reviu-stan

Нова порция трансформъри за лятото

Ревю на „Трансформърс: Ера на изтребление“ от Станимир Ставрев.

През последните години в Холивуд филмите спряха да се ограничават с трилогии. Успехът на сагата за Хари Потър показа изгодната финансова инвестиция в мегапроектите и така наречените филмови вселени. Днес вече имаме „Индиана Джоунс“, „Междузвездни войни“, „Властелина на пръстените“, „Карибски пирати“ и много други, които започват като трилогия, но поради популярността сред феновете, както и финансовия аспект, се превръщат в поредици без край. В този ред на мисли, не бива да сме изненадани, че любимите ни Трансформъри няма да останат по-назад и че от този петък вече можем да се насладим на най-новото попълнение в поредицата – „Трансформърс: Ера на изтребление“.

transformers__age_of_extinction__2014____poster_by_camw1n-d7i1moaПървият досег на голяма част от българската публика с Трансформърите бе към края на 90-те със сериала „Войната на зверовете“. Разбира се, те съществуват още от 1980 под формата на серия играчки. Сериали, анимации, комикси, фигурки и компютърни игри са били адаптирани под логото на „Трансформърс“ в играждането на интересната и богата вселена на Аутоботи и Десептикони.

Това, което Майкъл Бей показа със своите филми „Трансформърс“ 1, 2 и 3 обаче е съвсем различно. Неадекватният сценарий и привлекателните, но слаби актьори винаги са били запазена марка на летните блокбъстъри и филмовата сага по Трансформърс не е по–различна. Дори нещо повече, с „Трансформърс: Ера на изтребление“, можем с ръка на сърцето да кажем, че филмите на Майкъл Бей вече са лицето на летните блокбъстъри.

Историята започва с това как Кейд Йегър, сам баща на красива млада тийнейджърка, се разкъсва между страстта си към технологиите и дълга си на родител. Надявайки се да изкара пари за образованието на дъщеря си, той купува стара техника, ремонтира я и я препродава. Така, съвсем случайно, Кейд купува един стар камион, който се оказва не кой да е, а легендарния Оптимус Прайм. Пет години след събитията в третия филм, Десептиконите са напълно унищожени, а Аутоботите биват ловувани и избивани от човешкото правителство, както и от една нова и непозната заплаха.

Слаба страна на филма са персонажите, като човеците за пореден път са ахилесовата пета. Еднопластови и забравими, кулминиращи в новата Меган Фокс-роля, изиграна от 19-годишната Никола Пелц, която е безумно дразнеща и досадна. Въпреки това, макар далеч от сексапила на предшествениците си, не можем да отречем, че младата Никола изглежда добре. За разлика от нея обаче гаджето й, изигран от световно безизвестния Джак Рейнър, притежава лице, което човек просто иска да удари, силно. Всичко това работи страхотно за главния герой Кейд Йегър, изигран приемливо от Марк Уолбърг, който блесва като единствения приятен персонаж във филма. С попълнения като Уолбърг феновете най-накрая можем да се надяваме, че един ден ще получим Трансформърс-филм с добър актьорски състав и добре развити герои.

transformers-4-posterЗа жалост, не можем да спестим и критиката към Трансформърите. С изключение на Оптимус и врага му в този филм – Локдаун, ловец на глави на Трансформъри, болшинството роботи не получават много развитие като герои. Повечето се появяват само за готини сцени и някое и друго забавно лафче. Дори легенди като Галватрон, преродения Мегатрон, и лидера на Диноботите – Гримлок, не получават почти никакво развитие и не допринасят достатъчно за сюжета.

С това обаче приключват негативните страни на филма. Макар и слаб в развитието на герои и сюжетни линии, Майкъл Бей със сигурност е правилният човек за всичко друго. Скъпи коли последен модел, невероятни 3D-ефекти и екшън сцени, готини мацки и роботи, воюващи едни с други – Майкъл Бей предлага един експлозивен спектакъл, на който ще се насладят всички фенове на летните блокбъстъри и „Трансформърс“’. Елемент, на който със сигурност трябва да обърнем внимание, са новите висоти, които „Трансформърс: Ера на изтребление“ достига в 3D-то и специалните ефекти. Ако в първите филми понякога бе трудно да различим Мегатрон от Старскрийм, тъй като всичко мърдаше и изглеждаше доста еднообразно, то тук забелязваме колко индивидуално изглежда всеки робот. Лицата им вече не могат да се объркат, движенията им са още по-плавни и приятни, а дизайнът им подсилва тяхната уникалност, запазвайки пищността и внушителните черти на героите.

Екшън сцените във филма са доста и всяка една от тях е интинско удоволствие за окото. Няма сериал, филм, игра или анимация, в която последователите на Оптимус и Мегатрон да са изглеждали по-добре. Същото можем да кажем и за техните алтернативни форми, колите. Камиони, камарота, шевролети, бугати и ламборгини, последните модели на тези коли са способни да вземат дъха дори и на най-незаинтересованите от автомобили зрители.

transformers_age_of_extinction1Въпреки цялата зрелищност, най-големите звезди във филма са актьорите, озвучаващи роботите. Легендата Питър Кълън, оригиналният глас на Оптимус Прайм от 1984 година, отново вдъхва живот в образа на лидера на Аутоботите, а липсата на Хюго Уийвинг, озвучаващ Мегатрон в „Трансформърс“ 1,2 и 3, е заменена от Франк Уелкър, оригиналния глас на Мегатрон от 1984, за наслада на всички фенове.

Въпреки слабия сюжет, „Трансформърс: Ера на изтребление“ се справя повече от страхотно със задачата, която си е поставил – доминацията на екшъна и забавата през летния сезон. Не можем да не споменем също, че във филма Оптимус Прайм язди гигантски робот-тиранозавър. Има неща, които човек просто трябва да види на големия екран.

Ако и вие обичате да отпочивате през лятото с невероятни коли, готини мацки и гигантски роботи, биещи се за съдбата на планетата Земя, то непременно гледайте новото творение на Майкъл Бей.

БележникМоята оценка:

История – 2
Герои – 3
Режисура и ефекти – 6
Актьорска игра – 3
Eлементи на изненада – 2
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 4
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Общ успех: Добър (4,00)

За доста по-негативното ревю на Петър Атанасов кликнете тук.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата