prokl1

В търсене на прокълнато съкровище

Ревю на „Проклятието на индианското злато”, том втори от поредицата „Ваканции за Надя и Мартин”, на Upper Earth Books и Калоян Захариев

Първата книга от поредицата „Ваканции за Надя и Мартин” – „Съкровище, пищови и южни морета”, въведе читателите в наситения с приключения живот на 27-годишната Габриела и нейния брат-тийнейджър Мартин. Двамата имат интересна „професия” – помагат за откриването на изгубени/откраднати съкровища, изправят се срещу престъпни организации, изследват отдавна забравени храмове, но освен това са си поставили една главна задача – да открият родителите си, които са изчезнали преди години при мистериозни обстоятелства. След поредица от приключения, описани в първия роман (вижте ревюто тук), Мартин се сприятелява с белгийката Надя – момиче на неговата възраст, чийто баща е отвлечен от злонамерена групировка, а в края на романа, братът и сестрата откриват важна следа. Макар да не успяват да се доберат до по-подробна информация, те поне получават лъч надежда и някаква насока.

Вторият том от поредицата връща читателите в напрегнатото ежедневие на Габриела и Мартин, а действието се развива само два месеца след края на събитията от първия роман. В началото на творбата те получават още една важна насока от (изключително) неочакван източник и разбират, че трябва да продължат търсенето си в малко градче, разположено в пустинята Атакама , в Чили. Преди да тръгнат натам обаче, двамата се отбиват в дома на Надин в Белгия и след известно увещаване на баща й, момичето поема на пътешествие заедно с тях. След приключението във Вануату, тинейджърката е написала роман, в който е превърнала себе си (или поне своята литературна версия) в истинска екшън героиня. Новото пътуване й дава възможност действително да се превърне в такава (макар че това не е първоначалното й намерение).

Калоян Захариев

Сюжетът, както и този на първия роман, набляга на класическите приключения – тримата главни герои попадат в живото застрашаващи ситуации, от които се измъкват с усмивка.  В случая реализмът не е от значение (както и в кажи-речи всички тийнейджърски приключенски романи), важното е да е забавно и интересно – тази цел е постигната. Освен това (също по подобие на първия роман), книгата има известен научнопопулярен елемент – персонажите преминават през различни държави и читателите научават интересни исторически и географски факти за тях.  Това е наистина добра идея, тъй като книгата е предназначена за млади хора и би могла евентуално да възбуди интереса им към неща, за които могат да потърсят допълнителна информация и да разширят общата си култура.

Част от действието се развива в пустинята Атакама

В историята се прокрадва и интригуващ фантастичен елемент – той има по-скоро второстепенно значение, но допринася за създаването на автентична (индианска) атмосфера, освен това придава определен носталгичен чар на творбата (тъй като в класическите приключения обикновено има лек фантастичен нюанс).

Промъкват се и романтични искри – докато в първата книга бяха само зараждащи се, тук те вече са по-явни и създават нова динамика между персонажите.

Що се отнася до тях самите – централно място заемат Надя и Мартин, които често се карат и заяждат, но освен приятели, са и нещо повече и неведнъж рискуват животите си един за друг. Малко по-встрани, но също като централен герой в историята, остава Габриела. Младата жена е непоколебима екшън героиня, която не се спира пред трудностите и се грижи по свой (нестандартен) начин за брат си. Едно от любимите й занимания е да подкача Мартин за чувствата му към Надя.

В някои сюжетни елементи може да се забележи леко влияние от „Карибски пирати“ 🙂

По-малко внимание е отделено на второстепенните персонажи.  Сред тях са океанологът Карло и търсачката на съкровища Изабел, младежът с индиански произход Тоньо и неговите съратници (партизани?). Всеки от тях допринася за колорита на приключението и има своята роля.

Злодеите донякъде напомнят на тези от първия том. Сред тях има такива, които не заслужават изкупление, но и някои, които изненадват с държанието си.

„Проклятието на индианското злато”, също както и първия том от поредицата, не е книга в която да се търсят сложни теми за размисъл и дълбоки житейски послания, нито пък реализъм. Нейната цел е да забавлява (и може би малко да образова) младите читатели. Тази цел е постигната – приключението, което преживяват персонажите, е изпълнено с напрегнати ситуации и наситени с екшън моменти, а прогресът във взаимоотношенията между персонажите е представен по достоверен и същевременно забавен начин.

Моята оценка:
История – 6
Герои – 5
Стил на писане – 6
Eлементи на изненада – 6
Емоционален заряд – 5
Теми за размисъл – 4
Фантастични елементи – 5
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5

Общ успех: Много добър(5,30)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата