maze runner death cure

Зад кадър на „Лабиринтът: Последният кандидат“

Записки по продукцията на Maze Runner: The Death Cure, по кината от 26 януари.

 В Лабиринтът: Невъзможно бягство Томас (Дилън О’Браян) се събужда, след като се е озовал в Долината. Той не си спомня кой е или защо се е оказал едно от момчетата в една затворена общност; сред тях са Минхо (Ки Хонг Лий), водачът на бегачите; Нют (Томас Броуди-Сангстър), добър приятел и съветник, Гали (Уил Полтър), местният лидер и противник и Тереза (Кая Скоделарио), единственото момиче помежду им, с което Томас може би е имал нещо общо в миналото. Всеки те са хванати в капан, заобиколени от високи стени и непрекъснато променящ се лабиринт.

От зле, положението става още по-зле, след като младежите най-после успяват да избягат от лабиринта и се оказват сред безлюдна изгоряла пустош. В Лабиринтът: В обгорените земи, Томас и неговите оцелели приятели научават, че човечеството е застрашено от изчезване заради вирус, а те може би държат тайната за изготвяне на лек срещу него. Момчетата срещат нови съюзници и поемат по следите на тайнствената организация, която стои зад правените с тях „експерименти“. Организация, позната като ЗЛО.

В Лабиринтът: Последният кандидат мотивите на ЗЛО стават все по-ясни: д-р Ава Пейдж, изпълнителният директор на ЗЛО, е близо до това да намери лек за болестта. Но лечението ще стане факт чрез пожертването на няколкото млади хора, останали живи, които очевидно са имунизирани срещу вируса. За да освободи онези, които са били използвани като опитни зайчета, включително неговия приятел Минхо, Томас трябва да се съюзи с няколкото оцелели, познати и непознати, за да се бори за може би последния останал град и крайна крепост на ЗЛО. Той трябва да проникне в здраво охранявания щаб на ЗЛО и да се опита да превзема организацията отвътре.

Действието е на нови високи обороти в тази превърнала се в невъзможна мисия трета и финална част от поредицата „Лабиринтът“. Режисираната от Уес Бол екранизация по бестселър трилогията на Джеймс Дашнър е продукция на 20th Century Fox. Сценарият е дело на Т.С. Наулин. Продуценти са Елън Голдмит-Вейн, Уик Годфри, Марти Боуън, Джо Хартуик, Мл., Уес Бол и Лий Столмън.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Действието в Лабиринтът: Последният кандидат, започва почти шест месеца след края на похода из обгорените земи. В последната битка в изпепелената пустош оцелелите от болестта, която е унищожила населението на земята, определят своята цел – да намерят безопасно убежище далеч от влиянието на ЗЛО. Този вълнуващ финал на трилогията „Лабиринтът“ събира много от добре познатите актьори от филма от 2014 Лабиринтът: Невъзможно бягство – Дилън О‘Брайън в ролята на Томас; Кая Скоделарио в ролята на Тереса; Ки Хонг Лий в ролята на Минхо; Томас Броуди-Сангстър в ролята на Нют; Декстър Дарден в ролята на Фрайпан и Патриша Кларксън в ролята на д-р Ава Пейдж, заедно с новите попълнения от състава на Лабиринтът: В обгорените земи – Джанкарло Еспозито в ролята на Хорхе, Роса Салазар в ролята на Бренда, Ейдън Гилън в ролята на Дженсън, Бари Пепър в ролята на Винс и Уолтън Гогинс в ролята на Лорънс. Актьорите и снимачният екип, голяма част от който работи по поредицата още от първия филм, се събират за продължилите три месеца снимки в Кейп Таун, Южна Африка, където камерите започват да работят на 6 март 2017 г.

Като режисьор на всички три филма от поредицата Уес Бол описва различните светове, в които се развива всяка част: „В първия филм с лабиринта всичко беше в бетон и цареше разруха. Във втория филм преобладаваха пясъка и пепелта. В третия филм сме заобиколени от стъкло и стомана. Всеки филм е със свой собствен тон и цвят.“ Именно светът от стъкло и стомана, за който младежите дори не са си представяли, че съществува, ще е арена на тяхната борба със ЗЛО.

Изображение с име: thomas-newt

Битката срещу ЗЛО всъщност започна в края на „Обгорените земи“. Както обяснява Бол: „В третата книга е прокарана идеята за съпротива, една групичка се изправя срещу ЗЛО, и си помислих: Няма ли да е по-добре това да се случи по-рано?“ Да се появят воюващите фракции в края на втория филм е леко отклонение от книгата, но Бол е благодарен на възможността да направи такава промяна. „Има неща, които не са точно както в книгата, но са вдъхновени от трилогията и сме щастливи, че Джеймс Дашър беше до нас и ни подкрепяше за решенията, които взимахме. Искахме да направим каквото можем в името на феновете, които да са доволни от това, което видят“.

За да пресъздаде това пътешествие, продукцията има нужда от място, в което да е налице огромно разнообразие – от обгорени площи до градски терен, безопасно убежище и какво ли още не. Идеалното място се оказва Кейп Таун, Южна Африка. Определен за столица на Световния дизайн през 2014 г. от Международния съвет на индустриалните дизайнерски дружества, градът е перфектен фон за „последния град“ със своите високи сгради и модерна архитектура.

Изображение с име: last city

Локацията дава възможност на екипа да пътува по периферията на пустинята Калахари, за да заснеме завладяващата начална сцена с влака. Тази сцена, снимана в продължение на пет дни в близост до град Юпингтън, поставя шеметното начало на филма.

„Мисля, че това е една от най-яките сцени, които сме правили досега“, казва Дилън О‘Брайън. „Няма по-страхотно начало и то определя тона на целия филм. Филмът всъщност е спасителна мисия и сцената има специално място във вълнуващата трилогия.“

Още в началото на „Последният кандидат“ е ясно, че екипът бегълци има план. Сега те са различна група, по-организирана и готова за нападение. Дръзкият им план е да откраднат една влакова композиция, докато тя е в движение, за да спасят Минхо.

След като успяват да откачат вагон, пълен с младежи с имунитет срещу смъртоносния вирус и съответно пътуващи към тестовите лаборатории на ЗЛО, основната цел е да откарат всички в райското убежище. Това е място, за което никой не е сигурен дали съществува. За първи път то е споменато в „Обгорените земи“, когато Бренда казва на Томас: „Хорхе смята, че вие момчета сте билета ни за райското убежище“. Този момент сценаристът Т.С. Наулин описва като „да видиш морков в края на една пръчка. Това е моментът, когато те разбират, че раят съществува“.

Бутон за зареждане на YouTube видео

За грандиозната красота на „райското убежище“ създателите на филма и актьорите пристигат в южноафриканския крайбрежен парк Коел Бей и курорта Когел Бей Бийч. С прекрасните планини, извисяващи се около живописните плажове, той осигурява на дизайнера на продукцията Даниъл Дорънс идеалното място за създаване на лагер, който в много отношения прилича на лагера на бегълците от първия филм. Разликата е, че вместо стръмните стени на лабиринта, създаващи усещане за затвор, планините гарантират сигурност.

Вкарването на тази величествена локация във вселената на „Лабиринтът“ е перфектната възможност за изява на таланта на Дорънс. „Открих този красив плаж“, споделя той. „Знаехме, че ще можем да изградим структури, които да загатват за истинския свят на героите и същевременно да са препратка към началото на трилогията и стените на лабиринта“.

Всички правят жерти, за да направят филма максимално добър, но най-голямо страдание понася Дилън О`Браян, който претърпява сериозна физическа травма по време на снимките. Тя му носи няколко счупени кости и мозъчно сътресение – в един момент е имало потенциал да прекрати не само кариерата, но и живота му. За щастие, актьорът се възстановява и успешно завършва снимките по-късно – именно травмата му е причина филмът да се забави повече от година над предвиденото. „Борех се с много неща“, казва Дилън за периода на възстановяването си. „Не се чувствах достатъчно уверен, за да скоча обратно на сцената. Отне ми доста работа. Дори до последната минута имаше много съмнения, много страх. Накрая реших, че ще е най-добре да преодолея това. Научих много от тази една година и, по много странни начини, тя ме накара да порасна. Бях много ядосан дълго време, но сега съм вече спокоен и щастлив, че съм добре“.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Maze Runner: The Death Cure излиза по кината на 26 януари 2018.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата