2 коментара
marsianci-ili-zemlqni

Марсианци или Земляни? Няколко водни „извънземни“ (Част 1)

Тъй като странно изглеждащите същества са запазена марка за научнофантастичните филми, рядко сме се замисляли с какво богатство от видове всъщност разполага нашата собствена планета. Ще ви покажем снимки на 5 водни обитатели, които изглеждат като излезли от последния scifi филм.

Тъй като странно изглеждащите същества са запазена марка за научнофантастичните филми и обикновено са извънземните в тях, рядко сме се замисляли колко екзотична е всъщност нашата малка родна планета и с какво богатство от видове разполага нейната фауна.

Едно време сценаристите и режисьорите са разчитали главно на въображението си, за да създават персонажите в техните произведения, но днес, благодарение на съвременните технологии, творците са доста облагодетелствани.

Ще ви покажем снимки на 5 водни обитатели, които изглеждат като излезли от последния scifi филм.

1. Ларвата Ктхулху

Ако се затруднявате с името, просто може да я наричате „Дълбоководна морска краставица“, едно и също е. Та, това животинче приличащо на … (честно казано, наистина не прилича на нищо), всъщност е доста малко (само няколко сантиметра) и живее по дъното на моретата, където се храни с кал. Да – КАЛ, животното поглъща известно количество, от което извлича всичко хранително. Въпреки че морските краставици наподобяват голи охлюви, тези имат костна структура.


 

 

2. Ашолот

Това водно саламандърче дължи забавния си вид на това, че дори след полова зрялост не извършва никакви метаморфози и си остава в първоначалната си ларвовидна форма. Дори напълно пораснало, на възраст около година и половина – две, ашолотът достига дължина между 15 и 45 см., а най-често се среща с размери приблизително до 30 см. Причудливите розови образувания около главата всъщност представляват неговите хриле, въпреки че те имат и бели дробове. Реално ашолотът диша през кожата си.

Това усмихнато създание, всъщност е месоядно и се храни с разни насекоми и дребни рибки. Обитава сладководните водоеми в централно Мексико, както и пълни с вода вулканични кратери.

Една от най-любопитните и полезни способности, които притежава този вид, е способността да се самолекуват – те могат да регенерират както крайниците си, така и някои доста жизненоважни структури на телата си, като например мозъка.


 

 

3. Риба-капка (риба-сопол)

Рибата-сопол (наричана така заради големия носоподобен израстък отпред) е обявена за най-нещастното същество на света. Тя живее по дъното на океана и се носи мързеливо по течението без да използва никаква енергия, тъй като няма никакви мускули и не може да плува. Храни се с морски сняг – останките от зоопланктона по дъното. Рибата-капка всъщност е застрашен от изчезване вид. Въпреки, че не става за ядене, тя често попада в мрежите на рибарите, тъй като съжителства с други морски видове като раци и омари.

Едно от любопитните неща за тази нещастна рибка, всъщност открито наскоро, е, че тя отглежда потомството си в нещо като детска градина. Родителите се организират в групи с други себеподобни и заедно защитават малките си (до колкото им е възможно 😉 )


 

 

4. Листовиден морски дракон

Това „листо“ всъщност е риба от семейството на морските игли. Този приятел много напомня и за морско конче, но за разлика от него драконът не може да свива опашката си към , а и е значително по-голям (около 20-24 см.).

Наричан е листовиден морски дракон заради израстъците си по тялото, които наподобяват листенца. Цветът на животното варира в зависимост от възрастта, местоположението, нивото на стреса и хранителния режим.

Листовидният морски дракон обитава водите на Индийския океан близо до южното и западното крайбрежие на Австралия. Рибката е избрана за официална морска емблема на Южна Австралия.

Любопитното за този вид риба е, че може да стои дълго неподвижно на едно място. Наблюдаван е случай, в който листовиден морски дракон е стоял неподвижно 68 часа.


 

 

5. Костенурка-матамата

Ресничеста костенурка, или както е по-популярна – Матамата.

Да видим в природата тази половинметрова костенурка не е никак лесна задача, не защото е рядко срещан вид, а защото ще ни е изключително трудно да различим формата й. Въпреки, че е често сравнявана със съвременен военен танк, тя е смятана за най-грозната костенурка. Но какво пък, видът й върши перфектна работа в природата.

Матаматата няма остра режеща част в предната част на устата си (за разлика от останалите костенурки) и различен и доста уникален за вида й начин на хранене. Тя ляга неподвижно на дъното, протяга главата си напред и, вече замаскирана, чака да се появи някоя заблудена рибка, привлечена от движещите се кожени израстъци по главата на костенурката. Когато това стане, костенурката отваря бързо голямата си уста, с което създава вакум, в който попада плячката. Упражнението се повтаря докато не се засити.

Любопитното за този вид костенурки е, че стомасите им са чувствителни. Матаматата може да яде единствено живи рибки, а ако погълне умряла, тя я изплюва на момента.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата