Russel T. Davies leaves sci-fi

Ръсел Т. Дейвис напуска жанра

Създателят на новия Doctor Who, Torchwood и The Sarah Jane Adventures реши, че е прекарал твърде дълго време в писане за извънземни инвазии.

Изображение с име: Ръсел Т. Дейвис напуска жанраНаучната фантастика губи един от най-ценните си активи. Човекът, който за много хора въведе Великобритания в световната карта на страните, които правят хубави сериали от жанра, се отказва. Сезон 4 на „Торчууд“, който предстои да се заснеме и излъчи през лятото, ще бъде последният от жанра, който ще познае перото на Ръсел.

“Мисля, че оставането ми в света на научната фантастика е към своя край“ споделя сценаристът. „Смятам, че съм спасявал и взривявал света твърде много пъти. Време е да напиша нещо, където хората просто си говорят в кухнята. Но все пак се надявам, че ще оставим Торчууд като франчайз в силна позиция спрямо конкуренцията, за да могат други автори да го поемат.“ Изявлението поставя под въпрос и участието на Ръсел в очаквания през есента пети сезон на „Приключенията на Сара Джейн“.

Ръсел Т. Дейвис е човекът, който връща „Доктор Кой“ на малкия екран след повече от 20-годишна пауза. Експериментът му не просто задоволява феновете на оригиналния сериал, но и го превръща в световен хит. Феноменалният успех позволява всяка година да се правят специални коледни епизоди, както и пускането на две разклонения на сериала, също дело на Ръсел – „Торчууд“ и „Приключенията на Сара Джейн“. И двата също допадат на публика от цял свят, правейки Ръсел един от най-известните сценаристи на планетата. През 2009 година Ръсел обявява, че оставя възроденият от него „Доктор Кой“ в ръцете на открития от него гениален сценарист Стивън Мофат. Сега идва новото изявление, че ще се откаже и от Торчууд, а с него и от целия си по-нататъшен принос към жанра. Каквито и критики да има към него след някои негови по-късни серии със спорно качество, ползата от работата му е неоспорима. Със или без него, само тази година ще се направят 34 епизода на сериали – негово творение.

Изображение с име: Ръсел Т. Дейвис напуска жанраЗа да бъдем напълно честни, ще признаем, че славата на Ръсел в англосаксонския свят идва преди влизането му в жанра. Той е основен сценарист на сериала „Queer as Folk“, станал култов идол за хората с нестандартна сексуална ориентация по света. Самият Ръсел също е гей, което обяснява честите хомосексуални намигвания в „Доктор Кой“, както и изборът му именно мултисексуалният капитан Джак (изигран от хомосексуалния Джон Бароумен)  да оглави първото разклонение „Торчууд“.

Не е ясно какви са по-конкретно плановете на сценариста за бъдещето, но със сигурност ще бъде подсигурен откъм фенбаза за старт с каквото и да се захване.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата