legendata za sinioto more r

Любов, която трае по-дълго от живота

Ревю на сериала „Легендата за синьото море” (със съвсем малки спойлери)

Изображение с име: The-Legend-of-the-Blue-Sea-PostersОт край време харесвам фантастичните сериали, но до скоро се ограничавах до произведенията на американските и европейските телевизии. За мен се оказа приятна изненада да разбера, че страните от Далечния Изток също имат с какво да допринесат към жанра. Сериалите, произвеждани в онази далечна част от света, имат своята специфика, която в никакъв случай не ги прави по-лоши от американските, а дори работи в тяхна полза, особено ако зрителят е непредубеден към тях, оценява екзотиката им и е изморен от холивудските клишета.

„Легендата за синьото море” е корейски сериал – приказка, който в същото време е и романтична комедия, подходяща за всички възрасти (но най-вероятно – основно за романтично настроената част от женската аудитория). Сюжетът разказва историята на млад мъж и неговата любима – русалка, които са обречени да изживеят отново трагичната си любов от предишен живот… или пък не. Действието се развива в две епохи – Чосон (най-общо казано – през средните векове), когато двамата влюбени се срещат за първи път, и в съвремието. Ретроспекциите заемат значително по-малка част от епизодите и постепенно разкриват завършена приказка от типа на „Малката русалка” или „Рибарят и неговата душа”. Те са въздействащи, красиви и тъжни и в тях няма никакъв комедиен елемент, за разлика от по-голямата част от сериала, която се развива сега.

Изображение с име: images
Хо Чун Дже хипнотизира жертвите си с помощта на запалка. Като измамник, той е кръстоска между Хари Потър и Шерлок Холмс, но ограбва само хора, които си го заслужават 🙂

Хо Чун Дже е измамник-виртуоз, който случайно се среща със странна млада жена, докато е на екскурзия в Испания. Първоначално той иска да се отърве от нея, тъй като я смята за крадла или луда, но нефритената гривна на ръката на непознатата възбужда интереса му. Неговият ментор Парк Му го уверява, че подобна гривна би струвала няколко милиона долара. След като опознава ексцентричната красавица, Чун Дже осъзнава, че гривната е само част от мистерията около нея. Тя няма име и се държи неадекватно, затова пък притежава невероятна физическа сила и склонност да се привързва наистина бързо. В действителност (това е нещо, което Чун Дже ще разбере много по-късно от зрителите), девойката е русалка, която се е влюбила (почти) от пръв поглед в младия измамник.

Изображение с име: The-Legend-of-The-Blue-Sea-Stills-Cut-lee-min-ho-39990990-500-333
Измамникът е бил човек на закона в предишния си живот.

Тя притежава много специални дарби освен физическата сила – учи много бързо, сълзите й се превръщат в перли, а ако поиска, може да изтрие спомените на всекиго, само с едно докосване. Съдбата разделя двамата предопределени любовници, за да ги срещне отново в Сеул, където те ще бъдат изправени пред множество изпитания и постепенно ще започнат да осъзнават, че срещата им съвсем не е случайна. Както те, така и по-голямата част от хората свързани с тях, са част от една и съща драматична история, която се е развила преди стотици години. Всеки въвлечен в тази история има своя втори шанс – дори злодеите, но любовта между човек и русалка по принцип е обречена. Освен любовната драма, около персонажите се завихрят и започват да се разплитат семейни проблеми, достойни за класически сапунен сериал. Макар и силно мелодраматични, те са интересни, а не досадни (за разлика от истинските сапунени драми), тъй като целият сюжет е развит в 20 епизода, а не в 2000.

Изображение с име: defce6b3-cba1-4065-be84-46607451f661
За първи път на сушата…

Хуморът, който присъства през целия сериал, е свеж, изненадващ, на моменти доста детински, но като цяло приятен. Той по никакъв начин не пречи на драмата, която от своя страна е силна не само в ретроспективните сцени, но и в съвременните.

Персонажите са симпатични, забавни и интересни. Русалката (Шим Чонг) е често комичен, но същевременно силен и привлекателен женски образ, какъвто рядко се среща в съвременните сериали.

Прави добро впечатление това, че всички са много съобразителни – няма нелепи недоразумения, които да се изясняват в продължение на безброй епизоди.

Фактът, че всички персонажи са представени в два (много подобни) живота, сам по себе си е интригуващ и може да даде храна за размисъл на зрителите, които се интересуват от темата за прераждането. Общо взето – всички са същите, но са повлияни от обстоятелствата, в които са се родили. При някои има разлики във възрастта или роднинските връзки, а други са наказани за злодеянията си (но въпреки това, не се спират).

Изображение с име: the-legend-of-the-blue-sea-episode-2-recap
Това е романтичен сериал, но не очаквайте много прегръдки и целувки.

Наборът от злодеи е задоволителен и интересен – освен класическия приказен персонаж на „злата мащеха” и нейния партньор/слуга, който е безмилостен убиец, зрителят се среща и с много по-непредсказуеми герои.  Те поднасят неочаквани обрати до самия край на сериала.

Тук-там в сюжета има някои неща, които може и да се нарекат несъответствия, но не са истински дразнещи и не са свързани със същинската история, която очевидно следва добре обмислен план. Пример за една от тези недомислици е това, че русалката намира гривната в испански води, в което няма логика. Освен това, за разлика от Шим Чонг, нейното предишно превъплъщение – Се Хуа, изглежда не притежава изключителна сила. Така и не е обяснено дали само някои русалки са силни, макар че към края Чонг сама твърди за себе си, че е от специална порода русалки, способни да се бият с акули…

Изображение с име: index
Лицето на Злото.

Някои разлики между „Легендата за синьото море” и американските сериали, които си струва да се отбележат:
– На първо място – очевидно – дължината. Сериалът се състои от един сезон и представя завършена история – нещо типично за корейските сериали. Това е прекрасно, тъй като означава, че историята е предварително планирана и не се влияе от приумиците на фенове и преследващи висок рейтинг сценаристи.
– На второ място – отсъстват всякакви брутално насилствени и/или открито сексуални сцени. Дали това се дължи на цензурата или такъв е вкусът на зрителите в онези части на света, не знам. Вероятно и двете са верни, донякъде. Важното е, че на мен това ми допада и го отчитам като плюс на сюжета.
– На трето място поставям тези дребни детайли: кастът е хомогенен – няма квоти за представители на различните раси и националности, които съществуват по Земното кълбо; няма пропаганда (като например някой да произнесе реч колко са важни свободата, справедливостта и демокрацията и как, ако атакуваш човека, който иска да те убие, това означава, че си точно като него; не се веят флагове на всяка крачка); освен това, никой от персонажите не променя изневиделица сексуалната си ориентация. Как ще възприемете изброеното е въпрос на мироглед и среда, но аз ще отчета и него като плюс.

Финалът, който заема цели два епизода, е подобаващ завършек на една красива приказка. Макар и малко по-дълъг и мелодраматичен, отколкото е нужно, той успява да завърже всички сюжетни нишки и да постави всеки от персонажите на полагащото му се място.

Изображение с име: бележникМоята оценка:
История – 6
Герои – 6
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Общ успех: Отличен (5,80)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата