Любимите ни филми за 2015

Кои от филмите, излезли през миналата година, спечелиха сърцата ни?

Продължаваме с традиционните класации, хвалещи най-доброто от изминалата година – ред е на филмите! За съжаление, тази година всички сме съгласни, че киното се представи слабо. Трите филма за топ 3 бяха ясни от самото начало, а останалото за повечето от нас е пълнеж. Тук-таме някой от авторите ни не е съгласен с мнозинството, както ще забележите, но това е общата тенденция и затова разликата между третия и четвъртия е огромна, а между четвъртия и дванадесетия – миниатюрна.

Както обикновено, класацията се изготвя чрез гласуване на нашите автори, допринесли към сайта с нещо през годината, като всеки от тях дава своя топ 5 (награждавайки най-добрия с 5 точки и всеки следващ с по една по-малко), а накрая събираме точките и ръкопляскаме на филма, който се е оказал най-високо. За да разнообразим нещата, тази година поканихме и хората, които са коментирали най-активно статии и новини през 2015 г. На всеки член от импровизираното жури се позволява да даде и една отрицателна точка за филма, който го е разочаровал най-много през годината.

И така, получи се следната класация – десетото място се заема от Ant-Man, награден единствено от Петя Ивайлова, но с пълните 5 точки! Мястото е споделено със Self/Less уважен с 4 т. от Неделчо Недев и 1 от Мира Георгиева.

Петото място си поделят цели пет филма с по шест точки. Това са: Terminator: Genysis, The Avengers: Age of Ultron, Victor Frankenstein, Ex Machina и The Hunger Games: Mockingjay – Part 2. Повечето от нас отчитат тези творби като „средна работа“, макар че Терминаторът се доказва като филм, който можем силно да любим и мразим – взима максимум точки от Александър Драганов, но е наказан с -1 от Неделчо Недев. Последните Игри на глада са наградени от цели четири човека, също като втората част на Отмъстителите, която обаче е дръпната надолу с една наказателна точка. Богът от машината и Виктор Франкенщайн са наградени с една идея по-солидни точки, но от по-малко хора, поради което и те не заслужават повече от споменаване.

jurassicworld-facebook-banner

На престижното четвърто място е „Джурасик свят“ със 7 точки. Завръщането на динозаврите покори сърцата на Александър Драганов, Неделчо Недев и Валентин Стайков (като при последните двама е по-скоро от занижени критерии и липса на сериозни алтернативи). Сашо все пак оценява епичната финална битка и впечатляващите динозаври с цели 4 точки.

А сега, да минем по същество с кинотворбите, които наистина заслужават награди:

3. Лудия Макс: Пътят на яростта – 16 точки

Петър Атанасов – 5 точки – На пръв поглед е лесно Лудия Макс да се подцени, но в него се крият ненормално много детайли и неразказани истории, а основният сюжет се развива по много интересен начин – не с дълги диалози, а успоредно със зашеметяващия екшън. Героите се опознават и израстват повече чрез действия, жестове и погледи, отколкото чрез реплики, и постигат удивителни дълбочина и емоционален заряд. Mad Max е направен с много старание и много хъс, държи те в напрежение през цялото време и си позволява да реализира болни фантазии, за които повечето режисьори не смеят и да си помислят. В сравнение с този високоскоростен шедьовър, всеки блокбъстър с претенции от това десетилетие ми изглежда…

mediocre

Неделчо Недев – 5 точки – Може би единствения филм за 2015, който бих изгледал поне още веднъж. Достатъчно е откачен, за да му се наслади човек, а наличието на Чарлийз Терон го прави още по-привлекателен.

Валентин Стайков – 4 точки – Забавен, епичен, яки ефекти, Том Харди, Чарлийз Терон и капка… каква ти капка – океан от лудост! Страхотна комбинация!

Мирослав Димитров – 3 точки – Награждавам филма дори и само заради откачения сюжет и хеви метъл китариста, закачен на онзи камион 😉

Х

Неделчо Ласков – -1 точка (наказателна) – Нямам идея кой би харесал такъв филм и нямам идея кой би направил подобен филм. Нищо стойностно освен екшън-сцените и каскадите. Това би било страхотно портфолио на специалист по визуалните ефекти, но няма абсолютно никаква стойност като филм за мен. Два напразно изгубени часа.

Mad-Max-Fury-Road-banner

2. Междузвездни войни: Епизод VІІ – Силата се пробужда – 21 точки

Мира Георгиева – 5 точки – Със сигурност най-добрия филм за годината, поне за мен. Не мога да разбера негативните коментари – има си всичко, което и оригиналните войни – приключения, екшън, хумор и най-важното – не е тъпизъм като 90% от съвременните блокбъстъри. Добавяме симпатична главна героиня, интересен злодей, капка носталгия, перфектна кинематография, уникален саундтрак и BB-8 и получаваме повече от успешен завършен продукт. Феноменално завръщане за поредицата, която и без друго е в основата на любимия ни жанр.

starwars

Неделчо Ласков – 4 точки – Второ място, но не защото не заслужава първото, а защото някой друг го заслужава малко повече. Култ и респект предизвиква Епизод 7, който макар и да се отличава с много малко оригинални елементи и да отстъпва по някои критерии на предишните филми от поредицата, все пак няма как да не зарадва един истински фен на научната фантастика. Няма да изпадам в подробности, че ще взема да напиша цяло ревю.

Мирослав Димитров – 4 точки – За съжаление Стар Уорс не оправда големите ми надежди, но все пак ми хареса, и то повече от почти всичко друго през годината.

Валентин Стайков – 3 точки – Хубавото е, че не изневеряват на предишните филми. Имаме битки, напрегнати моменти, носталгични моменти и т.н. Лошото е, че 90% от филма беше направен, за да ми внуши носталгия и да ми вземе парите за тая прожекция. Сякаш филмът не беше правен със страст, а просто се търсеше най-печелившата комбинация (както е и с повечето филми вече). Като цяло се надявам да бъдат доста по-оригинални в следващите филми…

Петър Атанасов – 2 точки – Филмът не беше лош, успя да хване духа на старата трилогия (което беше основното притеснение на всички) и дори да го модернизира, за да спечели още едно поколение фенове на емблематичната сага. Епизод VІІ си изпълни задачата, сега се надяваме следващите филми да потърсят по-малко комерсиалност и повече оригиналност.

swtfa1

Петя Ивайлова – 2 точки – Приятен, безобиден филм. Не ме очарова, но и не ме подразни, като изключим Кайло Рен, естествено.

Александър Драганов – 1 точка – “Епизод VІІ – Силата се пробужда” е чудесно приключение за празниците, филм, който ще напомни добрите стари времена на досегашните фенове и със сигурност ще запали още много милиони деца по обичната ни сага. Признавам обаче, че носталгията към едното време изигра силна роля, за да го включа в класацията си.

1. Марсианецът – 29 точки

Неделчо Ласков – 5 точки – Това е за мен победителят по всички критерии! Филм, който завинаги ще остане като един от любимите ми, наред с книгата. Марсианецът направи нещо, което нито един друг филм в последните 6-7 години не е правил (дори и Интерстелар не може да се похвали с това). Марсианецът заложи на реализма, на науката, стъпи на гърба на една страхотна книга и я изпълни на екран по един наистина достоен начин, като не разочарова в нито един аспект. Разбира се, малките разминавания с книгата, особено в последната част, ме подразниха, но нека не забравяме, че това е отделно произведение. Марсианецът беше най-красивият филм тази година както по отношение на специалните ефекти, така и с перфектната актьорска игра. Изпитвам затруднение да му намеря слабост.

martian

Мирослав Димитров – 5 точки – Безспорно не само най-добрия филм от жанра но и изобщо за годината като цяло!

Валентин Стайков – 5 точки – Почти Interstellar-a на 2015-та. Страхотен е!

Петя Ивайлова – 4 точки –   „Марсианецът“ за пореден път засяга старата човешка мечта да достигнем до Марс, и то по начин, който е едновременно реалистичен и романтичен. Марс е модерен, а Мат Деймън успя да се реваншира на феновете си, след ролята си в Interstellar, но успехът на филма не се дължи на толкова повърхностни причини. Относително простият сюжет, изтъкващ силата на човешкия дух, съчетан с красивите марсиански пейзажи и симпатични централни персонажи вероятно са в основата на този успех. Разбира се, филмът има и своите недостатъци и те се дължат повече на развихреното въображение на режисьора, отколкото на книгата на Анди Уеър, от която е вдъхновен. Въпреки това, той изпълнява целта си и кара зрителите да мечтаят за нови хоризонти.

Мира Георгиева – 4 точки – Ударно завръщане към класическата фантастика. В Марсианеца всичко е в точните дози, за да получим един от най-добрите филми в жанра за последното десетилетие.

The-Martian-Teaser-Banner
Петър Атанасов – 3 точки – Приятен и вдъхновяващ филм с прекрасни марсиански пейзажи. Историите за силата на човешкия дух и самотното оцеляване във враждебна обстановка са ми малко втръснали, но имаше нужда и от една такава в нашия жанр. Признавам, че тази е много добре направена и заслужава цялата фенска любов, която получава.

Неделчо Недев – 3 точки – „Марсианецът” бе едно от интересните заглавия през изминалата година. Филмът показва на какво е способен човек, поставен в обстоятелства, с които никой друг не се е сблъсквал. Сигурно има и по-подходящи актьори за главната роля, но Мат Деймън се справи прилично.

Ето и пълната ни класация в табличен вид:

klas filmi

 

Какво мислите за тази подредба? Съвпада ли горе-долу с вашата или ни смятате за луди? Съгласни ли сте с нас, че жанровите предложения миналата година като цяло бяха зле, или според вас сме твърде критични? Пропуснали ли сме филм, който да си заслужава?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
27 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Ако през 2015 бях гледал The Witch, определено щях да го включа в тази класация, може би за 4 или поне за 3 точки. Много як хорър – непредсказуем, извратен, драматичен, плашещ… всичко накуп! Подразниха ме леко дългите кадри тип импресия, както и на моменти твърде лудите персонажи, но като цяло и идеята, и изпълнението са супер. Препоръчвам на който още не го е гледал 🙂

Нед Ласков
Неделчо Ласков

e01 нe те карам да гледаш филма два пъти, карам те да прочетеш книгата Марсианецът! Ама наистина! 😉

e01

Ей така като гледам списъка, се чудя две неща:
1. Само това ли бяха филмите?
2. Кой от тях бих гледал за втори път?

Nedev88 добре, че Стар Уорс не е първенец ?

И тъй като май наистина са само това филмите, и сякаш никой от тях не бих гледал пак, ви се възхищавам на успешната таблица.

Все пак обаче Марсианеца имаше смисъл, а Лоурънс е симпатична ?

Tee mit Zitrone

И аз имам коментари, но са канени само регистрираните потребители, като по-активни и ангажирани 🙂

рин

damn, и аз бях писал преди месец-два нейде из коментарите, Марсианецът бе най дорбият филм тази година, както Интерстелар предната, но поне с 1-2 нива по добре. Повече твърди фантастики си трябва 🙂 фентъзитата са малко скука, няма лошо от комиксови адаптации, но писват… Хубавите филми са предимно твърди фантастики, направени както трябва разбира се, могат да се гледат и след 1000 години 😉 няма остаряване.
2.Не съм го гледал все още
3.И това ако е филм, гледахме една гонка 2-3 часа и единственото интересно ми беше цветния картинен пейзаж, само заради цветния пеизаж на пясък, вятър и огън си заслужава гледането, ние като си нямаме такова в БГ, да не се пропуска 🙂 !
4.Това не ми се и коментира, филм за деца под 10 🙂 те и предните 3 филма са такива(изтраях 1 час следващите 30мин се заминвах с нещо друго докато гледам, останалите 1,30ч реших да ги проспа(нещо от сорта) 🙂 .
5. И този съм го пропуснал за момента (но много банално еднообразно стана, чак му загубих историята вече…(гледах първите 5-10мин стана ми скука, реших да го оставя за някой ден в близките месеци).
6.Машината имаше идея, макар, че нямаше нищо ново за мен, все неща които съм гледал и преди 20-30 години… и нещата не бяха чак толкова добре изпълнени можеше и да не си играят да правят филма. 🙂

Авенджър, Антмен и Чапи не бяха лоши, всичко останало надолу, Юпитера и Томоруланд стават за едното гледане

Проблема при някой филми е, че света вече напредна много.. много неща вече са стари като света и на хората им е трудно да измислят нещо неизмислено ново… Предимно се гледа тийн групата, от 10-до-30 годишните, било за книги, филми, музика, игри и тн… останалото нагоре има ЕКСПИРИАНС като не за световно, ами за Галактическо.

Последните 15тина и отгоре години филмовото изкуство страда… мъка… 911… 🙂 Поне фантастичните сериали тръгнаха на мода пак…

Браво за златния глобус на Марсианецът. 🙂

Петя Ивайлова

„Марсианецът“ вече си има освен Златен глобус и няколко номинации за Оскар. Няма да спечели, защото фантастиките обикновено не печелят оскари, а и не е чак най-великият филм, но все е нещо, ще го пише на опаковките на двд-тата 🙂

Кал

Пешо, пробвайте все пак следващата година: поканете и читателите си да гласуват за любими книги.

Прелюбопитно ми е какво ще излезе…

(И поздрави за колажа-картинка, да! Чудна. 🙂 )

Миро

Така така, особено частта за Кайло Рен си мнооого прав 🙂

Нед Ласков
Неделчо Ласков

Аз съм изумен, че Лудия Макс има 4то място?!?? За мен това е поредния филм за безмозъчни американци… Обичам когато филмите предизвикват мозъка и чувствата ми, а не когато съм „какво подяволите?“ през цялото време. Точно затова и Марсианецът е на първо място. Насърчавам всички да прочетат книгата, защото както в повечето случаи, тя е по-добра от филма. Щях да съм много разочарован, ако първото място беше заето от някой друг филм и не смятам, че има дори достоен кандидат, който да спори с Марсианецът – най-много се доближават Междузвездни войни, но там има определена липса на оригиналност и Кайло Рен (актьорът дразни, не толкова героят).

Още един Миро

Битките с мечове не били добри. Двама хващат светлинен меч за пръв път, единия е чистач, а другата прохождащ джедай. Опонентът им беше ранен, емоционални дисбалансиран, не завършил обучението си боец. Като зрители дори получихме повече от колкото на теория трябваше да се види…

Мира

И аз не разбирам толкова големите критики и претенции около войните. За Утрешната земя съм напълно съгласна. Остана извън класацията ми, защото беше нещо коренно различно от това което очаквах, а потенциалът беше огромен.

Миро

Точно, защото е ремейк а не реално, оригинално продължение за мен е на второ място, никой не спори че беше добър филма и да, битки с мечове трябваше да има повече 😉

Иван Стамболийски
infi

1. Star Wars: The Force Awakens – И какво като е „remake“ според доста от вас? По-добре хубав remake от колкото лошо направено продължение. Всички беше страхотно. Единственото което ми липсваше беше качествена битка с мечове.
2. Mad Max: Fury Road – What a lovely day! Soundtrack-а направи филмът велик, поне според мен щеше да е поредния екшън филм тази година. Големия минус от такива филми – искам повече от светът, искам да видя представата за земята след апокалипсис, за това този тип филми са ми любими.
3. Пан – Страшно се забавлявах, както и при Mad Max и тук музиката boost-на филмът. Ако не поне тази година soundtrack бяха на ниво.
4. Tomorrowland – Филмът който имаше толкова много потенциал, но не се получи. Но пък показа един интересен свят и една реч която ще запомня завинаги.
5. The Martian – Това филмът филм тази година, но при мен е чак на 5 място, защото можеше да е всичко но не беше най-важното, не ми беше забавен.
– 1 точка Тhe Hungar Games и не само последната част а всички. В последните години това ми е антипоредицата. Достойни наследи Здрач.

Петър Атанасов

@Петя – Благодаря, цяла нощ съм си играл за тази картинка 🙂

Кал – Не четем достатъчно за такава класация 🙁 Затова класацията на книгите е по оценките на ревютата.

@Другия Миро – Имай предвид, че „добър и интересен“ филм е достатъчно добро, за да се спечели филм на годината при всички бози и недомислици, които се бълват. Иначе съм съгласен с теб на 100%

Алекс

мда, предрешеният победител на спечели. това не е никак лоша новина

КолЮ

Star Wars VII е най-слабия излизал епизод от сагата до момента. Абсолютно комерсиално изпълнине, нещо, което и Джордж Лукас отбеляза. Ето едно мнение по темата, което споделям напълно:
https://www.youtube.com/watch?v=FNAy7yCMyBw

Катя цяло тази година излизат (някои вече излязоха) доста по-добри филми от тези в класацията.

Миро

Мен лично “ Марсианеца“ ме спечели с изключително достоверната и научна част която преобладаваше повече от фантастичната, малко странно звучи от един хард кор фен на фантастика и фентъзи, но да си го кажем, реално всеки режисьор стига да има ресурса може да заснеме някакъв сай фай филм с мега много ефекти и пак ще спечели някакви фенове, и печалби. Но един истински филм, който да остане в съзнанието на хората, трябва да има човешка драма, завладяваща история, добра актьорска игра и не на последно място … някакви ефекти. Едни от най – добрите да не кажа легендарни филми в киното като цяло са много бедни на ефекти. Марсианеца заложи на популярността на темата и на наука, било то и малко теоритична все още – говоря за кораба с който патуваха и костюмите,тези технологии до колкото знам още са или на черната дъска или на прототип стадии. Стар Уорс, колкото и да обичам сагата на тази част нещо и липсваше… не знам, имах чувство че гледам различна версия на 4 част но 30 г. по-късно, а и този актьор който играе Кайло Рен ми беше много смешен и дразнещ, не е правилния избор за мен. Дано по нататък да избистрят няколкото трески който забелязох и следващия филм да ме шашне 😉

Още един Миро

SW няма нужда да печели каквото и да било. Този филм ще се запомни просто защото си има фенска база. Същото горе-долу важи за голяма част от филмите в списъка с изключение на Марсианеца, Ex Machina, Self/Less, Чапи и още няколко филма които дори не искам да ги вписвам. Два от филмите не съм гледал, не мога да ги коментирам. От Чапи очаквах повече, фабулата обаче ми хареса, но само тя не е достатъчна. Марсианецът е хубав филм, визуално издържан, с нотки хумор, човечен, що годе логически издържан… но му липсва нещо. Душа ако трябва да сме поетични. Плюс факта че темата е актуална, което завишава изкуствено акциите на филма, а самия той е преработен Робинзон Крузо ме зарежда със скептицизъм. Няколко дреболии заради които не бих го сложил на 1во място.
Иначе ми хареса системата ви. Интересна класация се е получила, някои филми са по-високо в личната ми класация, други по ниско, но всеки с вкуса си. Хубаво е да има разнообразие на гледни точки.

Петя Ивайлова

Съмнявам се, че Междузвездни войни ще спечели каквато и да е награда, освен може би за ефекти или музика (или в някаква странна категория като „изгряваща звезда“). А и Оскарите обикновено се печелят от странни филми, които се харесват най-вече на критиците. Но, поне „Марсианецът“, „Лудият Макс“ и „Екс махина“ имат много номинации за Бафта и Златен глобус.(при глобусите „Марсианецът“ е определен като комедия – поредното доказателство, че професионалните критици са странни хора).

Още един Миро

Че Марсианецът е добър и интересен филм, не смятам че има смисъл да го коментирам. Но най-добрия за годината? Ако не вземе Оскар или някоя друга престижна награда, смятам че ще бъде забравен след време. А филм който е забравен, как може да бъде филм на годината?

Nedev88

Интересна класация се е получила. Аз очаквах, че Star Wars ще бъде първенец.

Миро

Даааа, супер се е получила 😉

Кал

P.S. Хем да се види колко фрагментирани са вкусовете ни – ако на поне двама души им се засекат любимите книги, ще е изумително… :/

Кал

А ще може ли да участваме и в такава класация за книги? ^..^

Петя Ивайлова

Много ми харесва картинката отгоре – всички, които имат значение, са в пустинята 🙂
Днес прегледах и някои други годишни класации на филми от любопитство – изглежда, че авторите на всички сайтове са успели да постигнат консенсус, без някой да ги е карал – филмите, които се споменават в топ-пет са все едни и същи. Но и в крайна сметка изборът от добри филми през 2015 не беше чак толкова голям.

Петър Атанасов

Хубава стана класацията, само дето Нед Ласков ми боде очите с тази минус единица за Лудия Макс 🙂