основание да бъде незаменима част от екипажа на миньорския кораб. Дани Джон-Джулс успешно се превъплъщава в образа вече над 30 години.

1. Бегемот

„Майстора и Маргарита“ – Михаил Булгаков, изд. „Народна култура“, „Профиздат“, „Интерпринт“, „Абагар“, „Фама“;
Филми (1972, 1989, 1994); Сериал „Мастер и Маргарита“ (2005 г.)

Бегемот е огромен котак (с размерите на свиня), който говори, ходи на задни крака, носи пистолет и, като част от антуража на Дявола, е зъл, проклет и обожаващ да скандализира хората. Обича шах, водка и мариновани гъби. Въпреки че е най-малко уважаваният придружител на Сатаната, със сигурност е най-смешният и нестандартният. Той проявява комична склонност към философстване и остроумни шеги, като често ги комбинира с неприлични жестове, командорене и агресия. Въпреки това, обича да го чешкат по гушата и котешките удоволствия не са му чужди. В него има и доза трагизъм, защото е обречен вечно да скита като слуга на господаря си. Бегемот е вдъхновен от много места – от Стария Завет и християнската митология до домашната котка на Булгаков и втората му съпруга. Той е достатъчно интересен и забавен в книгата, за да бъде култов, но реализацията му в минисериала от 2005 г. го прави наистина запомнящ се.

Бонус: Професор Катц

Futurama – 06×08 – That Darn Katz

Ейми най-накрая защитава докторската си дисертация в Марсианския университет, но професорът й привидно я отхвърля. Оказва се, че сърдитият старец е само кукла на конци, ръководена от котка-злодей, която иска да прехвърли ротационната енергия на Земята върху своята собствена планета, за да може мързеливият котешки живот на нея да продължи завинаги, докато половината ни свят се опече, а другата потъне във вечен мрак и студ. Едно от оръжията на котките е способността им да хипнотизират хората чрез това колко са сладки. Сценаристите на Futurama вплитат много истини в иначе абсурдния си сюжет.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Аз лично съм повече фен на кучетата, но, уви, сред тях няма много колоритни персонажи. За тях може да се направи класация кои са най-верни и полезни на стопаните си. Отсега виждам, че кучето-хищник от Хищникът (2018) ще бъде бонусът.

Nedev88

Божествата не класират и оценяват. Просто им служиш без възражения и без да очакваш, че заслужаваш тяхното внимание. Само тогава човек би бил истински щастлив.