3 коментара
star wars oshte

Още интересни факти за Star Wars 7

Обяснения за Люк Скайуокър, R2D2 и бъдещето на поредицата.

„Междузвездни войни: Епизод VІІ – Силата се пробужда“ е най-горещата тема в момента. Освен счупените рекорди, критиците също допринасят към хайпа с техните положителни ревюта. От Американската асоциация на критиците пък направиха нарушение на правилата си, като включиха новата серия в номинациите си за най-добър филм на годината – нещо, за което Star Wars: The Force Awakens принципно нямаше шанс, защото излезе след крайния срок на ААК и не кандидатства с копие преди премиерата си, за да се предпази от изтичане на спойлери. Епизод VІІ е едва вторият филм, заради който критиците така погазват собствения си кодекс. Други асоциации обаче няма да последват примера, така че Ейбрамс не бива да таи надежди за Златен глобус, например.

Но, така или иначе, интересът към филма е в пика си и чуждестранните онлайн медии се надпреварват да публикуват интересни факти около продукцията. В предишната ни статия за Star Wars: The Force Awakens публикувахме доста от тях, но само за 2 дни се натрупаха още толкова и се чувстваме длъжни да ги споделим с вас. Ако не сте гледали филма, не четете по-надолу, защото е бъкано със

СПОЙЛЕРИ!*

* Наистина ви предупреждаваме, защото не искаме да получаваме смъртни заплахи. В САЩ един такъв ревностен фен е бил арестуван, защото е заплашил с убийство свой приятел, разкрил спойлери от сюжета на Star Wars 7, преди въпросният да го е гледал. 18-годишният Артър Чарлз Рой е в ареста, а гаранцията му е в размер на 10 000 долара, защото е изпратил на бъбривия си другар своя снимка с пистолет и текст, че ще дойде в училище с оръжието и ще го застреля, задето не си е държал езика зад зъбите. Ние вярваме, че нашите читатели са по-миролюбиви, но все пак – ВНИМАНИЕ, СПОЙЛЕРИ!

Люк и R2D2 във видението на Рей
Люк и R2D2 във видението на Рей

Така например, любопитно е защо R2D2 стоя изключен през почти целия филм и се включи едва накрая, за да зареди картата. След като имаше водеща роля във всички шест филма и се появи в немалко епизоди на анимационните сериали, емблематичният робот беше заменен от подобния на футболна топка BB-8. Е, Ейбрамс се оказа прав, и наистина новият робот е още по-сладък от стария, но все пак въпросите си остават. Защо Люк е сложил картата в него, как така никой не се е сетил да я извади от твърдия му диск или да направи каквото и да било с робота откакто е минал в „режим на ниско потребление“ и не е ли твърде удобно, че Арту се включва в точния момент, за да разкрие картата (и да разсее публиката и Лея от смъртта на Хан Соло) – това са теми, които вълнуват феновете и стоят отворени.

Е, на повечето въпроси отговор все още не е даден и вероятно няма да бъде – причината за тях се крие в удобството на сценаристите и значението на съответните моменти за сценария. Все пак Ейбрамс е разкрил в интервю, че информацията у R2D2 идва още от Епизод ІV, когато роботът се включва към системата на Звездата на смъртта. Кайло Рен споменава, че Първият Орден притежава картата чрез архивите на Империята, и явно нашият робот я има от същото място. Относно спящия режим – според Ейбрамс, така скърби доброто роботче за липсата на Люк Скайуокър, а относно включването му – BB-8 е успял да стигне до „подсъзнанието“ на робота и да го събуди на техния си език. Надяваме се тези обяснения на режисьора да задоволяват любопитството ви. Да не забравяме, че Арту и преди е бил обект на твърде удобни обрати в сюжета – като например онзи момент в предисториите, в който се оказа, че може да лети – умение, което естествено не е демонстрирал в епизоди ІV-VІ.

Любопитно е, че Люк и роботът присъстват и във видението на Рей (кадъра горе). Знаем, че Силата позволява на джедаите да получават видения за бъдещето и миналото, макар и те винаги да са доста объркани (както е в случая на новата главна героиня). Вече текат спекулации какво означава видяното и дали то вече се е случило или тепърва предстои. От една страна, изглежда сякаш Люк и роботът се сбогуват, тоест това е сцена от миналото – също като тази с изоставянето на Рей. От друга страна, мечът, предизвикал виденията, е изгубен от Люк в далечното минало и няма как да пази такъв спомен в себе си. Роботът пък изглежда твърде мръсен в сравнение с настоящия му вид, а и вече установихме, че картата към Люк е взета от друго място, а не от самия него. Така че сцената може и да е от бъдещето… Но едва ли ще разберем преди да сме гледали следващите части, така че по-добре да не гадаем.

Остарелия Люк Скайуокър известно време ще го гледаме повече на картинка, отколкото чрез кадри от Star Wars.
Остарелия Люк Скайуокър известно време ще го гледаме повече на картинка, отколкото чрез кадри от Star Wars.

Нека да задълбаем малко в промените, които са настъпили в сценария от първоначалната до финалната му версия. Имало е идея в сюжета на Епизод VІІ да бъде включен духът на Анакин Скайуокър. Целта е била актьорът от Епизоди ІІ и ІІІ да се завърне в ролята си, макар и вече остарял, за да напомни за своята дилема – Тъмната или Светлата страна и да подчертае колко голямо е постижението на Люк – да живее, комбинирайки в себе си елементи и от двете, без да се отдава напълно на едното. За щастие, идеята е била отхвърлена още на ниво концепция. Въпреки това, вече е потвърдено, че в следващия филм – разклонението Star Wars: Rogue One, Дарт Вейдър ще се завърне в пълния си блясък. Дали ще го играе Хейдън Крисчънсън не се знае, но не е невъзможно да се случи.

Друг неосъществен момент е събирането на Хан Соло и Лея. Новото начало на тези персонажи остава непроменено от зародиша на мисълта до финалната версия – никой не е искал двамата да започнат седма серия заедно. Първата идея обаче е била тяхното събиране да е сред основните линии за сюжета. Да могат зрителите да си кажат „Добре, случили са се разни неща, но вече всичко е наред, защото двамата са заедно“. Ейбрамс обаче е решил, че така Хан Соло става леко непотребен, тъй като не върши нищо важно за голямата история, а и самият Харисън Форд не е искал да се връща за повече от един филм. Така че смъртта на Хан Соло идва напълно логично и в този аспект.

По-бдителните фенове вероятно са забелязали леки разминавания между трейлъра и филма. Едно от тях е загатнатата в промоционалните материали сцена с Маз Каната, в която дребната извънземна дава лазерния меч на Лея. Ейбрамс обяснява, че според първоначалния сценарий Маз оцелява от атаката над планетата й и заедно с добрите отива при Съпротивата. В последствие обаче са решили да не се разкрива нейната съдба и да не я влачат заедно с останалите, защото тя просто няма какво да прави в базата. Така ролята на Лупита Нионго се е оказала силно намалена, за да се изчисти повече сюжета.

28463e2d-eb2d-4840-ad61-527409ae85cc

Вече споменахме, че първият сценарий на Майкъл Арнд е залагал твърде много на Люк Скайуокър, което самият автор е сметнал за неподходящо. В последствие Ейбрамс е попроменил нещата, като Люк се появява само за няколко секунди, но остава централен за сюжета. Всъщност, именно въпросът „Кой е Люк Скайуокър?“ е мотивирал Ейбрамс да се захване с епизода по неговите думи (а не парите и славата, да не си помислите).

Нека не забравяме, че в света на „Силата се пробужда“ джедаите са само легенда, за която дори не всички са чували. Малцина знаят подробности, а още по-малко познават Люк Скайуокър. Така че новите герои тепърва трябва да го преоткриват. Част от отговора на въпроса, според Ейбрамс, се крие в това какво прави и цели Люк Скайуокър – то се е оказало и по-интересно за сюжета от първоначалния въпрос.

Общата идея за новата трилогия е сюжетът да се върти около изгубените джедайски храмове. Всъщност, именно към тях води картата и именно тях търси Люк. Тяхната роля в сюжета е трябвало да се изясни в седми епизод, но с по-късната поява на Люк те също са оставени за по-нататък. В по-ранните версии на сюжета, в които Люк е участвал активно, е било предвидено неговата настояща роля (на персонажа/предмета, който да доведе до храмовете) да се изпълнява от механичния костюм на Дарт Вейдър или останки от Звездата на смъртта. Първото явно се намира в ръцете на Кайло Рен, така че нищо не пречи на добрите и на лошите да стигнат до храмовете по едно и също време в бъдещи серии.

aasw3

Ако трябва да сме честни, част от тези изводи са спекулации, но те отговарят на първоначалните информации за делата на Люк по времето на седма серия – че е на далечна планета и охранява мощни джедайски реликви. За да разберем обаче какъв точно е случаят – какво търси или е намерил Люк, ще трябва да почакаме до 2017 г. и новия епизод.

Колкото до Епизод VІІІ – сценарият на Раян Джонсън е завършен и Джей Джей Ейбрамс много го е харесал. Последният няма да се завърне на режисьорския стол (вероятно поради стреса от ръководенето на целия „Силата се пробужда“ и многото промени по неговия сценарий), но все пак ще продуцира и вече се е добрал до разписания сюжет. По думите му, сценарият е „толкова добър, че съжалявам, че няма аз да го режисирам“. Дейзи Ридли и Джон Бойега също са изразили радостта си от очакващите героите им събития, така че можем да сме сигурни, че бъдещето на поредицата е в добри ръце.

Единственият притеснителен момент от цялата работа е, че екипът все още не знае как ще завърши новата трилогия. Сценарият за Епизод ІХ тепърва ще се подготвя, а режисьорът там ще бъде друг – Колин Тревъроу от „Джурасик свят“. Лорънс Касдан, който също активно участва в тези процеси признава, че в момента не се знае до какъв край ще доведе цялата работа. Екипът има нещо предвид, но е много вероятно хората, ръководещи продукцията на следващите филми, да променят всичко тотално. Въпреки това, нека запазим спокойствие – до деветата серия има време (излиза чак 2019 г.), така че екипът все ще измисли нещо задоволително.

Star-Wars-BB-8-Force-Awakens

И все пак – има поне един здравомислещ човек, който, въпреки че е харесал филма, не пести критиките си към него. Това е Нийл ДеГрас Тайсън – астрофизик и космолог, учен със значим принос към изграждането на телескопа Хъбъл и телевизионна звезда от научно популярни програми като Cosmos: A Spacetime Odyssey и The Universe. Той критикува Star Wars 7 в поредица от туитове, в които отбелязва, че изтребителите издават абсолютно същия звук в космоса, който и в атмосферите на различните планети, а Звездният убиец е крайно нереалистично оръжие. Ако една планета поеме в себе си енергията на цяло слънце, то тя би била изпарена на мига. Същевременно, енергията на едно слънце би стигнала за унищожението не само на 3-4 планети, колкото във филма, а на 10 000. Не е пощадена и шегата с 12-те парсека – единица за разстояние, приблизително равняваща се на 3,26 светлинни години, която няма нищо общо с времето. Колкото и сладък да е BB-8, ученият напомня, че гладка сфера, движеща се сама из пустинята, би била почти неконтролируема заради пясъка под нея. Същевременно, роботчето си щъка наоколо все едно е върху върху асфалт. Тайсън е забелязал също, че в дизайна на униформите няма никакво подобрение – стормтрупърите все още ходят наоколо като наакани.

Заяжданията на астрофизика ядосаха някои фенове (как така ще се критикува любимият им филм, който дори критиците харесват?!), но вдъхновиха други да се задълбаят, за да открият още невъзможни от гледна точка на физиката събития. Така например, във филма се вижда светлина от кораби, които приближават към планетата със скорост по-голяма от тази на светлината. Също така, ако Хилядолетния сокол наистина навлезе в планетарна атмосфера със свръхсветлинна скорост, това би предизвикало термоядрена експлозия. Този момент върви и против канона, защото в старите филми Хан Соло ясно заявява, че никой пилот не може да контролира кораба в хиперпространството – затова той просто въвежда курса в компютъра и софтуерът върши останалото.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата