По следите на изчезналото злато

Ревю на „Съкровище, пищови и южни морета”, том първи от поредицата „Ваканции за Надя и Мартин” на Калоян Захариев и издателство Upper earth books

Романът „Съкровище, пищови и южни морета” е предназначен за младите любители на приключенията. Той въвежда читателите в един свят изпълнен с екшън, преследвания, археологически мистерии и смъртоносни капани. Важно е да се уточни, че въпреки изобилието от опасности и заплахи, романът е напълно подходящ за деца и тийнейджъри.

Началото на сюжета ни среща с 15-годишния Мартин и голямата му сестра Габриела. Те са изгубили родителите си при загадъчни обстоятелства и обикалят света в търсене на приключения и изгубени съкровища, като от време на време се връщат в дома на баба си и дядо си в България. Животът на двамата е съвсем различен от това, което повечето хора приемат за нормално, и повече се доближава до ежедневието на Индиана Джоунс.

Докато са на посещение при своя чичо Иван, който е посланик в Калкута, двамата попадат в поредната опасна ситуация. Група престъпници с неизвестна цел, отвличат Габриела, а Мартин и секретарят на посолството Владимир, тръгват по следите им. Двамата попадат на 14-годишната Надин – дъщеря на белгийски професор, който е отвлечен от същата група. Следите на престъпниците водят към загадъчен южен остров, който крие в недрата си златна тайна.

Илюстрациите в романа са създадени от Петко Хаджийски

Действието в романа се развива бързо и е лесно за проследяване, за което допринася и стилът на автора. Историята отвежда читателите на екзотични и интересни места (признавам, че не съм проверявала до колко акуратни са географските факти – приемам на доверие, че са такива). Както отбелязах в началото, въпреки че има престрелки, преследвания и изобилие от опасни ситуации, няма сцени съдържащи нещо, което би смутило по-младите читатели.

Що се отнася до самите персонажи – за тяхното представяне и обрисуване не е отделено много време, тъй като основното внимание в романа е отделено на действието. Читателите постепенно опознават силните и слабите страни на героите. Образите на главните герои не са много реалистични, но затова пък са забавни и подхождат добре на цялостния тон на творбата. Младежите са много по-силни, съобразителни и издръжливи, отколкото предполага крехката им възраст и тежките обстоятелства. Фокусът е върху тях и останалите положителни персонажи, докато лошите присъстват само, за да бъдат разгромени.

Авторът Калоян Захариев

Мартин и Габриела са нещо като отбор ловци на реликви. Габриела е много по-опитна, но и по-безразсъдна. Тя е изключително импулсивна и енергична, докато малкият й брат се опитва да бъде разумен и да не предизвиква съдбата.

Когато Надя (Надин) се появява в историята и Мартин се превръща в нещо като неин ментор, той до голяма степен става като сестра си, докато Надя е тази, която се оплаква от непредпазливостта му. Младата белгийка, също като Мартин, е пътувала много по света, има богата обща култура и обширни познания по география, освен това е физически подготвена за приключенията, тъй като се занимава с акробатика. Въпреки това, тя е много по неопитна в рисковите ситуации и непознатите опасности понякога я изваждат от равновесие.

Владимир има по-малко участие в сюжета, но все пак ролята му е относително значима. Той изпитва привличане към Габриела, но е много по-различен от нея и шансът да й се хареса не е голям. Владо обича по-спокойния живот и като цяло е много по-нормален и обикновен от брата и сестрата.

Кой иска да отиде там?

Заслужава си да се спомене и тъмнокожият американец Хук (точно така, като Капитан Хук), който уж е от отбора на лошите, но в действителност е свестен човек, чаровник и авантюрист със собствени планове.

Книгата е развлекателно четиво и не съдържа сложни теми и послания. В сюжета е подчертана значимостта на семейството. Семейните връзки между персонажите са значими и силни, освен това тази тема присъства и по още един начин в историята – Мартин и Габриела се надяват един ден да открият изчезналите си родители. Те, разбира се не знаят дали родителите им все още са живи, но се надяват да е така.

„Съкровище, пищови и южни морета” е сполучливо начало на поредица и подходящо четиво за тези, които обичат приключенията и екзотичните дестинации.

Моята оценка:
История – 5
Герои – 5
Стил на писане – 6
Eлементи на изненада – 5
Емоционален заряд – 5
Теми за размисъл – 4
Фантастични елементи – 3
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 6

Общ успех: Много добър (5.00)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |