Поредният добър епизод на Марвел-сериала

Ревю на филма „Ант-мен и Осата“, вече по кината.

След поредната порция награди, която SciFi.bg раздаде на читателите си, съм свободен да кажа искреното си мнение за филма. „Ант-мен и Осата“ е първият филм след кулминационния „Отмъстителите: Война без край“ и затова много от феновете на Марвелския киносериал (защото той отдавна си е точно такъв) го чакат с нетърпение. Те може би си мислят, че ще получат подсказка за това как ще се развие сюжетът на четвъртите Отмъстители. Уви, такова нещо няма, като изключим едната пост-кредит сцена (две са, първата си струва да се изчака, втората не). Въпреки това, самият филм е приятен и забавен, сравнително самостоятелен, така че си заслужава да се изгледа от тези, които и без друго следят MARVEL STUD10S.

Сюжетът се развива 2 години след „Първият отмъстител: Войната на героите“, когато Капитан Америка повика Ант-мен, за да му помага в битката срещу Железния човек и поддръжниците му. Мнозина осъмнаха в специалния супергеройски затвор след тази битка, но Скот Ланг се е отървал с домашен арест. Ханк Пим и Хоуп обаче също го отнасят – като изобретатели на технологията и скрили съществуването й от правителството, те са преследвани като престъпници. Скот е отишъл при Капитан Америка без техните знание или подкрепа и въпреки това те страдат от това, поради което основателно са му бесни. Съдбата обаче отново ще ги срещне, тъй като се оказва, че е необходимо да се сработят, за да спасят оригиналната Оса, съпругата на Ханк и майката на Хоуп – Джанет ван Дайн, която е изгубена в квантовата реалност още преди 30 години.

Дотук сюжетът звучи като на обикновен Марвел филм, но в историята са намесени и още много герои. Старият приятел на Скот, бившият престъпник Луис, върти съвместния им охранителен бизнес, а както всички знаем, бизнесът иска жертви от шефовете си, дори ако единият не може да излиза отвкъщи. Семейството на Скот е с по-малка роля тук, но неизменно присъства, а дъщеря му всъщност е доста сладко дете (което е грандиозен комплимент от моята уста). Намесва се и един преуспял престъпник със своя собствена армия, който иска да открадне технологията за свое собствено обогатяване. Не на последно място, много сцени са откраднати от Ейва, която е мистериозният Призрак. Всички тези елементи се разбъркват особено успешно накрая, когато многото играчи ще се сборичкат и подгонят взаимно за лабораторията на Ханк Пим, криеща тайните на смаляването и квантовата реалност.

Филмът е забавен и носи приятни емоции, както може да се очаква. Сюжетът е заплетен, но не дотолкова, че да ви напрегне да мислите или да ви затрудни да го следите – само колкото да е оптимално динамичен. Битките, в които нашите герои постоянно прескачат между различните размери, са доста интересно направени и изобщо технологията се използва много по-разнообразно, отколкото в първата част. Квантовата реалност е красива и зрелищна, макар и все още да не опознаваме добре правилата и функционирането й. Нещата са изпипани и се получават добре, без да изненадват особено. Това е просто поредното супергеройско приключение, което ще ви остави с приятно впечатление, макар и без конкретни спомени – като всеки друг епизод от този грандиозен киносериал.

Прави впечатление колко много големи имена са замесени във филма. Майкъл Дъглас, Лорънс Фишбърн и Мишел Пфайфър са легенди. Фактът, че такива големи актьори са се навили да участват, запушва донякъде устите на тези, които не възприемат жанра като сериозно кино. По-младите актьори също са сред най-харесваните и обещаващите за поколението си, особено Хана Джон-Камен, чиято звезда точно сега изгрява. Марвел може да си позволи най-доброто и не пести усилия да си го осигури. Всички актьори се справят добре със задачите си, сценарият им дава адекватна основа за което, като Джон-Камен се старае най-много да се извиси над приличното ниво на материала си.

Същевременно, впечатление прави и това, че главните герои/актьори не са първа младост. Ролите им са написани като за младежи, но Пол Ръд е на 49 години, а Еванджелин Лили – на 39. Не че това има значение за сюжета, но е любопитно как комиксовото кино, което доскоро беше уж предимно за младите, съответно беше длъжно да назначава само актьори от 29 надолу, сега излиза от ограниченията си. Вижте и какви старци има сред Отмъстителите – Робърт Дауни Джуниър е на 53, Марк Ръфало е на 50, Дейв Батиста е на 49, Гуинет Полтроу е на 45 и т.н. Това може да се очаква от 10-годишна киновселена, но Ант-мен и Осата са сравнително нови попълнения в нея и можеха да бъдат по-млади. Прави чест на Марвел, че запазва всичките си герои горе-долу от едно поколение и не робува поне на тези догми. Нещо повече, все по-голям акцент историята поставя върху родителите – Ханк и Джанет, чиито актьори сега са съответно на 73 и 60, което си е направо похвална новост за жанра. Доскоро всеки актьор над 30 играеше или злодея, който ще бъде победен преди да си тръгнете от киното, или ментора, който умира още по средата, за да израсне главният герой. Това не променя факта, че е малко странно да гледаш зрели хора в детски костюми, но все пак предизвиква и сантиментална усмивка. Годините са само число, детският ентусиазъм и желанието да правиш добри велики дела могат да бъдат запазени за цял живот.

Разбира се, за да се насладите на филма, ще трябва да изключите мозъка си и да пренебрегнете нереалистичните елементи на концепцията с промяната на размерите и субатомния свят. Не забравяйте, че сте отишли да се забавлявате на пореден епизод от комиксова киновселена, а не на сериозна фантастика. Макар Марвел от време на време да вкарва и такива елементи в поредицата си, нямаме основание да ги очакваме всеки път. Със сигурност филмите сега са в пъти по-добри от първите преди години, така че положителното развитие не е никак малко и трябва да се отчете. Така недостатъците се прощават много по-лесно, а и след цяло десетилетие все още има потенциал за растеж.

Препоръчително е да сте гледали „Ант-мен“ и „Първият отмъстител: Войната на героите“ преди „Ант-мен и Осата“, но не е задължително. Има много препратки към тях, но сюжетът се разбира и така. Необходимо е да сте гледали „Отмъстителите: Война без край“, за да разберете пост-кредит сцената и да й се изкефите. Ако не сте фенове на този тип филми, няма нужда да ходите на Ant-Man and the Wasp, но пък в такъв случай едва ли изобщо сте отворили това ревю. За почитателите на поредицата, които стигнаха до края на текста – не се притеснявайте, епизодът е добър, в него няма нищо разочароващо, така че нападайте го спокойно, той е за вас!

 

Моята оценка:
История – 5+
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 4.50
Теми за размисъл – 3+
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Общ успех: Мн. добър (4.95)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

О, аз също не се оплаквам, че актьорите са по-обиграни. Напълно съм съгласен с Ерън, че младите ги слагат все по-грозни и некадърни. А и с тези актьори съм израснал аз, нямам нищо против да ги гледам. Но имайте предвид, че ние сме вече на по 30 и нагоре години и не сме във фокуса на индустрията. По принцип, ухажват се младите, които имат свободно време да ходят на кино. Разбира се, маркетинг правилата се променят, нашето поколение на тази възраст не се държи като предишното поколение на тази възраст и това си играе роля. Просто ми прави впечатление, че такива случаи са рядкост. А може би е част от идеята на Марвел да има по един франчайз за всеки тип фенове. Черната пантера за чернокожите, Спайдър-мен за тийновете, Пазителите на галактиката за космическите нърдове, Капитан Америка се профилира в по-политическите драми-трилъри и явно… Ант-мен и Осата ще се грижат за по-големите. Да може от всяка демографска група да се привличат хора в кината.

Пък и странният елемент си остава… Железния човек е на 53, секретарката му е на 45, но двамата играят щастливо влюбена и току-що женена двойка, на която тепърва й идват мисли за деца. Секретарката какво, на 50 ли ще си ражда първото? Може би заради този дисонанс ми се струва странно – че са на по половин век, а играят роли за младоци.

Камелия Христова
aeryn

Точно възрастта на актьорите според мен е голямо преимущество. От много време „младоците“ са избирани по странни критерии… Нито са добри актьори, нито красиви… че предимно са и противни в цялото си (игра, глас, външен вид)… Разбира се има изключения.
Филмът беше може би най-забавния от всичко, което съм гледала на Марвел. Актьорите се справяха отлично… битките бяха с много добра хореография, може би бяха малко по-размазани от необходимото, но това може да е от мен и проблема ми с 3д киното…
Не съм гледала първата част, но всичко става ясно, направено е да може да се гледа без нея, но задължително трябва да се гледат споменатите от Петър, Отмъстители и Капитан Америка.
Сюжетът е приятен, не много напрягащ, но все пак си ако си малко по-чуствителен може дори да пуснеш сълза на 1-2 места. В залата се чуваше смях на всеки 2 до 10 мин, макар и на мен лично да не ми беше чааак толкова смешно. Хуморът като цяло беше на повече от прилично ниво. Актьорската игра беше на ниво (какво друго да се очаква от този състав, като цяло).
Освен ако не сте някакъв закостенял фен на нещо друго, дори може да ви се вдигне в топ 5 на Марвел 🙂

Петя Ивайлова

На мен актьорите от тази възрастова група, която си споменал, са ми по-интересни и симпатични от пуберите, като Спайдърмен…Но, все пак, за всеки влак си има пътници 😆