Кои са създателите на Житните кръгове?

Хора, извънземни и дори митични създания си оспорват авторството на популярния феномен.

Творците на кръгове в процес на работа 🙂

Вече почти от половин век (а според някои, и повече), всяка година в периода между май и септември, полята на Обединеното Кралство се превръщат в платно за невидими творци. Те са дискретни, анонимни и работят нощем. Не търсят облаги и в замяна на труда си не получават нищо, освен адмирациите на стотици хиляди фенове по целия свят, а мотивите им са спорни. Това, което оставят след себе си, е един от най-известните съвременни феномени, а именно – така наречените житни кръгове. „Кръговете” са станали обект на различни спорове и страсти през годините, посвещават им се десетки документални и ню-ейдж книги и филми, освен това присъстват и в немалко художествени творби. Единственото, което се знае с абсолютна сигурност за тях, е, че са сложни, красиви и мистериозни.

Макар че наименованието „Житни кръгове” се е утвърдило за всички тези причудливи форми, голяма част изобщо не са кръгове. В полята са се появявали и много изображения на снежинки, сърца, чакри, пирамиди, „надписи” и тайнствени диаграми. Може би ако някой някога реши да събере всички снимки и да ги категоризира, това ще помогне за разрешаването на загадката, която рисунките в полето представляват – а именно – кой ги прави, по какъв начин, и с каква цел?

Един от относително разпространените мотиви, които могат да се открият, са така наречените глави на извънземни – много от почитателите на кръговете вярват, че това е своеобразен подпис, и именно пришълците са загадъчните автори. Носят се легенди за НЛО-та, видени над хълмовете на английската провинция, за аномалии и необикновено въздействие, което рисунките оказват върху всеки, дръзнал да се разходи из тях.

Едно от най-разпространените лица на извънземни се появява и в Житните кръгове - щеше да е изненада, ако лицето не отговаряше на разпространения стереотип...

Информация за съответните аномалии може да бъде открита лесно – от интернет, или в списания и книги, от всеки, който има желание да потърси. Според нея, класовете във формациите не са пречупени, а само огънати по странен начин; докладвани са кръгове, които се появяват в охранявани с камери ниви, като на записа не се вижда човешка активност. По някои от растенията са открити следи от карбон, почвата под тях съдържа магнетизирани частици, а радиацията е необичайно висока. Има и данни за техника, която отказва да работи в близост до странните рисунки. И дори това не е всичко – докладвани са какви ли не аномалии.

Изводът е, че житните кръгове са нещо много специално и създадено от неизвестни технологии, до каквито английските фермери едва ли имат достъп.

Здравият разум обаче не позволява да се пренебрегнат и доказателствата за противното. Всички упоменати източници – списания, книги, предавания и интернет – не дават никакви сериозни доказателства в подкрепа на твърденията за аномалии. Няма имена на свидетели и места (лаборатории, университети, дори болници – в случай че някой е бил облъчен, след дълга разходка в кръг), където въпросните аномалии са били изследвани. Не се цитират специалисти, които да защитят написаното, няма снимки или записи, които да изглеждат автентични. Аномалиите повече или по-малко трябва да се приемат на доверие. Свидетелите, докторите и учените уж са били сплашени или подкупени от мъже в черно… Снимките – унищожени, записите – заменени с очевидни фалшификати, за да се манипулира общественото мнение…

Дори и някои от измененията в почвата и радиационния фон да са факт, твърдението, че те са доказателство за автентичност на съответните пиктограми, означава, че би трябвало да бъдат отчетени във всички „истински” кръгове. Не би трябвало да е проблем да бъде засечена радиация, която е в пъти над нормалната, но въпреки това до днес дори професионалните специалисти по кръговете не могат да кажат със сигурност кои са истински (т.е. с нечовешки произход) и кои не. Освен това в нета могат да бъдат открити записи и снимки на туристи, от вътрешността на житни формации – очевидно специалната енергия на мястото не засяга телефоните и камерите им, нито пък малките самолети и мото-делта планери, които прелитат ежедневно отгоре.

Пиктограма с колибри от 2009 година, очевидно прилича на изображение от платото Наска - дали това не е доказателство, че авторите на кръговете са наследници на онези, създали фигурите в Перу?

Въпреки че скептиците (като мен) не са малко, за разлика от доказателствата за извънземна намеса, защитниците на теорията, че житните кръгове са творение на мистериозни сили, и днес са хиляди хора, които бранят със страст това, в което вярват. Сред тях е и Сара Майлс. Тя е автор на Предизвикателството на 2012 година – а именно – онзи или онези (но не повече от пет души), които изпълнят условията, посочени на нейния сайт www.cropcirclechallenge.co.uk , и пресъздадат известната формация, наречена Галактиката, ще получат сто хиляди лири. Изглежда, че шансът за това е много по-голям от този за печалба от лотарията, но остава по-малко от седмица до края на поставения срок, а досега никой не се е справил. Може би това е доказателство, че никой човек не може да се справи с пресъздаването на толкова красива и голяма пиктограма като посочената?

Галактиката (The Galaxy) може да донесе на хората, които успеят да я пресъздадат, сто хиляди лири!

В действителност условията, изброени в нейната публикация, съвсем не са лесни за понасяне. На първо място, разбира се, е публичността, а хората, които правят житни кръгове обичат да стоят в сянка. Това е най-малкият проблем – други условия са във вътрешността на кръга да няма следи от човешки крак, да няма пречупени стебла, геометричните фигури да са безупречни, репликата да повтаря точно по форма и размер оригинала, да бъде създаден на територията на Англия в предварително уговорено време, независимо от метеорологичните условия и, най-важното – да бъде завършен за шест часа. Изрично е посочено, че не е разрешено извънземни да помагат при изпълнението на задачата (!), в противен случай резултатите ще бъдат анулирани.

Досега никой не се е наел с изпълнението, въпреки че не липсва интерес. Макар че някои от условията бяха облекчени в последствие (вече е разрешено групата да е от 20 души, и да работят в продължение на девет часа), едва ли се появят достойни кандидати. След „провала” на творците на кръгове, защитниците на Извънземната теория ще имат поредното „доказателство”, а именно – дори срещу сто хиляди лири, група хора, въоръжени с дъски, въжета и чертежи, не биха могли да създадат сложен житен кръг за една нощ.

Е, и това не би било истинско доказателство, тъй като не е документирано във формацията от 2001 година да няма пречупени стебла или следи от стъпки в Галактиката. Освен това, дори ако приемем, че създателите на въпросния кръг са хора, не се знае колко точно са били те, или за колко време са свършили работата. А дори и да са извънземни, едва ли дори те биха могли да повторят абсолютно същите форма и размери. Предизвикателството на Сара Майлс и компания е добра идея, но не е изпипано и съобразено с реалността. Може би щеше да има силата на доказателство, ако бяха условията не бяха толкова тежки и отново не се бяха появили победители.

Житен кръг от август, 2012 година силно наподобява логото на известен английски нощен клуб - доказателство, че извънземните се интересуват от човешки забавления?

За разлика от Сара Майлс, Роб Ървинг и Джон Лъндберг застъпват противоположната теза – че всички кръгове са създадени от хора, като те имат малко по-достоверни доказателства. В полза на тяхната теза говорят Дъг Боуър и Дейв Чорли, които признават, че са създали първите житни кръгове през седемдесетте години на двайсети век. По собствените му думи, инициаторът е Дъг, който бил очарован от НЛО-тата и решил, че ще бъде интересно, ако направи фалшиви следи от летяща чиния в полето. Щом оригиналът е човешки, то е много вероятно и всички следващи кръгове да са просто развитие на същата идея.

За съвременните творци на кръгове, създаването им не е подигравка с „вярващите”, а почти мистично преживяване, което е техният начин да творят изкуство и да предадат послание на света. Подробни указания за това как се прави кръг, са описани на техния сайт www.circlemakers.org. Случайно или не, на заглавната страница на сайта е поставен чертеж на Галактиката – пиктограмата от предизвикателството на  Сара Майлс… Двамата творци на кръгове дори са автори на книга, в която обясняват целия процес на създаване, както и философията, която е заложена в рисунките. За съжаление, не е дадена информация за конкретни кръгове, създадени от хора (включително авторите на сайта), с изключение на тези, които са с рекламна цел, и са добре известни и легални. Затова пък са публикувани комплименти към някои съвременни кръгове (включително от този месец), което може би е намек, че авторите познават създателите им.

Независимо дали авторите са хора, извънземни или приказни създания, кръговете определено са много красиви.

Е, и за това, че хората-творци на кръгове са единствените, отговорни за рисунките в полята също няма категорични доказателства. Те не се подписват и в повечето случаи никога не биха признали за тайното си хоби. А и кой може да докаже, че извънземните не са видели първоначалния кръг на Дъг от космоса, не са помислили, че е опит за общуване и не са слезли, за да отговорят. Не е невъзможно, макар и да е малко вероятно, някои от кръговете (по-специално радиоактивните) да са дело на извънземни, мистериозни енергии, елфи или в каквото още вярват хората.

Истината е, че тази мистерия може да бъде разрешена, ако се отдели достатъчно внимание на феномена и усилията на учените и наблюдателите се насочат към процеса на създаване на пиктограмите, а не толкова към значението им. Не е все едно дали учените разчитат послание на скаут от друга планета/измерение, или на талантлив художник с познания по геометрия. Живеем във време, в което всеки човек – дори децата, може да снима клип или да направи снимки, в случай, че види нещо необичайно. Има го и Гугъл Ърт, а районите с най-голяма концентрация на житни кръгове са едни и същи всяка година, макар мистериозните рисунки да се появяват по целия свят. При по-внимателно наблюдение и по-голяма бдителност на хората от тези райони, загадката може да бъде не само разкрита, но и документирана.

Засега обаче житните кръгове си остават мистерия, разпалваща въображението и пленяваща умовете на вярващи и скептици. И докато си останат такава, те ще продължат да бъдат интересни и да вдъхновяват хората, интересуващи се от свръхестественото.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
14 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Учудващо е колко бързо и безотговорно ние хората се опитваме да прехвърлим върху някакви си извънземни отговорността за възникнали на земята събития и факти, които не сме в състояние и не искаме да си обясним.
Житните кръгове си имат своето съвсем земно обяснение – те са дело на човешката ръка. Прави впечатление една закономерност при тяхното възникване – обикновено те се появяват в близост до военните бази на американските войски. При съвременните тайни военни технологии, разполагащи с геомагнитно и електромагнитно лъчение не никакъв проблем да изрисуваш едно житно поле според както ти хрумне. И тъй като тези житни кръгове се правят с определена цел – да смутят и изплашат хората, приготвяйки ги за „извънземно“ нашествие. Отдавна се говори за операция Син флаг на Световното задкулисие, която ще имитира „извънземно“ нашествие, след като разиграваната карта за общия враг Терористите Джихадисти, или Русия „Агресора“, вече няма да работи. Колко му е да си поиграеш с облаците и климата над някои райони с помощта на електромагнитното лъчение на ХААРП съоръженията; или пък да друснеш тук и там няколко катастрофални земетресения, че и някой и друг смъртоносен ураган да завихриш пак с помощта на земния геомагнетизъм, който отдавна е използван във военните лаборатории на Пентагона като най-новото оръжие за масово поразяване. Вече и на слепите им просветна, че климатът ни е манипулиран; както е манипулирано и съзнанието ни чрез филми и предавания на тема извънземни терористи, чрез житни кръгове и „свидетелски“ показания за отвличания на хора. А колко е напреднала военната наука за завладяване и поробване на човечеството можем сами да се досетим и от формата и посланията на житните кръгове – те ни поднасят знание закодирано, което официалната наука няма право да ни покаже. Защо го правят ли!? – защото те са кукли на конци в ръцете на група „кабалисти“, които вярват в Древнобългарския закон на кармата – смятат, че като ни оставят закодирани знаци за това, което ни готвят било чрез филми, било чрез житни кръгове или шоу програми, те ще се отърват от Закона за Кармата и Разплащането. Блажени са верующите, защото с Бога не можеш да си играеш на надхитряне…

Дария Тодорова

ами според мен са извънземните.Не знам как за една нощ тези големи кардиограми ще са направени от човешка ръка.А и, ако беше дело на човк (или още много хора) защо ще има радиация и също, ако има такава как тя ще се осъществи като все още няма инструмент за рязане с радиация.Също така тезата ми, че авторите на тези житни поля са извънземните е това, че няма как хората в тази голяма група (ако има такава изобщо) от хора да направят формите толкова точно и то без да счупят нито един стрък от житото на, което е нарисувано това творение.Мисля, че това е дело на НЛО, защото си личи, че тези творения са направени от въздуха.НЛО-то действа като лазер или може би печат, който се спуска над тези поля и го прави за часове, за да може да се направи и да се изпипа до точност.И според мен теорията на редакторката, която е написала тази уникална статия е вярна-това, че когато те са видели първият житен кръг направен от човешка ръка си мислели, че е опит да общуваме с тях.Благодаря, че отделихте време, за да чуете моята теория.

Петя Ивайлова

Радвам се, че статията ви е харесала (между другото, както се вижда от датата, тя е доста стара, а тук някъде имаше и втора част). През последните две години житните кръговете в Англия доста намаляха и не са така сложни – очевидно фермерите вече не са толерантни и това е отказало ентусиастите. В няколко блога (посветени на кръговете) забелязах, че има нова мода – твърди се, че авторите са хора, но действията им са вдъхновени от мистична сила (може би феи или елфи, както се е смятало първоначално) 🙂

Житните кръгове са дело на човешка ръка. Притрябвало им е на извънземни да ги правят- няма логика. Пък и жълтата преса и разни мошеници добре печелят да описват небивалици и страннотии около кръговете, които са се случвали само във фантазиите им- имало било радиация и прочие при кръговете- това е полет на нечия фантазия, а не действително случило се. Като цяло публикуваният материал много ми хареса и благодаря на авторката за него.

niakoisi

Житните кръгове не са дело на човешка ръка.Те са послания и кодирана информация към нас земляните.Който съумее да ги разчете ще даде отговор на много въпроси,които вълнуват човечеството.

Неделчо Ласков
Nedelcho_Laskov

То това важи за всички „мистерии“ – и за НЛО и за отвлечените от извънземни и за всички други, които не мога да изброя…

Петя Ивайлова
petia84

Може и да съм прекалила с личното мнение – не съм експерт и не съм ходила там (макар че ми се иска) :). Това за карбона и частиците в почвата го открих в относително авторитетни сайтове за мистерии (или само за Кръговете – има ги на много места), но не пише кой е отчел тези данни, кога и къде, така че не знам дали е достоверно. Едно известно българско списание преди 2-3 години имаше статия на тази тема, в която се посочва, че на места радиацията била 300% над допустимата – струва ми се, че това все би се отразило по някакъв начин на хората от района, или на посетителите?
Сигурно щеше да се разбере кой ги прави (не само някои, а всичките), дори и без да се правят големи инвестиции за инфрачервени камери – като се назначат повече пазачи. А ако обявят прилично възнаграждение, можеше даже до студентски бригади да се стигне! 😀

Неделчо Ласков
Nedelcho_Laskov

Хубава статия, на хубава тема, която в списание като това, трябваше да бъде засегната много по-рано.
Единствената ми забележка е, че май малко си прекалила със личното мнение – по едно време започна да ме дразни. Не знам – може да е само при мен.
Факт е, че си застъпила доста обстойно и двете гледни точки!

Най-разочарован останах от коментара на lokster. Статията е над „средното научно ниво“ за списанието – публикуват се статии за всякакви легенди, митове и фантасмагории, както и много често се обсъждат чисто фантастични творби на киното, телевизията и литературата. (Което е хубаво) Присъстват и статиите за наука и технологии, но са значително по-малко на брой от първите. (Което не е толкова хубаво)
Така че, да кажеш, че тази статия е прекалено много fiction, означава, че или не си чел внимателно или се отдаваш на някакви предразсъдъци.

Относно „данни за техника, която отказва да работи“, не знам какви доказателства търсиш, но на мен ми се струва доста вероятно, при положение на завишената фонова радиация, електромагнитните и микровълнови лъчения. Не знам дали „отказва да работи“ или просто изпитва смущения. В статията се търсят облъчени от радиация от кръговете, което е абсурдно – по-голямо количество радиация би поел при един разговор по мобилен телефон.
И тука с камерите и мото-делта планерите малко се изложи. Не са нужни големи технически и научни познания, за да знае човек, че една камера, фотоапарат и още повече обикновен мотор без електронни елементи, не може да се очаква да бъдат повлияни от такива слаби лъчения. Виж, далеч по-интересно ще стане, ако някой се опита да проведе телефонен разговор по GSM, да слуша радио или да греда ефирна телевизия от вътрешността на кръга – там вече очаквам да има проблеми…

И накрая големия ми коз в защита на мнението, че не можем да определим със сигурност произхода на повечето кръгове, и че е доста вероятно ЕДНА ЧАСТ от тях да не са дело на човек:
„По някои от растенията са открити следи от карбон, почвата под тях съдържа магнетизирани частици…“
Първо – тоя карбон не се намира току-така. Повечето сигурно си мислите, че карбонът се е взел от повърхността на „летящата чиния“, която се е „одраскала“. Това е възможно, но да му се вярва е доста лекомислено. Лично аз съм по-склонен да вярвам, че карбонът по растенията е преобразувана растителна тъкан. (Защото, както предполагам знаете, карбонът е чист въглерод, атомите на който са били подредени по специален начин в нещо като верижка или тръбичка. Същия този въглерод е най-често срещаният елемент във всяко органично съединение – съответно по-голямата част от всяко животно или растение е въглерод…) Как става самата трансформация не мога да гадая.
Второ – намагнетизираните частици. Не мисля, че частици метали (и то потенциални магнити) са съставка на обикновената почва. (Поправете ме ако греша.) Още повече, намагнетизирани частици – за да стане парче метал магнит, дори и временно, трябва да му е повлияно по някакъв начин…

Както казах, не мога да направя някакво заключение за всички „житни кръгове“, но мистерията си е бива… 🙂

Петя Ивайлова
petia84

ако прочетеш по-надолу, ще видиш, че и аз това твърдя (статията е моя) – в поне 5-6 сайта пише за такива аномалии, но никъде не е посочено от къде са данните.

lokster

„По някои от растенията са открити следи от карбон, почвата под тях съдържа магнетизирани частици, а радиацията е необичайно висока. Има и данни за техника, която отказва да работи в близост до странните рисунки.“

Абсурдно… Очаквах в scifi.bg да видя статия която повече „SCIence“ отколкото „FIction“!
Къде са тези „данни за техника, която отказва да работи“? В конспирационните сайтове ли?
По света няма нито едно научно потвърдено и тествано доказателство за подобно нещо. Всичко е „информация“ в жълтата преса, слухове и разкази на „очевидци“…
Също като с НЛО, Йети и т.н. – много замъглени снимкии, още толкова „свидетели“ и никакви научни доказателства. Буквално никакви.

Петър Атанасов

Който и да е създал Галактиката, доста си е поиграл 🙂 Браво за интересната статия – житните кръгове са много интересен феномен, който заслужава повече интерес, дори и само като произведения на изкуството.