Смъртта като поука за живота

Ревю на филма „Честита смърт“, по кината от 20 октомври.

Този петък по кината излиза Happy Death Day – забавно и непретенциозно хорърче, в което колежанка-курветина е убивана брутално всяка вечер, след което връщана отново в началото на деня, докато разкрие убиеца си и предотврати смъртта си. Когато гледах трейлъра преди няколко месеца, въобще не очаквах, че ще пуснат филма по кината – продукции без невероятни специални ефекти и с по-малко от 8 цифри в бюджета рядко се предлагат на масовата публика. Заподозрях, че за да се навие Universal да разпространява такъв евтинджос, значи има защо. И се оказах прав! Без да е нещо революционно, „Честита смърт“ постига отлични резултати във всички задачи, които си поставя.

30-годишната Джесика Рот играе разкрепостената колежанка Трий, която живее от купон до купон и балансира между останалите курвентии в сестринството си (ситуацията там е само с една идея по-добра от тази в Scream Queens), преподавателя, с когото върти афера, и момчетата-сладури, които забива пияна нощем. В началото Трий е най-обикновена и повърхностна кифла, която с удоволствие бихме оправили на някой купон, но не бихме скърбяли прекалено много ако неизвестен убиец я заколи вечерта. Постепенно обаче я опознаваме и виждаме, че момичето е свястно, просто не се справя с личната си драма по най-добрия начин. И повтарящият се ден й дава добра основа, за да се освести и научи да бъде по-добра.

Кой ли би искал да я убие? Хм, може би непознатото момче, в чието общежитие се буди? Загубеният му съквартирант? Някоя от предишните забивки, на чиито обаждания тя не отговаря? Лицемерните членки на сестринството? Пренебрегваната съквартирантка? Преподавателят от любовната афера? Жена му? Дебеланата, чиято подписка в полза на екологията Трий отказва да подпише? Някоя нагрубена сервитьорка или продавачка, която дори не е в кръга на близките й? Заподозрени с мотив не липсват. На Трий ще й се наложи да умре към двайсетина пъти преди да разкрие убиеца си и да вземе живота си в ръце.

Сестрите не ядат торти!!!

Мотивът с повтарящия се ден не е нов или рядко срещан (вижте най-добрите примери за употребата му в сериалите), може дори да изглежда отегчителен (Трий не се усеща по-рано и при първото повторение на деня повтаря стъпките си почти по идентичен начин, което е леко досадно за познаващите сюжета. Можем да я оправдаем само заради честите й алкохолни амнезии, махмурлука, русата коса, както и на факта, че не е гледала „Омагьосан ден“ с Бил Мъри), но тук се използва по най-добрия възможен начин. Повтарящият се ден дава възможност както за добро развитие на основната мистерия, така и за забавни обрати и моменти. Заподозрените са елиминирани от списъка един по един, докато се стигне до успешния завършек. А междувременно, на героинята й отива да умира, макар че рядко се дава без бой.

Жанрово филмът се води хорър (и е продукция на Blumhouse – стоящите зад „Паранормална активност“, „Коварен“, „Чистката“, „На парчета“ и др.), но е доста скромен откъм кървища и има много елементи на комедия (например монтажът, в който Трий е убивана отново и отново, но се събужда с кеф, озвучен от ето тази песен), с които се отличава и влиза по-скоро в ранга на „Писък“. Не очаквах да са сполучливи драматичните моменти, в които героинята осъзнава важна истина за себе си, предприема важна крачка в живота си или въобще изпитва някакво чувство, което по принцип е нетипично за нея.

По-наблюдателните зрители вероятно ще разкрият убиеца от самото начало, но дори и да дава някои подсказки, филмът не ви оставя да сте сигурни в нищо. През цялото време може да се окаже всеки, докато не бъде изрично отписан чрез узнаване на някоя оневиняваща тайна или смъртта му в някоя от вариациите. Въпреки това не бих отнемал от точките за изненада, защото има достатъчно неочаквани моменти и заигравки с хора, носещи зловещата маска. Като допълним към това факта, че Happy Death Day успява да уплаши, разсмее и трогне, и то без да дразни с нещо, цялостната оценка няма как да е по-малко от отличен. Повтарям – „Честита смърт“ не е някоя грандиозна продукция, която да остане в историята, но е идеален начин за разпускане и забавление, а качествата му напълно оправдават съществуването му в доста разорания жанр и си струват билета за кино. Дори бих го гледал пак.

 

Моята оценка:
История – 6
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6-
Eлементи на изненада – 5.50
Теми за размисъл – 5+
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 6-
Саундтрак – 5.50
Старание на екипа – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Отличен (5.50)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Стамболийски
infi

Хареса ми, интересно timeloop филмче 🙂

Петър Атанасов

Доста логично предположение, но всъщност прилично се справи каката 🙂

cinemascrotum

Името на героинята предполага, че актрисата трябва да е играла доста дървено. 😀