2 коментара
life rr

По-добре да няма живот в космоса

Ревю на филма „Признак на живот“, по кината от 24 март.

Утре излиза научнофантастичният хорър Life с Раян Рейнолдс („Дедпул“), Ребека Фъргюсън („Бялата кралица“), Джейк Джиленхол („Дони Дарко“) и Хироюки Санада („Проектът Съншайн“). Той представлява малко по-реалистично копие на „Пришълеца“, в което група астронавти внасят извънземна форма на живот на борда на Международната космическа станция и впоследствие горчиво съжаляват за поетия риск…

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако трябва да съм честен, надявах се на малко повече изненада от този филм, но обективно погледнато той не е никак лош. Целият сюжет се развива в рамките на няколко дни в космоса. В началото извънземният организъм представлява една-единствена клетка, но успява да порасне до отвратителна и почти неунищожима гадина. Космонавтите не са глупави и разбират с какво си имат работа, поради което борбата им много бързо преминава от такава за собствения им живот в такава да направят всичко възможно да не допуснат гадта да се добере до Земята. Защото, честно казано, случи ли се това, краят на човечеството е почти сигурен.

Действието върви с добро темпо, като само първите двайсетина минути са за запознаване с героите, а след това надпреварата с Калвин (така кръщават извънземния организъм) е напрегната и изпълнена със съспенс. Има някои особено брутални моменти, не само откъм запомняща се смърт, но и откъм драматични сцени, подпомогнати от адекватен саундтрак. Компютърната анимация е малко прозаична, можеше да бъде на по-високо ниво, но не е нещо, което да разсейва от напрежението.

Изображение с име:

По подобие на „Пришълеца“, нарочно няма главен герой, който да изпъква, за да може винаги да е неясно кой ще бъде следващият загинал и кой – последният оцелял, ако изобщо ще има такъв. За съжаление, това малко пречи за пълноценно изграждане на героите, тъй като всеки от тях има по няколко минути да блесне преди да започне клането, но не всеки успява. В резултат, личи си, че има някакъв опит за драма, когато загине космонавт в геройска битка с изчадието, но обикновено ефектът от самата смърт или обстоятелствата около нея е далеч по-силен отколкото е драмата около загубата на конкретния герой.

Като споменахме „Пришълеца“, „Признак на живот“ дели много общи черти с него и мнозина вероятно ще се подразнят, че вторият до голяма степен повтаря първия. От друга страна, почти съм сигурен, че Life ще бъде по-добър от Alien: Covenant, когато му дойде времето и на това продължение, така че ето ви една причина да го гледате. Поне той ще ви остави добри впечатления, в случай че „Пришълеца: Заветът“ не успее.

Изображение с име:

Промоционалните материали за „Признак на живот“ силно наблягат на това колко реалистичен е филмът и съм склонен да се съглася с тях. Развитието на гадината е малко хиперболизирано, технологиите на МКС са по-напреднали от достоверното за близкото бъдеще, а на моменти имитацията на нулева гравитация се пропуква, но пък случващото се е като цяло напълно възможно и реалистично – човешките реакции, поведението на извънземната гадина, животът на МКС, опасностите. Ако много си мечтаете да станете космонавти и да откривате извънземни, гледайте този филм, за да се приземите малко. А на трейлърите не се доверявайте прекалено, защото някои кадри в тях са умишлено заблуждаващи – ползвайте ги само за да добиете обща представа от атмосферата на филма, не и да си градите теории за ставащото още отсега.

В крайна сметка, „Признак на живот“ доставя това, което обещава от трейлърите, а и има немалък шанс да не успеете да предвидите края. Ако си падате по подобен род филми, задължително го гледайте, би трябвало да ви изкефи. Ако този жанр не е вашият, не се тормозете (освен ако не сте кифла, накарала гаджето си да гледа „50 нюанса по-сиво“ и сега е нейният ред да направи компромис – тогава си го заслужавате). Филмът знае кои са потенциалните му зрители и се грижи именно за тях.

Изображение с име: бележникМоята оценка:
История – 5+
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5+
Eлементи на изненада – 4+
Теми за размисъл – 5-
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 6+
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Обща оценка: Мн. добър (5,28)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата