1 коментар
george-lucas-thumbnail

3 случая, в които жената на Джордж Лукас е спасила Междузвездни войни

Марсия, а не Джорд, е единствената причина Лукас да спечели Оскар за „Междузвездни войни”. Това са малко-известни sci-fi факти, за 3 случая, в които жената на Джордж Лукас е спасила Междузвездни войни.

Джордж Лукас пред камерата

Марсия Лукас е била до съпруга си още от началото на неговата режисьорска кариера до заснемането на „Завръщането на Джедаите”. Тя, а не Джорд, е единствената причина Лукас да спечели Оскар за „Междузвездни войни” през 1977. Въпреки че тя е причината за всичко, заради болезнения им развод, тя отсъства от историята, и все пак нейното влияние върху „Междузвездни войни” може да се усети.

 

Тя е добър редактор още преди да срещне бъдещия си съпруг и би могла да бъде наета от режисьори като Мартин Скорсезе и Майкъл Ричи. След брака си през 1969, Марсия Лукас се превръща в ключов член на вътрешния кръг на Джордж. Той редовно се консултира с нея по въпроси от голямо значение за филми като „American Graffiti”, оригиналните Междузвездни войни – трилогия и „Raiders of the Lost Ark”. Но след техния развод през 1983, точно когато е пуснат „Завръщането на Джедаите” (който Марсиа е редактирала, както и Междузвездни войни) и който печели 100 млн долара за три седмици, Джорд Лукас все по-рядко говори за Марсия доколкото може да се разчита на официалните документи на Лукасфилм, тя почти на съществува…

Джордж и Марсия

Докато журналистът Майкъл Каминиски не започва да се рови из книгите и интервютата направени с Марсия преди нейното отстраняване, за да разбере повече за жената, която е помогнала за направата на Междузвездни войни и Raiders в тяхната класическа версия:

1. Убийството на Оби-Уан Кеноби

 


Когато Лукас не е могъл да измисли какво да прави със Стария Бен в последното действие на A New Hope, Марсиа се е притекла на помощ.

Лукас:

Аз пренаписвах и пренаписвах, борейки се с този проблем в сценария, когато жена ми предложи да убия Бен, което тя мислеше за доста скандална идея и аз казах: „Да, това е интересна идея, и аз я обмислям.” Нейната първа идея беше Threepio да бъде застрелян, и аз казах – невъзможно, защото исках филма да започне и да свърши с роботи, Исках филмът наистина да бъде за роботи и тази тема да бъде рамка за следващите филми. Но колкото повече мислих върху идеята Бен да бъде убит, толкова повече ми харесваше.

 

 

2. Целувка за късмет

 

През 2005 Марк Хамил заяви:

„ Знам със сигурност, че Марсия Лукас го е убедила да запази малката „Целувка за късмет” преди Кари (Фишър) и аз да се хвърлим в бездната в първия филм: „О, не ми харесва, хората се смяха предишния път”, а тя каза : „Джордж, те се смеят, защото това е толкова сладко и неочаквано” – и нейното влияние беше такова, че ако искаше да остави нещо, то оставаше„

 

3. Военен окоп

 

Както Камински разказва:

„Първоначалният сценарий на преследването в окопа в „The Death Star” е бил напълно различен, Люк е бягал два пъти през хангара. Марсия пренарежда сцените почти от самото начало, опитвайки да изгради напрежение, което липсва в последователността на оригиналния сценарий, затова е и толкова заплетен. (Това е правилна репродукция на оригиналния монтаж, който е изненадващо незадоволителен, започва от 4:30).  Тя предупреждава Джорд –  „Ако публиката не се развесели, когато Хан Соло се появава в последната секунда на  „the Millennium Falcon” за да помогне на Люк, когато той е преследван от Дарт Вейдър, то филмът не струва.”

 

Бонус : Как е помогнала да се реши проблема в Raiders

 

Камински се обръща към Скайуолкинг:

„Животът и филмите на Джордж Лукас” на Дейл Полок за тази история: „Марсиа служеше като средство за промяна на края на Raiders, в който Индиана доставя ковчега във Вашингтон. Марион никъде не може да се види, вероятно изоставен на остров с подводница и с много разтапящи се нацисти. Марсиа гледаше първоначалната версия на филма тихо и после избухна. Заяви, че няма емоционална развръзка към края, защото момичето изчезва. ….Спилбърг снима на ново сцената в центъра на Сан Франциско,в която Марион чака Индиана на стълбите пред сградата на правителството. И така Марсия за пореден път се притича на помощ.

 

За повече информация относно Марсия Лукас и нейният принос към киното – така както и нейната маргинализация от общоприетата история – в главата The Secret History of Star Wars.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата