5 растения-убийци

За да не забравите да честитите именния ден на всички, които празнуват на Цветница!

Свикнали сме растенията да са просто красива част от фона – стоят си там, зеленеят си и радват окото. Далеч не всички обаче са толкова безобидни. Ако пък се обърнем към фантастиката и видим какви изроди могат да бъдат представителите на флората, то вероятно ще изхвърлим всички саксии от вкъщи.

 

5. Растение 42, „Заразно зло“ (играта)

Един от босовете в играта Resident Evil е Растение 42. Както знаем, сюжетът там се върти около Т-вируса, който превръща хората в зомбита. На учените от Ъмбрела обаче не им стига да експериментират със събратята си. Те проявяват голяма изобретателност и изпробват Т-вируса върху всичко живо. Включително и върху растенията. Никой не знае какво точно е било злощастното цвете, инжектирано с вируса в лабораторията под вилата в планината Аркли, но всички са запознати с резултата – огромно растение-убиец, погубило десетки изследователи. То пуска корени в замърсения с вируса басейн, а с лианите си прихваща и изпива кръвта на хора и животни, имали неблагоразумието да го доближат. За щастие, учените откриват и вещество, което го отслабва. Задачата на играча е да смеси субстанцията, да я изсипе при корените, след което да обстреля стеблото и лианите с огнехвъргачката. Никак не е лесно и вероятно не са малко геймърите, чиито герои са били умъртвени от ужасното растение-убиец.

 

4. Плашещата върба – „Хари Потър“

Тя величествено се издига в двора на Хогуортс като пазач на малките магьосници. Удря всекиго, който се доближи до нея. Първата поява на Плашещата върба е в „Хари Потър и стаята на тайните“. Там Хари и Рон не успяват да се качат на влака за Хогуортс и им се налага да ползват кола, за да стигнат до замъка. В края на пътя им колата се разваля и те се разбиват в голямата върба на двора – Плашещата върба, която се опитва да ги смаже с клоните си. Оказва се, че магическото дърво пази таен вход към „Къщата на крясъците“, намираща се в съседното на Хогуортс село Хогсмийд. Освен, че е подвижна и зла, върбата е способна на огромни разрушения, включително и да убива.

 

3. Ентите, „Властелина на пръстените“

Ентите са една от расите във фентъзи-света на Джон Р. Р. Толкин, чиито представители всъщност са огромни и съзнателни дървета. Те не са агресивни, дори са по-скоро добри. Изпълняват охранителна функция – предпазват горите от джуджетата, които постоянно искат да секат нещо с брадвите си. Ентите са бавни, но все пак могат да се движат, а размерите и здравината им ги правят почти недосегаеми. Въпреки че са добронамерени, флегматичните дървета могат да се превърнат в зловещи машини за убиване ако се ядосат. Именно тяхната намеса в последния поход срещу Исенгард е една от причините за победата над злия Саруман. Не е ли много утешително, че са на страната на добрите?

 

2. Nepenthes attenboroughii

За разлика от останалите в класацията, това растение е реално, но пък успешно се конкурира с измислените. Намерено е на 5000 метра надморска височина във Филипините. Непентес-нещо-си е гигантско и хищно растение, чиито секрети представляват сладка нектарообразна субстанция. Ароматът привлича насекомите и дребните бозайници към вътрешността му, където ги чака минибасейнче от ензими и киселина. Падналите в отвора животинки са на практика обречени, тъй като от вътрешността му е почти невъзможно да се избяга. Диаметърът на цветчето е 30 сантиметра, което е достатъчно, за да побере дребен гризач. Растението има около 600 подвида, като общото за тях е, че виреят в атмосфери, бедни на азот. Този недостиг не им се отразява толкова зле именно защото си набавят достатъчно материал от разлагащите се в тях жертви.

 

1. Трифидите, „Денят на трифидите“

Трифидите са може би най-известните и най-ефектните растения-убийци, измисляни някога. Създателят им е Джон Уиндъм, а „Денят на трифидите“ е написана още през 1951. В оригиналния роман не става ясно откъде точно са се появили тези зелени убийци, но всичко сочи към извода, че са генно модифицирани (забравихме да питаме нашия биохакер дали може да ни направи една трифида с неговите експерименти). Те са подвижни, имат високо стебло, а от главите им излизат отровни камшичета, с които убиват жертвите си. В началото човечеството не им обръща особено внимание, затова те успяват да се разпространят в слабо обитаваните зони. На всичкото отгоре, оказва се, че трифидите произвеждат ценно за човечеството масло – така те дори започват да се отглеждат в специални ферми, където камшичетата им се прихващат и обезвреждат, а самите растения се експлоатират за масло. Идва ден, обаче, в който по-голямата част от човечеството ослепява в следствие на ярко космическо явление. В настъпилия хаос трифидите се освобождават и започват да изтребват доскорошните господари на Земята. Ерата на човечеството бързо и сигурно наближава своя край…

 

Класацията подготвиха Петър Атанасов и Гергана Евгениева.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |