Ще умрат ли твърде бързо динозаврите в „Тера нова“?

Сериалът не може да си намери достатъчно зрители, за да оправдае разходите по продукцията си.

„Тера нова“ не може да се оплаче от липса на медиен шум преди началото си. Световните медии отдадоха нужното внимание на Стивън Спилбърг, 13-те изпълнителни продуцента, огромния бюджет, динозаврите… Въпреки това някъде нещо куца, тъй като представянето не е на ниво.

Не че рейтингите са покъртително лоши, но те просто не покриват хвърлените в сериала пари. Остават още 2 епизода – единият ще е по торентите утре сутринта, а другият, двучасов, е финалът следващата седмица. Желателно е поне краят на сезона да привлече по-сериозна публика, макар че вече никой не се надява на нищо подобно.

От телевизията-майка на сериала, Fox, са доста разочаровани от представянето на Новата земя и ще мъдрят дали да го подновяват около Нова година. От една страна стои огромната цена на сериала, огромните периоди на допълнителна обработка за специални ефекти и постните рейтинги. Официално изявление така и не се даде, но според слуховете бюджетът само на първия епизод е бил между 10 и 20 милиона долара. Кинохитове се правят за по-малко пари. Следващите епизоди също разхищават немалки суми за компютърни ефекти като сянка на нещо в храстите, което може и да е динозавър, праисторически птици, които летят и крякат само колкото за фон и т.н. Това беше наградено с приличен, но неособено впечатляващ брой зрители на премиерата от 8 милиона, количество, което се е намалило средно с по 32% за останалите епизоди.

Този грозен динозавър струва милиони

От друга страна има и надежда за феновете на сериала. Скъпата продукция сега означава, че има възможност за сериозни бюджетни намаления в бъдеще. Освен това този сезон страдат всички сериали на Фокс. „Експериментът“ изглежда сякаш няма да заработи пети сезон, „Д-р Хаус“ приключва, а зимните сериали, които тепърва ще започнат, сякаш не предизвикват нужния шум около себе си и отрано дават лоши сигнали. Ако се наложи да се спрат твърде много продукции, то има шанс Fox да даде още един шанс на Terra Nova от безизходица и липса на заместители. Колкото и да е скъп, все пак той е третото най-гледано шоу по телевизията след The X Factor и Glee. Има някакъв шанс и „Тера нова“ да се продаде добре на DVD. При всички положения, обаче, дори да има втори сезон, бюджетът за него ще бъде драстично намален.

След края на Terra Nova тази година започва „Алкатраз“. Неговото представяне също може да окаже влияние върху решението на програмните директори от Фокс.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
20 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

viktorialoves
viktorialoves

Идеята е добра,изпълнението е лошо.

Razael

Баш ниският рейтинг продиктуван от слабият сценарии и нелепа режисура решиха съдбата на ТН, но както и да е.

Петя Ивайлова
petia84

Тера Нова не е спрян поради лош рейтинг – напротив – рейтингите му бяха повече от средните до края, а защото е прекалено скъп и се очакваше да стане суперхит, което не се случи. „Експериментът“ има малко публика не защото е лош сериал, а защото е научна фантастика – този жанр има по-малко зрители от сапунките и процедурните шоута по принцип.
Петър, пак може да пуснеш статията – може да си продължим спора кой сериал да бъде продължен под нея!;))

Cesc
Cesc

Ами аз нали точно това казвам – да му забранят SciFi да прави. Person of Interest не мисля, че се вписва особено много в тази графа. Както и да е, Алкатраз независимо от мощната рекламна кампания удари дъното още през Февруари, с рейтинги колкото въпросния Тера Нова. Fringe е нещо като Гърция – не става, но някой упорито дръжи да го има. Lost успя да разтегли концепция за сезон и половина в ЦЕЛИ 6?!?!, като между втория и петия темпа му на действие определено се конкурираше с Дързост и красота. Не критикувам и съдя никого, но много по-добри сериали паднаха жертва, за да съществуват тези на JJ без да са нещо особенно, c някои концепции брутално изплагиатствани от X-files, Twin Peaks и.т.н. А той продължава да ни засипва с неща (SciFi), който окапват след един месец в ефир…

Петя Ивайлова
petia84

има много хора (сред които съм и аз), които харесват „Фриндж“ и „Изгубени“, така че няма нищо чудно в това,че ДжейДжей получава поле за изява. Освен това „Заподозрян“ върви много добре..

Cesc

и двата са на плагиата-медалист JJ, и двата са underperforming – особенно Alcatraz, и двата заслужават да ги спрат и на JJ да му забранят да продуцира SciFi. Вече започвам да се чудя с кого спи тоя човек, че получава такова поле за изява. Да си прави шпионски продукции – там поне го бива повече…май…

Петър Атанасов

Леле, какви сте хиени, как сте надушили веднага 🙂 Сега като пусна статия по въпроса, няма да има коментари 🙁

Петя Ивайлова
petia84

да, новината е добра, но все пак се надявам някоя друга мрежа да купи „Тера нова“, за да разберем каква е работата с кораба. Само да не е NBC – те май се отнасят малко странно към сериалите си.

Мира
Pepper

Добра новина, сега Алкатраз и Експериментът имат по-голям шанс (и двата сериала са нива над Тера Нова). Може би все пак в слуховете за съкратен 5ти сезон ала Чък има някаква доза истина.

Петя Ивайлова
petia84

и аз видях – дано това да означава, че ще продължат „Експериментът“.

Cesc

ето и отговорът 😉 http://www.imdb.com/news/ni23928451/

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Аз пък си го следя… Вярно, не с особен интерес и ще се замисля дали да продължа с втори сезон (ако има такъв), но съм наистина изненадан, че не оправдава очакванията. Мислех, че масовия зрител харесва този тип „елементарни“ сериалчета и очаквах да се харчи прилично. Явно съм сбъркал…

Петя Ивайлова
petia84

на мен пилотният общо взето ми хареса, а останалите епизоди не бяха зле, но очаквах да завържат някаква мистерия, което не стана, както и да изкарат някой по-интересен герой (и по-известен актьор), което също не се случи. Ако продължат да го дават, ще гледам, ако го спрат, няма да ми е мъчно.
За „Експериментът“ мисля, че още миналата година се говореше, че ще има само още един сезон – нали и без това беше подновен на косъм.

Васил

За динозаврите не знам, но шоуто умря много отдавна още с пилотният си епизод. А защо е отчайващо тъп питайте въпросните господа продуценти. Тъй като аз съм чел сценарият на пилота такъв какъвто е трябвало да бъде. Нищо общо няма с това недоразумение.

Мира
Pepper

Много ми е тъп…