7 коментара
No One Will Save You

Ужасяваща извънземна инвазия с елементи на прошка

Ревю на филма No One Will Save You, достъпен за гледане по Disney+.

Когато някой филм е хубав, той просто е хубав и няма какво толкова да се говори и пише за него. Затова и ревюто на No One Will Save You ще е кратко. Той хем не може да се обсъжда пълноценно без спойлери, а аз избягвам да слагам такива в препоръките си, хем няма кой знае какви недостатъци, които да се анализират.

„Никой няма да те спаси“ е изненадващо добър и интензивен трилър, изпълнен с ужаси, напрежение и зловещи извънземни. Излезе през септември по Disney+, но поради сравнително безличния трейлър отложих гледането му и съответно ревюто излиза чак сега. Малко напомня на прекрасния Prey от миналата година, тъй като пак става дума за момиче, което оцелява срещу извънземна заплаха, превъзхождаща нейните познания и способности в пъти. Също и на класиката Signs, където по подобен начин извънземните превземаха Земята къща по къща, село по село. Но е по-хубав, защото тук имаме и допълнителен слой на мистерия и драма, както и интересно решение в целия филм да не се произнесе нито една реплика.

И на всичкото отгоре е оригинален – не само от гледна точка на това, че не е римейк на нищо старо, но и сам по себе си като съдържание, концепция и реализация притежава известни черти, които го отличават от повечето друго налично за гледане. Разбира се, тази нестандартност означава, че няма да се хареса на всички – даже си има и стабилно количество хейтъри из интернет, но за мен се оказа най-добрият филм на годината.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Млада жена открива странни кръгове в двора си. Същата вечер домът й е нападнат от ужасяващо извънземно – след напрегнати преследване и борба, тя оцелява като по чудо. На другия ден посещава близкото градче, за да потърси помощ, но уви – всичките й съграждани я ненавиждат, някои дори я плюят като я видят (има си причина, няма да ви я разкривам, добре са я измислили). След кратката си разходка момичето разбира първо, че никой няма да я спаси и може да разчита само на себе си, и второ, че далеч не само тя е пострадала от извънземно нападение, но жертвите, при които инопланетяните са успели да осъществят пъклените си планове, не са просто мъртви…

Действието във филма се развива със стабилно темпо и е подплатено със солидно количество напрежение и ужас. Държи интереса ви през цялото време, идентифицирате се с главната героиня веднага, въпреки че в нея има нещо странно и отблъскващо, но пък привлекателно загадъчно, и въпреки че тя не говори и дори не знаете името й. Ако гледате No One Will Save You, ще разберете защо нито тя говори, нито някой говори на нея, не става дума за глухонямост или някакъв недъг, а за дълбока травма от миналото, носена основно от нея, но и споделена от цялото градче. Очаквах липсата на диалози да ми попречи и да ме отегчи, но не усетих нищо такова в нито един момент на филма.

Извънземните са превъзходни и наистина плашещи. Да, има го клишето, че разполагат с невероятни технологии и пътуват с космически кораби, но въпреки това се държат като хищни зверове и ловуват поединично с голи ръце, зъби и нокти, но въпреки това са страхотни.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Спорен момент е финалът. Наложи ми се да попрочета разни информации из интернет, за да се уверя, че съм го разбрал правилно. Не съм сигурен дали ми харесва, но определено и той е доста нестандартен и неочакван, съответно дори само заради това заслужава да се види. Навежда и на определени размисли за това доколко ни пука за хората около нас и доколко на тях им пука за нас, доколко сме способни да прощаваме на себе си и на околните, както и дали бихме предпочели да живеем в истинския свят, колкото и да е гаден, или в илюзорен такъв, който е значително по-хубав. Гледайте го и поразмишлявайте над финала преди да го заклеймите първосигнално. Ако не друго, има силен емоционален заряд, обвързан с интелектуалната стойност на идеята.

Откъм актьорска игра, режисура, ефекти, звуци и звуково оформление, мога да кажа само положителни неща. Всички елементи на филма работят в полза на задържането ни под напрежение и размишление над основната мистерия на „Никой няма да те спаси“, а именно какво толкова е съгрешила героинята, че градчето не може да я трае.

Сценарист и режисьор е Браян Дъфилд, който през последните години е много активен и е оставил немалко интересни идеи и сполучливи филми зад гърба си – Love and Monsters, Cocaine Bear, The Babysitter, Underwater.

Отсега ви казвам, че в годишната класация на SciFi.bg за филми на No One Will Save You ще дам максималния брой точки – много ми хареса и съм въодушевен от него. На ниво трейлър изглежда като най-обикновен ужас, но всъщност е направен по-добре от повечето и има неочаквана дълбочина на концепцията, за която рекламното видео не казва нищо. Интересна подробност за филма е, че само 3 дни след премиерата му, Стивън Кинг го е похвалил много обилно в Туитър – „брилянтен, смел, завладяващ, страшен. Трябва да се върнете 60 години назад, до епизод от „Зоната на здрача“, наречен The Invaders, за да намерите нещо бегло наподобяващо го. Наистина уникален“. Та, ако не вярвате на мен, повярвайте на него. Много бих се радвал, ако се пускат повече такива филми, в които се опитва нещо малко по-различно от нормалното – не чак толкова оригинално, че да навлезе в територията на шалчестото едва гледаемо арт кино (Кинг прекалява с хвалбата в този аспект, не е чак толкова новаторски), но достатъчно, че да се отличи, да привлече интерес и да ни върне вярата, че Холивуд може да произвежда не само претоплени бози.

 

Изображение с име: бележникМоята оценка:

История – 5.50
Герои – 6
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 6
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4.50

Обща оценка: Отличен (5,70)