Марсианци или Земляни? 5 Растения от Марс? (Част 4)

Във филмите с извънземни няма само животни – нека хвърлим един поглед на разнообразието от „Царство растения“ на нашата планета.

В стремежа си да търсим страннозглеждащи извънземни същества ческо пропускаме заобикалящите ни земни такива. Преди известно време ви разкрихме в няколко части някои от наистина странно изглеждащите същества, които, ако видим в някои филм с извънземни, спокойно бихме си помислили, че не съществуват на нашата планета. Сякаш обаче нещо пропускаме. От уроците по биология знаем, че много преди да се появят първите животни, на планетата ни са доминирали растенията.

Е, днес ще ви покажем някои представители на „Царство Растения“, които нищо чудно да са донесени тук с някоя летяща чиния или нещо подобно.

 

Рафлезия Арнолди

Това е хищно растение с най-големия цвят на нашата планета. В диаметър достига над 1 метър и тегло между 10 и 15 килограма. Разпространено е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео.

Интересно при него е, че то няма развити корени и стебла. Храни се с насекоми, които смила чрез сокове, събиращи се в центъра на растението. Живее между 7 и 10 дни.

 

Аморфофолис

Гигантско цвете, достигащо от 2 до 5 метра височина, и с грудка, тежаща близо 40 килограма.

Въпреки че изглежда доста заплашително, това растение не е хищно както рафлезията, а използва насекомите единствено при размножаването си.

При цъфтежа си, плодът на растението се нагрява до 40°C и изпуска неприятна миризма, наподобяваща гниещо месо.

 


 

 

Велвичия

На пръв поглед изглежда като захвърлен по средата на нищото боклук, но това растение всъщност се „прави на умряло“, с цел да се съхрани през сухите периоди, като „изключва“ функционирането на части от себе си.

Велвичията се среща само в Южноафриканската пустиня Намиб, където се е пригодило за живот при тежки пустинни условия.

Интересен факт за тези растения е, че живеят дълго, като под дълго не говорим за 50-60 години, а за близо 1000 години. Дори се смята, че някои екземпляри са на по 2000 години.

 

Драцена

Не, това не е „Дървото-дом“ от „Аватар“, а нормално дърво, растящо в субтропиците. За разлика от това, което сме виждали във филма, „нашата“ драцена е значително по млада и мъничка. На височина някои дървета достигат около 12 метра, а относно възрастта се смята че има индивиди на по 600 години.

При него любопитното е, че когато се отреже част от кората му или от някое негово листо, те изпускат червеникава смола, наречена Драконова кръв. Тя се използва в много лакове, бои, лекарства, а най-вече за лепене на дърво – например при цигулките Страдивариус.

Идеята да се използва подобно дърво в „Аватар“ не е дошла случайно – племето Гуанчи е обожествявало дървесния вид, като дори е издълбало вътрешността на един от екземплярите и го е превърнало в свое светилище. То е било на 6000 години, когато буря го е унищожила през 1868.

Днес учените се опасяват, че естественото размножаване на дървото е спряло поради глобалното затопляне и намаляването на мусоните. Все още не е ясно дали то ще може да се приспособи като вид, но на нас ни остава единствено да се надяваме и да замърсяваме по-малко.

 

 

Срамежлива мимоза

Това растение е може би по-подвижно от някои животни. Името си получава благодарение на факта, че при лек допир или дори полъх на вятъра свива листата си буквално за секунда. Тази защитна реакция го предпазва от неблагоприятни атмосферни условия и гладни тревопасни животни.

„Срамежливчето“ произхожда от Субтропическите гори в Южна Америка, но е широко разпространено като стайно растение по целия свят.

В природата достига до един метър големина, докато в домашни условия расте не повече от 40 см.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Тука просто имаме подходяща среда за развитие на извънземен живот :))

Петя Ивайлова
petia84

ок, ще изпратя една две снимки (включително и на свитите листа – но се свиват само тези, които човек докосва, а не на цялото дърво, разбира се;) , но снощи потърсих из нета, и видях, че има снимки на такива големи мимози – изглежда в естествената си среда са дребни, но по други места им понася добре и израстват :))

А може и клип, за да видим как реагира една такава „гигантска“ срамежлива мимоза 😉

Петя Ивайлова
petia84

не мисля, че на някой му прави впечатление – сигурно от общината не са проверили в енциклопедиите, за да знаят, че това е необичайно 😀 . ако не вярвате, мога да пратя снимка – нищо не ми струва…

Неделчо Ласков

Кандидатствайте за Гинес!!!

Явно климатът в България им се отразява добре 😉
Просто според източниците които ползвах за мимозата, за височина навсякъде посочваха от метър до метър и половина-два.

Петър Атанасов

В Плевен има извънземно растение, яко 🙂 Явно е даже още по-извънземно от споменатото 🙂

Петя Ивайлова
petia84

на центъра на Плевен има срамежлива мимоза (в цъфтящо състояние същата като на снимката)), която си е с размери на нормално дърво – поне 4-5 метра, а съм виждала и други и са все доста повече от метър…