Виртуална реалност от първа ръка

Клуб в Младост 3 предлага потапяне във виртуална реалност с Oculus Rift.

Съвсем доскоро виртуалната реалност беше само концепция от научната фантастика. Имало е опити за създаване на устройства за VR още през 50-те години на миналия век (като например огромната машина Сенсорама), но едва сега правим първите стъпки в масовизирането на технологията и внедряването й по домовете ни. Първото устройство за виртуална реалност така, както я възприемаме днес, Oculus Rift е достъпно едва отскоро, но група момчета от София вече се сдобиха с цели четири такива и си отвориха клуб! В него всеки може да пробва устройството за VR и да изиграе някоя от десетките налични игри или пък да се ориентира за безкрайните възможности, които технологията предлага.

Щом чухме за това смело начинание, веднага се свързахме с тях и си уредихме проба. Резултатът можете да видите в нашето (леееко аматьорско, но ще ни простите) клипче по-долу.

За съжаление, истинското усещане от виртуалната реалност няма как да се предаде на двуизмерен екран. Окулус рифтът наистина кара сетивата ти да вярват, че си пренесен в нарисувания/заснетия свят. Това е нещо, което трябва поне да се опита. Както Жоро от клуба обясни, виртуалната реалност може да се ползва не само за игри (въпреки че там в момента е най-впечатляващо), но и за кино, виртуален туризъм, дизайн, терапии, тренинги, тимбилдинги, маркетинг и какво ли още не. Сигурен съм, че в бъдеще тепърва ще се добавят аспекти към технологията.

Не всичко налично в клуба е супер впечатляващо – повечето приложения са създадени по-скоро за демонстрация на възможностите на технологията, а немалка част са като аркадните по игралните зали (но все пак влизаш вътре в тях, а не ги гледаш на монитор). Някои от тях обаче имат наистина спираща дъха анимация – красоти и детайли, които не могат да се възприемат по същия пълноценен начин, ако ги виждаме на двуизмерен екран. Има и заглавия, които предлагат сюжет и богат свят за изследване, в които можеш да изгубиш и цели дни – те не са подходящи са кратка проба, защото само ще те зарибят, без да имаш възможност да ги превъртиш на място. Възможно е също стари игри да се преформатират за Окулус рифт, но е най-добре, когато продуктът е създаден специално за виртуална реалност.

Най-впечатлен останах от космическия рейсър (има го за малко на 6:54 от клипчето), в който тотално се вкарваш в пилотската кабина и забравяш за света около себе си. Вече си в кораба, който фучи по футуристични съоръжения из космоса, минава през турбо-зоните, лети, върти се и сменя перспективата си, а това се развива на фона на надъхваща електронна музика. Тази игра не се препоръчва за начинаещи, защото може да доведе до прилошаване – толкова е реалистично усещането.

IMG_2507

За клуба мога да кажа само добри думи – момчетата много са се постарали в интериорния дизайн, внимателни и отзивчиви са когато те вкарват за първи път във VR, а и като цяло скоростта, с която са отворили това място, е главозамайваща. Подобни инициативи в Европа към момента се броят на пръсти. Локацията не е в най-удобния квартал, но пък се намира лесно и е в спокойно, отделено за целта място – мол Метро Сити в Младост 3, на подземния етаж. Там в момента няма други наематели (освен заведението за хранене) и, ако на момчетата им провърви, спокойно ще могат да разширят VR Express в съседните помещения. Работи всеки ден от 8 до 22 часа, а цените са между 6 и 20 лева за между 10 и 60 минути потапяне във виртуалната реалност, с намаление за ученици.

Дали наистина виртуалната реалност ще промени живота ни така, както се очаква, и дали VR-клубовете ще се превърнат в хит като компютърните от едно време – предстои да видим, но потенциалът определено е налице. Ще следим развитието на технологията и ще ви информираме за по-интересните новини.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ВР Експрес

Здравейте, искрено благодарим за позитивните изказвания и пожелания. По отношение на загрижеността за хигиената освен дезинфекция сме изработили поръчкови текстилни обвивки по периферията на визьора , където се осъществява физическия контакт с кожата на клиента. Заповядайте да изпробвате ВР когато решите и много поздрави 🙂

рин

Туризма също не е лош по принцип, дори в момента гледах тия дни, ВР Автобус, където децата като пътуват до училище ли къде беше, програмата им дава, че всъщност пътуват на Марс и това не бе ВР с очила, ами всичките прозорци на големия автобус бяха превърнати във ВР екран… Но както @Нед каза, космоса, планетите… съвсем различно, нещо което е повече невъзможно реално да се постигне, отколкото да речем да видим в задния си двор тракийски храмове за пример, не че няма да е интересно, но…

рин

Еми… сами си го казвате, обучение по архитектура, лекции, наблюдения по история и тн. 🙂 Истината, е че така ученето ще е толкова забавно, че ако се направи всичко както трябва, нямам думи, кеф. Трябва и да има някой да отговаря на въпроси.. Гидове, изкусвени интелекти, или направо се потапяш в жива лекция с истински човек, гид/историк и тн… С час и място, ден и тн… разбира се веднага идват, глупостите за пари, абонаменти, такси и тн. и целия кеф си отива… А и тази идея по принцип си е стара.. е за пример, феновете на Стар Трек, знаят бая приложения вече 🙂

Нед Недев

Аз не бих го използвал за туризъм. Както каза @рин друго си е да усетиш вятъра, сувенир да си купиш и т.н. Колкото и реалистично да изглежда не мисля, че ще доставя същото изживяване. Все едно да си купиш домат от супермаркета през декември – ще е червен, с перфектна форма, ама като опиташ няма да усетиш вкус на домат (може на ябълки, случвало ми се е).
Иначе ще съм навит за едно космическо приключение или да се пренеса някъде назад във времето – Шумер, Египет, Първата българска държава и т.н.

Петя Ивайлова
Петя Ивайлова

Аз под туризъм имах предвид разглеждане на забележителности – примерно Тадж Махал, Потала или Китайската стена, без тълпите, опасностите и без да трябва да плащам (освен за уреда). Еко туризмът е друго нещо – за него не е нужно да ходя в чужбина, освен ако не страдам от някакви амбиции – да покорявам върхове и т.н.(от каквито не страдам). Друг вариант е просто да помедитираш на „Хаваите“ или на някое друго райско кътче, докато съзерцаваш залеза или изгрева (по което и да е време на деня) за 5-10 минути. За сега, обаче не ми изглежда достатъчно реалистично. Може би след десетина години?

рин

VR е добро за обучение, лекций, практики (безопасни такива в лабораторията по химия примерно – „Я да видим като сложим течноста от епруветка 1 в епруветка 2 – Бум, Райски Газ Аууу и тн) 🙂 някой ден в бъдещето може и да стане нещо от него… А пък туризма Петя не е туризъм, ако не можеш да усетиш вятъра, да помиришеш цветята, да понапънеш мускулите си да искачиш баира, някоя скала, да си вземеш примерно мида сувенирче от плажа и тн… Освен за игрална забава, временно, ВР за момента не може да достави нищо съществено…

Неделчо Ласков
Неделчо Ласков

Браво за инициативата и успех!!!

Петя Ивайлова
Петя Ивайлова

Виртуалната реалност ми харесва много като концепция, но ми се ще да се усъвършенства повече – за мен най-интересна е перспективата за виртуален туризъм 🙂

SargoS

Много яко че някой се опитва да даде възможност на всеки да пробва ВР дори и да няма пари да си го купи. Цените малко май идват дебели ( като видях зафлавието си го представях по- скоро като комп. клуб тип оферта само че по- скъпо 4-5лв на час) Но не това е основния проблем- тук нямаме компютри с клавиатура и мишка или конзола с джойстик. Тук си слагаш джаджата на лицето. А когато преди теб си го слагат неясно колко хора… Вярно, сиг се дезинфекцира и почиства след всеки, но все пак. Като цяло ми се струва, че ВР си е по- интимно и за вкъщи- 5-6 човека родата и някой и друг приятел да го слагат да, но да делиш общ с всички не ми се струва, че хората ще се навиват. Успех на момчетата!