Най-добрите сериали, които сме гледали през 2014

Кое е най-доброто, което видяхме от телевизиите през изминалата година?

Продължаваме да отличаваме най-доброто от изминалата 2014 година. Вече обърнахме внимание на книгите, които са получили най-високи оценки от нашите ревюиращи, а сега е време да отчетем и сериалите, които ни заплениха. Тук технологията на оценяване е различна – помолихме членовете на екипа да изброят петте сериала, които според тях са се представили най-добре тази година – отзоваха се петима. Първото място на всекиго получава по 5 точки, второто 4 и т.н. Крайната класация се получава като се съберат точките и се види кой сериал колко е събрал.

И така, най-доброто от телевизията през 2014 г. е…

1. Orphan Black – 13 точки

orphan-black-feature

Петър – 5т – Тази година Orphan Black успокои темпото и започна да се развива повече като нормален сериал. Може да се каже, че има отстъпление от първи сезон, но няма как да е иначе, защото първи беше просто феноменален и абсолютно невъзможен за повтаряне. Въпреки това именно този сериал си остава на върха за мен, защото продължи с интересните и провокативни теми, а Татяна Маслани заслужава по няколко награди за всяка от ролите, които играе.

Мира – 4т – Orphan Black ни изуми през първия си сезон като от никому непозната продукция се превърна в тотален хит (все още чакаме Еми за Татяна Маслани). Втори сезон на хартия изглежда по-добър във всички аспекти – повече неизвестни, нови герои – всеки с тайните си, дори и тотален обрат на финала, но сякаш нещо липсва. Не ме разбирайте грешно – сезон 2 отново е отличен и по-добър от много други сериали, но отстъпва от качеството на продукцията миналата година, което е разочарование.

Петя – 4т – Този сериал успява да поддържа нивото си и да развие една толкова чувствителна и противоречива тема, като тази за клонингите, по несъмнено оригинален и интересен начин. Той заслужава адмирации по много причини – интригуващ многопланов сюжет, страхотни персонажи и актьори, които знаят какво правят, както и теми, които не просто поучават и забавляват, а провокират зрителите да видят нещата от различен ъгъл, както и да се усъмнят в общоприетите клишета.

2. Game of Thrones – 12 точки

Game-of-Thrones-Season-3

Мира – 5т – Сериалът продължава да подържа високото си ниво и тази година и е на светлинни години от останалите продукции на малкия екран (а и в много случаи на големия) – заслужено първо място в личната ми класация.

Миро – 4т – Факт е, че за 5 години този сериал няма слаб сезон! Да, този имаше някой друг скучен епизод, но не може всичко да е действие. Освен това аз се забавлявам точно на тези умни диалози, машинации и далавери, които героите си правят едни на други. Вярно, че за мен не са новост, защото съм изчел всички книги от поредицата, но да го видиш на малкия екран си е друга тръпка.

Петър – 3т – Няма как продукция като „Игра на тронове“ да остане извън класацията. Дори неуважението на сюжета към героите и падащите като дъжд глави и кървища да не ви допадат, не може да не признаете, че в сериала се влага МНОГО. И като старание, и като пари. Надявам се нивото да се запази до края, защото съм убеден, че още дълги години няма да видим толкова мащабна фентъзи продукция на малкия, а може би и на големия екран.

3. The 100 – 9 точки

THE-100-1

Миро – 5т – За 100-те мога да кажа само хубави неща тази година. Противно на очакванията, втори сезон е по-добър от първи, ограничен е до минимум лигавият елемент и са увеличени екшънът, приключенската и фантастичната страна на сериала.

Мира – 3т – От блудкава тийн драма във втори сезон „Стотимата“ се преобразяват напълно в не чак толкова блудкава тийн драма. Липсата на силна конкуренция тази година + няколкото добри попадения в сериите от новия сезон нареждат сериала на предна позиция. Въпреки всичко, The 100 има своите достойнства и при достатъчно занижени критерии дори може да се нарече интригуващ.

Петя – 1т – „Стотимата” е пример за това как сериал с неособено добро начало може да се превърне в една от най-добрите фантастики за годината. Създаден по мотиви от тийнейджърски роман (неиздаван у нас – засега), той страда от някои от типичните недостатъци на жанра – досаден любовен триъгълник, неособено реалистична наука и тийнейджъри-супермени (или –гърли – Кларк и Рейвън могат всичко!). Въпреки това, сценаристите изглежда се учат от грешките си и засега с всяка следваща серия сюжетът се заплита, героите израстват, а постапокалиптичният им свят изглежда все по-интересен.

4. The Flash – 9 точки

The-Flash-CW-Full-Season-Order

Нед – 5т – Приятната изненада тази година определено беше The Flash. Макар и нещо като дъщерен сериал на Arrow, Светкавицата изпреварва големия си батко със скоростта на светлината. Това сочат качествените епизоди досега (излъчен е по-малко от половината първи сезон) и голямата популярност на сериала. Екипите зад The Flash и Arrow почти напълно съвпадат, но поне засега новакът се справя по-добре. Не съм читател на комикси и не бях запознат нито с историята на героя, нито съм наясно с връзката му с Arrow, но кръстосването между двата сериала чрез два общи епизода преди коледните празници, беше направено изключително качествено. Напомни ми на преплитанията между Doctor Who и Torchwood, но трява да призная, че беше доста по-издържано. С качествени истории, прилични ефекти и добра игра The Flash определено е един от най-добрите сериали за 2014 и със сигурност най-добрият нов сериал от жанра. Разбира се, прекалено е рано да правим каквито и да е заключения, затова само ще стискаме палци да не станем свидетели на спад, какъвто наблюдавахме при Arrow. Само напред, Светкавица!

Петя – 3т – След успеха на „Стрелата”, новината че същата телевизия ще прави още един сериал за супергерой, чието действие ще се развива в същата вселена, изглеждаше по-скоро тенденциозна, но „Светкавицата” успя да надмине очакванията на публика и критици. Освен донякъде баналните супер-злодеи на седмицата, той предложи на феновете си няколко изненадващо заплетени мистерии и два забележително добри кросоувъра, както и финал (на полусезона), който остави зрителите жадни за още.

Мира – 1т – Новия комикс сериал на CW в DC вселената не се взима много на сериозно и грабва с интересна история и достатъчна доза напрежение от неизвестното. Определено по-добър от Arrow, Светкавицата побеждава Стрелата по всички параграфи.

5. Doctor Who – 5 точки

doctor-who-peter-capaldi-jenna-coleman

Нед – 3т – Тази година иначе любимият ми сериал просто не беше на достатъчно високо ниво. Слабият сценарий попречи на страхотния Капалди да блесне в ролята на Доктора, а липсата на забележителни епизоди в 8-ми сезон беше жестока, освен може би 2-3. Въпреки това, „Доктор кой“ остава сред най-силните сериали по принцип.

Петър – 2т – За съжаление, сезонът беше по-слаб от обикновено и въпреки добрия коледен спешъл не мога да му дам много точки. Вината не е на Питър Капалди, който за мен е прекрасен Доктор, а по-скоро на Мофат и новия режисьор, които прецакаха магията на сериала с липса на креативност в сценария и твърде много арт-атмосфера в режисурата.

6. Vikings – 5 точки

VIKINGS1-superJumbo

Петя – 5т – Не очаквах, че този сериал ще ми хареса, тъй като голяма част от главните герои са най-просто казано мръсни, брутални и жестоки, а сцените, представящи страдание и битки, никога не са ме привличали особено. Въпреки това, „Викинги“ е един от любимите ми сериали за последните години – харесвам начина, по който са представени персонажите – особено Рагнар, Ателстан, Флоки и Лагерта, и как е пресъздадена легендата за Рагнар – едновременно реалистично и поетично. Единственото нещо, което според мен може да се приеме за съществен пропуск от страна на създателите му, е липсата на емблематичните рогати шлемове 🙂

 

Топ 10 се допълва от Penny Dreadful, Arrow, Gotham и Falling Skies.

Тази година си позволихме да дадем и по една наказателна точка на сериали, които сме гледали с някакви очаквания, но сме сметнали за ужасни или са ни разочаровали по някакъв начин. Това са:

Миро: Star-Crossed – Просто стойте далеч от това… нещо!
Мира: Dominion – Dominion изглеждаше като началото на завръщането на SyFy в правия път, оказа се обаче поредната блудкава драма, което силно поражда съмнения за качеството на останалите обявени проекти на телевизията.
Нед: Supernatural – Почват вече да дразнят с цеденето на пари от повтаряне на всичко… трябваше да свърши преди 2-3 сезона.
Петър: The Leftovers – Дразнещи герои, безсмислен и на моменти липсващ сюжет, религиозни буламачи… и всичко това с претенция за шедьовър.
Петя: Once Upon a Time – Изминала е едва половината от четвърти сезон, но сериалът, който някога беше сред любимите ми, вече успя да изгуби около два милиона зрители, както и уважението на всички критици, които до скоро го хвалеха.

 

А ето и пълния вот на нашето авторско жури:

seriali 2014

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
14 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Анета Траева

„Свръхестествено“- Supernatural не мога да повярвам ,че е към последните места

Миро

Еми ти явно си супер „шибан“ разбирач който си пада по блудкави, зле изиграни, предвидими и лигави филмчета… няма лошо всеки си има вкус, ама моля ти се в предвид че това си е наша класация, която явно показва мнението на участвалите следващия път като си решил да излагаш „разбиращата “ си оценка се въздържай от думички като „шибай“ … в това число и аз 😉

Niki

вие сте супер шибани „критици“ ако се имате за такива .. хаха първо Star-Crossed си е супер сериалчето съжалявам,че няма 2ри сезон … А за Arrow да не говоря,че от както е започнал се следи от доста зрители … 😉 и препоръчвам на тези които си падат по фантастиката да гледат The tomorrow people .. 😉

SargoS

Явно е крайно време да пробвам Orphan black как е…

Northman

Една лъжа, повторена много пъти, става истина. Но от всички екранизации за викинги, малко са достоверни и исторически – повечето са приключенски, дори фентъзи или комедии. Сериала го прави документална ТВ и всичко би трябвало да е проучено и изпипано в това отношение. А ето един доста богат обновяващ се сайт in English за северняците с (почти?) всички заглавия по темата, за повечето има снимки и пише по нещо; както и няколко добри статии:
http://www.vikingsofbjornstad.com/VikingMovies.htm

А моя класация от което гледам все пак, но е лудост да сравняваш, какво остава да подреждаш различни жанрове:
5 – Викторианска готика* (така е преводът на НВО, а не „история“) – мрачна готик атмосфера, за която дори няма толкова подобаващ филм; страхотна актьорска игра, преплитащи се герои и събития, напрежение и мистерия…
4 – Викинги(те) – с малко средства, костюми, декори и актьори се постига изключително добре пресъздадена епоха със силни характери и битки (от 11 ян. започва излъчване по БНТ; а на БлуРей са леко разширени еп-и ; )…
3 – Троновете – следя как се движи сагата, но ще изчакам Martin да си напише книгите, да ги изчета и маратон със сериала!
2 – Да Винчи – доста оригинално, че се знае твърде малко за живота на Леонардо и сценаристите успяват да го въвлекат в интересни събития заради гения му…
1 – Готъм – реалистична извадка на кое-да-е общество, интригите и грандоманиите на власт-имащите и трудностите да си човек сред „зверове“…

Петя Ивайлова

Интересно! В такъв случай е наистина странно, че всички филми и сериали – включително анимациите, представят викингите рогати.

Northman

Колкото хора – толкова и мнения. Почти не гледам сериали: освен, че нямам много свободно време, факт е, че повечето ги разтягат и се чудят какво да измислят, за да запълнят сезон и да се развива някакво действие. Друг вариант е ежедневни случки с характерни герои.

*Викингите са плячкосвали наред и на миролюбивите народи тези северняци им са се виждали като истински диваци, направо демони (а и носовете на дракарите им) и от преувеличения са ги изкарали рогати дяволи – както се наложи масова заблуда, че северняците са говеда. Няма намерен автентичен викингски шлем с рога:
http://en.wikipedia.org/wiki/Horned_helmet#Popular_association_with_Vikings

Петър Атанасов

The Walking Dead е ужасно бавен. Първият епизод от 5-ти сезон ми е може би любимият от целия сериал, защото в него нещо взе, че се случи. Интересен ми беше и епизодът с Бет в болницата. Но за 1 епизод и половина не мога да му дам точки 🙂

Слийпи Холоу и Готъм въобще не смятам да ги гледам. Жалко, че Станимир нямаше възможност да участва в класацията, щеше да даде повече точки на комиксовите сериали. Лично на мен не ми е жалко де, защото въобще не ги харесвам, но щеше да има повече представителност 🙂

Иначе благодарение на тази класация определено The 100 втори сезон ми се изкачва в списъка на приоритетите и ще му дам шанс. Ако не го бяхте хвалили сигурно изобщо нямаше и да стигна до него.

Мира

Холоуа ме отказа още в самото начало, а след фринджа имаха много големи очаквания

Петя Ивайлова

Мисля скоро да се откажа от Слийпи холоу и да започна да гледам Готам. След последната серия с чернокрилия ангел, имам чувството, че ще се превърне в същата боза като Свръхестествено, а беше толкова интересен сериал! 🙁

Nedev88

За първите три места съм съгласен. Останалите не ме впечатляват. Губи ми се само The Walking Dead. На мен, това което се сизлъчи през 2014 ми беше най-интресно от сериала досега. Моят топ е следния:

1. The Walking Dead – вече казах защо.
2. Game of Thrones – малко ме яд, че убиха Джофри, а той беше една дразнеща причина да се кефя на сериала.
3. The 100 – втори сезон значително по-добър.
4. Orphan Black – „набиха спирачките“ на трилъра във втори сезон, но пак трети сезон се чака с нетърпение.
5. Continuum – слагам го единствено, заради това че ми пука какво се случва с Кийра и компания, отколкото със Стрелата или някой друг.

Миро

Ххахах интересна класация се получила, учудих се че Готъм се е или по-точно НЕ се е харесъл особено много от колегите.. мхм мен ме радва, 🙂 както и да е пожелавам на ВСИЧКИ една много успешна Нова 2015година в какъвто план си искате 😛 и още по- силна фантастична година… смятам че за фантастичната част имаме добри залози за сега, ама да видим 🙂 .