3 коментара
BLOODSHOT

Вин Дизел – отново екшън герой

Ревю на филма „Блъдшот“, по кината от 13 март.

Утре по кината излиза поредният екшън с гологлав мускулест мъжага в главната роля. Това не е „Бързи и яростни 86“, нито е „Хрониките на Ридик: Началото: Втора част: Завръщането“, а е нова идея, разработена по комикс. Става дума за супергерой, но по-брутален и мускулест от марвелските, по-издържан от тези на DC, не чак толкова известен и без да е част от по-голяма вселена. Преди да задълбая във филма, показвам трейлъра, но с ОГРОМНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ – рекламата буквално разказва ВСИЧКО. Ако искате да ходите на кино и да го гледате, имайте предвид, че има един доста приличен обрат след началото му. Ако видите трейлъра преди филма, то изненадата ще ви бъде развалена, ще видите 99% от екшън-сцените и общо взето нещата ще се обезсмислят.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Вин Дизел играе войник от американската армия (живеещ обаче в Италия въпреки патриотизма си), който попада в неприятна ситуация – престъпен бос убива него и жена му. Технологична корпорация обаче го възкресява и дори го прави супергерой с помощта на почти вълшебни наноботи. Щом възвръща спомените си, той бяга от „собствениците“ си и се впуска в преследване на убиеца. В цялата клиширана история обаче нещо не се връзва, чака го изненада и именно тя прави филма поносим. Само дето е развалена още в първия трейлър…

Хубавото е, че повечето потенциални зрители на филма не се вълнуват особено от сюжета, по-скоро искат мъжки екшън, на който да си изключат мозъците, евентуално и забавни моменти. От такава непретенциозна гледна точка, „Блъдшот“ е идеален. Има всичко необходимо за летен филм с бойни сцени, добри ефекти, мирис на тестостерон и 2-3 сполучливи шегички. Изисква от вас единствено да се разплуете в седалката (по възможност – широка и разтегателна, както става все по-модерно, за щастие на киноманите като мен) и да му се насладите.

Вин Дизел заедно с Илайза Гонзалес като мацката на филма и тази част от алкохола, чиито производители са си платили за продуктово позициониране.

От гледна точка на сюжет и герои, филмът е средняшки. Повечето персонажи са еднопластови, сюжетът се отличава от типичния екшън по това, че има 1-2 изненади и наченки на емоционален заряд, но пък има и доста недообмислени моменти – функционалността на наноботите не е научнофантастична, а направо фентъзийна, финалната битка реално няма залози и се усеща по-скоро като пълнеж, отколкото като кулминация, има доста дупки в сюжета. Натъртвам – типичен екшън, но поне не чак такъв, който бързо и яростно да убива мозъчните ви клетки, тоест, по-добър от много други, но далеч от наистина добрите.

Любопитно е изказването на Вин Дизел, че „Блъдшот“ ще бъде начало на собствена вселена. Колкото и да се кефи 52-годишният актьор на подобни роли, колкото и искрено вдъхновен вероятно да се чувства, подобни намерения са пресилени. Първо, едва ли ще има чак толкова приходи, особено при паниката от корона вируса, която завладява света. Второ, ако някой искаше Блъдшот да поведе своя собствена комиксова кино-вселена, то щеше да сложи името на героя в някой диалог поне веднъж, колкото да се запомни. И трето, колкото и да се увлича публиката по безмозъчни екшъни, не бива да се забравя, че тя все пак е гледала много такива. И въпреки че има успешни дългогодишни поредици с много по-малко качества, съставката на техния успех е трудно да се напипа и възпроизведе.

Сам Хюан играе лошия секси батко.

Откъм режисура филмът е приличен. Има много визуални ефекти, които са добре реализирани (отново, най-впечатляващите вече са в трейлъра), налице са няколко кадъра, които видимо са целяли пресъздаване на картинка от комикса. Бойните сцени и гонитбите са добре решени, вижда се всичко необходимо както си трябва.

Най-сериозното ми оплакване, както вече стана ясно, е от маркетинга. Безумие е да разкажеш целия филм в трейлъра. Ще ми бъде интересен финансовият резултат накрая, макар че той няма да става за анализ, тъй като други фактори ще влияят върху посещаемостта на киносалоните в идните седмици. Почти съм сигурен, че Bloodshot ще излезе на загуба.

Разбира се, бих могъл да се заям за много елементи на сюжета и героите, но няма смисъл да го правя – това е филм, ориентиран към феновете на комиксови супергерои и „Бързи и яростни“, а не към интелектуалците, дебнещи за сценарни несъвършенства. И би трябвало първите да останат доволни от него, стига да не бъдат повлияни от липсата на силен франчайз зад името или умора от жанра.

Надявам се „Блъдшот“ да намери своята публика, както и Вин Дизел да ни радва с екшън-роли още дълго време. Възрастта почва да му личи, но още не е за пенсия, а за тялото му не могат да си мечтаят и мнозина 20-годишни.

 

Моята оценка:
История – 4
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 4.50
Теми за размисъл – 3.50
Емоционален заряд – 3.50
Фантастични елементи – 4
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 4
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 2

Обща оценка: Добър (3,90)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата