01-00169289000005h

Почина Карло Рамбалди

Рамбалди е работил по образите на Ити, Кинг Конг и Пришълеца. Лека му пръст!

Изображение с име: rambaldi 33Още един гений във фантастиката си отиде. След дълго боледуване Карло Рамбалди е починал на 86 години. Италиянецът е човекът, реализирал идеите на Стивън Спилбърг за извънземното Ити, на Ридли Скот за Пришълеца и на Джон Гилермин за Кинг Конг. За първите два проекта е получил и заслужени Оскари. Сред другите му филми се отличава и „Дюн“ (1984), чиито специални ефекти по нищо не отстъпват на тези от римейка, направен 16 години по-късно.

Любопитен е и фактът, че Рамбалди е първият, който е трябвало да доказва, че показаните сцени във филмите му, не са истински. През 1971 година филмът „Гущер в женска кожа“ толкова стряска с реалистични кадри на осакатени кучета, че срещу режисьора са повдигнати обвинения за жестокост към животни. Рамбалди се появява в съда, за да покаже куклите, които са използвали за тези сцени, и да докаже, че не са наранявани истински животни.

Стивън Спилбърг, с когото Рамбалди е работил и по „Близки срещи от третия вид“, е първият, изразил почитта си към майстора на специалните ефекти: „Карло Рамбалди беше като Джепето за Ити. Всички, които се възхищавахме на неговото майсторство и изкуство, сме дълбоко натъжени от новината за кончината му“.

Наистина, образите, създадени от италиянеца, са култови за историята на киното. Неговата работа отлично въплъщава идеите на съответните филми и образите му перфектно предават необходимото впечатление от лентите. Без неговата намеса, E.T. и Alien може би нямаше да станат такива хитове. Културното наследство, което той остави на света, ще продължи да живее дълго след него.

Мир на праха му!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата