3 коментара
world war z-wide

„Z-та световна война“ започва с успех!

Въпреки многото си проблеми, зомби-филмът успя да се наложи като един от лидерите в бокс-офиса. Прочетете повече за успеха и причините за раздутия бюджет, вижте клипчета и трейлърчета.

„Z-та световна война” стана най-касовата премиера в кариерата на Брад Пит. През премиерния си уикенд в САЩ, филмът, в който освен в главната роля Пит се изявява и като продуцент, е събрал най-много приходи от всички ленти с негово участие досега – 66 милиона долара. World War Z измести и комедията „Мистър и мисис Смит“, която през 2005 г. е донесла на актьора 50,3 млн. щатски долара от премиерния уикенд в САЩ.

Общите глобални резултати на „Z-та световна война” от първите три дни на екран са 111,8 млн. щатски долара, които му отреждат второто място в любопитната класация за филми, посветени на глобални бедствия. Въпреки разнообразните кино интерпретации по темата през последните години, пред него се нарежда единствено „След утрешния ден“ (2004 г.).

Бутон за зареждане на YouTube видео

Апокалиптичният 3D екшън „Z-та световна война“ се разгръща около служителя на Обединените нации Джери Лейн (Брад Пит), който обикаля света в трескава надпревара с времето, за да спре пандемия, заплашваща да свали правителства, да разбие армии и да покоси човечеството като вид. Прототипът е романът на Макс Брукс и ИК „Изток-Запад“, които дори пуснаха второ издание с корица като плаката на филма, макар и неговият сюжет е доста далеч от оригинала.

За мнозина, успехът е изненадващ – първият трейлър не беше кой знае колко добре приет, а проблемите с извънредно раздутия бюджет станаха известни на всички. В крайна сметка, прогнозите бяха, че лентата няма да успее да избие инвестицията си, но тези данни затвориха устите на критиците. Факт е обаче, че филмът можеше да излезе много по-евтин, а историята на създаването му ще предупреждава продуцентите да внимават дълги години напред.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Първият проблем беше, че след заснемането на филма е било решено, че краят не е достатъчно добър. Наложило се е да го пренапишат и заснемат наново. Става дума за цели 40 минути от лентата. „Брад Пит ми разказа колко го е впечатлила книгата, колко го е развълнувал геополитическият й аспект“, казва Деймън Линделоф в интервю. „Но когато започнахме да работим по сценария, много неща трябваше да отпаднат, за да се получи цялостен сюжет. Започнахме снимки без да сме напълно сигурни как искаме да свърши, накрая не бяхме доволни и се наложи да потърсим промяна.“

Бутон за зареждане на YouTube видео

Проблемите обаче не са свършили дотук. След като са завършили снимките в Малта, персоналът е трябвало да събере всички бумаги и да освободи офиса. В заключено чекмедже е намерена пачка от фактури, свързани с капризи на екипа и екстри, които допълнително са надули разходите с още няколко милиона долара! Президентът на Парамаунт е бил меко казано бесен, но не е могъл да направи нищо, освен да разреши влагането на допълнителната инвестиция.

В Унгария пък елитен отряд на тамошната полиция е прекъснал единия снимачен ден, защото е получил сигнал, че на снимачната площадка се използват истински оръжия. Наистина, тяхната проверка е установила 85 напълно функциониращи пушки, пистолети и други подобни. Имало е и неуредици с документите – така и не се изяснило кой точно ги е купил, как точно ги е пратил и към кого точно от екипа са били адресирани. „Незаконно е да се транспортират такива оръжия, дори ако ще се ползват като инвентар на снимачната площадка, което все пак се надявам, че не е ставало“, е казал Хайду Янос, директорът на унгарския отдел за борба с тероризма.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Това са само част от проблемите, които постоянно отлагаха премиерата на филма и надуха бюджета му до внушителния четвърт милиард. И все пак явно зрителите приемат крайния продукт добре, а Брад Пит дори мисли вече за продължение: „Остана много неизползван материал от книгата, който можем да адаптираме в следващи филми. Имаме желание да ги направим, трябва само първият да е успешен“. Е, успехът, поне засега е налице. Общите приходи от филмите със зомбита обикновено се въртят около 100 милиона долара, така че 111 само за първия уикенд е доста обещаваща цифра.

„Z-та световна война” е предпремиерно вече и в 3D кината у нас, а официалната му премиера е на 28 юни 2013 г. Още любопитна информация за продукцията може да намерите на официалната фен страница на Форум Филм България във фейсбук: www.facebook.com/ForumFilmBulgaria.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата