История за война, стена и няколко маймуни

Ревю на филма „Войната за планетата на маймуните“ от Михаил Станев.

Цезар и неговите маймуни са поставени в рамките на смъртоносен конфликт с армия от хора, водени от Полковника. След като маймуните претърпяват поредица от невъобразими загуби, Цезар трябва да се пребори с най-мрачните си инстинкти и тръгва на митичен своеобразен поход, за да потърси отмъщение за тези загуби. Този поход в края го изправя лице в лице с Полковника в епична битка, която не само ще определи съдбата на видовете, но и на цялата планета.

„Възходът на планетата на маймуните“ остана като една от изненадите на 2011 година, благодарение на удивителния сюжет и невероятно пресъздадените движения на маймуните, отреждащи му място като една от класиките в жанра. През 2014 последва още една част от трилогията, а именно „Зората на планетата на маймуните“, и макар представянето да беше добро, някак струва ми се остана стъпка назад в сравнение с филма от 2011 година. С последната част „Войната за планетата на маймуните“ можем смело да предполагаме, че филмът ще стане блокбъстър. Още повече, че излиза в летния сезон, който традиционно е лишен от особено добри заглавия или поне те са малко.

Бюджетът на филма е 150 млн. долара, режисурата е поверена на Мат Рийвс, а сценаристите са Марк Бомбак и Мат Рийвс. Филмът е сниман основно в Канада.

„Войната за планетата на маймуните“ впечатлява със своята аницамия и качеството на движенията и ефектите. Тук е моментът да вмъкна, че докато визуалните ефекти по отношение на маймуните едва ли биха могли да бъдат по-добри, то в някои моменти ефектите по отношение на хората куцат доста.

Из големия екип на филма се откроява отново името на Анди Съркис (Сноук в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, както и следващите два предстоящи филма), който изпълнява ролята на лидера на маймуните Цезар. Нивото на анимацията е изключително добро, особено предвид факта, че е обърнато внимание на всеки един детайл в картината. Пренасяме се изцяло в конфликта между два вида, борещи се за доминация и преди всичко за самото си оцеляване.

Определено Мат Рийвс е получил вдъхновение от някои филми и истории от библейския свят, за да създаде персонажа на Цезар. Самият Рийвс споделя, че филми като „Десетте Божи заповеди“ (1956), „Мостът на река Куай“ (1957), „Пътеки на славата“ (1957), „Бен-Хур“ (1959), „Планетата на маймуните“ (1968), дори „Междузвездни войни: Епизод V – Империята отвръща на удара“ (1980) и много други са повлияли до голяма степен за създаването на героите.

Самият сценарий представя история, с която лесно можем да направим аналогия именно с оригиналния филм от 1968 година (Планетата на маймуните). Но все пак филма отвежда героите и на изцяло нови места и обогатява историята на поредицата. Видно е, че времето за създаването на филма (повече от 3 години) действително си е струвало.

Минали са няколко години от събитията в „Зората на планетата на маймуните“, обществото се е разпаднало още повече. Няма как да пропуснем още в началото на филма сцената с любимия на всички коледен камион на Кока кола, който е намерил своя край сред дърветата, останал като призрак от една отминала епоха. Още в самото начало на филма виждаме първата конфронтация между маймуните и хората. Камерата ни показва маймуните в една приятна обстановка на почивка и спокойствие. В следващия момент ставаме свидетели на войската, или поне това, което е останало от нея, на Полковника (в ролята влиза два пъти номинирания за Оскар Уди Харелсън, познат ни от „Triple 9“, „Zombieland“), който е устремен в това да убие лидера им Цезар.

Тази първа конфронтация между хората и маймуните още в самото начало на филма дава старт на една лична и емоционална сюжетна линия. Цезар оставя своя най-малък син, Корнелиус, и тръгва на своеобразен поход, за да убие Полковника. Ще видим Цезар разкъсван между природата му – истинското животинско желание за отмъщение и ролята му на водач на цялата общност на маймуните. Той е поставен пред класическото изпитание на моралните ценности, които ще го въведат в дълбоки размисли за неговите вярвания, поведение и разум.

Персонажът на Полковника е особено интересен, той е едно от изцяло новите лица във филма. Спокойно можем да го определим като един от най-подлите и зли герои в целия франчайз до момента. Всъщност той доста прилича на типичния диктатор. Той въплащава всичко останало от човечеството, а с Уди Харелсън в ролята може да се запитате как всъщност хората биха реагирали действително в подобна криза? Този своеобразен диктатор и неговата огромна стена, която е построена отчасти и отчасти продължава да се строи, не е единственото отражение на днешните бит и общество в този филм.

Музиката на филма също не е нещо, което ще искате да пренебрегнете. Композиторът и носител на Оскар Майкъл Джакино успява по съвсем ненатрапчив начин да придаде необходимата величественост на всяка сцена във филма. Между другото, негова е музиката за „Спайдър-мен: Завръщане у дома“ и „Rogue One: История от Междузвездни войни“. Собственият разказ на Полковника за личната му история е съпроводен с особено драматична музика, която донякъде напомня за „Electronic Battlefield“ на Джеймс Хорнър. Пълна представя за музиката и емоционалната среда, която тя създава, ще добиете едва в края на сцената, когато самата музика спре и настане тишина.

Сюжетът завършва наистина добре трилогията, в същото време дава възможност на филма да намери своето продължение с други истории, за да видим последващо израстване на героите. В тази трета част се срещаме с още един нов персонаж – „лошата маймуна“ (от англ. „bad ape“ (в ролята Стив Зан)). От нея разбираме, че в света има и други еволюирали, подобно на Цезар, и получили способността да говорят. Това от своя страна дава възможност на историята в бъдеще да тръгне в съвсем друга посока и да се появят и други еволюирали маймуни, способни да говорят.

Не можем да пропуснем и героя на Амиа Милър, мълчаливото момиче, изгубено и само, което става част от групата на Цезар и Морис. Момичето също допринася за емоционалните моменти във филма – сцената, в която дава храна и вода на заловения Цезар, е особено трогателна. Естествено тук можем да си зададем въпроса как малко момиченце успява незабелязано да премине през централната част на строго охранявана военна база, без никой да я забележи, но предвид общото качество на филма, можем и да пропуснем това. Amiah Miller започва актьорската си игра едва преди 2 години и ще бъде интересно в какви филми още (и дали изобщо) ще я виждаме занапред.

Последователността, в която се развиват действията във филма, са спиращи дъха, а битката в края е доста вълнуваща и може би изненадваща. Маймуните тук имат по-скоро странична роля и те се опитват да избягат от този конфликт. В един и същ момент виждаме как Цезар заема (отново) фигурата на водач и осигурява свободата на маймуните си, той знае какво е правилно и неправилно. Виждаме и как в него се прокрадват съмнения и дилеми дали желанието му за отмъщение срещу Полковника не го е повело по път, който да го доведе до съдбата на Коба. На няколко пъти във филма ще видим и действително сцени между Цезар и Коба под формата на сънища и халюцинации.

Би било интересно да видим как би изглеждало едно евентуално бъдещо продължение на тази трилогия – дали все пак ще се намерят оцелели хора?

Като цяло бих определил „Войната за планетата на маймуните“ като един перфектен завршек на поредицата и филм, който определено заслужава вниманието на публиката. Като цяло преобладаващи са драматичните моменти в сравнение с останалите два филма, но предвид, че това е краят, не смятам, че тук драмата може да се разглежда като негатив. Визуалните ефекти в по-голямата си част са отлични, актьорската игра също е на ниво. Сюжетът преплита в себе си множество сцени от живота, вкарва героите в сложни дилеми и трудни решения.

Моята оценка:

История – 6
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 3
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (4.80)

По-негативен поглед върху филма предлага Петър Атанасов.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |