Може ли да се властва над зимата?

Ревю на романа „Кралят на зимата“ от Били Стефанов.

Миналата година излезе ново българско фентъзи – „Кралят на зимата“ от Били Стефанов. Били е дебютант на родната сцена, но много успешно маркетира книгата си и вече си спечели немалко положителни ревюта. При това, авторът се изправя сам срещу системата и създава продаваем продукт без подкрепа от мастито издателство и работи здраво без да се оплаква от трудностите или да чувства, че някой му е длъжен. Той твори, вярва в творбата си и я реализира успешно, за което заслужава искрени адмирации и възхищение.

В книгата се разказва историята на Рогдар, свиреп варварин, чието племе поставя битката и физическата сила над всичко друго. То обаче е избито от зла вещица и Рогдар остава единственият оцелял. Последният норсев решава да отдаде остатъка от живота си на това да разкрие кой и защо е избил племето му и да му отмъсти по много болезнен, желателно смъртоносен начин, като е готов на абсолютно всичко, за да получи желаното. По своя път Рогдар ще се срещне с Денор – слаб физически, но умен и словоохотлив човек с важно потекло, и ще разкрие тайни за миналото на народа си и за зла сила, която манипулира смъртните за свои собствени пъклени цели…

kralqt na zimata ccДа започнем с добрите страни. Една от тях е историята като цяло и замисълът въобще. Изградената вселена е достатъчно голяма, но без да е претрупана с излишни герои и места, фентъзи елементите са използвани в перфектната доза, сюжетът отговаря на повечето неписани жанрови правила, а финалът е сравнително неочакван. Главният герой не е типично добър или типично лош, а е просто такъв, какъвто е – отдаден на своите отмъщение и идеал да бъде най-великият воин, живял някога, макар и да не е особено умен. Около останалите герои също има по нещо интересно, макар Рогдар да е в самия център на историята и неговото развитие да е най-завладяващо. Стилът на автора като цяло е добър, дори от време на време има по някоя впечатляващо мъдра мисъл или силно изречение, скрити в текста. Били Стефанов определено има бъдеще като писател и евентуалните продължения на „Кралят на зимата“ сигурно ще бъдат сполучливи.

Има обаче няколко сериозни минуса. Или по-точно един, от който произтича почти всичко останало – скандално слабият редактор. Повечето ревюта в интернет споменават за нужда от „още малко редакторска намеса“ – не, няма нужда от още малко редакторска намеса, а от коренна промяна в редакторската намеса, защото през по-голямата част от книгата изобщо не си личи, че е имало редактор. В издателското каре е посочена фирмата, поела редакцията – БУЛЕВАРД БГ ЕООД. Никога, ама никога, за Бога, никога не ги търсете за нищо! Не знам дали булевардните са подходили несериозно или просто текстът е попаднал при най-некадърния им стажант, но да се пропускат цели глави, където да се набиват на очи по няколко правописни и стилистични грешки на страница, е абсолютно недопустимо. За съжаление, това се отразява на всичко останало – качеството на текста, стила на автора, емоционален заряд, общото впечатление от книгата и т.н. А е жалко, защото ако Били беше попаднал на качествен редактор, а защо не и опитен литератор, който да го насочи за още малко работа и да му помогне да дооформи и шлифова текста и историята си в дълбочина, то щеше да се получи много по-добър продукт, без гореспоменатите многобройни езикови и стилови грешки, без неравности в темпото на сюжета и с по-добре изпипани герои и отделни моменти. Разбира се, последните не са пряка отговорност на редактора, но винаги е добре, когато повече хора помагат за доизкусуряването на една книга преди публикуването й и подхождат сериозно към нея. Особено когато става дума за дебютиращ автор без опит.

Ще спомена и като неутрален факта, че Били очевидно се е вдъхновявал много от любимите му фентъзи творби, били те игри или книги. Явно е, че авторът е фен на жанра, благодарение на което е вложил сърцето и душата си в „Кралят на зимата“, като се е възползвал от случая да изрази и почитта си към Джо Абъркромби, Джон Р. Р. Толкин, Warcraft и др. От една страна, отдаването на признание е много красиво нещо, но от друга – така трудът се усеща по-малко оригинален, а елементите са по-слабо въздействащи.

Надявам се следващия път Били Стефанов да попадне на качествени редактори, а защо не и на сериозно издателство. В крайна сметка, работата на писателя трябва да бъде да пише и да се появява от време на време за събития и интервюта, а не сам да движи цялата система. Но пък всички знаем къде живеем и колко е трудно за дебютант да пробие, а Били вярва в себе си и го прави. Книгата му не е перфектна, но показва потенциал и богато въображение, а в някои аспекти е дори над средното ниво. Ако обичате да четете български автори по принцип и да подкрепяте родните творци (и сте готови психически за лошата редакция), вероятно няма да останете разочаровани от „Кралят на зимата“.

БележникМоята оценка:

История – 5-
Герои – 4+
Стил на писане – 4
Eлементи на изненада – 4+
Емоционален заряд – 4=
Теми за размисъл – 4
Фантастични елементи – 6
Степен на оригиналност – 4+
Старание на автора – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5=

Общ успех: Добър (4,48)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Това с избиването на племето и оставането на последния оцелял напомня много неща, защото е често срещан сюжет. Но не бих казал, че прилича твърде много на Конан конкретно по-нататък, по друг начин се развиват нещата, а и Рогдар е различен от Конан като концепция (пак е силен и свиреп, но не е умен и не е добър). Така че първото ти впечатление е вярно само донякъде 🙂

SargoS

Много неприято е това със слабата редакция. Такова нещо наистина може намали или дори тотално да затрие удоволствието от четенето. От друга страна като зачетох резюмето на сюжета още по средата на първото изречение ми изникна Арнолд Шварценегер и неговия Конан. И ми е интересно автора на ревюто дали сюжета наистина напомня толкова много на Конан или това е само погрешно 1во впечатление?