Най-добрите книги, на които сме правили ревюта през 2014

Кои книги ни оставиха най-доволни през изминалата година?

След като поизтрезняхме от купоните и посрещането на новата година, време е да обърнем за момент поглед назад и да отличим най-доброто, на което попаднахме през изминалата 2014 г. Започваме с книгите. През 2014 фантастиката в литературата продължи започнатия през миналата година подем. Комерсиализацията на жанра също продължи, което не е задължително лошо. Читателите имаха възможност да се запознаят с нови автори, за които никога не са чували преди, както и със задължителните световни хитове, подкрепяни от стабилен маркетинг и екранизации за големия екран – къде заслужено, къде не. С тази статия ще ви помогнем поне малко да се ориентирате в морето от заглавия като отличим най-добрите 5 предложения, на които сме писали ревю през тази година, на базата на оценките в края на статиите.

Преди това ще отбележим няколко условности:
– През тази година успяхме значително да разширим партньорствата си и вече работим с 28 издателства. Въпреки че покриваме по-голямата част от пазара, все още има издателства, чиито книги не сме ревюирали.
– Дори и да работехме с всички издателства, пак няма как да прочетем всичко, което излиза. Ако дадена книга отсъства, то може и да е защото никой от екипа ни не я е чел и не й е написал ревю, а не защото не е по-добра от някоя от включените.
– През тази година сме писали ревюта и на книги, излизали през миналата година, че и по-рано. Сметнахме, че е редно да ги включим, за да бъдат и те оценени (след като са пропуснали 2013) и за да имаме основание хубавите издания от края на 2014, които още не сме прочели, да включим в класацията за 2015 (сигурно ще има такива).
– Крайните оценки, които са взети като основен критерий за класацията, не са 100% обективни, тъй като е трудно да се сравняват две тотално различни книги, особено ако са оценявани от двама различни автори (някои са по-щедри в оценките си, други по-строги). Въпреки това, този критерий остава възможно най-обективният за такава класация.
– Класацията не претендира за меродавност или изчерпателност – просто напомня за пуснатите през тази година ревюта на книги, които са ни харесали по една или друга причина. За подробните ревюта кликнете на оценките.

И така, като имаме предвид тези уговорки, вече можем да започваме с изброяването на това, което бихме ви препоръчали от последната година:

v obgorenite zemi ccc5. Джеймс Дашнър – Лабиринтът: Невъзможно бягство / Лабиринтът: В обгорените земи (Отличен: 5,70 и Отличен: 5,70)

Май стана традиция всяка година една тийнейджърска поредица да ни изненадва положително с качествата си и тази година честта се пада на първите две книги от трилогията „Лабиринтът“ на Джеймс Дашнър. Авторът ни спечели най-вече със стила и опита си. Романът се чете леко, има замисъл, атмосферата е майсторски сътворена – личи си, че Дашнър не е дебютант. Главният герой е тийнейджърът Томас, който се събужда без спомени за миналото си в странната местност Езерото, населявана от други момчета като него. Местността е обградена от висок каменен лабиринт, чиито стени всяка вечер сменят подредбата си. Момчетата са наблюдавани от миниатюрни устройства, на които е изписано името на корпорацията, контролираща всичко – ЗЛО. Ще научат ли момчетата повече за миналото си и ще намерят ли изход от лабиринта?

 

mister-y4. Скарлет Томас – Краят на господин Y (Отличен: 5,70)

Чухме добри думи за този роман още преди да стигнем до него и високите ни очаквания се оправдаха напълно – явно всички похвали, които чуете за Скарлет Томас, са напълно заслужени. Главната героиня и разказвачка на събитията е Ариел Манто, която пише докторска дисертация върху мисловните експерименти. Тя попада на тайнствена и рядка книга, наречена „Краят на господин Y“, около която определено витае странна атмосфера, а и проклятие – всеки, който я е прочел, умира. Оказва се, че в книгата е описан начин за прехвърляне на съзнанието в друга реалност или в умовете на други живи същества. Освен интересния и оригинално разработен сюжет, сред предимствата на книгата са и многото повдигнати теми за размисъл, необикновените изразни средства и едновременно съвременното и мистичното звучене на романа.

 

Rituali_na_suzrqvaneto ccc3. Октавия Бътлър – Ритуали на съзряването (Отличен: 5,75)

Продължението на „Зора“ определено не разочарова, въпреки че главната героиня от първата книга вече отстъпва светлините на прожекторите на своя син – Акин. Тъй като той е хибрид между човек и оанкали (извънземните, спасили Земята след като хората едва не са я опустошили с ядрените си войни) и е много по-напреднал от нас, Акин има съзнание още в утробата на майка си – и още там започва неговата съзнателна история. Той се ражда на планета, където съжителстват две раси – оанкалите, търсещи постоянно начин да се променят и развиват, и хората, част от които са избрали да съжителстват с оанкалите, а друга част от които са избрали да живеят отделно и да запазят доколкото е възможно стария си начин на живот. Октавия Бътлър повдига ужасно много интересни въпроси и предизвиква ума, въображението и морала със света, който е създала.

 

ujas ccc2. Дан Симънс – Ужас (Отличен: 5,78)

ВЛЕДЕНЯВАЩА атмосфера и впечатляваща детайлност на описанията са сред силните страни на този немалък роман от Дан Симънс. Изстискано е максималното от сюжета, темпото е почти перфектно, макар да не се случват много събития, а ужасът на героите и техния свят се просмуква дори в нас, читателите, през страниците на романа. Разказва се за провалената полярна експедиция на корабите Еребус и Ужас от края на ХІХ век. Двата плавателни съда са заседнали в ледовете на Арктическия океан и нямат надежда да се измъкнат скоро. Преследвани са от ужасяващо чудовище и мистериозна ескимоска, смятана за вещица. Тяхната борба за оцеляване ще сблъска ескимоските легенди и вледенени земи с леда и лицемерието от западното общество. Кой ще оцелее и кой заслужава да оцелее? Може ли да се разчупят леда и порочния кръг, в който всички ние сме донякъде въвлечени?

 

Dyhyt-na-bogovete-cc1. Бернар Вербер – Дъхът на боговете (Отличен: 6+)

Отново Бернар Вербер е на първо място в годишната класация на SciFi.bg. Предпоследната книга в „Цикъла на Боговете“ не отстъпва по качество на предишните и продължава търсенето и изкачването по вселенската стълбица на Микаел Пенсон. Танатонавтът и бог-чирак се бори за оцеляване в школата на боговете, също както и подопечният му народ се бори за оцеляване на Земя 18. Но същевременно той не се отказва да търси отговори на вечните въпроси, на това какво е Бог, какво е вселената, кой и защо я е създал и т.н. Упорството му го отвежда до място, недостъпно дори за боговете-преподаватели, но то ли е най-високото стъпало и как ще се отрази непокорството му на бъдещето му и съдбата на хората-делфини? Бернар Вербер е автор, когото философите и любителите ТРЯБВА да следят, просто защото е много ерудиран, стилът му е невероятно добър, а хипотезата му за това, което следва след смъртта, е добре изградена, извисяваща и провокативна.

 

Специални похвали за:

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Всичко е въпрос на вкус. Аз подкрепям първото място на Бернар Вербер. След като мислех, че в литературата няма какво повече да ме изненада, неговите книги за танатонавтите ме…. разбиха.

Петър Атанасов

Не съм го приел като заяждане, дано не е прозвучало така 🙂 Всъщност ми е любопитно кои са 3-4-те по-неизвестни автора и техните нестандартни книги – обичам нестандартното 🙂

С Бард вече работим, Артлайн са от последните по-сериозни издателства, които засега ни игнорират. Иначе проблемът ни през тази година стана малката бройка хора, склонни да четат и пишат ревюта. Ние хубаво се сработихме с много издателства, но сега кой ще ги чете и ревюира всичките 🙂 Тук е моментът да напомня, че екипът на сайта е отворен към нови попълнения 🙂

SargoS

Естествено, че е субективно и в това няма лошо- така или иначе няма как да се избегне. Не казвам, че книгите от класацията са лоши-принципно тези на 1-во и 2-ро място са си доста силни и ги препоръчвам на всеки. Колкото до изпуснатите- еми Брандън Садерсън имаше нови книги, Фийст, С. Ериксън, и още 3-4 по-нeизвестнии автори пуснаха доста яки и нестандартни книги. Цялата ми идея не беше да се заяждам, а по- скоро да понамекна, че няма да е лошо да се гледат и други издателства и ако и на тях им правите ревюта, ще е доста интересно( примерно на Колибри серията, която започнаха е с почти 100% попадения, но кориците са просто покъртителни- особено като ги сравниш с тези на западните издания… От друга страна пък БАРД , те правят книгите си да изглеждат все едно цялото фентъзи е една и съща поредица. Артлайн студио правят супер добри книги и комплекти, но те пък пускат по 10-тина книги годишно. 🙂

Петър Атанасов

Тогава въпросът е кои книги са изпуснати според теб 🙂 А и според другите – ще се радвам всеки да сподели любимите си фантастики от миналата година и да се получи дискусия.

Класацията според мен е добра за ориентиране за яка книга от миналата година – в крайна сметка тези заглавия са получили отлични оценки и са харесани, значи така или иначе са препоръчани от автор – тази класация просто ги препоръчва за втори път. А дори и да четем и ревюираме всяко ново заглавие на пазара, класацията пак няма да е 100% обективна, защото зависи от нашите субективни мнения.

SargoS

Не е въпроса кои издателства харесвам или не. Просто като се следят книгите само на някои от тях няма как да правиш класация- „Топ книги на 2014“. Все пак авторите коректно са написали в подзаглавието, че става въпрос за книги с ревюта в сайта, но така или иначе си е дразнещо- ако някой наистина реши да се ориентира за яка книга от миналата година тук ще е доста ощетен, защото част от най- интересните заглавия няма как да попаднат тук. Това ми беше идеяета- малко ми идва безмислена тази класация 🙂

Петя Ивайлова

Ти кои издателства харесваш? 🙂

SargoS

Ако започнете да правите ревюта на книги и на други издателства мисля си, че тези книжки ще дойдат дооста по- назад в класацията…( бес Симънс разбира се )