11 коментара
alien autopsy

5 известни НЛО-измами

Често се чува за някое НЛО тук и там, но болшинството от „репортажите“ са опашати лъжи и заблуди. Ето някои от най-известните случаи на измами с НЛО-та.

Изображение с име: zaglaviq_290410_27Повечето хора, като видят нещо странно и необяснимо в небето, веднага започват да тръбят, че са видели НЛО. От тяхна гледна точка, може и да не лъжат – обектът, който са видели, наистина е бил неидентифициран и летящ. Същото важи и за тоновете снимки, клипове и какво ли още не. Но това, че за тях тези обекти са неидентифицирани, не значи, че те са такива за всички (авторът на измамата може много лесно да ги идентифицира), а още по-малко, че са извънземни космически кораби.

Въпреки това, новините за НЛО-та продължават да будят интерес и да се множат, дори и да са очевидни измами. За днешната класация ще ви разкажем (или припомним) за някои от най-известните случаи на нарочна заблуда, свързана с документиране на извънземни или летящи чинии.

 

5. Житните кръгове

Вече разгледахме подробно житните кръгове и заключихме, че не е много сигурно дали всички те са човешко дело и следователно умишлена заблуда за извънземна намеса или все пак има такива, които наистина са създадени от разум, дошъл от чужда планета. Факт е обаче, че болшинството от кръговете са направени от обикновени хора с малко по-творческа нагласа. Немалко фермери са се възползвали от популярността на интересните форми сред житните поля и са копирали идеята и в своите ниви, за да привлекат интерес към себе си. Ситуацията там вече е като в „лъжливото овчарче“. Дори лично зелените човечета да слязат и да нарисуват нещо, вече никой няма да му обърне внимание, защото темата започна да се изтърква.

 

4. Извънземните в Мексико

Бутон за зареждане на YouTube видео

Това клипче е привлякло около 20 милиона гледани в мрежата, без да броим и всичките му копия. През 2007-ма то предизвика голям интерес, може би защото беше едно от малкото тогава, които не разчитаха на ниска резолюция и непрестанно тресяща се камера, за да замажат дефектите на измамата. Е, не отне много време на експертите (а и на обикновените хора с малко по-скептична нагласа), за да открият, че палмите са еднакви, а и има нередности с отраженията на светлините от НЛО-тата. Авторът на клипчето бързо си призна, че всичко е изкуствено и направено с програма за триизмерни образи – затова и палмите са идентични – просто има един образ, копиран няколко пъти. Но все пак – браво на човека, защото клипчето наистина изглежда достоверно на пръв поглед. С днешните технологии вече не е трудно да се направят още много такива, пренасяйки извънземните измами на съвсем друго равнище.

 

3. Портата към рая

Кой може да лъже по-добре и да увлича хората след себе си от сектантските лидери? Оказва се, че не една и две секти се възползват от хорската глупост, използвайки извънземни прийоми. Един от най-лошите примери е сектата „Портата към рая“, чийто лидер Маршал Епълуайт през 1996-та е убедил 38 от най-запалените си последователи си да се самоубият едновременно с него, за да могат душите им да се качат на космическия кораб, криещ се зад преминаващата тогава Халеева комета. Разбира се, сведения за космически кораб липсват, а дори и да има такъв, то едва ли самоубийството е начинът да се качиш на него.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

2. Аутопсията на извънземен

След Розуелския инцидент през 1947 г., фалшивите свидетелства за НЛО преживяват същински бум – къде заради желание за слава и пари, къде заради наивност, мнозина се включват в масовата психоза. Това продължава и десетилетия по-късно – през 1995 година Рей Сантили вади на светло черно-бял запис на аутопсия, извършена уж върху извънземно от Розуел. В кадрите се вижда как лекар изследва трупа на разлагащ се, зловещ хуманоид без косми, с големи очи и глава. Сантили получи много възможности за медийна изява и успя да направи пари от цялата работа, но през 2006-та си призна, че кадрите са фалшиви. Все пак той даде сламка и на тези, които продължиха отчаяно да искат да вярват – по думите му, този запис е фалшив, но пък е реконструкция на реален такъв, направен след Розуелската катастрофа.

Колкото до самата Розуелска катастрофа, истината за нея никога няма да се разбере. Властите ще продължават да убеждават, че катастрофиралото е било метеорологичен балон, а туристическите агенции – истинска летяща чиния. Но тъй като никога няма да узнаем какво аджеба се е разбило и е поставило основите на уфологията, приемаме, че може и да е било от извънземен произход, поради което не включваме Розуел в списъка с измамите.

 

1. Война на световете

Изображение с име: война на световетеАко не сте чували за предишните случаи, този без съмнение ви е познат. За Вси Светии през 1938 г. радиоканалът CBS излъчва много интересна програма, вдъхновена от романа на Хърбърт Уелс „Война на световете“. Под режисурата на Орсън Уелс, различни водещи и актьори се правят, че са свидетели на истинска извънземна инвазия. Изпълненията им са били толкова реалистични, че мнозина от слушателите им се вързали. Милиони американци са излезли от домовете си в паника и истински страх за живота си. Напрежението от предстоящата Втора световна война вероятно е помогнало на огромно количество хора да повярва, че „Война на световете“ е автентичен новинарски репортаж, а не художествена измислица.

Е, трябва да се отбележи и че по радиото постоянно са прекъсвали „репортажите“ с предупреждения, че излъчваното не е наистина, но това не е попречило на двата милиона човека да се паникьосат и да бъдат измамени. Спомените за тази история са живи и до днес, което ни кара заслужено да отсъдим на „Война на световете“ първото място в класацията.

 

Независимо от броя измами в тази област, човешкото въображение винаги ще бъде пленявано от неизвестното и от това, което може би ни чака в космоса. Много от нас самите също са виждали необясними светлини в небето (аз лично два пъти :)). Разбира се, това не значи, че са били точно извънземни. Но също така, фактът, че повечето от случаите на „свидетелства“ са пълна лъжа, не означава, че извънземни не са ни посещавали наистина…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата