3 коментара
the-x-files-season-11-episode-6-review-kitten

От Скинър става добро досие

Ревю на „Досиетата Х – 11х06 – Коте“.

„Досиетата Х“ се завърнаха за нови серии през 2016 г. и ни дадоха интересни моменти за почти всички важни герои в дългогодишната история на сериала. Един от най-значимите обаче остана без особено покритие и тази седмица тази несправедливост беше поправена. Помощник-директорът Уолтър Скинър най-накрая е на фокус като епизодът разкрива важна част от миналото му и затвърждава принадлежността му към лагера на „добрите“ въпреки съмнителните действия на героя и в далечното, и в близкото минало.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Както знаем още от старите The X-Files, Скинър е служил във Виетнам, където се е борил за интересите на родината си. Оказва се обаче, че именно там е започнал и да изпитва съмнения спрямо своите висшестоящи и групата от хора, управляваща страната. Той и другарите му са били подложени на халюциногенен газ, който ги кара да виждат чудовища в околните. На войника с прякор „Котето“ газът е повлиял особено зле – изклал е купища цивилни и е започнал да колекционира ушите им. Скинър е допуснал момчето да бъде затворено в лудница, без да спомене за газа на съдебния процес, мислейки че защитава родината си. Сега изчезва без да дава никакви обяснения, за да види може ли да поправи поне малка част от грешката си.

Въпреки че именно историята на Скинър е на фокус и работи доста добре, Мълдър и Скъли остават главните действащи лица, заемащи основната част от екранното време. Тяхното разследване се усеща като на досие Х от едно време – нещо, което липсва в повечето нови серии и видяхме чак в 11×03. Разкритието, че Скинър е жертвал кариерата си заради лоялността си към тях, ги разтърсва и ги кара да предприемат необичайни стъпки, за да го защитят. Въпреки че тримата не са екип и си нямат пълно доверие, хубаво е да ги видим да се пазят взаимно и да се грижат един за друг.

За съжаление, чудовището отново не е истинско. Дори може да се поспори относно наличието на фантастичен елемент в епизода. Толкова ли е модерно все хората да са лоши, та не можем да получим барем една серия с класическа отвратителна зла гадина?

Предположението на Кърш, че те вече добре знаят какви ги върши шефът им, е напълно обосновано. Впрочем, добро завръщане за заместник-директора. Хапливият му език е в унисон с образа, макар и с една идея по-директен, отколкото сме свикнали да го виждаме. Любопитно е, че самият той също не е мръднал в йерархията на ФБР вече 18 години, но сипва на Скинър за неговата липса на напредък…

Така стигаме до дупките в сюжета на епизода, които не са малко, но сякаш не са и толкова страшни. Например, почти нищо не разбираме за халюциногенния газ – кой точно как точно го е направил и за какво го използва в момента? Щом той съществува, защо САЩ не печелят войните си около 20 пъти по-бързо, лесно и евтино. Защо селяните от Мъд Лик (буквален превод на селото: Калоближене) са толкова интензивно обгазявани в наше време, че чак им падат зъбите, и от кого? Вероятно това е поредната препратка към лошия Тръмп (споменах как това ще бъде една от повтарящите се във всеки епизод теми) и повишените нива на разделение и агресия в обществото, но не става ясно. Това обаче може да се прости, тъй като и преди сюжетите са водели до конспирации, чиито детайли са оставали мъгляви. Както Скъли се изрази в един епизод преди време, Досиетата Х водят до врати, които водят до други врати и накрая все нещо остава неотворено. Но дупки има и в конкретната история на епизода – защо Мълдър не показа кадъра с „чудовището“ на селския шериф? Каква беше функцията на клошара пред полицейското и трябваше ли да е толкова клиширан? Защо Скинър изчезва, вместо да потърси помощ от подчинените си? Не е ли твърде късметлийско ухото да е увито в селския вестник, а Мълдър да заключи, че синът е лошият, на базата на снимка в стар албум у тях? Вие знаете ли имената на всичките едновремешни приятели на родителите си, чиито снимки отпреди 40 години те държат в шкафа? Това достатъчно основание ли е за застаряващи ФБР-агенти да нахлуват у вас с извадени пистолети?

Но да не сме твърде строги, важното е, че епизодът е интересен и атмосферата му се е получила добре. Имаме класическо досие Х, както и задълбаване в един несправедливо пренебрегван, но иначе много интересен персонаж. Скинър, въпреки че не му личи ни най-малко, е по-стар от Мълдър и Скъли и вероятно е видял също толкова, колкото тях през годините. Може и да прави тъпи грешки понякога (хем е лоялен на двамата агенти, хем крие безобразно много информация от тях и все се чуди как да им спъва разследванията), но като цяло е добър човек и се мъчи да направи правилното нещо. Да не говорим, че за толкова години зад бюро, се поддържа в доста добра форма и е почти способен да зареже цялото ФБР, за да се отдаде сам на полезна полева работа.

Следващата серия отново изглежда странна по трейлъра – Мълдър и Скъли ще бъдат гонени от дрони и роботи. Има голям шанс Духовни и Андерсън да са единствените актьори в епизода. Отново мирише на заигравка и експерименти, в което принципно няма лошо, стига да са направени добре. За съжаление, ще трябва да чакаме 3 седмици, за да разберем дали случаят е такъв.

https://www.youtube.com/watch?v=Vlh7ZaYNMw8

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата