Трудно решение за Fox и техните сериали

И Terra Nova, и Fringe не са достатъчно изгодни за телевизията, но и двата имат стабилни фенбази.

Програмният директор на американската телевизия Fox Кевин Райли наскоро направи изявление, свързано с бъдещето на сериалите „Тера нова“ и „Експериментът“. И двата не се представят особено убедително и не заработват достатъчно приходи за телевизията, но и зад двата стоят милиони зрители, които искат още.

Въпреки че от телевизията обещаха да се вземе решение, дали да се поръча втори сезон на Terra Nova, след Нова година, това засега не се случва. По време на зимния тур на Асоциацията на телевизионните критици в САЩ Райли е казал, че „Нова земя“ е силен семеен сериал, но е много скъп и не е покрил първоначалните очаквания към него“. Фактът, че все още не е взето решение за неговото бъдеще, е по-скоро положителен – това означава, че продуцентите чакат някои от зимните сериали да се провали, за да може евентуалният нов сезон да заеме мястото му.

Изводът е, че феновете на „Тера нова“ трябва да стискат палци за провала на нови сериали като „Алкатраз“. Джей Джей Ейбрамс, известен с немалко успешни попадения като „Изгубени“ и „Наричана още“, обаче, едва ли ще се изложи с новия си проект, чието начало вече доста хора очакват с нетърпение. Именно неговото въображение е родило и Fringe.

Но докато хората с парите мъдрят по въпроса, часовникът тиктака. С многобройните си специални ефекти „Тера нова“ ще изисква не само време за писане на сценариите и заснемане, но и за последваща компютърна обработка. Именно дългия период, необходим за изпипване на детайлите, наложи сериалът да се излъчи есента, а не пролетта на 2011, както първоначално беше предвидено. А стачката на сценаристите през 2007 ни научи и на друго – дългите паузи между сезоните не са полезни за никой сериал. Ето защо, ако не иска да има отлив на зрители, г-н Райли и неговият екип трябва да вземат решение скоро.

За съжаление, в момента като най-вероятната жертва в името на динозаврите се очертава „Експериментът“. Няколко пъти вече Fringe беше на косъм от спирането, но похвалите от критиците и отдадеността на феновете му го спасяваха. Рейтингите за четвъртия сезон обаче минават границата между „зле са, но хайде от нас да мине, ще си затворим очите“ и „ужасни, никой здравомислещ човек не би поръчал още епизоди на това“. В изявлението си, Райли споделя, че телевизията губи много пари покрай „Експериментът“. Дори актьорите вече усещат накъде отиват нещата – същата вечер Джошуа Джаксън коментира изявлението с думите, че напълно разбира програмния директор и знае, че „той не ръководи благотворителна фондация“. Явно и той съзнава, че бъдещето на Fringe хич не изглежда розово.

Все пак и за „Експериментът“ има надежда. Warner Bros, компанията, която де факто снима сериала, може да се постарае да направи цената, за която продава епизодите, по-изгодна за телевизията. Такъв прецедент вече има – така „Чък“ беше спасен и доживя до пети сезон по NBC, в който шпионинът да има време да изпее лебедовата си песен. Ако пък това не стане, американците ще се утешават, че има и други начини за продължаване на сюжета – уебизоди или комикси. Всъщност, огромен брой от спрени и завършили сериали, продължават своите истории като графични новели. Това нас обаче не ни топли особено, защото такива алтернативни медии рядко стигат чак до нашите предели. При всички положения, сценаристите са наясно със здравината на косъма, на който висят, и, макар че имат достатъчно идеи за още 4 сезона, са направили тазгодишния финал такъв, че да може да послужи и за завършек на сериала.

Остава ни само да почакаме още 1-2 месеца, докато разберем ще имаме ли в нашата вселена още епизоди на Fringe, имат ли място скъпите динозаври в съвремието ни, интересуваме ли се от прескачащи във времето затворници и дали едното може да съществува само за сметка на другото.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
17 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Мира
Pepper

Реакцията ми след новата серия:
http://i2.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/006/641/DAFUQ.jpg
Въобще не съм и предполагала, че така ще се развият нещата. Да видим какво следва.

Петя Ивайлова
petia84

съвсем нормално – това е причината процедурните и сапунените сериали да са по-популярни от научната фантастика(защото сюжетът се следи по-лесно;). Замунда не е форум – ако искаш да прочетеш някакви дискусии, прегледай ИМДБ, само че там пишат предимно тийнейджъри (на английски, естествено). 🙂

Станимир Ставрев

Новият епизод беше много силен! Проблема е, че като прегледах в замунда, бяха го коментирали само 49 човека, от които 30 питаха за субтитри, а останалите 19 показваха колко елементарни са и как въобще не знаят какво се случва вече в този сериал. Проблема е, че щом ние,които редовно се тупаме в гърдите и се перчим колко природно интелигентни сме, не можем да проследим сюжета на сериала, то как „тъпите“ американци ще успеят. Сериала просто не може да се следи от масите и затова НИЕ ще страдаме.

HLNGR

Съгласен съм просто изразяваме мнения и аз уважавам това 🙂

Мира
Pepper

Е това си беше 100% поклон към досиетата Х и няма нищо лошо в това да признаят една от легендите в жанра. На мен втори сезон ми хареса много повече от първи, къде горе долу имаше само единични случаи. Явно просто харесваме различни неща.

HLNGR

Аз се оттеглям от темата със следното:

http://www.youtube.com/watch?v=CDpmbPFKMYw

Петя Ивайлова
petia84

На мен пък ми харесва, че развиха сюжета, както и че започнаха да показват повече от червената вселена. Между другото, когато промотираха „Експериментът“ самите му създатели обявиха, че ще бъде нещо като модерен „Досиетата Х“ с по-добра главна история, и истината този път няма да е „някъде там“. 😉

HLNGR

Не 🙂 Шифтърите бяха ок, макар,че и там се долавят взаимствания от Alien Bounty Hunter на X files. Не казвам,че Х са пионери в жанра, но да използваш Shapeshifters, за да осигуриш,че мисията ти ще протече гладко си е почти Copy-paste…Просто са с различни имена 🙂 Имах предвид, че в алтернативната вселена агентите не са костюмари, а са все едно тръгнали към паметника на Съветската Армия да покарат малко скейт. Много кофти впечатление ми направи и там някъде сериала започна да ме губи.
Пак ще повторя, че първия сезон е адски добър и се получи кофти, че не задържаха нивото. Тера Нова не мога да коментирам, не съм имал удоволвствието да го прегледам 🙂

Станимир Ставрев

Може би имаш предвид шифтъри-агенти? Сериала си е страхотен и не мисля, че въобще може да става дума за сравнение между него и Тера Нова. Тера Нова е една скъпобюджетна wanna be Primeval пародия.

Drago

На Fringe отдавна трябваше да му видят сметката – някъде след втория сезон с тези скейтъри-агенти, които още малко и щяха да си говорят в стил „Ко стаа копеле?“ и безкрайно издишащото „инфилтриране“ на „лошата“ Оливия…Която преспокойно можеше да си приспи Питър с нещо и на сила да го закачат за машината и да унищожи нашата реалност. Първият му сезон (макар и крадейки с пълни сили от Досиетата Х, но пък малко или много им отдадоха чест в началото на втория) признавам беше адски интересен и после нещо им стана…Но той си е такъв Джей Джей – трудно задържа ниво, но пък не му пречи да ни мъчи до последно…

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Да вземат да понамалят тия анимации и цената ще падне… с умел сценарии по-рядко появяващите се динозаври няма да повлияят толкова зле на сериала…

Петя Ивайлова
petia84

Неприятно ще е ако спрат Fringe сега, но истината е, че рейтингите на Тера нова всъщност не са слаби, просто сериалът е скъп, макар да не си личи, и затова е застрашен. Предполагам, че вторият има по-добри шансове за продължение. Ако не друго – поне сценаристите на Фриндж имат планове за добър финал, няма да оставят историята незавършена.

Мира
Pepper

Ако Тера Нова продължи за сметка на Fringe, това ще е чиста подигравка.

Мира
Pepper

Колкото и неприятно да ми е (много пъти съм казвала, че Fringe за мен е най-добрия сериал, който се излъчва в момента), по всичко личи, че това ще е последният сезон за Fringe. Само се надявам сценаристите да са предопредени отдавна, та да могат да го завършат както трябва. Ако пък им отпуснат малък 5ти сезон за довършване както стана с „Чък“ отново е добър вариант.

„Тера Нова“ просто ТРЯБВА да бъде спрян, задължително е.

Иван Петков

Е не, то явно и на двете рейтингите са слаби. Нищо чудно и двата сериала да изгърмят.

Станимир Ставрев

Ако спрат Фриндж заради Тера нова…