Лъвкрафт и космическия ужас

Не е мъртво, което живее в безкрайна лъжа
И след странни еони може дори да убие смъртта

Чудовищата създадени от Лъвкрафт бродят в кошмарите на мнозина

Преди 77 години, на 15 март умира един от най-великите писатели на ужаса – Хауърд Филипс Лъвкрафт. Роден в Провидънс, Роуд Айлънд, той започва да пише от ранна възраст, но трудно може да се нарече „писател“. Лъвкрафт е бил почти безизвестен, познат само в малки литературни кръгове, а първият му роман, „Случаят на Чарлз Декстър Уорд“, е публикуван едва 4 години след смъртта му.

По онова време никой не предполагал, че историите на Лъвкрафт ще бъдат запомнени през годините, но днес той е по-известен от всякога.

Почти всички елементи от странните писания на Лъвкрафт са вдъхновени от детството му. През 1893 година баща му Уинфийлд Лъвкрафт преживява нервен срив и бива изпратен в институт за умствено болни, подобно на много от героите на Лъвкрафт.

Разпознавайки таланта на Хауърд към литературата, дядо му Филипс разпалва страстта му към чудатото със своята колекция от фантастични и митологични книги. Но докато дядото на Лъвкрафт помага за неговото израстване като интелигентен млад писател, свръхзакрилящата му майка насажда у сина си страх от всичко. Лъвкрафт започнал да страда от множество заболявания, някои от които психосоматични.

Най-древната и силна емоция е страхът, а най-древният и силен страх е страхът от неизвестното.

Психози, фантазия, смърт и интерес към астрономия – първите зрънца от завета на Лъвкрафтовия Ужас били посяти. В комбинация с множеството му страхове, най-важните от които били страха от морето, секса и лудостта, Хауърд имал достатъчно материал за своите хорър истории.

Хауърд Филипс Лъвкрафт е един от най-влиятелните и всепризнати автори на ужаси днес. Неговите творби са се превърнали в поп икони на жанра, вдъхновяващи мнозина и превъплащавани в множество форми и медии.

Ако и вие сте склонни да позволите пипалата на ужаса да докоснат дълбините на вашето съзнание, SciFi.bg ще ви предложи няколко добри места от които да започнете:

Сборници с разкази:

Х.Ф.Лъвкрафт – Зовът на Ктхулу (издателска група „България“)Планините на Безумието (издателство Ентусиаст)

Видео игри:

(кликни на картинката за трейлър)

Комикси:

H. P. Lovecraft’s Cthulhu: The Whisperer in Darkness (издателство Millennium Publications)
Cthulhu Tales (издателство Boom! Studios)

Fall of Cthulhu (издателство Boom! Studios)

Бордови ролеви игри:

Поредицата Arkham Horror (Fantasy Flight Games)
Eldritch Horror (Fantasy Flight Games)
Mansions of Madness  (Fantasy Flight Games)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Георги Иванов

селската алчност и простащина на прехода спокойно могат да се сравняват с творбите на Лъвкрафт изглежда процесите в БГ са направлявани от тайна САТАНИНСКА секта.Зовът на Кхтулу.

SargoS

Много се радвам, че отново започнаха да издават сборниците. Некрономикон е просто брутална. Горещо препоръчвам.

Станимир Ставрев

Препоръчвам ти да започнеш със Зовът на Ктхулу и Сянка над Иннсмут. Страхотни са!

Мира

Определено ще пробвам разказите